גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה ראשונה בישראל: המיליארדר ביל אקמן ואשתו נרי אוקסמן רכשו 5% ממניות הבורסה

ההודעה מגיעה לאחר שדווח כי הבורסה בת"א קיבלה בחודש שעבר את הסכמתם של הבנקים בישראל למכור את החזקותיהם (18%) במניית הבורסה ● אקמן, שעומד בראש אחת מקרנות הגידור הגדולות בעולם, עלה לכותרות בחודשים האחרונים בעקבות תמיכתו בישראל והניסיון שלו להוביל להדחת נשיאת הרווארד בשל טענות לאנטישמיות

הבורסה לניירות הערך דיווחה הבוקר (ד') כי ביל אקמן ואשתו נרי אוקסמן משקיעים לראשונה בישראל ורוכשים 5% ממניות הבורסה בתל אביב. הודעה זו מצטרפת לדיווח של הבורסה כי 18.5% ממניותיה שהחזיקו הבנקים בישראל נרכשו על-ידי משקיעים זרים מארה"ב, מאירופה ומאוסטרליה ועל-ידי משקיעים מקומיים. עוד מדווחת הבורסה כי התמורה הצפויה לה מהמהלך תעמוד על 242 מיליון שקל ותשמש אותה לפיתוח ושיכלול שוק ההון המקומי.

ביל אקמן עלה להתקפה, והאקדמיה כבר לא תיראה אותו הדבר 
מיהי החוקרת נרי אוקסמן, העומדת במרכז המאבק נגד אוניברסיטאות העילית בארה"ב? 

מטעם הבורסה נמסר כי "השלמת המהלך באופן מוצלח, בדגש על הביקושים הערים, במיוחד בתקופה מורכבת זו, מהווה הבעת אמון חזקה במיוחד מצד משקיעים מקומיים ובינלאומיים בבורסה הישראלית, ומעבר לכך - בכלכלה הישראלית. התמיכה בשוק ההון המקומי חשובה בעת הזו יותר מתמיד. התמורה מהמהלך תאפשר לבורסה להמשיך לפעול על-מנת לפתח את הבורסה ולשכלל את שוק ההון המקומי לטובת המשך צמיחתן של חברות ישראליות והמשק כולו".

הודעת הבורסה מגיעה לאחר שאמש (ג') דווח כי מנכ"ל הבורסה בתל אביב, איתי בן זאב, הצליח במשימה בחיפוש אחר משקיעים מסביב לעולם, אחרי שקיבל בחודש שעבר את הסכמתם של הבנקים בישראל למכור את החזקותיהם (18%) במניית הבורסה.

עבור המשימה פרסמה הבורסה לניירות ערך מצגת נרחבת באנגלית של כ-45 עמודים. כדי לשכנע את המשקיעים הפוטנציאליים, הציגה הבורסה נתונים לפיהם המניה הניבה למשקיעים תשואה (כולל דיבידנד) של יותר מ-220% מאז ההנפקה ב-2019 - שגם היא כוונה בעיקר למשקיעים זרים. לשם ההשוואה ציינו בבורסה כי מדד ה-S&P 500 עלה באותה תקופה ב-61%, מדד תל אביב 125 עלה ב-25%, ומדד הפוטסי הלונדוני עלה ב-1% בלבד. מדד הנאסד"ק, שאינו מופיע במצגת, עלה באותו הזמן ב-125%.

מכירת המניות שבידי הבנקים המקומיים צפויה להפוך לבוננזה גדולה עבור הבורסה עצמה. הבנקים הסכימו למכירת המניות שלהם בכפוף לחלוקת דיבידנד משמעותי של 230 מיליון שקל, שאותו קיבלו בתחילת חודש ינואר.

הבנקים סירבו בשנתיים האחרונות למכור את מניותיהם, כיוון שעל-פי החוק להפרטת הבורסה משנת 2017, המחיר המקסימלי שיוכלו לקבל עבורן הוא 5.08 שקל למניה, בעוד שהמניה נסחרת כיום ב-21 שקל, פי ארבעה. תמורת המניות שמחזיקים חמישה חברי בורסה - בעיקר הבנקים הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי (כל אחד מחזיק 4.9%) - הם יקבלו קרוב ל-90 מיליון שקל, שיתחלקו על-פי שיעור ההחזקה של כל אחד מהם. לסכום זה יש להוסיף את חלקם של הבנקים בדיבידנד שחולק לאחרונה (כ־41 מיליון שקל). 

יתרת הסכום שיתקבל ממכירת מניות הבנקים, בסך של 242 מיליון שקל (על-פי שער המניה כיום), ייכנס לקופתה של הבורסה עצמה, כשהיא מחויבת על-פי ההסכם להשקיע אותו בטכנולוגיה. את ההפצה ביצעו ג'פריס ולידר שוקי הון. 

אקמן מקפיד לתמוך בישראל מאז תחילת המלחמה 

ויליאם "ביל" אלברט אקמן (57) גדל במשפחה יהודית אמידה בצ'אפקווה שבמחוז ווסטצ'סטר, ניו יורק. את לימודי התואר הראשון שלו השלים בהרווארד, ונשאר בבית הספר עד קבלת תואר MBA.

ב-1992 השיק אקמן את קרן הגידור הראשונה שלו, Gotham Partners, יחד עם המייסד השותף דיוויד ברקוביץ', עם הון להשקעה של 3 מיליון דולר. במהרה הפכו השותפים לכוכבים צעירים בוול סטריט והניבו תשואות דו-ספרתיות בארבע מתוך חמש השנים הראשונות שלהם בעסקים. עד סוף העשור הנכסים המנוהלים של Gotham צמחו ל-568 מיליארד דולר.

בחודשים האחרונים שמו של אקמן עלה רבות בכותרות לאחר שביקר בחריפות את הרווארד (וקרא להדחת הנשיאה הפורשת קלודין גיי) ואוניברסיטאות עילית נוספות בארה"ב על גילויי האנטישמיות בהן. מאז תחילת המלחמה מקפיד אקמן לתמוך בישראל ולפרסם פוסטים בחשבון הטוויטר שלו מסרים נוקבים בעד ישראל.

אקמן הוא אחד מאלף האנשים העשירים בעולם (עם שווי נקי של 3.6 מיליארד דולר), והוא מגדיר את עצמו כ"משקיע אקטיביסט" - כלומר, אחד שמחפש חברות גדולות בעלות פוטנציאל גדול אך עם בעיות פיננסיות, קונה מהן נתחים גדולים ומשתמש בהשפעתו כבעל מניות עיקרי כדי לנווט אסטרטגיות עסקיות בחברה. כך, במהלך העשורים האחרונים הוא עשה לעצמו שם של אחד המשקיעים הנועזים ביותר בוול סטריט, שבוחר השקעות מסוכנות יחסית.

בזכות הצלחתו ובאמצעות הקרן שלו, אקמן משקיע כספים רבים בפעילות פילנתרופית ענפה, התומכת בעיקר בילדים ובחינוך. ביחס לישראל, אקמן עזר להקים את "המכון לגנאלוגיה משפחתית אקמן וזיף", המספק גישה לשפע של משאבים גנאלוגיים באמצעות אוספי השותפים של המרכז להיסטוריה יהודית ואוסף העיון הנרחב של המכון. "אנחנו רוצים שהילדים שלנו יכירו לא רק את קרוביהם החיים, אלא את אלה המייצגים את הדורות הקודמים לחיבור גדול יותר למשפחתם ולמוצא אבותיהם ולמורשתם", הוא הסביר.

אוקסמן - מחוקרות העיצוב הבולטות והמדוברות כיום בעולם 

פרופ' נרי אוקסמן, אשתו הישראלית-אמריקאית של אקמן, היא מחוקרות העיצוב הבולטות והמדוברות כיום בעולם. אוקסמן, 47, ילידת חיפה, היא בוגרת בית הספר הריאלי ובתם של רוברט ורבקה אוקסמן. אביה הוא פרופסור לאדריכלות ותולדות העיצוב, ואמה היא פרופסורית לאדריכלות דיגיטלית, ושניהם לימדו שנים ארוכות בטכניון. אוקסמן שירתה כקצינה בחיל האוויר, ולאחר השירות הצבאי החלה ללמוד רפואה באוניברסיטה העברית בירושלים.

כעבור שנתיים אוקסמן עברה לטכניון, שם למדה אדריכלות. ב-2004 סיימה את לימודיה בבית ספר לאדריכלות בלונדון. ב-2005 עברה לבוסטון והצטרפה לתוכנית הדוקטורט ב-MIT.

בריאיון עם אוקסמן שהתפרסם ב"ניו יורק טיימס" ב-2018, היא הוגדרה "כמייסדת דיסציפלינה בשם 'אקולוגיה חומרית'". הלכה למעשה מדובר במיזוג בין ביולוגיה סינתטית - חקר אופיים של תאים ואורגניזמים, לטכנולוגיות מתקדמות - דוגמת הדפסה תלת-ממדית, המתועל לייצור ועיצוב מבנים וחפצים.

מאז 2010, אוקסמן מנהלת ב-MIT מעבדת מחקר בשם Mediated Matter, ויחד עם צוותה היא מתחקה, לדבריה, "אחר פתרונות לבעיות שאולי עדיין לא קיימות". לאחרונה פרסם האתר "ביזנס אינסיידר" כתבה בה נטען כי אוקסמן העתיקה חלקים מהדוקטורט שלה. בתגובה אקמן הודיע כי הוא תובע את האתר. 

את הבורסה ייצגו בהליך ההפצה עורכי הדין עופר ינקוביץ וגיל צ'רצ'י ממשרד וקסלר ברגמן. את ג'פריס ייצגו עורכי הדין ניר דאש ורון בן מנחם ממשרד הרצוג.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי