גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניין בשווי של 2 מיליארד דולר: מה ניתן ללמוד מעסקת הענק במנהטן?

רכישת בניין משרדים במיקום נחשק במנהטן עוררה את התלהבות המשקיעים בתחום הנדל"ן המניב ● אך ייתכן כי מדובר במסך עשן שמטשטש את המצב הבעייתי של הענף בארה"ב ● וכשהצרות יגיעו לבנקים ולכלכלה, הראשונים להיפגע יהיו המשרדים שבהם לא הייתם רוצים לעבוד

הבניין בפארק אווניו 245, מנהטן / צילום: ויקיפדיה
הבניין בפארק אווניו 245, מנהטן / צילום: ויקיפדיה

אין דבר שממריץ את הדם בעורקי משקיעי הנדל"ן האמריקאים יותר מהתעניינות מצד משקיעים יפנים. הסכומים האדירים שמוכנים לשלם קונים אנשי עסקים יפנים עבור נכסים נחשקים בארה"ב הגיעו לשיא כשתאגיד מיצובישי השתלט על מרכז רוקפלר בניו יורק בשנת 1989 - רגע לפני שיפן החלה להידרדר כלכלית. התאגיד הגיע לחדלות פירעון על המשכנתה שלקח שש שנים לאחר מכן. 

האותיות הקטנות שמאחורי הטבות הריבית של הבנקים
בזכות וול סטריט והמט"ח: המסלול המנייתי בגמל הניב כ־9% במחצית  

השבוע, בחלוף מספר שנים, חזר הצבע ללחיי הענף. קבוצת מורי (Mori Trust) קנתה חצי בניין משרדים מידי קרן השקעות הנדל"ן St. Green. הבניין שאותו רכשו היפנים נמצא במיקום מרכזי בהחלט - בפארק אווניו 245, לא רחוק מתחנת הרכבת גרנד סנטרל טרמינל שבמנהטן, ניו יורק.

העסקה קבעה לבניין שווי של 2 מיליארד דולר, כולל תוכניות שיפץ מקיפה של המבנה. בעקבות הרכישה מניות סנט גרין זינקו ב־30% תוך יומיים, אך בהמשך ההתלהבות נרגעה והעליה נעצרה בהתאם.

אך לא רק מניית החברה המוכרת קפצה, הרכישה עזרה להרים את כל תחום הקרנות ההשקעה בנכסי מקרקעין בניו יורק, בכמעט 4%, בדרך להוביל, מבחינת ביצועים בהפרש ניכר מהשאר.

עסקה אדירה במיקום מבוקש: אז איפה הבעיה?

עסקת הרכישה הזו מעלה מספר תהיות: האם משקיעים מתעודדים מהמכירה, למרות שמדובר בבניין משרדים בודד במנהטן? האם המשמעות היא שהמשבר בתחום שכירות המשרדים פחות חמור משחשבו? התשובות יהדהדו הרבה מעבר לקבוצה הצרה של רוכשי הנדל"ן באיכות ובמיקום יוקרתי בניו יורק.

התרסקות במחירי המשרדים עלולה להתחיל לולאה הרסנית מול הבנקים, שבה ירידת המחירים תוביל לפחות מימון וכפועל יוצא להמשך ירידת המחירים. רואי שחורות חושבים שמהלך שכזה עלול להתפשט לרוחב תחום נכסי הנדל"ן המסחרי, ששוויו כמה טריליוני דולרים, וישאב כסף מהכלכלה בשעה שבנקים ומשקיעים מוסדיים נעשו זהירים יותר.

לפי דעתי, עסקה זו לא תורמת כמו שקיוו שתתרום. ראשית, כפי שאמר רונלד קמדם, בכיר בבנק מורגן סטנלי, בניין המשרדים הזה שונה מרוב האחרים - הוא נמצא במיקום מושלם ומהווה הימור על פיתוח מחדש.

בנוסף לכך, בימים אלה של ריבית גבוהה, העסקה נחתמה עם ריבית נמוכה ונעולה למשך ארבע השנים הקרובות, כשהחוב הנעול בריבית נמוכה לבדו שווה אולי חצי מהשווי של הנכס.

בשונה מ־1989, אין חומה בצורה של כסף יפני. נכון, קרן מורי קנתה כמה בניינים בארה"ב מאז שנכנסה לשוק הנדל"ן המניב ב־2017, אבל יפן נאבקת בצניחת המטבע שלה - כך שלא כל דבר מחוץ ליפן נראה זול במונחים של ין.

שיפור לא משמעותי במגמת הירידה במחירים

נקודה נוספת העולה מהרכישה היא שהסתבר שהבניין שווה יותר ממה שרבים חשבו, וכשלמשקיעים יש כה מעט לבנות עליו בשוק שיש בו מעט עסקאות, מדובר בכל זאת נקודה חיובית.

משקיעים שוריים חושבים שהגרוע ביותר אולי כבר מתומחר במכירה, והעסקה הזו מהווה נקודת מפנה לפחות בתחום של משרדי יוקרה, בעוד שהמעוניינם לקנות נכסים עדיין משקיעים בנכסים שחוו ירידה ושנחשבים לא מוערכים.

למעשה, נדל"ן דורג העשירי מבין 13 הסקטורים במדד S&P 500 בשנה שעברה, כשרק שלושה ענפי טכנולוגיה הראו ביצועים גרועים יותר. השנה, עסקי הטכנולוגיה זינקו לשלושת המקומות הראשונים במדד, אבל הנדל"ן נותר במקום השמיני, ומחירי המניות מציגים גרף שטוח.

סדריק לשאנס, מנהל מחקר בחברת הייעוץ Green Street, טוען שהירידה במניות הנדל"ן המניב אשתקד הקדימה ירידה של 50% עד 55% במחירי משרדים לעומת השיא של 2022. העסקה בשדרות פארק 245 הקטינה את הירידה לרמה של 45%־50%, נחמד, אך בוודאי לא שיפור משמעותי.

לשם ההשוואה, מבחן המאמץ של הפדרל ריזרב, שפורסם בשבוע שעבר, הניח את התרחיש הגרוע ביותר שבו שווי מחירי נכסי מקרקעין יירד ב־40%, כשעיקר הירידות בתחום הקמעונאות. משקיעי הנדל"ן מאמינים שבכל הנוגע לתחום המשרדים, ובמידה פחותה יותר שטחי המסחר - הלחץ כבר כאן.

שאר הנדל"ן המסחרי מתנהל סביר, עם חוזק של ממש בכמה פינות כמו דאטה סנטרים ואחסון בקירור. אבל כל סוגי הנכסים אפילו בנייני דירות, מתמודדים עם בעיה אחת מרכזית - העלייה בריבית.

"הסיבה ששוויים חייב לרדת לרוחב השוק היא המחיר של החוב, אין דרך לעקוף את זה", אומר אריק אדלר, מנכ"ל בית ניהול הנכסים PGIM Real Estate.

למחירי בניינים לוקח הרבה יותר זמן להתיישר עם השוק, חוץ מבמשברים פיננסיים, כנראה בגלל שבינתיים נעשו מעט מכירות כפויות יחסית או בגלל לכידות של הבנקים. כמה מקרים בודדים בפרופיל גבוה, חלקם במרכז סן פרנסיסקו, שבהם בעלי נכסים עזבו בניינים שהיו שווים פחות מהחוב שלהם, מסתירים את העובדה שסך כל חדלויות הפירעון על הלוואות ואי היכולת לעמוד בהחזרים, נותרות נמוכות עד כה.

נראה שהרגולטורים מנסים לדחות בעיות, וביום חמישי הנחו את הבנקים לתת מעט מרחב ללוקחי משכנתאות לנדל"ן מסחרי שנכנסו לקשיים, על מנת שיוכלו לשפר את מצבם.

בגרין סטריט מעריכים שהערך האמיתי של נדל"ן מניב, שכולל נדל"ן תעשייתי, קמעונאי וכן משרדים, ירד בינתיים בכ־15%, כפי שניתן לצפות בעקבות ריביות גבוהות יותר.

פחות הלוואות - יותר לחץ על המחירים

אך ההחמרה במצב לא תמה כאן. בתקופה הקרובה עלולה להיפתח חזית נוספת על הצרות של נותני ההלוואות בגודל בינוני, לאחר ה"ריצות על הבנקים" באביב. כיום בנקים פחות מוכנים להעניק הלוואות, ומאחר שהם מהווים כ־40% ממקורות ההלוואות לנדל"ן מניב מסחרי, לא סביר שגופי אשראי חוץ בנקאיים יוכלו למלא את החסר. פחות הלוואות - משמען ריביות גבוהות יותר, לחץ גובר ומחירים נמוכים יותר.

בינתיים, לא התפתח לופ הרסני משום סוג. המחירים ירדו הודות לריביות הגבוהות יותר, כפי שצריך להיות, בשילוב עם שתי הבעיות של עבודה מהבית שפגעה בביקוש למשרדים וקניות באינטרנט שפגעו בחנויות הפיזיות.

במידה והמיתון יוביל לעלייה גדולה בפיטורים, אפשר לצפות לגרוע הרבה יותר לאחר שחברות יצמצמו את כל מתחמי האופן ספייס שלהן.

העסקה על פארק 245 מראה אמונה ברעיון שהבניינים הטובים והמבוקשים ביותר לא ייכללו בדכדוך הכללי הזה. הבניין נמצא במיקום מושלם ממש מול תחנת הרכבת העיקרית של ניו יורק, כך שאם מישהו שעובד מהבית מתכוון לחזור למשרד, זה יהיה אחד מבנייני המשרדים שאליהם ירצו לחזור.

מנגד, ייתכן שלא מדובר בדוגמה מייצגת לכלכלה באופן נרחב. משום שמדובר בסוג הבניינים שיכולים למשוך דיירים ברמה הגבוהה ביותר, מימון איכותי ביותר ורוכשים בינלאומיים. הבעיה היא עם בנייני המשרדים שלא הייתם רוצים לעבוד בהם, שלא לדבר על להיות הבעלים שלהם.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"