גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל המצור הימי: ספינות מטען מהמזרח פוסחות על נמלי ישראל

חברות ספנות, שרובן מובילות בעיקר כלי רכב לישראל, החלו לשוט במסלול עוקף אפריקה כדי להימנע ממעבר בים האדום ● בענף הרכב אומרים כי העיכובים צפויים להשפיע בטווח הקרוב על המחירים ומועדי האספקה של דגמי בנזין ושל דגמים היברידיים ● הקרוס־אובר החדש של וולבו נחת בישראל ועוד חדשות מענף הרכב

משלוח רכבים בספינה של חברת NYK LINE / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי
משלוח רכבים בספינה של חברת NYK LINE / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בגלל המצור הימי: ספינות מטען מהמזרח פוסחות על נמלי ישראל

המצור הימי־כלכלי על התובלה לנמלי ישראל המשיך להתרחב השבוע בעקבות החרפת האיומים וההתקפות של החות'ים על השיט באזור הים האדום. ההשפעה מורגשת במיוחד בענף הרכב, שמייבא מהמזרח כמעט 65% מכלי הרכב שנמכרים בישראל, ומעל 90% מהחלפים לרכב.

על סף משבר הומניטרי: המדינה שהולידה איום חדש על ישראל
ניתוח | חגיגת הביטוחים לרכב: אלה הדגמים שהתייקרו במיוחד ומה צפוי בהמשך? 

בשבוע החולף החלו עוד חברות שמפעילות ספינות להובלת רכב (RORO) מהמזרח לישראל, לאמץ את הפתרון של צים ולהוביל משלוחי כלי רכב במסלול עוקף אפריקה כדי להימנע ממעבר בים האדום. ביניהן גם NYK היפנית, שביחד עם צים חולשת על רוב הפלח.

שתי החברות מובילות לישראל, בין השאר, כלי רכב של יצרנים יפנים דוגמת מאזדה וטויוטה וכלי רכב של קונצרן יונדאי־קיה הקוריאני, שמחזיק בנתח של כמעט שליש ממכירות הרכב בישראל. בעדכון השבועי של חברות לוגיסטיקה ליבואני הרכב נמסר כי כרגע ההפלגה הישירה מרוב נמלי המזרח לישראל מקיפה את אפריקה ואורכת כ־42 יום, תוספת של בין 20 ל־22 יום למסלול הרגיל.

במקביל, מתרחבת המגמה של חברות שפוסחות לגמרי על עגינה בישראל בשל האיום להתקיף גם ספינות בבעלות זרה שהיעד הרשום שלהן לפריקה או טעינה הוא ישראל.

כדי להימנע מסימון ספינות כמטרה חברות ספנות שולחות מטענים שמיועדים לישראל לפריקה בנמלי הים התיכון. לגלובס נודע כי צפויים להיפרק בשבועיים הקרובים משלוחי כלי רכב שמיועדים לישראל בנמלים ביוון, באיטליה וביעדים נוספים. משם הם יועמסו שוב על אוניות ששטות במסלולי הים התיכון בתהליך שנקרא שטעון (העברת מטען מאונייה לאונייה לפני ההגעה ליעד הסופי).

בענף הרכב אומרים כי העיכובים והעלויות שנוספים כמעט על בסיס שבועי צפויים להשפיע בטווח הקרוב על המחירים ומועדי האספקה בעיקר של דגמי בנזין ושל דגמים היברידיים, שמיובאים מהמזרח. זאת משום שרוב היבואנים כבר הספיקו לבנות בישראל מלאים משמעותיים של כלי רכב חשמליים לקראת עליית המס בינואר.

יבואנים רלוונטיים כבר עדכנו בנושא את חברות הליסינג, שהן הרוכשות העיקריות של כלי רכב חדשים בתחילת השנה. בענף מעריכים כי נכון לעכשיו תוספת העלות להובלת רכב מהמזרח ישירות לישראל בספינות שיוצאות במסלול עוקף אפריקה היא כ־5% ממחיר הרכב. במונחים דולריים מדובר בתוספת של כמעט 2,000 דולר לרכב אחרי מסים.

זינוק במחירי השילוח

גם בענף יבוא החלפים לרכב מדווחים על שיבושי אספקה של חלפים דוגמת חלקי מרכב, שמובלים במכולות ותופסים נפח גבוה. יצוין כי בימים האחרונים גם חברות המתמחות במכולות, כגון MSC החלו להוביל מטענים לישראל במסלול עוקף אפריקה ו/או לבצע פריקה של סחורות ישראליות בנמלים זרים בים התיכון ומשם לשטען אותם לישראל.

כתוצאה, השבוע נרשמה עלייה חדה נוספת של כ־400 דולר להובלת מכולה תקנית מנמלים ראשיים במזרח לישראל. בענף מוסיפים שחברות ספנות מקפיצות את דמי הביטוח הימי. השבוע פרסמה קבוצת הביטוח הימי הבין לאומי SKULD עדכון לדרגות האיום על ספינות סוחר שונות הנעות באזור הים האדום.

ברמת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאות ספינות שקשורות לישראל באמצעות בעלות על האוניות. בדרגה השנייה, "איום מוגבר", נמצאות ספינות סוחר שמעורבות בסחר ימי ישיר עם ישראל. החברה העלתה את רמת הסיכון גם של כלי שייט שעוברים באזור ואין להם שום קשר לסחר עם ישראל. זאת בשל הסיכוי להיפגע באקראי ממתקפות על ספינות אחרות או ממוקשים ימיים.

גורם בכיר בהנהלת אחד הנמלים אמר כי "חברות ספנות זרות מתרחקות מקשר עם ישראל... עד שהבעיה תיפתר יהפכו נמלי ישראל לנמלים של 'אוניות הזנה', שמביאות את המטענים מנמלים שכנים".

מנמל אשדוד נמסר בתגובה: "הגעת האוניות והאספקה מתנהלת כסדרן עם עיכובים של עד שלושה שבועות לפקידה ראשונה של אוניות המחליטות להקיף את אפריקה. בשלב זה מדובר בהיקף פעילות זניח לפעילות השוטפת".

ממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר בתגובה: "המצב בים האדום מהווה אתגר בר ניהול מבחינת סוגיית היבוא והיצוא. אין בו שום איום לשרשרת האספקה לישראל וממנה והוא בעל השלכות מוגבלות על סוגיות אלה".

הקרוס-אובר החשמלי החדש של וולבו נחת בישראל

יבואנית הוולבו חברת "מאיר" החלה לשווק בישראל את רכב הקרוס־אובר הקומפקטי החדש EX30. הרכב מבוסס על הפלטפורמה החשמלית של חברת האם של וולבו, GEELY. אורכו 4.23 מ', רוחבו 1.84 מ', גובהו 1.55 מ' ואורך בסיס הגלגלים שלו 2.65 מ'.

הוא מגיע לישראל במספר גרסאות, כאשר גרסת הבסיס מצוידת במנוע אחורי בודד בהספק 272 כ"ס, עם סוללה בקיבולת 51 קילוואט-שעה וטווח של עד 344 ק"מ, או עם סוללה של 69 קילוואט-שעה וטווח של עד כ־470 ק"מ. שני הדגמים מאיצים מאפס ל־100 קמ"ש בפחות מ־6 שניות.

במקביל מוצע הרכב בגרסה ספורטיבית עם שני מנועים בהספק משולב של 428 כ"ס וסוללה של 69 קילוואט־שעה עם טווח של עד 450 ק"מ. בגרסה הזו הרכב מאיץ מאפס ל-100 קמ"ש בזמן יוצא דופן של 3.6 שניות.

האבזור משתנה בהתאם לדגמים ולגרסאות, אך כולם כוללים מערך מקיף של מערכות בטיחות מתקדמות. המחירים מתחילים בכ־190 אלף שקל לגרסת הבסיס החד־מנועית ומגיעים עד כ־243 אלף שקל לגרסה כפולת ההנעה המאובזרת.

"המונית הלונדונית" הופכת למיניוואן חשמלי ענק

חברת "המונית הלונדונית" (LEVC), שנרכשה על ידי קבוצת GEELY הסינית לפני מספר שנים, נערכת להרחבת היצע הדגמים שלה. למונית הקלאסית בעלת העיצוב השמרני יתווסף במהלך 2024 מיניוואן חשמלי, שמיועד בעיקר לשוק המוניות.

מיניוואן חשמלי של חברת ''המונית הלונדונית'' / צילום: יח''צ

הרכב מיועד לשאת שישה עד שמונה נוסעים ויצויד במנוע בודד בהספק כ־250 כ"ס ובסוללה שאמורה לספק טווח של עד למעלה מ־500 ק"מ. היצוא של הרכב למערב אמור להתחיל ב־2024. החברה מיוצגת בישראל על ידי EV-MOTORS, שנרכשה לאחרונה על ידי מכשירי תנועה.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה