גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן גביר קיבל תוספת של 2 מיליארד שקל ואלה הקיצוצים הגדולים: כך אושר תקציב המדינה

תקציב 2024 אמנם אושר, אך כלל שורת מאבקים בדיונים שקדמו לו סביב הקיצוצים בתקציבי המשרדים ● ברגע האחרון הקיצוץ הרוחבי במשרדים עלה ל-5% ● בעקבות זעם והתרעמות השרים והדרישות לתוספות תקציביות של מיליארדי שקלים, חלק מהגזרות ירדו מן הפרק ● בתוך כך, במשרדי התחבורה והאוצר סיכמו כי הרפורמה בתעריפי התחבורה הציבורית לא תיגנז

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ בישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2024, היום / צילום: חיים צח-לע''מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ בישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה לשנת 2024, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

תקציב המדינה החדש לשנת 2024 אושר בממשלה היום (ב'), לאחר עיכוב של מספר ימים. התקציב המעודכן יעמוד בסימן ביטחון, עם תוספות של עשרות מיליארדי שקלים להוצאות הביטחוניות בעקבות מלחמת חרבות ברזל. תקציב המדינה המעודכן יעמוד על 582 מיליארד שקל - גידול של כ-70 מיליארד שקל במסגרת ההוצאה. הגירעון החזוי יעמוד על רמה גבוהה של 6.6%.

המעסיקים והעובדים יממנו כרבע מתוכנית הפיצוי למילואימניקים 

במשרד האוצר נאלצו לבלוע לא מעט ויתורים בדרך לאישור, כאשר רבים מהשרים שהתנגדו לקיצוץ ואיימו שלא לתמוך בתקציב בישיבת הממשלה ביום ראשון בלילה, זכו בשני בבוקר לפיצויים ופרסי ניחומים בפגישות אישיות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.

המאבקים המרכזיים היום היו על הקיצוצים בתקציבי המשרדים. בטיוטת הצעת התקציב, הכריז האוצר קיצוץ רוחבי בשיעור של 3%, אלא שכדי לממן את כל הוויתורים מול המשרדים, קפץ הקיצוץ הרוחבי ברגע האחרון ל-5%. המשמעות בקיצוץ הרוחבי ("פלאט") היא שכל המשרדים יצטרכו להעביר 5% מבסיס התקציב שלהם (לא כולל שכר) לצורכי הוצאות המלחמה - סכום שמצטבר ל-3 מיליארד שקל. 

בנושאים נפיצים כמו צמצום הכספים קואליציוניים או סגירת משרדי ממשלה מיותרים לא נרשמו קרבות מיוחדים, בגלל שהם לא באמת עמדו על הפרק. נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' ביקשו שלא לערער את יציבות הקואליציה והסתפקו בהתאמות מינוריות בתחומים אלה.

בחדרי המשא ומתן האגוז הקשה ביותר לפיצוח מבחינת האוצר היה השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר. ממש כמו בשידור חוזר של אישור התקציב הקודם, בן גביר השתולל אחרי ליל התקציב בחדר הסגור עם נתניהו ודרש תוספות של מיליארדי שקלים. השר התרעם על עצם העובדה שמשרדו נכלל בקיצוץ הרוחבי שחל על כל משרדי הממשלה כדי לממן את הוצאות המלחמה.

הבא בתור אחרי בן גביר להיכנס אל לשכת ראש הממשלה היה סמוטריץ'. שעה קלה לאחר פגישת סמוטריץ'־נתניהו, שיגר בן גביר הודעת ניצחון לעיתונות: "תינתן תוספת תקציבית נוספת של 2.275 מיליארד שקל בתקציב המשטרה לביטחון לאומי והגופים השונים תחתיו". עוד הוסיף השר לביטחון לאומי כי "יבוטל הקיצוץ המתוכנן במשרד ובמשטרה, בסך 469 מיליון שקל".

האם נתניהו שייכנע את סמוטריץ' לתת לבן גביר את מבוקשו כדי לשמור על אחדות הקואליציה? את התשובה ניתן רק לנחש לפי ההתבטאויות המאוכזבות של גורמי המקצוע באוצר בנושא הסיכומים על תקציב הביטחון הלאומי.

אלו שהפסידו ואלו שהרוויחו

ברגע שנפתרה הסוגיה מול בן גביר, הוסר למעשה המכשול המשמעותי האחרון מעל הליך אישור התקציב בממשלה. על כן, הוחלט להודיע לשרים שמתכוונים להתכנס להצבעה על התקציב ב־13:00 בצהריים. הצבת הדד־ליין הייתה אמורה לזרז את סגירת הקצוות מול המשרדים שמולם עדיין נרשמו מחלוקות, גם אם לא הצליחו לבסוף לעמוד בשעה הנקובה, שהתאחרה בשעתיים־שלוש.

ואכן, לקראת ההצבעה התחילו להתקבל הסכמות בין חלק מהמשרדים. במשרד הבריאות הצליחו לבטל קיצוץ מתוכנן של יותר מ־300 מיליון שקל ואף לקבל תוספת תקציבית של כמיליארד שקל. בנוסף, משרד הבריאות דרש תוספת של 2 מיליארד שקל לבריאות הנפש, כאשר קואליציית ארגוני בריאות הנפש טענה כי המינימום הדרוש על פי דוח שנכתב עוד לפני המלחמה, הוא 4 מיליארד שקל. בסופו של דבר קיבל המשרד תוספת נאה, אך כנראה פחות ממה שדרוש כדי להשאיר את רמת שירותי בריאות הנפש כפי שהיא היום, רף לא גבוה מלכתחילה. עם זאת יש לציין כי משרד הבריאות הצליח להשיג תוספות שינתנו גם דרך הסכמי שכר משופרים לעובדי מדינה, ביניהם פסיכיאטרים ופסיכולוגים, מחוץ לתקציב עצמו. בנוסף, קיבל משרד הבריאות 200 מיליון שקל לשיקום פצועי המלחמה (חיילים ואזרחים), 150 מיליון שקל למיגון מבנים במערכת הבריאות כמו חדרי מיון ופגיות, 50 מיליון שקל למיגון סייבר ו-35 מיליון שקל להתפתחות הילד.

שר החקלאות אבי דיכטר השיג הנחה של מאות מיליוני שקלים בקיצוץ של תקציבו והקלה במספר התקנים שיצטרך לקצץ.

בשעות האחרונות התעכבה ההצבעה על התקציב כיוון ששר הביטחון, יואב גלנט, סירב לקבל את הסיכומים התקציביים ודרש להגדיל את התוספת התקציבית למערכת הביטחון. גלנט היה האחרון לסכם עם האוצר לפני ההצבעה בשני אחר הצהריים.

שר החינוך יואב קיש, שנטש בכעס את ישיבת הממשלה בראשון בערב, במחאה על הקיצוץ שתכנן האוצר למשרדו, כבר נראה מפויס יותר ביום שני. באוצר ויתרו על כחצי מיליארד שקל מהקיצוץ המתוכנן בתקציב החינוך ועל עוד 200 מיליון שקל שהיו אמורים לרדת מתקציב ההשכלה הגבוהה לפי טיוטת הצעת התקציב.

גם הכוונה של האוצר לקצץ 237 מיליון שקל מתקציבי המדענים הראשיים בתשעה משרדי ממשלה בהם משרד המדע, התחבורה, איכות הסביבה ומשרד החינוך בוטלה והועברה לדיון לקראת שנת 2025. ההחלטה נתמכה על ידי אגף התקציבים, בשל העובדה כי אופן הפעילות של המדענים הראשיים במשרדי הממשלה אינו יעיל, וכי במקומם יש צורך להקים קרן מחקר ממשלתית יישומית שתהיה בלתי תלויה פוליטית ולא תוכפף למשרדי הממשלה. השרים, ובראשם שר המדע אופיר אקוניס, שמחצית מהקיצוץ הייתה אמורה להגיע מתקציבו, התנגדו.

לפי הסיכום התקציבי בין משרד החדשנות למשרד האוצר, השנה התקציב יופחת ב-40 מיליון שקל לטובת המלחמה. עוד סוכם על תוספת תקציבית של 20 מיליון שקל לפתיחת מרכזי פיזיקה בפריפריה ו-10 מיליון שקל להובלת תחום הבינה המלאכותית.

ההצעה התמוהה של מירי רגב

במקביל, דרמה נרשמה גם בגזרת משרד התחבורה. הנוכחים בחדר המשא ומתן בין המשרד התחבורה לאוצר נדהמו כששמעו את השרה מירי רגב, שאחראית על פיתוח תשתיות התחבורה בישראל, הציעה את דחיית פרויקט המטרו בגוש דן בכמה שנים במקום דחיית פרויקטים אחרים. על פי דוח מבקר המדינה שפורסם בשני, התברר שאומדן הנזק המשקי של הגודש בכבישים עמד בשנת 2021 על 31 מיליארד שקל. המטרו יהווה זרז צמיחה משמעותי לכלכלה הישראלית, כשעל פי המחקרים שבוצעו במשרדי הממשלה, הוא צפוי להניב תועלת משקית של יותר מ־30 מיליארד שקל מדי שנה.

בכל אופן, ההצעה נדחתה על ידי הנוכחים בדיון, וגם חלק מהפרויקטים המתוכננים להתבטל חזרו לשולחן. כך למשל הרכבת הקלה בין חיפה לנצרת אמורה הייתה להפוך למטרונית ולחסוך כ־2 מיליארד שקל. אלא שמכרז שאליו ניגשו חברות מישראל ומהעולם כבר פורסם וביטולו עשוי להביא לאובדן אמון של השוק הישראלי (ושל כמה חברות המתחרות מחו"ל על הקמתו) במכרזים בישראל.

פרויקטים נוספים ששרדו את משוכת הקיצוצים נוגעים בהקמת כבישים ומחלפים, שם הקיצוץ לא כולל רק פרויקטים בפריפריה אלא גם ביהודה ושומרון, שהשר סמוטריץ' היה מעורב אישית בדרישה להעביר אליהם כספים, וייתכן שמדובר באיתות לשרים שגם הוא מבצע ויתורים על רקע הביקורת הציבורית הנוקבת על התקציבים הקואליציוניים הרבים שהוא שימר עבור שריו.

בנוסף, לפי ה"דיל" שנרקם בין האוצר למשרד התחבורה, הרפורמה בתעריפי התחבורה הציבורית בעלות של כ־350 מיליוני שקל מדי שנה, לא תיגנז והסבסוד לתחבורה הציבורית יגדל עוד יותר (היום הוא עומד על 85%). גם חלק מהתקציב שמיועד לתגבור אוטובוסים בערים החרדיות לדרישת סגן שרת התחבורה אורי מקלב יישמר בחלקו, ואלו יהיו תוספות השירות היחידות שיתוקצבו השנה לקווים ותדירויות באוטובוסים.

לצד הרפורמות שמקדמת רגב, האוצר צפוי להעביר את מס הנסועה על כלי רכב חשמליים שייכנס לתוקף משנת 2026, וזאת לאחר שבדיונים על חוק ההסדרים הצעה כזו ירדה מהפרק בעקבות התנגדות שרת התחבורה. גובה המס המוצע עומד על 15 אגורות לכל קילומטר נסועה והוא נועד לייקר את הנסיעות בכלי הרכב החשמליים וגורמים לגודש בכבישים ולתאונות דרכים, יוזמה שלעמדת האוצר נחוצה מבחינה משקית.

מעט רפורמות מבניות נכנסו לתקציב

במבט רחב על התקציב החדש, שנחשב לתקציב חירום, ניתן לומר שהוא דל יחסית ברפורמות מבניות ואינו כולל חוק הסדרים מלא, אלא רשימה של החלטות ממשלה. אחת מהבולטות שבהן היא הגדלת המס על רווחי הבנקים, לפיה המס על הרווח יגדל ל־26% בשנים 2024 ו־2025, לעומת מס של 17% שמוטל עליהם כיום (כתחליף למע"מ).

רפורמות אחרות בתקציב ייכנסו לתוקף רק בשנים הבאות, כמו העלאת המע"מ ב־2025 או החלת מס נסועה על רכב חשמלי.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן