גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה עולה דייט עם גיבור על? הכירו את התעשייה הסינית החדשה

כשרייני רן התאהבה בגיבור ממשחק המחשב שלה, היא לא דמיינה שיום אחד גם תוכל להגשים את הפנטזיה ולנהל איתו מערכת יחסים, שאפילו תוביל לפגישה חלומית ● אבל זה קרה - בחסות תופעה רווחת בסין, שבמסגרתה נערות רבות נוהגות לשכור שחקנים שיצאו איתן לדייטים רומנטיים במסווה של דמויות ● הן גם משלמות על כך הרבה מאוד כסף

שחקנים מגלמים את וולברין ורייבן בפסטיבל / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky
שחקנים מגלמים את וולברין ורייבן בפסטיבל / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky

 

רייני רן (שם בדוי), סטודנטית סינית בת 20 מנינגבו, עיר במחוז ג'ג'יאנג, ממש רצתה להכיר בחור. היא זכתה במלגה ללימודים באוסטרליה, וחשבה שזו הזדמנות מצוינת לטפח מערכות יחסים חדשות, אלא שהשנה הייתה 2020, והקורונה הותירה אותה תקועה בסין עד הודעה חדשה. בשנתיים שלאחר מכן היא השתתפה בשיעורים מקוונים מהבית ולא הכירה כמעט אנשים.

היבוא נפתח, התמיכה לא הגיעה והחקלאים עוקרים את מטעי הזיתים
הבעלים של ראובני פרידן על הפרידה מ־IPG: "עזבנו כשהתחלנו להרגיש בעוצר" | ראיון

כדי להעביר את הזמן בילתה רן שעות במשחק המחשב הפופולרי "Tears of Themis", שהגיבור הראשי שלו הוא זואו ראן, כוכב עולה במשרד עורכי דין מכובד. בעבודה ראן הוא בחור קר ומרוחק, אך בחוץ הוא נעשה מתוק ואכפתי. רן הוקסמה.

אבל זה לא נגמר כאן. את הפנטזיה שראן יהיה בן הזוג שלה בחיים האמיתיים היא גם הצליחה להגשים. השניים החלו לתקשר באמצעות הצ'ט של המשחק, משם עברו להודעות טקסט וגם לשיחות קוליות, עד שיום אחד, בפברואר האחרון, קרה דבר שהיא לא העזה לחלום עליו קודם: למשך כמה שעות אביר חלומותיה התעורר לחיים - והיא זכתה לצאת עם זואו ראן סוף סוף לדייט של ממש. הם רכבו בקרוסלה בפארק, ביקרו בחנות בשמים, שם יצרו יחד את הריח הייחודי שלהם, הוא ליווה אותה הביתה - וגם הייתה נשיקה לוהטת.

רייני רן וזואו ראן. רגשות שמאפיינים זוגיות בחיים האמיתיים / צילום: Rynee Ren

כל זה נשמע מופרך ביותר, אלא שהבחור שרן זכתה לנשק הוא למעשה קוספלייר (הלחם של costume ו־play), שחקן שהתחפש לדמות האהובה עליה וגילם אותה באופן טוטאלי - כאילו הוא זואו ראן בעצמו. ולא, לא מדובר בהונאה, שכן ראן עשה את זה לבקשתה, ותופתעו לגלות שעל כל התענוג הזה היא גם הוציאה עד היום כ־15 אלף יואן, שהם 2,200 דולר. "ממש הרגשתי את הנוכחות של זואו ראן עוברת מדו־ממד למציאות", אמרה ל-וו פאיו (Wu Peiyue) באתר הסיני הטון השישי.

רן לא לבד. מתברר שצעירות רבות בסין נוהגות לשכור קוספליירים שיגלמו את הדמויות הנערצות עליהן - לרוב גיבורי־על מעולמות המדע הבדיוני, האנימה, המאנגה, משחקי הווידאו והקומיקס - בדייט רומנטי. הן יוצאות איתם לסרט, לארוחת ערב, לטיול בפארק, ויוצרות לעצמן פגישה חלומית. הן לא צריכות לדאוג שיהיה מאץ' או לחשוש מדייט מהגיהינום, הן תופרות את ההזיה במו ידיהן. לתופעה הזאת קוראים קוס קומישן.

"משחקות יותר, נזקקות יותר"

למעשה, נשים החלו לשלם לקוספליירים כבר לפני כמה שנים, אבל המנהג החל לתפוס תאוצה גם בקרב המיינסטרים רק במהלך המגפה. בסוף 2022 פוסטים של נשים צעירות המספרות על הדייטים שלהן עם הדמויות הללו החלו להפוך לוויראליים ברשתות החברתיות הסיניות, וההשטאג לתופעה זכה ליותר מ־100 מיליון צפיות ב-Douyin, הגרסה הסינית של טיקטוק. משהסירו בסין את מגבלות הקורונה בדצמבר האחרון, מספר הפוסטים הללו גדל. "נערות החלום" כונו החברות בתת־התרבות החדשה של הקוספליי, וזה משום שלרוב מדובר בנשים צעירות (אם כי גם גברים משתתפים).

אחת התופעות שתרמו רבות להתפתחות הקוס קומישן היא תרבות משחקי ה־Otome ("עלמה" ביפנית). לפי מגזין ה־Tokyo Weekender, מדובר בז'אנר משחקי וידאו מבוססי סיפורים נאו־רומנטיים, שפותחו לראשונה ביפן של שנות התשעים, המיועדים לקהל הנשי ומעודדים את השחקניות לפתח קשרים רומנטיים עם דמויות גבריות. ה-Otome הידוע הראשון נקרא אנג'ליק, ובו נערות המתמודדות על ירושת כס המלכות נעזרות בתשעה שומרים בעלי כוחות מיוחדים. האתגר: הן עלולות להתאהב באחד השומרים. אם יבחרו באהבה, הן יוותרו על האפשרות להיות מלכות, אך יובטחו להן חיים של אושר. היום כבר זוכים גיבורי המשחקים לרוח חיים.

נערת החלום ג'וני לין בדייט משחקי וידאו עם קוספלייר, שנגחאי / צילום: Rynee Ren באדיבות

למרות גרפיקה ממוצעת יחסית, לדמויות הגבריות במשחקים האלה יש קסם עוצמתי, במיוחד עבור נשים עם הערכה עצמית נמוכה, מסבירה לאתר הטון השישי סאן יואנן, מרצה באוניברסיטת שאנדונג נורמל בסין, שחוקרת את ההשפעה של משחקי Otome על נשים. לפי יואנן, ככל שנשים משקיעות יותר זמן וכסף במשחקים האלה, הרגשות שלהן כלפי דמויות וירטואליות יכולות להידמות יותר לכאלה שמאפיינות מערכות יחסים רומנטיות בחיים האמיתיים: "ככל שהנשים משחקות יותר, הן נעשות נזקקות יותר". נשים מוציאות עשרות אלפי יואן על משחקי Otome במרדף אחר קשרים עמוקים יותר עם הדמויות הגבריות.

סצנת הקוס קומישן הופכת כעת מאורגנת יותר. נערות חלום מפרסמות מודעות גיוס עבור קוספליירים באתרי מסחר אלקטרוני כמו Xianyu או בפלטפורמות חברתיות כמו Douyin ו־Xiaohongshu. כל מודעה מציינת איזו דמות הקוספלייר יצטרך לשחק, מה התשלום המוצע ואם הוא מתבקש לנשק. לאחר מכן הוא יכול לפנות ולתאם דייט.

שחקנים כאלה גובים בדרך כלל 100-200 יואן (14-29 דולר) לשעה, ונערת החלום משלמת גם עבור כל הוצאות הדייט. יש גם כאלה שמספקים את השירות ללא תשלום, ומסופקים רק מהערך רגשי שהם מסבים לנשים.

לדברי הטון השישי, נערות החלום נוהגות לארגן דייטים מפוארים במיוחד עם יקיריהן. כעת, כשהאפשרות פתוחה בפני נשים רבות, רן אפילו שקלה להציע לקוספלייר סכום כסף גדול כדי שיפסיק לצאת לדייטים עם בנות אחרות בתור זואו ראן. אך לבסוף היא החליטה לוותר על הבלעדיות, והסבירה כי האהבה שלה לקוספלייר היא "אשליה חולפת. אני צריכה לבזבז את הכסף במשחק כדי לתמוך בזואו ראן האמיתי, שלא ישנה את דעתו לגביי".

"למלא מה שחסר באישיות שלי"

התופעה הזאת כמובן מעוררת לא מעט ביקורת בסין. רבים רואים באותן נערות מתבודדות שאינן מסוגלות להתמודד עם מערכות יחסים אמיתיות. אלא שהן מצדן טוענות שהן פשוט מעדיפות את החברים הווירטואליים שלהן על פני גברים במציאות.

סין היא בהחלט לא המדינה היחידה שבה נשים יעידו על קשרים רומנטיים מאכזבים ולפעמים מסוכנים. אבל בחלקים רבים במדינה מורגש לחץ מוגבר להיצמד לתפקידים המגדריים המסורתיים במערכות יחסים - כאלה שכובלים את האישה ומשחררים את הגבר - וכבר לא מתאימים לרצונות של צעירות בסין של היום. ייתכן כי זה אחד מהגורמים שהופכים אותה למצע מזמין יותר להתפתחות של תרבויות כמו קוס קומישן.

קוספליירית בשם וואנג, שנוהגת להתחפש לדמויות גבריות, הסבירה לטון השישי את המניעים הרגשיים מהצד השני: "באמצעות התפקידים האלה ניסיתי למלא את מה שחסר באישיות שלי, כמו בגרות, אבל היה לי גם רעיון מצחיק אך מרושע - להעמיד פנים שאני גבר בוגר ליום אחד". היא סיפרה שבמהלך דייט היא הבינה עד כמה מופנמת הבחורה שהזמינה אותה: "באותו הרגע הרגשתי שלעשות את הדבר הזה - זה מאוד משמעותי".

קוספליי היא פעילות שרחוקה מלהיות סתם התחפשות או משחק. עבור החברים בה מדובר בסוג של אמנות שהיא חלק מהחיים עצמם, ובה השחקן מזדהה עם הדמות שהוא מגלם, הרבה מעבר לאלמנט הוויזואלי, באמצעות אימוץ אופני ההתנהגות, הניואנסים והשפה. כששני הצדדים חווים את הפיקציה באופן כל כך טוטאלי, לא ברור מה עוד נותר מהקו שמבדיל אותה מהמציאות.

ד"ר זן טרוי צ'ן מאוניברסיטת לונדון ערך מחקר פורץ דרך על תופעת ה־ACGN (Anime, Comics, Games, Novels), היושבת בשורשי הקוספליי והקוס קומישן, שמשכה עד היום יותר מ־200 מיליון צרכנים בסין וגלגלה כמעט 350 מיליון נכון ל־2019. הוא עשה זאת באמצעות הפלטפורמה שמניעה אותה כבר יותר משני עשורים - אתר שיתוף הווידאו הסיני לאנימציה, קומיקס ומשחקים ביליבילי, שיש לו יותר מ־223 מיליון משתמשים בחודש. הוא ניסה להבין איזה תפקיד ממלאת ACGN בחברה הסינית, בעיקר בדור ה־Z, וגילה שבעולם מקוון היא מעניקה למעריצים ערוץ ייחודי שדרכו הם יכולים לנהל משא ומתן על זהותם. מבחינת צ'ן מדובר בסוג חדש של מרחב.

בשנות השישים כתב מישל פוקו על המרחב האחר שצ'ן מרפרר אליו. פוקו תיאר מרחב שהוא בעת ובעונה אחת ממשי ומיתי, פיזי ומדומיין, העשוי להציע צורות חלופיות של ארגון חברתי ולספק הזדמנויות לאנשים לחתור תחת הערכים והפרקטיקות הדומיננטיות של החברה.

בהשראת פוקו צ'ן מתאר את הקוספליי והקוס קומישן כמרחב או פלטפורמה שבהם יחידים משתמשים בטקטיקות שונות כדי לאתגר את הערכים והפרקטיקות של צרכנות וצנזורה ואת הסטטוס קוו וכדי לבטא את עצמם.

מבחינה זו קוספליי וקוס קומישן רחוקים מלהיות מעשים פשוטים של צריכה. מדובר בתרבות בעלת מעורבות עמוקה ואמירה - מוצהרת או משוחקת - שאת התפתחויותיה אפשר רק להמשיך לדמיין.

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים