גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

הצורך בפחות עובדים במלחמה והעובדה שהחודש הסתיימו מסלולי לימוד כפולים של חשבונאות, הובילו לעודף מתמחים בשוק ● משרדים מקצצים בשכר ולא נותנים בונוסים: "כשיש מחסור אז רודפים אחריך, אבל עכשיו לא משנה כמה אתה טוב - מונעים ממך בונוסים והעלאות"

בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי
בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי

"אין הערכה של מתמחה כעובד טוב או לא טוב, ושל איכות העבודה, אלא של מוצר שיש הרבה או מעט ממנו. כשיש מחסור, אז כל עובד משמעותי, רודפים אחריך ונותנים לך צ'ופרים וכל מיני פיתויים; וכשיש עודף, אז לא משנה כמה אתה טוב, ואפילו מונעים ממך בונוסים והעלאות שכר שהיו אמורות להיות" - כך מגדירה ג', שסיימה לאחרונה את התמחותה בראיית חשבון באחד ממשרדי ה"ביג 4", את התחושות שאופפות בחודשים האחרונים אותה ואת חבריה המתמחים ואת רואי החשבון הצעירים.

שוק מצומצם ושמרני: בוגרי MBA בארה"ב לא מצליחים למצוא עבודה
למה 30 מנכ"לים בחברות ציבוריות החליטו שכדאי לחתוך מהתפקיד "דווקא עכשיו"?

התחושות הללו נובעות משינוי מהותי שמתרחש בימים אלה בשוק ראיית החשבון: מעבר משוק של מתמחים לשוק של מעסיקים. אם בעבר פירמות ראיית החשבון התמודדו עם חוסר במתמחים ונלחמו על כל מתמחה - כיום התחושה היא שהשוק מוצף מתמחים, והמעסיקים יכולים לחזור ולברור את המתמחים שלהם.

לפני כשלוש שנים התחוללה בשוק ראיית החשבון מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בעקבות פרסומים בגלובס על המחסור במתמחים בראיית חשבון, בין היתר על רקע השכר ההתחלתי הנמוך המשולם להם. היעדר ההיצע נולד על רקע ירידה במספר בוגרי לימודי החשבונאות בחמש השנים שקדמו לכך.

 

שני מחזורים בבת-אחת

איך התהפך השוק על המתמחים בראיית חשבון? העודף נובע בין היתר מהעובדה שבינואר האחרון יצאו לשוק בוגרי לימודי חשבונאות משני מסלולי לימוד כפולים: בוגרים של תוכנית הלימודים הישנה, שסיימו ארבע שנות לימוד, ובוגרים של תוכנית הלימודים החדשה, לאחר הרפורמה בלימודי חשבונאות, שסיימו שלוש שנות לימודים.

"שני מחזורים סיימו יחד, וזה יצר היצע מתמחים מוגבר נקודתית", מסביר רו"ח ועו"ד אלי אור, דיקן בית הספר לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, מוסד הלימודים שמספק מדי שנה את כמות בוגרי החשבונאות הגדולה ביותר לשוק.

"ההיצע המוגבר כרגע זו טעות אופטית. אם אני מוציא 200 מתמחים בשנה לשוק, אז עכשיו אני מוציא 350 מתמחים באותו מועד. ההשפעה על השוק היא מהותית, כי אני הספק הכי גדול של בוגרים בתקופה של תחילת השנה".

16 מוסדות לימוד מלמדים כיום מסלול חשבונאות. הבוגרים מסיימים את לימודיהם בשני מועדים, בקיץ ובחורף, שבהם גם נערכות בחינות ההסמכה. האביב הוא המועד שממנו יוצאים רוב הבוגרים, כ-800-1,000 בשנה, ובמועד החורף ככלל נבחנים סטודנטים שנכשלו בבחינות וניגשים שוב, וכן חלק מבוגרי המכללה למינהל ואוניברסיטת רייכמן שסיימו לימודים וניגשים לראשונה (כ-150-200 סטודנטים). כפל המחזורים שסיים לימודים כעת הכפיל את מספר הבוגרים במועד "החלש" יותר.

נכון לינואר 2024 יש כ-350 בוגרים ממוסדות הלימוד שהיו אמורים לגשת למבחני חורף 2023, שנדחו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. זאת, לעומת כ-160 סטודנטים בלבד שניגשו בחורף 2022. על-פי ההערכות, 900-1,000 סטודנטים ייבחנו במועד קיץ 2024, כך שהשנה יכולה להסתיים עם כ-1,350 בוגרים, לעומת כ-1,200 אשתקד.

עם זאת, בעקבות המלחמה, הבוגרים שסיימו לאחרונה את לימודיהם לא ניגשו עדיין לבחינות ההסמכה למקצוע ואינם יכולים להשתלב בהתמחות. בעקבות המצב, המבחנים נדחו מינואר לפברואר-מרץ, כך שההתמחות של הבוגרים הללו תחל במאי במקרה הטוב.

"אנחנו לא חשובים"

ג', שהחלה את התמחותה זמן מה לאחר העלאות השכר האחרונות שאפיינו את הענף, מספרת כי היחס אל המתמחים ואל רואי החשבון הצעירים בפירמה שבה היא עובדת השתנה מקצה לקצה. "הפירמות נלחמו עליי, אבל עכשיו יש פתאום גל של מתמחים שאמורים להגיע, ומרגישים את זה בשיחות שכר וביחס. אין מקום להתמקח על שכר ועל תנאים".

גם ד', מתמחה באחת הפירמות הגדולות, מתארת תחושות דומות. "אני מקבלת את אותו שכר שקיבלתי בתחילת ההתמחות. נכנסתי בתקופת עליות השכר של המתמחים, והיו אמורות להיות עליות נוספות, אבל עכשיו התחושה היא שאנחנו כבר לא כאלה חשובים לפירמה, ואפשר להחליף אותנו".

רו"ח אושר אמסלם, מנהל המטה של חטיבת הכספים באל על - מי שנלחם בעבר לטובת השכר והתנאים של המתמחים בראיית חשבון ורואי החשבון הצעירים, ומנהל (יחד עם יובל עבדי) את "פורום המתמחים - רואי חשבון" בפייסבוק - מספר כי "רואים בזמן האחרון תופעה מטרידה של משרדים שמתחילים שוב להוריד את השכר של המתמחים ורואי החשבון הצעירים, בגלל שיש אשליית עודף היצע של מועמדים. חלק מהמשרדים חוזרים לחוזים פרסונליים עם מצטיינים, ואת השאר משאירים ללא העלאות שכר במקרה הטוב, ועם הפחתות שכר במקרה הרע, כי הכוח עבר למשרדים.

"אנחנו מקבלים הרבה תלונות על ירידות של 400-500 שקל בשכר. זה נראה מעט, אבל באחוזים זה המון. אנשים מבחוץ רואים את זה ואומרים שהשוק מוצף, ושהשכר לא משתלם, אז למה להיכנס אליו".

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר ושותפה מנהלת בשטרק את שטרק, מסבירה כי חלק נוסף בפאזל הוא כניסתן לשוק של רואות חשבון חרדיות, שלמדו במסלול לימודים ייחודי שנפתח בעקבות הרפורמה בלימודי ראיית חשבון.

רו''ח איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף

"המחזור הראשון של בית יעקב, שזה בנות שסיימו בהצטיינות את הלימודים והבחינות, הגדיל מאוד את ההיצע. הן מככבות בשוק, והיום זה כנראה אחד המוסדות הגדולים מבין מוסדות הלימוד שמוציא בוגרים בחשבונאות, אז יש לנו גידול איכותי בהיצע, שהשגנו בעזרת הרפורמה ובעזרת השינוי של החרדיות".

עם זאת, לדברי רו"ח שטרק, ההיצע הזה לא מגיע לכלל משרדי רואי החשבון במשק. "בהתמחות הרוב הגדול של הסטודנטים הולכים למשרדים הגדולים, והמשרדים הגדולים אומרים 'יש לנו מספיק, ואנחנו יכולים לבחור'. אבל לבינוניים לצערי אין מתמחים. יש איזה הלך-רוח כזה שבעיניי הוא שגוי, שצריך להתמחות במשרד גדול ולא בינוני. המשרדים הבינוניים עדיין סובלים בהחלט ממחסור".

"ממש דופקים על דלתנו"

בכיר בענף מסביר את הסיטואציה מהצד של המעסיקים: "המחזור וחצי של הבוגרים היה אמור להגיע בינואר ולהיות איתנו בביקורת השנתית, אבל דחו להם את מבחני ההסמכה למרץ-אפריל, אז הם יגיעו אלינו רק באזור מאי. הם כבר לא יסייעו לנו בדוחות הרלוונטיים, שלטובתם אנחנו צריכים את המתמחים בדרך-כלל, אז אנחנו פחות לחוצים עליהם. התחושה היא באמת שיש לנו אוכלוסייה יותר רחבה לבחור ממנה להתמחות, היצע יותר גדול. ממש דופקים על דלתנו כל הסטודנטים הללו".

עו"ד ורו"ח אלי אור מזהיר מפני השאננות של משרדי רואי החשבון. "בשנה הבאה יהיו פחות מתמחים מהשנה הנוכחית, אז המשרדים ייתקעו שוב. יש הרגשה שיש שופינג של מתמחים היום, אבל אין למשרדים סיבה להתחיל לחגוג, כי הבעיה מהעבר לא נפתרה".

ואולם לא כולם בטוחים שהבעיה של שוק המתמחים בראיית חשבון קשורה למספרים ולכמויות של מתמחים. לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, הבעיה היא ב"איכות" הבוגרים.

"צריך להיזהר מהסתכלות על המספרים האבסולוטיים",  אומר רו"ח שוב. "הבעיה היותר דרמטית בהסתכלות כלל-ארצית היא הירידה באיכות. בהערכה גסה שלי, משהו כמו 15% בלבד מהסטודנטים שלומדים חשבונאות היום בארץ מתאימים לדרישות המודרניות של התחום, עם המורכבות העסקית והטכנולוגית ההולכת וגדלה".

עו"ד ורו"ח אור לא מסכים. "להפך - הרפורמה שכל-כך פחדנו ממנה עשתה טוב למקצוע ראיית החשבון, כי הבוגרים של הרפורמה שהחזיקו מעמד ולא נשרו, כי הלימודים יותר קשים, הם הרבה יותר טובים מרואי החשבון שהעמדנו קודם. המחזור החדש הוא הרבה יותר מוכשר והרבה יותר טכנולוגי, וזה הפך להיות מקצוע אחר מהבחינה הזאת".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה