גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיל שויד פורש מניהול צ'ק פוינט ולא בטוח שהמנכ"ל הבא יהיה ישראלי

הוא מוביל את צ'ק פוינט יותר מ־30 שנה והפך אותה מסטארט־אפ קטן לאבטחת סייבר לאימפריה ישראלית ● כעת גיל שויד הודיע שהוא עוזב את תפקידו ויעבור לכהן כיו"ר פעיל ● מה הוא מחפש במנכ"ל הבא? "החיפוש יהיה גלובלי, אבל נעדיף מנהל ישראלי" ולמה הוא עוזב דווקא עכשיו: "החברה בטרנד חיובי והמניה בשיא"

גיל שויד ניהל את צ'ק פוינט  יותר מ־30 שנה. מההקמה בשנת 1993 עם שלמה קרמר ומריוס נכט, כשצ'ק פוינט הייתה לא יותר מסטארט־אפ אבטחת סייבר צעיר, דרך ההנפקה בוול סטריט ב־96', ועד למעמד שצברה בשנים האחרונות - בתור אחת מחברות ההייטק הישראליות הבולטות בעולם. ביום שלישי, עם פרסום הדוחות הכספיים של החברה, הודיע המנכ"ל המיתולוגי הודעה דרמטית: שויד יפנה את מקומו למנכ"ל חדש, ויעבור לתפקיד יו"ר פעיל. 

מה הסיבה לעזיבה הפתאומית? מי יהיה המנכ"ל הבא? ומה אפשר ללמוד משלושת העשורים שבהם גיל שויד ישב על כיסא אחד: זה של מנכ"ל צ'ק פוינט?

"היו שנים מדהימות, הגענו לכל הישג אפשרי": גיל שויד פורש מתפקיד המנכ"ל, כשצ'ק פוינט שווה פי 40 מאשר בהנפקתה ב-96' 
הוא עזב את צ'ק פוינט בטריקת דלק, היום החברה שלו שווה פי 5 ממנה 

שבר את השיא של ג'ף בזוס

גיל שויד הוא המנכ"ל הותיק ביותר בקרב חברות הנאסד"ק. הוא נמצא בתפקידו עוד לפני הקמת גוגל, שנה לפני אמזון, ואפילו ג'ף בזוס (המנכ"ל בעל הוותק השני בבורסה מוטת הטכנולוגיה) לא הצליח לעקוף את הוותק שלו. בזוס אמנם נמנה עם שורה של מנהלים ומייסדים נאמנים שמעולם לא עזבו את פרויקט חייהם. הוא נותר יו"ר פעיל מאוד באמזון, כפי שהיה ביל גייטס שנים אחרי שחדל להיות מנכ"ל מיקרוסופט. אלא שבניגוד להם, לפחות עד השבוע, שויד נותר פחות או יותר אדם של חברה אחת, תפקיד אחד. הוא לא הקים קרנות או חברות נוספות, לא פיתח עיסוקים נוספים. למעשה, כבר 31 שנה ששויד קם כל בוקר ומגיע לעבודה בצ'ק פוינט.

הוא ידוע כמנכ"ל שמלכלך את הידיים. מתעניין בכתיבת קוד, בטכנולוגיה, ומסרב להפוך ליזם ששכח איך נראים פסי ייצור. הוא בנה לעצמו שם של מנכ"ל סגפן, יסודי, כמעט אפרורי (תדמית שניסה לנפץ באמצעות אימוץ תחביבים כמו תקליטנות ובישול). בתקופתו, ולמעשה מאז ההנפקה, צ'ק פוינט הגדילה את השווי שלה ביותר מפי 40 עד לשווי הנוכחי של 18.8 מיליארד דולר (החברה הישראלית השנייה בגודלה בוול סטריט אחרי מובילאיי).

עוזב כשהמניה ברמות שיא

התזמון של המהלך מעניין - מניית צ'ק פוינט נסחרת בימים אלה סביב שיא כל הזמנים. שויד עצמו מחזיק בכ־23% ממניות החברה, ששוות היום כ־4.7 מיליארד דולר. הנתון הזה הופך אותו לא רק לבעל המניות הגדול בחברה, אלא גם לאחד האנשים העשירים בישראל. שויד ויתר כבר לפני למעלה מעשור על שכרו, מרוויח משכורת מינימום - ומושך בעיקר אופציות. אלה הקנו לו אמנם שליטה בחברה, דבר שמדלל משקיעים אחרים ומושך מכמה מהם ביקורת - אך גם מביע אמון גדול בחברה ובמניה.

לאורך השנים שיעור החזקותיו בחברה עלה, על רקע התגמול ההוני (מניות ואופציות) שקיבל מדי שנה, ומנגד צמצום מספר המניות הכללי בשל רכישות עצמיות של מניות שצ'ק פוינט מבצעת. מאז 2014 (השנה בו החברה חויבה לדווח) ועד 2022 הסתכמה עלות שכרו (כמעט כולה בתגמול הוני) בכ־300 מיליון דולר.

בשיחה עם עיתונאים, בה הוא בישר על פרישתו, נשאל שויד למה החליט לעזוב דווקא עכשיו. "שואלים אותי כבר 27 שנה מה הצעד הבא שלי", הוא השיב. "התחלתי את המסע בפברואר 1993, עבר הרבה זמן מאז, הייתי איש צעיר בן 24 ועברתי הרבה עם צ'ק פוינט. אני חושב שעכשיו זה הזמן, בייחוד על רקע תוצאות הרבעון האחרון, התזמון טוב כשהחברה בטרנד חיובי, התוצאות מדהימות ואני חש ביטחון במוצרים שלנו. אפילו המניה בשיא". אחרי ההודעה הדרמטית, מניית צ'ק פוינט קפצה בפתיחת המסחר ביותר מ־1%.

שויד אמר כי הוא עובר לתפקיד היו"ר כדי "להתמקד בעתיד של צ'ק פוינט ושל תעשיית הסייבר בכללותה. אני רוצה להתמקד בדור הבא ופחות בעשייה היומיומית. לעסוק בפיתוח טכנולוגיות עתידיות, להבין מלקוחות מה הם צריכים".

האם בכוונתו לפעול יותר בתחום הציבורי ואולי אף הפוליטי? על כך ענה כי "אולי בעתיד יהיה לי יותר זמן להתעסק בעשייה ציבורית, אבל אני לא מחפש ללכת לפוליטיקה ולא להתבטא בנושא".

מי יהיה המנכ"ל הבא?

מדבריו של שויד עלה כי טרם נקבע מי יחליף את מקומו. "אני מקווה שמי שיהיה מנכ"ל יהיה גם איש חזון". הוא אמר והוסיף כי לא מתכוון להיות דירקטור אגרסיבי, "נעבוד בשותפות. עבדתי עם שותפים בתחילת ימי צ'ק פוינט, ואני גם יודע לעבור שלבים בקריירה ולתת לאנשים לעבוד".

שויד הוסיף שחשוב לו שהמנכ"ל יהיה אדם שאוהב "לצאת החוצה לעולם ללקוחות" וכן עם תשוקה לאבטחה ובעל ניסיון בארגונים גדולים. שויד אומר כי "כחברה שהמטה שלה בישראל נרצה שהמנכ"ל יהיה בישראל, ואני מקווה שישראלי", אבל הדגיש כי החיפוש יהיה גלובלי. גם מועמדים מתוך החברה יישקלו, ושויד מעריך שהתהליך ייקח בין חצי שנה לשנתיים, "ולאחר שהוא יושלם אעבור לתפקיד היו"ר".

"איראן וחיזבאללה תוקפים יעדי סייבר"

צ'ק פוינט פרסמה כאמור גם את דוחות הרבעון הרביעי של 2023 בו עקפה את תחזיות האנליסטים, ואת תחזית הרווח שמסרה בעבר בעצמה, עם הכנסות רבעוניות של 664 מיליון דולר ורווח נקי (Non־GAAP) של 2.57 דולר למניה. השנה כולה הסתיימה עם צמיחה של כ־4% בהכנסות ליותר מ־2.4 מיליארד דולר.

שויד ציין כי 2023 מסתיימת עם "רבעון שיא בכל הפרמטרים. השנה התחילה די קשה". הוא הדגיש כי במלחמה עובדי החברה "לא היו שונים מכל ישראלי אחר. אנחנו מתפקדים, יש לנו הרבה עובדים במילואים והלב בחזית עם החיילים והרצון להחזיר את כל השבויים והחטופים.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר