גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיתוח של לינקדאין שמראה לאיזה כיוון הולך שוק העבודה

הרשת החברתית השיקה לאחרונה פיצ'ר המאפשר למועמדים לבחון איך המיומנויות שלהם משתלבות עם הדרישות למשרות שונות ● מנהלים רבים כבר החלו להשתמש בפלטפורמה לגיוס מועמדים ● האם הניסיון והתואר יפנו את מקומם לכישורים? מגייסים סבורים: "הגענו לנקודה שהתארים לא באמת רלוונטיים"

לינקדאין / צילום: Shutterstock
לינקדאין / צילום: Shutterstock

הוויכוח על נחיצות התואר האקדמי כתנאי הכרחי לכניסה לשוק העבודה קיבל תפנית בשנים האחרונות, ובמקרים מסוימים נראה שאיבד מערכו. הדבקים בעמדה זו לרוב יטענו שהניסיון המוכח של המועמד מהותי יותר מההכשרה, אך האם גם הניסיון עשוי לאבד רלוונטיות ולפנות את מקומו לכישורים של המועמד?

הקפאות שכר במקום פיטורים: הפתרון החדש של חברות בהאטה
"כשאני מבקשת 18 אלף שקל, מרימים גבה": המציאות החדשה של הג'וניורים בהייטק
שלושה סימנים שמראים: שוק העבודה בישראל מתחיל להתקרר 

חיפוש אחר מועמדים עם סל כלים שלא בהכרח כולל תואר אקדמי או ניסיון - צובר תאוצה בשנים האחרונות, בין היתר לאור ההתפתחות של כלי הבינה המלאכותית ואופי התפקידים המשתנה בשוק התעסוקה.

כחלק ממגמה זו, הרשת החברתית הפופלרית, לינקדאין, השיקה בחודשים האחרונים פלטפורמה חדשה המאפשרת למשתמשים לראות כיצד הכישורים והיכולות שלהם משתלבים עם הצרכים של משרות שונות. עד כה, בלינקדאין מעידים שיותר מ־45% מהמגייסים ברשת החברתית משתמשים בפלטפורמה המדוברת במהלך גיוס העובדים.

"השיחה על העסקה מבוססת מיומנות נמשכת במשך עשרות שנים", אמרה אניש רמאן, סגנית נשיא לינקדאין בריאיון לבלומברג. "בשיחות האלה לרוב נכחו אותם האנשים: קובעי מדיניות, אקדמאים, עמותות, אך כמעט מכולן נעדרו המעסיקים עצמם". אלא שבשנתיים האחרונות שוק העבודה אילץ חברות להרחיב את החיפוש שלהן. "מעסיקים מעורבים יותר", הוסיפה רמאן. "הם שמים את הדגש באיך עושים פעולה ולא מה הפעולה".

ממש כמו אפליקציית ההיכרויות, רק בלינקדאין

הפיתוח החדש של לינקדאין מזכיר מעט אפליקציות היכרויות כמו טינדר או אוקיופד. בדומה להן, הוא כולל מסנן התאמה לזיהוי מהיר של מועמדים מתאימים לתפקיד. מסנן זה, כשמו הוא, נועד להציג מועמדים בעלי כישורים העומדים בקריטריונים שנקבעו בתיאור התפקיד, ולהסתיר מהמגייס את אלו שאינם. מלבד עמידה בסף הכישורים, הפיצ'ר מסנן גם מועמדים ממדינות זרות.

כאשר מועמד עומד בקריטריונים לתפקיד, תישלח התראה אוטומטית למגייס. בדרך זו, האחרון יכול לזהות בקלות וללא מאמץ רב את המועמדים המתאימים ביותר למשרה שפרסם.

המשבר הכלכלי מייצר הגדרות משרה חדשות

הפיתוח של לינקדאין הוא רק קצה הקרחון במגמה המסתמנת בשוק העבודה של ימנו, גיוס על סמך כישורים. בתקופה האחרונה, ברקע המשבר הכלכלי שפוקד את העולם, חברות רבות נאלצו להתייעל ולצמצם משאבים, מה שתרם להתעצבות המגמה והוביל חברות רבות לחשב מסלול מחדש.

"המשבר מייצר הגדרות משרה חדשות", אומר אבי שניר, מנכ"ל ומייסד Elevation, חברה להכשרות פנים ארגוניות. "אם נסתכל על הכישורים שנדרשו בעבר מעובד במשרה מסוימת עבור אותה המשרה היום, נראה שינוי מהותי. הגענו לנקודה שהתואר כבר לא באמת רלוונטי. הסתכלות על התואר כסנן זאת התניה חברתית קשוחה ואין שוויון הזדמנויות אמיתי בעולם כזה".

לדבריו, "כשאומרים 'כישורים', לא בהכרח מתכוונים ליכולת לתכנת, אלא לדעת איך לרתום טכנולוגיה לטובתך. בשנים הקרובות מספר האנשים שיוחלפו על ידי אנשים שיודעים להשתמש בכלי AI גדול ממספר האנשים שיוחלפו על ידי ה־AI".

לכן, שניר מציע למועמדים שרוצים להגדיל את סיכוייהם להתקבל למשרה חדשה, להדגיש את כל היכולות שעדיין נותרו עם עליונות מול הבינה המלאכותית. "היכולת הכי קריטית היא להבין איך רותמים טכנולוגיה לחיי היום יום. חשוב להבין איפה החוזקות האישיות ולהתאים אותן לטרנדים בשוק. כדאי לפתח סקרנות, יצירתיות ויכולות ניהול, להשקיע ביכולת 'להיות גלובלי', ולדעת אנגלית בצורה טובה".

"לא מתייחסים לעובדים כמשאב אנושי"

פרנסין שובל, סמנכ"לית משאבי אנוש ב־Travel Booster, חברה טכנולוגית העוסקת בתחום התיירות, סבורה שהדגש על הכישרונות טוב גם לצד השני, למועמדים: "כשמועמד מגיע עם תואר שלא קשור באופן ישיר לתפקיד, לפעמים הוא והמעסיק מגלים שיש לו את הכישורים רלוונטיים".

עוד מוסיפה שובל כי לצד גיוס על סמך כישרונות, המעסיקים מנסים לאתר מועמדים שעומדים בקריטריונים נוספים, כגון התאמה ל־DNA ארגוני, סקרנות טבעית וחיבור למשימת הארגון מצד אחד, ושואפים לייצר גיוון קוגניטיבי בעבודה מהצד השני.

"אנחנו בתקופה שאנשים עושים יותר שינויים בקריירה, והם דורשים להתאים את עצמם לערכי הארגון", היא אומרת. "הקו המנחה הוא שלא מתייחסים לעובדים כמשאב אנושי - העובדים הם הארגון. זה מוביל לשאיפה לגיוון".

לא הכול נוצץ: עדיין רודפים אחר תארים

עם זאת, כפי ששובל מתארת ולמרות המגמה המסתמנת בשוק העבודה, מגייסים רבים מתקשים להיגמל ממנהג הסינון על פי קורות החיים. זאת, על אף הפתיחות לחפש ערוצי גיוס חדשים שיביאו סוגים שונים של אנשים לעבודה, בעקבות הצורך בתואר ובניסיון רלוונטי עבור משרות מסוימות שמחייבות ידע מקדים.

סקר שערכה לינקדאין בחודש שעבר מעיד על כך: מהנתונים עולה כי יותר מ־50% מהמעסיקים עדיין מעדיפים לגייס עובדים עם תואר, זאת על אף שיותר מ־80% מהם מאמינים שיותר נכון לגייס עובדים על סמך כישוריהם בלבד. "הסיבה המרכזית שגורמת למעסיקים לתת משקל רב לתואר זה 'סטייס אוף מיינד'", טוען שניר. "חברות מסורתיות מסתכלות על תואר כדי לסנן. קורות חיים זאת הטעיה מובנית וזה צריך לעבור מהעולם".

גם בישראל צעירים רבים עדיין בוחרים בתואר על פני לימודי תעודה או ניסיון לצלול למים העמוקים בעצמם. על פי נתוני המועצה להשכלה גבוהה, בשנת הלימודים האחרונה חל גידול של 1.6% במספר הסטודנטים הנרשמים לאוניברסיטאות והמכללות בארץ בהשוואה לשנה שעברה.

על כן, האתגר היום של המגייסים והמנהלים הוא כפול: מצד אחד, ההבנה שסיום תואר בהצלחה לא בהכרח מעיד על כישורים רלוונטיים, בדגש על כישורים רכים. ומן הצד השני, הקושי לבחון כישורים של מועמד באמצעות מבחן חד־פעמי, במיוחד כאשר היכולת לערוך מבחנים רבים היא מוגבלת. כיום יש מגוון כלים שמאפשרים לעשות מיון באופן עיוור שיהפכו לנפוצים יותר עם הזמן.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים