גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כאילו מישהו לחץ על בלם החירום": ההאטה בבנייה הגיעה למוצרים לבית

חברות המספקות מוצרים לשדרוג הבית רשמו ירידה חדה ברווחים במחצית הראשונה של 2023, ומניותיהן צנחו בעשרות אחוזים ● גורם בענף: "הרבה חברות ממוקדות היום בהקטנת מלאי, כדי לצלוח תקופה שאף אחד לא יודע להעריך כמה זמן תימשך"

סניף של רשת אייס / צילום: איל יצהר
סניף של רשת אייס / צילום: איל יצהר

ההאטה במכירת דירות בישראל, ועליית הריבית, מתגלגלות לפתחן של החברות המספקות מוצרים לשדרוג ושיפוץ הבית, שהדוחות הכספיים שפרסמו מצביעים על ירידה חדה ברווח ואף מעבר להפסד. בהתאם, גם מניות החברות הללו (ספקיות של חלונות, דלתות, מוצרי אינסטלציה, קרמיקה וכו') רשמו שחיקה משמעותית בערכן מתחילת השנה.

מדוע צנחה מניית בית הזיקוק באשדוד ביומה הראשון בבורסה, ומי המרוויח מפיצולה מפז 
הכישלון של סופר פארם וקוקה קולה: קוויק הגיעה לסוף דרכה העצמאית 

גורם בכיר בענף מציין את עליית הריבית והגידול בעלויות המשכנתה, לצד ירידה בהתחלות בנייה, גמר בנייה ובשיפוצים כגורמים ש"הכניסו את השוק למצב הנוכחי. עם זאת, השוק עבר הרבה תהפוכות מאז הקורונה - הוא עולה, יורד ומשתנה כל הזמן. יש קושי לחזות את העתיד בו".

לדבריו, "הפקטור המרכזי זה מחיר הכסף, או האלטרנטיבה. היום אפשר לקבל תשואה לא רעה על הכסף, מול תשואה מדיור שפעם היה ברור מאליו שעולה כל הזמן". בהקשר זה הוא מציין את הקושי של חברות ממונפות, שעלות הכסף משפיעה עליהן לרעה: "הרבה חברות של מוצרים לשדרוג הבית ממוקדות היום בהקטנת מלאי, כדי לצלוח את התקופה שאף אחד לא יודע כמה זמן תימשך".

אותו בכיר מוסיף שלרוב הקיץ היא התקופה הבוערת בתחום, אבל היום רואים הלך רוח שונה. "זה כאילו שמישהו לחץ על בלם החירום ועצר הכול, אחרי תקופה מטורפת של שיפוצים ובנייה", הוא אומר ומוסיף שהחולשה החלה כבר באמצע השנה שעברה, אך מציין כי מחירי חומרי הגלם ירדו מאז מה שמסייע לחברות, שכן "השנה יש יותר הלימה בין מחיר חומרי הגלם למחיר המכירה".

דוחות החברות הפועלות בתחום השיפוצים לבית מלמדים כי הנפגעת הגדולה ביותר מהמצב במשק היא רשת המוצרים לבית מולטי ריטייל  (לשעבר אייס אוטו דיפו), הנמצאת בשליטת קרן הפרייבט אקוויטי קדמה. לאחרונה עוררה מולטי ריטייל סערה שהובילה לירידה חדה במניית החברה על רקע הרעה בתוצאותיה העסקיות ואי־עמידה באמות־מידה פיננסיות.

מולטי ריטייל דיווחה ברבעון השני על מעבר מרווח צנוע להפסד של 7.9 מיליון שקל. חברה אחרת הפועלת בענף השדרוגים לבית, קליל, המייצרת חלונות ודלתות אלומיניום, הציגה ברבעון החולף ירידה של 75% ברווח הנקי ל־2.2 מיליון שקל. בחמת, המייצרת כלים סניטריים, ברזים וקרמיקה, התכווץ הרווח הנקי ב־58% ל־8.6 מיליון שקל.

 

קליל: שחיקה משמעותית ברווחיות

הדוחות של קליל , העוסקת בפיתוח, עיצוב, ייצור ומכירת מערכות אלומיניום (בעיקר חלונות) לבנייה ולתעשייה, מייחסים את הירידה בהכנסות לירידה מסוימת במחירי המכירה, וגם לירידה בכמות הנמכרת. שיעור הרווח הגולמי במחצית השנה הראשונה ירד ל־18%, לעומת 25.8% בתקופה המקבילה ב־2022. מחירי חומרי הגלם, שהשפיעו לרעה על פעילות החברות בתחום ב־2022, החלו לרדת, וכך למשל קליל דיווחה שהמחיר הממוצע של האלומיניום ירד ב־21.5% ביחס לרבעון המקביל, ל־2,263 דולר לטונה (אם כי שער הדולר עלה במחצית ב־9%). במקביל, תזרים המזומנים של קליל מפעילות שוטפת הוכפל בהשוואה לרבעון המקביל ל־14 מיליון שקל, בשל שינויים בהון החוזר, בדגש על ירידה ביתרת המלאי.

צורי דבוש, יו"ר קליל ובעל השליטה בחברה, הגדיר זאת עם פרסום הדוחות כ"תקופה מאתגרת בסביבה העסקית והפוליטית, שמשפיעה על מצב הרוח הציבורי". פרדי אבוקרט, מנכ"ל קליל, הוסיף כי "ישנה האטה בשוק הבנייה ובהיקפי הצריכה הפרטית". דבוש ציין עוד כי "אנו ממשיכים להציג איתנות ונזילות פיננסית גבוהה, כפי שמתבטא בקופת מזומנים בהיקף של 107 מיליון שקל ללא כל חוב פיננסי". מניית קליל נחלשה ב־20% מתחילת השנה והחברה נסחרת בשווי של 396 מיליון שקל.

מפעל קליל לאלומיניום / צילום: תמר מצפי

חמת: נפגעת ממחיר למשתכן

גם דוחות קבוצת חמת  משקפים ירידה בהכנסות ברמה הרבעונית, אם כי ברמת המחצית הן נותרו כמעט ללא שינוי. הירידה של כ־10% בהכנסות הרבעון מוסברת על־ידי החברה "בעיקר כתוצאה מירידה בהיקפי ההפעילויות השונות בקבוצה לאור ירידה בביקושים". חמת הפועלת בתחום המוצרים למטבח וחדרי אמבטיה, ביצעה מסע רכישות מזורז בשנים האחרונות (חברת מוצרי הקרמיקה ועיצוב חזי בנק, מטבחי זיו). ברבעון השני היא מציגה ירידה של 12.8 מיליון שקל בהכנסות מגזר הקמעונאות והקרמיקה, ושל 5.7 מיליון שקל במגזר הברזים.

בנוגע למגזר הקמעונאות והקרמיקה, נכתב בדוחות כי ישנו "קיטון בהכנסות מערוצי הלקוחות הפרטיים, פרויקטים מסחריים ומחיר למשתכן, אשר קוזזו בחלקם על ידי עלייה בהכנסות מערוץ הבנייה הרוויה בחזי בנק (החברה הבת, הפונה לקבלנים)".

בשיעור הרווח הגולמי מהמחזור של חמת נרשמה דווקא עלייה ברבעון, מ־42% ל־43.5%, למרות ירידה אבסולוטית ברווח הגולמי ל־106 מיליון שקל. לעומת זאת, שיעור הרווח הגולמי ירד מ־9.6% ל־7.6% והרווח התפעולי ירד כמעט ב־30% ל־18.6 מיליון שקל, בשל עלייה בהוצאות התפעוליות. עליית שיעור הריבית הובילה לגידול של למעלה מפי 3 בהוצאות המימון שהסתכמו ב־7.3 מיליון שקל, וכל אלה הובילו לירידה ברווח הנקי ל־8.6 מיליון שקל ברבעון (ול־23.7 מיליון שקל במחצית הראשונה ב־2023). חמת נסחרת בשווי של 476 מיליון שקל אחרי שמנייתה איבדה 44% מתחילת השנה.

מולטי ריטייל: התייעלות של 8 מיליון שקל

חברת מולטי ריטייל פועלת בתחום שדרוג הבית והרכב באמצעות רשתות אייס ואוטו דיפו לצד תחום עיצוב הבית שנוסף לה אשתקד בעקבות רכית פעילותן של הרשתות ביתילי, אורבן ואיי.די דיזיין תמורת כ־100 מיליון שקל.

דוחות החברה מצביעים על כך שתחום עיצוב הבית הוא עקב אכילס שלה, עם הפסד מגזרי של 8.5 מיליון שקל ברבעון השני, על הכנסות של 27.6 מיליון שקל. בסיכום המחצית סיפק מגזר עיצוב הבית הפסד של 17.1 מיליון שקל (מתוך הפסד של כ־20 מיליון שקל במולטי ריטייל כולה). מניית מולטי ריטייל נפלה מתחילת השנה ב־71% ושווי החברה בבורסה עומד כיום על 108 מיליון שקל בלבד.

המקרה של מולטי ריטייל, כאמור, נראה מאתגר יותר מהחברות האחרות לאחר שמוקדם יותר השנה דיווח על כי איננה עומדת באמות המידה הפיננסיות. כתוצאה מהאמור לעיל ולשם חיזוק מצבה הפיננסי נקטה החברה מספר צעדים: הנפקת זכויות שבמסגרתה גייסה לאחרונה 23 מיליון שקל, בעיקר מבעלת השליטה קרן קדמה; תוכנית התייעלות שבמסגרתה הוחלט על העמקת התוכנית לאיחוד מטות בין מגזרי הפעילות וכן על צמצום משרות, בעיקר ניהוליות, וסגירת סניפים מפסידים.

להערכת החברה הצעדים הללו צפויים להביא לחיסכון של 8 מיליון שקל במונחים שנתיים. דירקטוריון והנהלת החברה סבורים כי גם בתנאי השוק הנוכחיים לחברה מקורות מספקים, והם צופים שתעמוד בהתחייבויותיה במועדן בעתיד הנראה לעין.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי