גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפאת כספי אונר"א: "באירופה לא יכולים לעצום יותר את העיניים"

שורת מדינות הודיעו על הקפאת המימון לאונר"א בשל ראיות על מעורבות ישירה של 13 מעובדיו בטבח ● בישראל מקווים כעת שהמהלך יוביל לפירוק הארגון: "אם בעבר הסתפקו בביקורת, עכשיו יש קריאות לסגור אותו" ● במקביל, בעולם נשמעים גם קולות להשיב את הסיוע

פיליפ לזריני, הנציב העליון של אונר''א / צילום: ap, Bilal Hussein
פיליפ לזריני, הנציב העליון של אונר''א / צילום: ap, Bilal Hussein

בזו אחר זו הודיעו בימים האחרונים רוב המדינות המממנות את אונר"א על הקפאת המימון לארגון. ארה"ב הייתה הראשונה, אחרי מידע מודיעיני ישראלי שהוצג לה בסוף השבוע בנוגע למעורבות ישירה של עובדי סוכנות האו"ם לפליטים הפלסטינים במתקפת הטרור ב־7 באוקטובר. אחריה הצטרפו מדינות שונות באסיה, אחריהן גרמניה - המממנת השנייה בגודלה של הסוכנות אחרי ארה"ב - וביום שני האחרון הודיעה גם הנציבות האירופית על השהיית העברת הכספים לארגון.

צרפת מעמידה את עצמה בחזית המאמץ לשחרור החטופים. זו הסיבה 
מתי תיגמר המלחמה ולמה גורמי מודיעין מתנגדים לעסקת החטופים 
שאלות ותשובות | ההשתתפות בטבח ועצירת המימון: מהו ארגון אונר"א ומה גילו התחקירים?

נכון לעכשיו, קרוב ל־80% מהתקציב השנתי של הסוכנות, בסך 1.2 מיליארד דולר, נמצא "על הקרח", בעוד המדינות דורשות חקירה מעמיקה בנוגע להיקף שיתוף הפעולה של עובדיה עם חמאס והאחריות שלה לכך. רק קומץ מדינות אירופיות כמו נורבגיה, ספרד, אירלנד ובלגיה, המקדמות עמדות פרו־פלסטיניות בחודשים האחרונים, הודיעו כי ימשיכו את המימון ללא כל תנאי.

על פניו, מדובר בקו פרשת מים ביחס הבינלאומי לאונר"א. מאבק בינלאומי על תפקודה ואחריותה של הסוכנות מתנהל כבר עשרות שנים בין ישראל לבין האו"ם, ארה"ב ומדינות אירופה. כבר בימים שאחרי התקפת הטרור של חמאס, הודיעו רבות מהמדינות על הקפאת תקציבים מיידית לסוכנות. אז הנימוק היה החשש למעורבות בלבד באירועי ה־7 באוקטובר, לצד ההאשמות הוותיקות לגבי הסתה בספרי לימוד. אבל אחרי בדיקה של כחודשיים בלבד, רוב המדינות הפשירו את העברות הכספים, וחלקן אפילו הבטיחו הגדילו את התקציבים לסוכנות.

 

בצד הישראלי מקווים כי הפעם מדובר בדינמיקה שונה לגמרי. "אנחנו מרגישים שהרוח השתנתה", אומר גורם ישראלי הבקיא בנושא. "אם בעבר מדינות הסתפקו בביקורת על הארגון, עכשיו יש קריאות ראשוניות לסגור את אונר"א לגמרי".

"כעת, מי שרוצה לעצום את העניין לא יכול"

העובדה כי הפעם מדובר בעובדים של הארגון שלקחו חלק במעשי הזוועה של חמאס וארגונים אחרים, ביחד עם העדויות לגבי הסתרת חטופים בבתי עובדים, תעודות אונר"א שנמצאו על גופות מחבלים והערכות ישראליות שפורסמו השבוע לפיהן אחד מעשרה עובדים של הארגון בעזה "קשור לארגוני טרור", מחזקים את הקייס הישראלי, אומר אותו גורם.

לדבריו, ממשלות רבות בעולם ידעו שיש בעיה חמורה אבל העדיפו להעלים עין עד עכשיו, משום שחשבו כי יש להסתפק במנגנון הנוכחי, גם אם אינו מושלם. "כעת, גם מי שרוצה לעצום את העיניים לא יכול. העדויות מדברות בעד עצמן". לכן, בישראל מקווים כי גם אם הארגון לא יפורק באופן מיידי, החקירה עליה הוא הודיע תידרש לעמוד ברף בינלאומי גבוה יותר, ואולי תלווה בבדיקות חיצוניות. לגבי השאיפה הישראלית אם לפרק לחלוטין את הארגון שממלא תפקיד הומניטרי מרכזי בעזה או לקצץ את סמכויותיו, נראה כי בצד הישראלי מכוונים ליעד הראשון, מתוך אפשרות להסתפק בשני.

למעשה, ישנם גורמים בינלאומיים רבים בעזה שיכולים לקחת חלק מהסמכויות של אונר"א, אומר הגורם הישראלי, ביניהם ארגון הבריאות העולמי (WHO), יוניצף (UNICEF), משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) ועוד. "ברור שאונר"א ניכסה לעצמה תפקידים לא קשורים שסוכנויות אחרות יכולות למלא", הוא אומר.

מחלוקת בארה"ב, נחרצות בגרמניה

הקרב הבינלאומי המתנהל כעת יקבע אם אירועי אוקטובר 2023 יהיו מכריעים בהליך הפירוק של הסוכנות, שהוקמה כבר ב־1949, ולדברי מבקרים רבים סייעה להנציח את הסכסוך הישראלי־פלסטיני באמצעות שימור סטטוס הפליטים ובאמצעות סכומי עתק של סיוע בינלאומי. מתוך כ־30 אלף עובדים של הסוכנות במזרח התיכון, כ־12 אלף נמצאים בעזה והסוכנות קשורה בעיקר להפעלת בתי ספר ברשות הפלסטינית וברצועה.

בארה"ב, שאחראית למימון 343 מיליון דולר מתקציב 2022 של הסוכנות (הנתון העדכני האחרון שפורסם), כבר החלו להישמע ביממה האחרונה קולות הקוראים להשיב את המימון. מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, אמר כי העבודה שעושה אונר"א בעזה ובכלל "חשובה בצורה יוצאת דופן". לדבריו, הסוכנות ממלאת "תפקיד חיוני לחלוטין" ברצועה, ו"הכרחי לחלוטין שהתפקיד הזה יימשך". עוד אמר בלינקן כי "חשוב שאונר"א תחקור את ההאשמות באופן מהיר, יעיל ומקיף, כדי שמשהו כמו זה לא יקרה שוב".

בגרמניה, שתרמה בשנה שעברה יותר מ־202 מיליון דולר ישירות לאונר"א ומשתתפת גם בתרומה האירופית (114 מיליון אירו בשנה) לסוכנות, נשמעים קולות נחרצים יותר בנוגע להפסקת המימון. הפרשה ניצבת בראש סדר היום, ומעמתת את משרדי החוץ והפיתוח האזורי הגרמנים מול גורמים בממשל, שמעוניינים לשנות את הסטטוס־קוו. שני המשרדים הללו הובילו את ה"בדיקה" הזריזה שהתקיימה אחרי אירועי אוקטובר, אך מיהרו לקבוע כי אין חשש לסיוע לטרור, ולהכריז בסוף נובמבר על הפשרת הכספים.

לעומתם, גורמים אחרים, כולל מפלגת הליברלים (FDP) השותפה לשלטון, מעוניינת לשים קץ למימון. "העדויות האחרונות מראות כי רפורמות פנימיות אינן מספיקות, ולא יכולות לפתור את הבעיות המערכתיות של אונר"א", אמר מזכ"ל המפלגה לתקשורת הגרמנית. יושב ראש הוועדה לפיתוח בינלאומי בפרלמנט הגרמני, גם הוא חבר ה־FDP, אמר בבירור השבוע כי "יש לפרק כעת את אונר"א". הוא התייחס לפרסומים בנוגע לחגיגת הטבח ומעשי הטרור ב־7 באוקטובר בקבוצות וואטסאפ פנימיות של העובדים.

שגריר ישראל בגרמניה, רון פרושאור, עלה להתקפה ביממה האחרונה, ואמר כי אונר"א היא חלק מהבעיה ולא מהפתרון שהגרמנים מקווה ליישם באזור. "מה שאנחנו צריכים כעת היא חקירה מלאה ללא עכבות", אמר פרושאור לתקשורת הגרמנית, בדברים שצוטטו בעיתון FAZ. "במשך שנים אונר"א פעלה נגד המנדט שלה, כשהיא מפיצה הסתה ולמעשה מטרפת את השלום".

פרושאור הזכיר בדברים שצוטטו בעיתון "טאגסשפיגל" כי "גם המארגנים של טבח הספורטאים במינכן ב־1972 היו בוגרי בתי הספר של אונר"א. הסוכנות שיתפה פעולה עם הטרוריסטים לאורך זמן רב". "אם אתם רוצים שלום", פנה פרושאור לגרמנים, "עליכם לפעול כעת לחקירה מקיפה".

באונר"א מזהירים: "המצב נואש"

הסוכנות וראשי האו"ם האחראים לה הגיבו בחריפות להודעות. מזכ"ל האו"ם אמר כי "חייבים" להשיב את המימון של אונר"א בהקדם האפשרי. הארגון עצמו הכריז כי ייתכן שלא יוכל לסייע יותר לפלסטינים בעזה מסוף פברואר, והנציב העליון של הסוכנות, פיליפ לזריני, הצהיר כי המצב "נואש".

לזריני ציין כי 13 המחבלים עליהם הצביעה ישראל "סולקו מתפקידם" או חוסלו על ידי ישראל, וכי מדובר במיעוט מתוך עובדי הארגון. הסוכנות גם גייסה לצדה כ־20 ארגוני צדקה בינלאומיים שפרסמו השבוע מכתב ובו הזהירו מפני הפסקת פעילותה וההשלכות ההומניטריות של צעד שכזה על תושבי עזה.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל