גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגמות שיעצבו את שוק העבודה בעולם השנה, ואיפה ניצבת ישראל?

מעסיקים בעולם נכנסו ל־2024 עם שלל אתגרים ישנים־חדשים, בישראל המרכזי שבהם הוא המלחמה ● מחקר של פירמת עורכי הדין הבינלאומית DLA Piper מצביע על מגמות חקיקה בכ־40 מדינות: מכללי שקיפות על שכר ועד הכוח שצוברים איגודים

המגמות שיעצבו את שוק העבודה בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
המגמות שיעצבו את שוק העבודה בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מדי שנה מפרסמת פירמת עורכי הדין הבינלאומית DLA Piper, מחקר ותחזיות על שוק העבודה. הפירמה מעסיקה כמעט 5,000 עורכי דין, ומייעצת לכ־200 לקוחות ישראלים, גופים מוסדיים וחברות פרטיות.

גם בהייטק וגם במשרד עורכי דין: כלי הניהול שמנהלים אימצו מהמילואים
ניתוח גלובס | מאבק סמכויות ומלחמה: מאחורי הירידה בהכשרות המקצועיות

על פי המחקר, אשר מצביע על מגמות משותפות בכ־40 מדינות שונות, הזינוק שהופיע בפעילות החקיקה והרגולציה של התעסוקה בעידן הקורונה אינו מראה סימנים של האטה. קצרה היריעה מלסקור את כל המגמות - לכן נתמקד במרכזיות שבהן ובהקשרן לישראל. 

להשאיר את העבודה במשרד 

מעסיקים ומחוקקים ברחבי העולם בוחרים לשנות את מסגרת חיי העבודה ולטפל בבריאות העובדים וברווחתם דרך מדיניות. בין היתר, נמשכת ההסדרה של נושאים כמו עבודה מרחוק וגמישות, הזכות להתנתק, הפחתה בשעות העבודה, הגדלת מכסת ימי החופש גם בנסיבות כמו שכול וכאבי מחזור, ועוד. 

בישראל הנושא עדיין בחיתוליו, ולפי לירון גרידיש, עו"ד דיני עבודה, מומחה בייצוג עובדים ומעסיקים ופועל לתנאי עבודה הוגנים במשק, אין חידושים מהותיים בחוק בכל הנוגע לאיזון בין בית לעבודה ולבריאות עובדים. "יתרה מכך, פסיקה שניתנה לאחרונה בבית הדין לעבודה קבעה כי רק כאשר מדובר בעבודה נרחבת ומשמעותית מעבר לשעות העבודה יהא זכאי העובד לקבלת תשלום. במקרים בהם העובד יבצע פעולות פעוטות לטובת העבודה, אלו יחשבו כזוטי דברים והעובד לא יהא זכאי לקבלת תשלום בעדם. אם לא די בכך הרי שלאור מלחמת חרבות ברזל הוארך ההיתר לעבודה בשעות נוספות. לעומת זאת, באירופה החלו בחקיקה על הפרדה בין החיים הפרטיים לבין חיי העבודה". 

מומנטום סביב שיווין

על פי דוח השכר העולמי האחרון של הפורום הכלכלי העולמי, ציון הפער המגדרי העולמי לשנת 2023 עומד על 68.4% (אף מדינה לא הגיעה לשוויון מגדרי מלא). בארה"ב, מספר מדינות חוקקו חוקים חדשים במטרה לצמצם פערי שכר מגדריים, כמו למשל החוק לפרסום טווחי שכר במודעות הדרושים שנכנס בניו יורק. באירופה, מעסיקים מתמודדים עם דרישות מכבידות על פי הוראת השקיפות החדשה של האיחוד האירופי בנושא שכר, לפיה למדינות החברות יש עד 7 ביוני 2026 להכניס חוקים פנימיים ליישום דרישות ההנחיה, ומעסיקים מתחילים להיערך לכך כבר עכשיו. 

נראה שישראל נותרה מאחור בנושא זה. חוק שכר שווה נכנס לתוקף לפני כשלוש שנים, ומחייב מעסיקים מסוימים לפרסם מידע על פערי השכר בין גברים לנשים, אך מאז נראה שאין התייחסות לנושא. עו"ד גרידיש מסביר כי כחלק מהחוק, קמה חובה לחברות ציבוריות, לגופים מתוקצבים, לעמותות ולחברות המעסיקות מעל 518 עובדים חובה לפרסם מדי שנה דוח המפרט את פערי השכר בין נשים לבין גברים. 

עו"ד שירה להט, שותפה מובילה במחלקת דיני עבודה במשרד ארנון, תדמור־לוי, מסבירה כי "מדובר בחוק יחסית חדש, ונראה שזה עוד יתפתח בישראל. זה תואם את המגמה העולמית של אכיפת גיוון מצד אחד ושוויון מצד שני במקום העבודה". היא מוסיפה, כי "היה ניסיון של שדולת הנשים לפנות לארגונים ולבקש מהם את המידע הזה, אבל לא ידוע לי על תביעה או דרישה שהוגשו בנושא. אין בחוק סנקציות ממשיות, ולא ידוע לי על פעולות אכיפה שנוקטת נציבות שוויון הזדמנויות במשרד העבודה".

ה־AI ממריא

לפי הסקר, הרגולציה בכל הנוגע לבינה מלאכותית מתפתחת במהירויות שונות במדינות שונות, תחומי שיפוט ותעשיות. בנציבות האיחוד האירופי החלו בתהליכי חקיקה, בארה"ב זה משתנה ממדינה למדינה וממגזר למגזר, באופן דומה לרגולציה שהייתה בעבר בתחום אבטחת הסייבר. מי שמובילה בתחום היא סין, שכבר חוקקה חוקים חדשים, ועל כן מהווה אחת ממערכות התקנות הראשונות מסוג זה באסיה. 

אולם, המחקר צופה כי סוגיות אתיקה ורגולציה לא יאטו את האימוץ של טכנולוגיות בינה מלאכותית בארגונים. 83% מהנסקרים העידו כי לארגון שלהם יש אסטרטגיה וחזון לגבי שימוש בבינה מלאכותית, ו־86% מהם השיבו שתוכנית זו כוללת גם קוד אתי. 

זכויות בכלכלת החלטורה 

על פי המחקר, הגנות לעובדים צפויות לעמוד בראש סדר העדיפויות בשנה הקרובה. מחוקקים בקליפורניה, ניו יורק, מיניסוטה, ניו זילנד, הולנד ובריטניה, נוקטים בצעדים כדי לבלום את השימוש באמנות מגבילות ולקדם ניידות עובדים. הנוף ממשיך להשתנות גם כשמדובר בשימוש בעובדי קבלן עצמאיים ועובדים מזדמנים. בבלגיה ואיטליה לדוגמה, המחוקקים הציגו שינויים המגבילים את השימוש בחוזים לתקופה קצובה. 

עו"ד להט מסבירה כי "בישראל המעמד החוקי של עובדי כלכלת ה־GIG (חלטורה) לא מוסדר בחוק. לדוגמה, שליחי וולט פנו לבית הדין לעבודה בתביעה ייצוגית להכרה ביחסי עבודה, והתביעה שלהם התקבלה, אבל הערעור בבית הדין הארצי עוד תלוי ועומד. ההכרה הזו ביחסי עבודה תואמת את המגמה העולמית של הגנה על משתתפי כלכלת ה־GIG שלא נהנים מזכויות סוציאליות ומהגנות חוקיות כעובדים. באופן דומה, היו נותני שירותים עצמאיים שפנו לבתי הדין לעבודה בתביעה להכרה ביחסי עבודה רטרואקטיביים, ושזכו לקבל מבית הדין לא רק את מלוא הזכויות כעובדים, אלא גם פיצוי בגין הפגיעה הכללית בהם בגלל שהם לא היו עובדים ולא נהנו מכל מיני הגנות קיבוציות". 

איגודי העובדים צוברים כוח

הסקר מצביע על עלייה משמעותית בכוחם של איגודי העובדים. בארה"ב למשל, מאות אלפי עובדים השתתפו בשביתות במהלך השנה החולפת. התופעה לא נעלמה מעיניי ה־NLRB (הסוכנות הפדרלית שאחראית על יחסי תעסוקה), שפועלת לשנות את חוקי העבודה כך שיהיו ידידותיים יותר להתאגדויות. 

באוסטרליה, טיוטת חקיקה חדשה עשויה להגדיל את יכולתם של איגודי עובדים להיכנס למקום העבודה כדי לבדוק הפרות ולהכניס דרישת חופשה בתשלום לנציגי האיגודים. 

"מאז הקורונה, ואחרי תקופה ארוכה שבה היה סנטימנט נגדם, כוחם של האיגודים המקצועיים בעולם התעצם" מסביר פרופ' ארז סיניבר, מביה"ס לכלכלה במכללה למינהל, מומחה לכלכלת עבודה. "הסיבות לכך הן האבטלה הנמוכה, ובארה"ב התמיכה של ביידן באיגודים המקצועיים". 

כאוס גיאופוליטי

בתגובה לאתגרים כלכליים בשנת 2023, כמו לחצים אינפלציוניים, האטת צמיחה, שיבושים בשוקי ההון ועליית הריבית, חברות רבות עברו ליישם צעדים לחיסכון בעלויות. עם זאת, החקיקה המקומית משתנה במהירות ומעסיקים נדרשים לנקוט זהירות בעת הערכה של אמצעים כאלה. בה בעת, חברות ממשיכות להתחשב בסיכונים גיאו־פוליטיים מתפתחים כגון המלחמה באוקראינה, ומלחמת ישראל־חמאס, לרבות כללי בקרת יצוא חדשים וחוקים נגד אפליה. 

בישראל, החקיקה מושפעת מהמלחמה באופן ישיר, בעיקר סביב גיוס המילואים הנרחב. "החידוש המעניין כאן הוא שהוקנו זכויות נוספות לבנות ובני הזוג של חיילי המילואים. אלה זכאיים לקבלת ימי היעדרות ממקום העבודה בצורה של ימי מחלה וימי חופשה" מסביר עו"ד גרידיש. 

עו"ד להט, מוסיפה כי "פורסם היתר מיוחד של שר העבודה שמאפשר לבני ובנות זוג של משרתי מילואים או עובדים חיוניים, לפצל את יום העבודה כך שהם יוכלו להשלים שעות שהם מחסירים בבוקר בהמשך היום".

עוד כתבות

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים