גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעת הענק בגז הישראלי: האם בעלי המניות בשותפות של תשובה יקבלו עוד רבע מיליארד דולר מממשלת אבו דאבי?

חצי שנה לאחר ש-BP וממשלת אבו דאבי הציעו לרכוש מחצית מהשותפות ניו-מד תמורת כ-7 מיליארד שקל, דווח ברויטרס כי ועדה שמונתה לבחון את העסקה המליצה על העלאת המחיר ב-10%-12% ● כיצד יגיבו החברות הזרות ואיזה מכשולים נוספים מזמן משק האנרגיה לעסקה

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי
יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

עסקת הענק למכירת 50% משותפות הגז הישראלית ניו-מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים) לידי בריטיש פטרוליום (BP) וחברת הנפט הלאומית של אבו-דאבי (ADNOC) תמורת כ-7 מיליארד שקל מתנדנדת. ברויטרס פורסם כי ועדה בלתי תלויה שמינתה ניו-מד לבחינת העסקה המליצה להעלות את התמורה בעסקה ב-10%-12% (תוספת של עד רבע מיליארד דולר). זאת בשל העליה החדה במחירי הנפט והגז ושחיקת השקל מול הדולר מאז הוגשה הצעת הרכישה לפני כחצי שנה. החלטת הוועדה ניתנה על אף שלפי הדיווח לא עמדו לפניה הצעות רכישה נוספות לניו-מד.

ניו-מד דורשת מאדנוק ומ-BP עוד 250 מיליון דולר עבור המכירה 
החברה הישראלית הזו איבדה 60% בוול סטריט. אז למה האנליסטים עדיין אופטימיים? 

ניו-מד מחזיקה ב-45% ממאגר הגז הטבעי הגדול בישראל לוויתן. לדברי גורמים במשק האנרגיה, מאחורי הקלעים נמצאת גם סוגיית היתר יצוא הגז מהמאגר שמדאיגה את הרוכשים הפוטנציאליים. אשתקד נרשמה ירידה חדה במכירות המאגר לשוק המקומי - ירידה שהיא בניגוד לרוח מתווה הגז אשר עלולה לסכל את קבלת ההיתר שמתעכבת בינתיים.

לפני כחצי שנה, לקראת סוף מרץ, הדהימה ניו-מד, בניהולו של יוסי אבו, כשדיווחה כי קיבלה "הצעה אינדיקטיבית לא מחייבת" מ-BP ו-ADNOC לרכוש מחצית מהזכויות בניו-מד לפי שווי של כ-14 מיליארד שקל לשותפות כולה. מחיר העסקה המוצעת שיקף באותה עת פרמיה של 65% על מחיר השוק של השותפות.

יוסי אבו, מנכ״ל NewMed Energy וג׳ון קרי, השליח הנשיאותי המיוחד לענייני אקלים, בכנס באבו דאבי / צילום: דוברות NewMed Energy

שתי חברות האנרגיה הבינלאומיות הציעו לרכוש במזומן את כל יחידות ההשתתפות של ניו-מד המוחזקות בידי הציבור (45%), וכן 5% מיחידות ההשתתפות המוחזקות על ידי קבוצת דלק של יצחק תשובה, כך שלאחר השלמת העסקה יחזיקו BP ו-ADNOC ב-50% מהבעלות בניו-מד (בחלקים שווים ביניהן) וקבוצת דלק ב-50%. אם תושלם העסקה, תהפוך ניו-מד לחברה פרטית.

התשואה הגבוהה בין מדדי הבורסה המקומית

מאחר שמדובר בעסקת מכירה כפויה, שבה למחזיקי יחידות ההשתתפות מהציבור בניו-מד אין דרך להתנגד לה באמצעות הצבעה, הקימה השותפות ועדה בלתי תלויה, בראשות השופט בדימוס יורם דנציגר, המשמש כדח"צ בניו-מד, כדי לבחון את הסוגיות הנוגעות לרכישת יחידות ההשתתפות המוחזקות בידי הציבור. זו החליטה כאמור להמליץ על הגדלת התמורה בסכום של כ-700 מיליון שקל.

מחיר יחידת ההשתתפות של ניו-מד זינק ב-70% מאז הדיווח אודות הצעת הרכישה, ושווי השוק של השותפות עומד כעת על 13.3 מיליארד שקל (לאחר עלייה קלה עקבות הדיווח ברויטרס). העסקה שימשה כזרז חיובי גם למדד ת"א נפט וגז שזינק מתחילת השנה בכמעט 50% והשיא את התשואה הגבוהה (בפער ניכר) בין מדדי הבורסה המקומית. לשם השוואה המדד הבא אחריו בעליות הוא ת"א בנקים, עם עלייה של 16% מתחילת השנה.

 

ניו-מד מחזיקה כאמור בכ-45% מהשותפות במאגר הגז לוויתן, כאשר ענקית האנרגיה האמריקאית שברון מחזיקה בכ-40% מהמאגר והשותפות רציו ב-15% הנותרים. "עניין מרכזי שמרחף מעל העסקה עד היום הוא היתר היצוא מהמאגר", מתאר גורם במשק האנרגיה. "כדי שחברות בינלאומיות ייכנסו להשקעה בניו-מד, הן מן הסתם רוצות שהשותפות במאגר יקבלו היתר כזה, אחרת לשם מה הן נכנסות לעסקה? היו הערכות שהוא יתקבל ברבעון הראשון של 2023, אך עד היום זה לא קרה. עם זאת, במאגר תמר כן התקבל היתר יצוא. אז זה מחדד את השאלה מדוע האישור ללוויתן מתעכב? זה מלמד להערכתי על קושי מסוים".

גורם אחר בשוק ההון מציין כי השותפות במאגר לוויתן הגישו את הבקשה רשמית לפני שלושה חודשים. מאז לדבריו, היו דיונים בממשלה והוחלט על הקמת צוות למשרדי רה"מ, האוצר והאנרגיה. הגורם מציין "המדינה, ככל שאני מתרשם, רוצה לדאוג שלא תהיה סכנה לביטחון האנרגטי, וזהו שיקול סופר-לגיטימי".

אותו גורם מציין כי להערכתו סוגיית ההיתר אינה במוקד הדיונים בין הוועדה שמינתה ניו-מד ל-BP ו-ADNOC, אבל בהחלט עלולה להשפיע על הרצון של חברות האנרגיה הבינלאומיות להשקיע כאן: "האמירתים למשל לא מכירים את השוק הישראלי, ואין להם ניסיון עם הבירוקרטיה כאן. כשהם רואים מכתב שראש אגף תקציבים מוציא בנושא יצוא הגז, או שהנושא הופך לכלי ניגוח בתקשורת מול ארגונים חוץ ממשלתיים, זה מעלה אצלהם סימני שאלה", הוא אומר.

"רגישות רבה בהמון זירות"

נציין כי לפני למעלה מעשור נקבעה בישראל (ועדת צמח) מסגרת התנאים ליצוא הגז, תוך שמירה על עתודות מספקות למשק, ובהמשך חוקק מתווה הגז. אלה קבעו את המסגרת למכסת היצוא. "ככל הידוע מאגר לוויתן נמצא, על אף הכמויות להן התחייב בחוזים מול מצרים וירדן, בתוך מכסת היצוא שאושרה לו בעבר. אבל כאן מדובר בקבלת היתר יצוא, שיקבע כמה מותר למאגר לוויתן לייצא פר שנה. יש פה רגישות רבה בהמון זירות", אומר הגורם בשוק.

הדוחות הכספיים של ניו-מד מלמדים שהמכירות של הגז הטבעי ממאגר לוויתן בישראל ירדו כאמור משמעותית השנה. במחצית הראשונה של 2023 נמכרו 0.9 BCM (מיליארד רגל מעוקב) גז בישראל - כמחצית מהכמות שנמכרה במחצית המקבילה ב-2023. וזאת מול 4.4 BCM שנמכרו בסיכום המחצית לירדן ומצרים - עלייה של 16% בתוך שנה.

לדבריו, "החשש להערכתי בצד הממשלה והרגולציה הוא שמתן היתר יצוא יצמצם את התחרות על מחיר הגז במשק הישראלי, דבר שימנע הוזלת מחירו כאן".

כלכליות יצוא הגז לאירופה נשחקה

מה יכול להשתנות בתנאי המאקרו של יצוא הגז בשנים הקרובות? הכלכליות של יצוא גז לאירופה נשחקה בחודשים האחרונים כאשר המחיר צנח בכ-80% מהשיא אליו הגיע באוגוסט אשתקד, לאחר פרוץ המלחמה באוקראינה שיצרה קשיים באספקת הגז הטבעי מרוסיה לאירופה: "הכלכליות של מכירת הגז לאירופה קיימת, אבל ירדה בשנה החולפת", טוען הגורם בשוק.

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

עניין נוסף לדבריו הוא "מצרים, שבשנה שעברה רכשה גז מישראל, הנזילה אותו במתקנים שלה ומכרה התוצרת לשוק האירופי, הפסיקה להנזיל בשל הירידה בכלכליות. כיום למצרים יש מחסור פנימי בגז טבעי וענקיות האנרגיה בעולם הודיעו שיחפשו גז טבעי במים הכלכליים שלה. אם ימצאו גז יכול להיות שבתוך 3-4 שנים כל עניין הפקת הגז הטבעי במצרים יתאושש שוב. בראייה של BP ו-ADNOC זה גם יכול להשפיע היום על הכדאיות של יצוא הגז מלוויתן".

מעבר לזה יש, לדברי הגורם שיקולים נוספים אצל ענקיות האנרגיה הללו כשמגיעה המלצה להעלאת מחיר בעסקה שהציעו לניו-מד. "אם הן יסכימו להעלאת המחיר בעסקה, זה עלול לשדר מסר שהן סחיטות במו"מ. אז גם אם הן מאוד רוצות את העסקה, העלאת המחיר - אפילו שהדרישה הגיונית בשל עליית מחיר הדולר והשלכות האינפלציה - עלולה להפוך לבעייתית עבורן עד כדי פיצוץ העסקה".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב