גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורה של מחקרים גילו: האם יש קשר בין עוני לטרור?

שורה של מחקרים שנעשו מאז פיגועי ה־11 בספטמבר מצאו כי בניגוד למה שאולי היינו מצפים, עוני וחוסר השכלה הם אינם גורמים שמובילים לביצוע מעשי טרור ● ובכל זאת, זה לא אומר שיש תשובה קלה לשאלה הבוערת בעניין החזרתם של פלסטינים מיהודה ושומרון לעבודה בישראל ● המשרוקית של גלובס

מיקי זוהר, הליכוד (בנימני וגואטה, כאן ב', 15.1.24) / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
מיקי זוהר, הליכוד (בנימני וגואטה, כאן ב', 15.1.24) / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

מאז פרוץ המלחמה נעצרה כניסת פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון לשטחי ישראל, וככל שחולף הזמן הצורך להתמודד עם השלכות המהלך הולך וגובר. במערכת הביטחון חוששים שהרעת המצב הכלכלי של הפלסטינים תתורגם להחרפה גם במצב הביטחוני שם. מנגד, השבוע חזינו בפיגוע קטלני ברעננה שביצעו שני תושבי הגדה שעבדו בישראל (ללא אישור). וישנה גם ההשפעה על הכלכלה שענפים מרכזיים בה תלויים בפועלים הללו.

נגיד בנק ישראל לא התייחס במפורש לצורך לקצץ בכספים הקואליציוניים?
האם לשר דוד אמסלם יש מעמד של "משקיף קבוע" בקבינט?

כשהשר מיקי זוהר נשאל על כך הוא העלה נקודה מעניינת. "כל מחקר שאני בדקתי לא אומר בהכרח שעוני מעודד לטרור, אני אומר את זה חד־משמעית". יחד עם זאת, לאחר הדברים הללו, במה שעשוי להישמע כסתירה, זוהר קרא לעודד כלכלה פנים פלסטינית משום ש"עושר והכנסה ושגשוג מונעים ממך לעסוק בטרור". אז מה באמת אומר המחקר שעוסק בתחום? הממצאים מעניינים.

הסרגל הלא נכון

מחקרים שבחנו את הקשר בין מצב כלכלי לטרור החלו לתפוס תאוצה באקדמיה לאחר "פיגועי התאומים" ב־2001. האינטואיציה הראשונית, כפי שמלמדים נאומים של הנשיא דאז ג'ורג' בוש ומזכיר המדינה קולין פאוול, הייתה שהגורמים לטרור הם עוני ובורות. אבל המחקרים העלו ממצאים אחרים. חוקרים כמו פרופ' קלוד בר רבי מביה"ס למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית, הכלכלן האמריקאי אלן קרוגר ואחרים בחנו את הרקע של מחבלי חיזבאללה, חמאס וג'יהאד אסלאמי והראו שטרוריסטים מגיעים דווקא מרקע סוציואקונומי גבוה יותר, והם בעלי השכלה גבוהה יותר, מהממוצע באוכלוסייה.

"מעמד נמוך וחוסר השכלה כגורמים לטרור הם לא הסבר נכון, או לכל הפחות לא הסבר מלא", אמר לנו השבוע פרופ' בר רבי. "הסברים כלכליים בוחנים את הטרור באמצעות סרגל הערכים שלנו במקום באמצעות סרגל ערכים פונדמנטליסטי ומוטיבציה פוליטית־דתית־אמונית. הרי המהפכנים הכי גדולים, שרצו להקריב הכל כדי לשנות סדרי עולם, לא היו עניים אלא הגיעו מרקע מבוסס ועם השכלה. המחבלים רואים את עצמם ככאלה".

כפי שמסביר בר רבי - וכפי שעולה גם מסקירה שערך בנושא יחד עם אואן אנגל אותה בחנו - התפיסה הזאת היא כיום "הקונצנזוס העדכני" בתחום, אבל יש גם ניואנסים. "ברמת המיקרו, כלומר האם עוני של אינדיבידואל מושך אותו לטרור, אכן יש קונצנזוס (שזה אינו המצב)", אמר לנו פרופ' אסטבן קלור, מרצה לכלכלה באוניברסיטה העברית ועמית מחקר בכיר ב-INSS. "ברמת המאקרו, כלומר אם עוני במדינה מביא לטרור, התמונה היא יותר מורכבת: יש כאלה שאומרים שאין קשר, כאלה שאומרים שיש, ויש שאומרים שהקשר לא לינארי".

"לעניים אין זמן לטרור"

עוד נשוב לקשר ברמת המאקרו, שהוא זה שעשוי להיות רלוונטי לפועלים מהגדה, אבל לפני כן ננסה להבין את מה שעולה מהקונצנזוס הזה. כלומר, אם זאת לא המצוקה הכלכלית שדוחפת לטרור אז מה כן?

יש מספר תיאוריות שניסו להתמודד עם הממצאים. "הראשונה", אומר בר רבי, "הייתה שהמחבלים הם מעין 'רובין הוד'. הם אמנם לא עניים בעצמם, אבל הם עושים את זה בגלל שיש עוני בחברה שלהם". אלא שקרוגר ודייוויד לייטין בחנו את המצב הכלכלי במדינות המוצא של הטרור, ומצאו שדווקא עלייה בתמ"ג העלתה את הסבירות לטרור. זה הפיל את תאוריית ה"רובין הוד".

התאוריה השנייה, מ־2005, היא של אית'ן בואנו דה מסקיטה מאוניברסיטת שיקגו, שהציע שמדובר בכלל בהיצע וביקוש. ארגוני הטרור לא צריכים שכל מי שמעוניינים לבצע פיגוע אכן יצאו לעשות פיגוע, ולכן יכולים להרשות לעצמם לבחור מבין המעוניינים את הטובים ביותר. ואלו - שיכולים להוציא לפועל פיגועים איכותיים יותר - הם אכן המשכילים יותר שמגיעים ממעמד גבוה יותר. למעשה, מחקר של בר רבי, קלור ובנמלך מ־2012 מצא שכשהאבטלה עולה ברבעון אחד, הסיכויים שייצאו מפגעים "איכותיים" יותר ברבעון הבא עולים. כלומר, המצב הכלכלי לא משפיע על הכמות, אלא על האיכות. "תמיד יש מובטלים שמוכנים לבצע פיגועים", מסביר קלור. "אבל כשהאבטלה עולה קבוצת המתנדבים גדלה", ואז יש יותר אפשרות לברור. "הקבוצה של המיואשים היא לא סטטית, הגודל שלה משתנה בהתאם למצב הכלכלי".

אבל ב־2015 גם התיאוריה של בואנו דה מסקיטה עמדה בפני אתגר. באותה תקופה, כחלק ממה שכונה "אינתפיאדת הבודדים", מחבלים יצאו לפיגועים על דעת עצמם, ולא פעלו מטעמו של ארגון טרור כלשהו, מה שהפך את התיאוריה בנוגע לאפשרויות הבחירה לפחות מתאימה (אגב, האינתיפאדה השנייה - שנפתחה דווקא בתקופת פריחה כלכלית ברשות הפלסטינית, והסתיימה כשזו הייתה נתונה בשפל כלכלי - אכן מתיישבת עם הקונצנזוס שלפיו אין קשר בין עוני לטרור). בר רבי אומר כי אמנם באותו גל פיגועים "היו יותר ילדים ויותר עניים מבעבר, אבל עדיין המחבלים נטו להיות ממעמד גבוה ומשכילים יותר". כלומר, "ההסבר של בואנו דה מסקיטה לא מסביר הכל".

אז מה צריך להוסיף לתיאוריה? "לאנשים עניים אין זמן לעסוק בטרור", מציע בר רבי. "הם עסוקים בלהתקיים ואין להם זמן להתעסק בשאלות של כיבוש או חופש תנועה. כשהמצב משתפר, כשיש אוכל ועבודה, אפשר גם להתעסק בשאלות פוליטיות". ויש עוד עניין שהוא מזכיר: סוג ההשכלה. "אם מגיל אפס ועד האוניברסיטה הם מקבלים אינדוקטרינציה אנטי ישראלית", אולי זה לא כל כך מפתיע ש"דווקא המשכילים נהיים אחר כך מחבלים". קלור מציע סייג נוסף: "אנחנו לא מדברים על אנשים ממעמד גבוה במיוחד או עם תואר דוקטור. אנחנו מדברים על אנשים ממעמד יותר גבוה מהקבוצה הפוטנציאלית של המפגעים".

בכל זאת להכניס?

אז האם המסקנה מכל הנאמר היא שאין קשר בין הכנסת הפועלים לבין רמת הביטחון שתהיה לנו? אולי לא במקרה תשובתו של השר זוהר נשמעה מעט מבולבלת. הפנינו שאלות בעניין גם לאלוף במיל' עמוס גלעד, לשעבר מתאם הפעולות בשטחים וכיום חוקר באוני' רייכמן. זה נכון, הוא אומר, ש"לא כל דבר נובע ממניעים כלכליים", ומתחבר בהקשר זה למה שאירע באינתיפאדה השנייה, הפעם מפרספקטיבה של ראש חטיבת המחקר באמ"ן, שהתריע מפני כוונות ערפאת.

אבל בעניין הכנסת הפועלים הפלסטינים, גלעד תומך באופן חד משמעי בעמדת המערכת כיום, למרות שהוא מדגיש שאינו מייצג אותה. "אם אתה שולל מהם את הפרנסה אתה הופך אותם לחבית חומר נפץ. אם תחליש במקביל את הרשות הפלסטינית, והם ירוויחו 50% משכרם הרגיל בגללנו - הם ייחלשו ואנחנו ניגרר לכיבוש ישיר של יו"ש, דבר שהוא נטל נוראי ביטחונית וכספית. אני מתבסס על הניסיון שלי, ועל ידע מצטבר".

באופן מפתיע או לא גם קלור ובר רבי סבורים שהיתרונות בהכנסת הפועלים עולים על החסרונות. "בטווח הארוך", אומר קלור, דווקא עדיף שהכלכלה הפלסטינית לא תהיה תלויה בנו, כי המשכורות הגבוהות בישראל מביאות לכך שפלסטינים מעדיפים לא לרכוש השכלה, מה שמונע יצירה של מעמד ביניים פלסטיני מבוסס. אבל כרגע, "אם ליותר אנשים תהיה רווחה מסוימת, לדעתי הסיכוי לפיגועים יירד, כי זה יוריד את ההשפעה של ארגוני הטרור שם".

גם בר רבי סבור ש"עדיף כן להכניס את מי שיש לנו ודאות גבוהה לגביו שלא יבצע פיגועים". אמנם, "זה לא שאם הם לא יעבדו אז חמאס יצליח להוציא יותר פיגועים, אבל במקרה כזה כן ייווצר אי שקט ציבורי שיקטין את כיסי ההתנגדות לארגוני הטרור, וגם עלולה להיות הפיכה ברשות. פשוט לא צריך לצפות שהקלה על הכלכלה הפלסטינית תוריד או תעלה את הטרור".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"