גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח כולו של משכירי הדירות: זו ההכנסה היחידה בישראל שפטורה ממס

המע"מ יעלה, יום הבראה יילקח וכולנו נגויס למימון המלחמה, אבל תקרת הפטור ממס על השכרת דירה? היא דווקא תעלה ● ההכנסה היחידה בישראל שפטורה ממס מוכיחה שוב עד כמה לפוליטיקאים שלנו יש סדר עדיפויות עקום במיוחד

דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף
דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף

בזמן שהממשלה נאלצת לדחוף את ידה עמוק יותר ויותר לכיסים של כולנו, כי "אין ברירה", "שעת חרום" וכו', ישנו מגזר גדול שדווקא זכה השבוע לעוד הטבת מס. המע"מ אמנם יעלה באחוז, מדרגות ביטוח לאומי לא יעודכנו, ובאופן כללי כולנו נרגיש את הידוק החגורה ואת גיוס הציבור למימון המלחמה ונזקיה. אולם תקרת הפטור ממס כלשהו על השכרת דירה תעלה בשנת 2024 מ־5,471 שקל בחודש ל־5,654 שקל. זאת, אף שבחוק ההסדרים האחרון התחייבה הממשלה שהתקרה תפסיק לטפס, בתמורה לאישור סעיף אחר, שכן עבר, לפיו שוכר שגם משכיר יוכל לקזז מס עד לתקרה של 7,500 שקל. אבל בפועל, ההתחייבות ההיא התאיידה, ורק הרחבנו את מעגל המשכירים שיהיו פטורים ממס.

שאלות ותשובות | תקרת הפטור ממס להשכרת דירה עודכנה, וזה המסלול החדש שכדאי להכיר
התקציב עבר, והאוצר יכול לרשום לפחות הצלחה אחת: הוא עמד ביעד ההתכנסות של נגיד בנק ישראל
טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים: "יהיו לי מיליונים, אוכל לפרוש מוקדם"

צעדי חרום לטובת מי

אין דוגמה טובה יותר מהפטור על השכרת דירה - ההכנסה היחידה בישראל שפטורה ממס! - להוכיח עד כמה ממשלות ישראל טובות בצעדי חרום, אבל בעיקר כשאלה באים להיטיב עם חבריה. "עת לעשות - הפרו תורתך", ציטט במאי 1990 שר המשפטים דן מרידור את הפסוק המפורסם על בימת הכנסת, כשהציג חוק חדש שקבע שלראשונה הכנסה משכירות של עד 2,600 שקל בחודש תהיה פטורה ממס - בהוראת שעה בלבד, עד 31 בדצמבר 1991. מרידור הסביר שהוא עושה זאת "לא בלב קל", ש"בדרך כלל כוונת הממשלה אינה להרבות בפטורים", אבל הפעם ישנו "הצורך הדחוף להקל בפתרון בעיית הדיור בשביל העלייה הבאה עלינו".

כלומר, כדי "לייצר" במהירות דירות לעולים, הממשלה ביקשה לעודד השכרת דירות, לראשונה בפטור ממס. חבר הכנסת אריאל ויינשטיין מהליכוד, שייצג את הממשלה, הסביר שרבים לא משכירים את דירתם הריקה בגלל חשש מנזקים שיעשו בה שוכרים, שמא הם לא יתפנו, ובגלל שממילא היא בעיקר מחכה "לבן או לבת שיינשאו". מיכאל איתן מהליכוד ציין שרבים פשוט חוששים לפגוש את רשויות המס - "פגשתי יהודי שמחזיק דירה ויש לו פרנויה מהשלטון. כנראה הוא סוחב את זה מאות שנות גלות, או כמה עשרות שנות שלטון ישראלי. אני אומר לו 'עכשיו אתה לא צריך להתעסק יותר עם מס הכנסה, קח את הדירה, תשכיר אותה'".

בכל מקרה, הדגיש אז ויינשטיין, "אני רוצה שיהיה ברור לכולנו שהחוק הוא לתקופה קצרה. משום שאני חושש שאם הוא לא יהיה כזה, משקיעים ירכשו דירות, דמי הרכישה יעלו, והתוצאה היחידה תהיה התייקרות הדירות".

התריעו מזמן

ומה קרה בסוף? הוראת השעה קיבלה תוקף שנה אחרי שנה, והדירות אכן התייקרו עוד ועוד. תמיד היה מי שהסביר שהחזרת המס עלולה להתגלגל לשוכרים האומללים, וכמובן שרק להם דואגים הפוליטיקאים המסורים שלנו. רק בשנת 2003, במסגרת "חומת המגן הכלכלית" עליה הכריז שר האוצר דאז בנימין נתניהו, הוחלט להפחית את הפטור דרמטית עד לביטולו. ב־2005 התקרה ירדה מ־7,390 ל־5,595 שקל. ב־2006 היא ירדה ל־3,830 שקל, אבל אז זה נגמר. בשנת 2007 הצליח יו"ר ועדת הכספים משה גפני להעלות אותה מחדש ל־4,200 שקל ולהפוך את הוראת השעה המתגלגלת לחוק קבוע.

ואגב, כשהפטור יצא לדרכו, נציב מס הכנסה התריע בכנסת שהוא יביא לאובדן הכנסות של 32 מיליון שקל בשנה (10% מדמי השכירות שהעבירו עד אז המשכירים). נכון להיום, מדובר באובדן הכנסות מוערך של כ־2 מיליארד שקל בשל אותה תקרה. אם תרצו, זה רק עוד משל מצוין לסדרי העדיפויות ולעיוורון של הפוליטיקאים. כמו שאמר בשנת 1990 חבר הכנסת רן כהן, בדיון ההוא בכנסת: "אני מניח שלא ישב מישהו וזמם מזימה לעשות זאת, אבל אין לי ספק שלכל יועציו, מקורביו, דוחפיו ומעודדיו של החוק הייתה כוונה אחת ברורה: לתת לאנשים בעלי יכולת, העשירים שבעשירים, לנצל את ההזדמנות שהאומה עומדת דום, ובצדק, לנוכח העלייה".

באותו דיון, אגב, דרש חבר הכנסת חיים רמון שלכל הפחות המדינה תקבל דיווח מכל מי שמשכיר דירה - צעד שעלה מאז שוב ושוב על ידי פקידי האוצר, ללא הצלחה. מדובר בניסיון נואש לייצר פיקוח כלשהו, ולוודא שמי שעובר את תקרת המס יידע שהמדינה עלולה לכל הפחות לעלות עליו. "כשאפילו לזה אינכם מסכימים, אתם חושפים את פרצופכם האמיתי", אמר רמון לממשלה ב־1990, "זו הפעם הראשונה, כאשר נושאים את שם העלייה לשווא, שאנחנו נותנים גושפנקא למעלימי המס". מאז זה לא נפסק.

כוכבי השבוע

מצוין: אל תספידו את שוק המשרדים או את חיפה
שוק המשרדים קפוא. מעסיקים רבים עברו למודל היברידי שמשלב בית ומשרד, קטר ההייטק עסוק בהתייעלות וצמצומים, יותר ממיליון מ"ר חדשים נזרקים בכל שנה לשוק, והמלחמה גם ככה לא מוסיפה למצב הרוח העסקי ולמחשבות על עסק חדש.

לכן, הבשורה השבוע על עסקה חדשה הייתה כמו מים לצמא. ועוד בשכונת הדר בעיר חיפה - שתיים שתהילתן הרחק מאחוריהן. אין חיפאי ותיק שלא מכיר את מגדל "הארמון" הישן ברחוב הנביאים, שחברת הביטוח מגדל "נפטרה" ממנו בספטמבר 2020 כשמכרה אותו לקרן ריאליטי תמורת 105 מיליון שקל, פחות מעשור אחרי שקנתה אותו במחיר דומה. באותו זמן, פחות מ-30% מהמגדל בן ה-18 קומות היה מושכר והניב 3.5 מיליון שקל בלבד בשנה. והנה, 3 שנים וחצי אחרי, כשהמגדל המשופץ מושכר ב-97% וכבר מניב 14.2 מיליון שקל, היא מכרה חצי ממנו לקרן מניבים תמורת 104 מיליון שקל, דומה לסכום ששילמה לא מזמן על המגדל כולו.

בלתי מספיק: כשגירעון הוא רק כי אפשר 
למרות התבהלה הכללית, גירעון הוא לא בהכרח דבר רע. תשאלו כל חברה שנכנסה לאוברדרפט כדי לבצע קפיצת מדרגה ולייצר למשקיעיה תשואה גבוהה פי כמה. או משפחה צעירה שזו דרכה היחידה להגשים חלום לדירה (ודאי אם מדובר באחת שהוגרלה בסבסוד מדינה).

ומתי גירעון הוא בהכרח דבר רע? כשהבור נפתח רק כי אפשר. לא לשם מינוף או שיפור עתידי, אלא להוספת משקולת שמייצרת אשליה של חיים טובים יותר כאן ועכשיו. זה נכון למשפחה צעירה, לחברה בע"מ ולמדינה.

לכן, אישור תקציב המדינה לשנת 2024 עם תחזית לגירעון ענק של 6.6% היה יכול להיות נסבל, לו הייתה תכלית ראויה לחוב הענק. אפילו קיצוץ רוחבי של 5% במשרדי הממשלה יכול היה להיות נסבל, כי כל גוף חייב לדעת להתייעל, בתנאי שמישהו היה יודע להראות לנו שכספי התקציב - 582 מיליארד שקל - מיועדים גם לצמיחה. כמה חבל שאנחנו כל כך רחוקים משם.

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה