גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולי הגיע הזמן שסטארט־אפים ילמדו מחברות משפחתיות על שמרנות ותכנון לטווח ארוך

החשיבה על הדורות הבאים גורמת לחברות משפחתיות לתכנן קדימה, וכך להיות מוכנות יותר לתקופות של אי־ודאות וטלטלות בשוק - ולצלוח אותן ● השיקול הזה לא מאפיין כמעט את תרבות הסטארט־אפים ואולי אף מנוגד לה ● הגיע הזמן שזה ישתנה ● הפקולטה - מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב

הפקולטה לניהול. מה סטארט–אפים יכולים ללמוד מעסקים משפחתיים / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. מה סטארט–אפים יכולים ללמוד מעסקים משפחתיים / צילום: Shutterstock

 

 

לפני כמה שנים שוחחתי עם אישה צרפתייה שסיפרה לי שהיא נצר לעסק משפחתי בן כמה מאות שנים, שמייצר תכשיטים לבתי מלוכה. היא סיפרה על האופן שבו הוא עבר מדור לדור, 14 דורות, ועל מסורות שונות של המשפחה. כאילו שזה עניין של מה בכך הוסיפה: "הייתה לנו הפסקה של כמה שנים בפעילות בזמן המהפכה הצרפתית".

 

ההפסקה הזאת והיכולת להסתכל עליה בהקשר ארוך טווח היא מסימני ההיכר הבולטים של עסקים משפחתיים ויכולתם לשרוד משברים ותקופות של אי־ודאות. זה אחד ההסברים לייחודיות של חברות משפחתיות ואחת הסיבות שיש להן ביצועים עודפים לאורך זמן.

יכולת זו אינה מאפיינת את החברות במשק הישראלי, שהוא מוטה התחלות, בהתאם לסטארט־אפ ניישן. לכן כדאי במיוחד להבין מהי חשיבה ארוכת טווח בארגון.

תעשיות פחות תחרותיות וכהונת מנכ"ל ארוכה

נסתכל למשל על העסק של משפחה גרמנית בשם Haniel. זו משפחה שפתחה חברת אחזקות פרטית בשנת 1756, ומוחזקת בידי יותר מ־600 בני משפחה, אחת העשירות באירופה. פעילותה מוערכת ביותר מ־4 מיליארד אירו. באתר החברה הם מצהירים במפורש כי הם "יוצרים ערך לדורות", ובאופן כללי "חושבים בדורות".

דור מוגדר לרוב כ־25 או 30 שנה, כלומר התכנון האסטרטגי שלהם הוא לטווח ארוך מאוד, עשרות שנים - צורת חשיבה שונה מאוד מתכנון לרבעון הקרוב או לשנה הקרובה.

תכנון לטווח הארוך מוזכר בידי חוקרים ויועצים כאחד המאפיינים הבולטים של עסקים משפחתיים. הטענה היא כי עסק שמנהלים בני משפחה, לפעמים משניים או שלושה דורות שונים, מתוכנן כך שיוכל להיות מועבר לדורות הבאים.

השקעות היום יכולות לשאת פרי בעוד 30-20 שנה, סיכונים נמדדים בסיכון לשנים קדימה, ותשואות יכולות להיפרס על פני תקופה ארוכה מאוד. ההתנהלות העסקית שונה כשהיא מתוכננת לטווח של עשרות שנים, לעומת ראייה קצרת טווח של קדנציה של מנהל שכיר או לחץ להוכיח תוצאות ברבעון הקרוב.

ואכן, בהתאמה, מחקרים מוצאים למשל כי עסקים משפחתיים נוטים יותר להשתמש בהון "סבלני", הם בוחרים בתעשיות פחות תחרותיות, וכהונת המנכ"ל בהם ארוכה יותר.

הנטייה להעדיף את התכנון לטווח ארוך מורכבת משלושה חלקים שונים: המשכיות - גישור בין העבר, ההווה והעתיד ומתן ערך לשימור, יציבות ואריכות ימים; עתידנות - האמונה שתכנון והערכה של מטרות עתידיות הם חשובים; והתמדה - שעשויה לאפשר להשיג את היעדים העתידיים.

הדגשת ההמשכיות גורמת לארגונים לשים משקל גדול יותר על כושר עמידה ומסורת, עתידנות גורמת להם לחשוב על אירועים עתידיים כבולטים וחשובים יותר, וארגונים שמחשיבים התמדה הם אלה שמודעים לערך של מאמץ מצטבר ומגלים סבלנות לגמול שיבוא בעתיד.

אסטרטגיה שמרנית וחשיבה לטווח ארוך

ארגונים עם ראייה לטווח ארוך הם עתירי אמונות, גישות ופילוסופיות בנוגע לחשיבות והתועלת של ההתחשבות בזמן. הם מקבלים החלטות על אופן הפעולה המיטבי, גם כשהפירות יכולים להבשיל רק כעבור זמן ממושך.

במחקר מ־2014 נותחו מכתבים למשקיעים של חברות ממדדי S&P 500 ו־S&P 600. אלה משמשים במחקרים רבים כמקור למיפוי הנושאים שמשקפים את תפיסות מנהלי הארגון. בהשוואה לחברות שאינן משפחתיות, אלה המשפחתיות נמצאו כגבוהות יותר בשלושת ממדי הטווח הארוך, דהיינו המשכיות, עתידנות והתמדה.

במחקר נוסף משנת 2016, שכלל את החברות במדד S&P 1500, מצאו החוקרים כי עסקים משפחתיים הצליחו לשרוד שינויים פתאומיים ולא צפויים, חיצוניים או פנימיים, בזכות חשיבה אסטרטגית שונה. נוכחות בני משפחה בפורום קבלת ההחלטות הובילה לחשיבה ארוכת טווח ופחות נוטלת סיכונים. האסטרטגיה המשפחתית שמרנית יותר ומתחשבת יותר בשיקולים של הטווח הארוך לעומת חברות לא משפחתיות.

ד''ר נאוה מיכאל-צברי / צילום: שירן כרמל

נקודה למחשבה בהקשר הישראלי: מדינת הסטארט־אפ שנוצרה כאן מתאפיינת ביכולות ייחודיות של התחלות והקמות. רוח יזמית שבשילוב הון אנושי שמאופיין בחוצפה והעזה מצליחה להקים ארגונים פורצי דרך כנגד כל הסיכויים. אולם שיקולי הטווח הארוך אינם חלק מהתרבות הזאת, ואולי אף מנוגדים לה.

שיקולי מסורת, העדפת העתיד על הטווח הקצר, שמרנות בלקיחת סיכונים ואסטרטגיה של המשכיות, עתידנות והתמדה - כולם מאפיינים עסקים משפחתיים שמצליחים להגיע לביצועים טובים יותר. אולי הגיע הזמן לאמץ את חלקם גם בארגונים הלא משפחתיים?

מקורות:

Franz Haniel & Cie. - Wikipedia

Haniel: Creating Value for Generations

Brigham, K. H., Lumpkin, G. T., Payne, G. T., & Zachary, M. A. (2014). Researching long-term orientation: A validation study and recommendations for future research. Family Business Review, 27(1), 72-88.

Gentry, R., Dibrell, C., & Kim, J. (2016). Long-term orientation in publicly traded family businesses: Evidence of a dominant logic. Entrepreneurship Theory and Practice, 40(4), 733-757.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות