גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתגר של ימי משבר: להיעלב מבלי להעליב

אף שלישראל יש סיבה טובה לבעוט לנשיא ברזיל בברך, יש לה סיבה עוד יותר טובה להבליג

נשיא ברזיל לולה דה סילבה בוועידה באדיס אבבה. ישראל הכריזה עליו ''אישיות לא רצויה'' / צילום: Reuters, Stringer
נשיא ברזיל לולה דה סילבה בוועידה באדיס אבבה. ישראל הכריזה עליו ''אישיות לא רצויה'' / צילום: Reuters, Stringer

הידיעה הראשית מ-21 בפברואר בעיתון סאן של סובה - עיר הבירה של פיג'י, הארכיפלג הטרופי בדרום האוקיינוס השקט - הייתה ההפך הנעים כמעט מכל מה ששמענו באותו השבוע משאר כדור הארץ. "ראש הממשלה נחוש בדעתו", הכריזה הכותרת.

יואב קרני, פרשנות | מבוקשת: הרפובליקה הישראלית הרביעית 
יואב קרני, פרשנות | "ניצחון סופי", אמר צ'רצ'יל, והתפרק מן האימפריה
יואב קרני, פרשנות | החיילים המשוחררים שאמריקה חפצה ביקרם

ראש הממשלה, הגנרל בדימוס סיטיבני רמבוקה (Rabuka), הודיע כי ממשלתו תוסיף לתמוך בזכותה של ישראל להגן על עצמה. העיתון הסביר כי עמדתו של רמבוקה עוררה "מחאות נרחבות" בפיג'י מצד אלה החושבים אותה ל"מבישה".

קצת יותר מ-6% של הפיג'יאנים הם מוסלמים, אבל הרוב הגדול הם נוצרים, וגנרל רמבוקה הוא אחד מהם. הוא נוהה אחרי הכנסייה הפנטקוסטית (הימין הנוצרי, במילון הפוליטי האמריקאי). אם מישהו מקווה למצוא ידידים נאמנים של ישראל באיזשהו מקום בעולם, שישאל בבקשה איפה הפנטקוסטית הסמוכה למקום ביקורו.

"רק שתי ארצות בעולם עומדות לצד ישראל", כתב הסאן, "והן ארה"ב ופיג'י". טוב, לא בדיוק, יש עוד כמה, ואחדות מהן קטנות אפילו מפיג'י. אבל נראה שהחיווי אינו רחוק כל כך מן האמת. תבורך פיג'י ויבורך ראש ממשלתה. מה חבל שנאמנותה אינה יכולה להסיח את הדעת מהיקף הנסיגה הכללית.

לולה שונא

התפרצותו הכמעט־לא־שפויה של נשיא ברזיל, במהלך ועידה אפריקאית באדיס אבבה, הניבה תגובה לא נכונה בישראל.

לולה דה סילבה אינו אוהב את ישראל. את זה אנחנו יודעים עוד מן הסיבוב הקודם של נשיאויותיו, בעשור הראשון של המאה. את זה אנחנו יודעים בעצם עוד משנותיו הארוכות באופוזיציה, במאה שעברה. כאשר ביקר בארץ, ב-2010, הוא סירב להניח זר פרחים בקבר הרצל. בביקורו באיראן הוא הצטלם בחברת הנשיא דאז אחמדיניג'אד, כשהוא קד קידה עמוקה לדגל האיראני.

חוזה המדינה הציוני לא - האייאתוללה כן. זו כל המשוואה על רגל אחת. וזה מצד מהפכן מרקסיסטי לשעבר, איש שמאל רדיקלי. אנחנו יודעים די הרבה על צביעותו ביחסים הבינלאומיים. הוא נהג לקפוץ כנשוך נחש כשמישהו מן הימין הפר את כללי הדמוקרטיה בארץ לטינו־אמריקאית, אבל חיבק ונישק את הדיקטטור הסוציאליסטי של ונצואלה, אוגו צ'אווס המנוח, שחיסל את הדמוקרטיה בארצו והוריד אותה מנכסיה.

דא עקא שהנשיא לולה הוא גיבור לאומי ועולמי, הנערץ על מיליונים, ידיד העניים והאינדיאנים, ותיק המאבק נגד משטר צבאי מדכא ומגן יערות האמזונס. הוא משמש עכשיו הנשיא התורן של קבוצת ה-20G, הפורום החשוב ביותר המשותף לעשירי העולם ולענייו. ברזיל היא מעצמה אזורית עם יומרות להנהגה עולמית.

נסיבות התפרצותו של לולה מסתוריות במקצת. 24 שעות לפני שקרא לישראלים 'היטלר' ו'נאצים' הוא השמיע הצהרה מאופקת ומאוזנת למדי, שכללה את התנגדותו למעשי הרצח של חמאס ב-7 באוקטובר. מה השיאו לשנות את הטון בתוך כמה שעות, לא ברור. אולי הסיבות לא היו פוליטיות, אלא אורגניות.

ישראל לא רצתה בריב, אבל בחרה להשיב בהתקפה חזיתית: לולה הוכרז "אישיות לא רצויה", והשגריר היהודי הקשיש של ברזיל בישראל נגרר אל יד ושם כדי ללמוד על השואה מפי ישראל כ"ץ. איזו מחווה נבובה, המזכירה יותר את עולם הג'סטות של כ"ץ כאשר היה מנהיג סטודנטים באוניברסיטה העברית לפני 40 שנה (הוא הורחק לשנה מן הקמפוס לאחר שחטף את המיקרופון מן הדקאן).

דיפלומטיה של עלבונות

לרוע המזל, כ"ץ אינו היחיד. גלעד ארדן ענד כוכב שואה צהוב באו"ם. שמחה רוטמן הכריז בשבוע שעבר, בוועידה של הימין הקיצוני האמריקאי בוושינגטון, כי עצם ההצעה לכונן מדינה פלסטינית היא ביטוי של אנטישמיות, והכתים בזה את כל מנהיגי העולם, אולי חוץ מגנרל רמבוקה הפיג'יאני.

דיפלומטיה של עלבונות והקנטות היא העדפה רבת־שנים של המחנה הלאומי. לפני 14 שנה שר החוץ דאז אביגדור ליברמן הורה לסגנו דני איילון להושיב את שגריר טורקיה על שרפרף נמוך כביטוי של מחאה. ב-1981 מנחם בגין סמך את ידיו על ראיון בעיתון הודי, שבו הקונסול של ישראל הסית בגלוי את בני דת ההינדו נגד המוסלמים (הקונסול גורש).

בכל זה אפשר לטעום את טעם טאייפ ארדואן, העריץ הטורקי, שנהג לכנות את הדיפלומטים של ארצו 'מון שרי'. ארדואן, הנבער מידיעת לשונות זרות, לעג לגינוניהם הסאלוניים של הדיפלומטים, שהוא כרך בלשון הצרפתית. כביכול, במקום לאכול על צלחות חרסינה היה עליהם לשבור אותן, לטובת הגאווה הלאומית.

אמריקה הלטינית היא זירה קריטית לדיפלומטיה הישראלית. השמאל הרדיקלי, השולט בשלוש הארצות הגדולות ביותר, כורך את ישראל בחבילה אחת עם האימפריאליזם האמריקאי ועם הקולוניאליזם האירופי. פעם רטוריקה כזאת חנתה בשוליים הרחוקים. עכשיו היא ספונה בארמנותיהם של נשיאים. איך להגיב? אפשר לבעוט בברך, ואפשר להתהלך על בהונות.

כל אימת שהפוליטיקאים מתערבים בדיפלומטיה הישראלית, הם מפגינים את החן ואת הניואנסים של פיל בחנות חרסינה. לא פעם נדמה שהם מתעניינים יותר ברושם שמחוותיהם יעשו על מרכזי מפלגותיהם ופחות בתוצאותיהן הדיפלומטיות.

הקרקע נשמטת; ישראל נדחקת אל הפינה, ומוקצה מחמת מיאוס. הבעות חיבה פומביות לישראל מסכנות את משמיעיהן. זה כמובן לא צודק מעיקרו, אבל זה המצב. מוטב שלא לאבד את העשתונות. זה הזמן להתאפק, ולחשוב על היום שאחרי בזירה הבינלאומית. פריקת זעם, מובנת כאשר תהיה, אינה סיבה מספקת להשאיר אדמה דיפלומטית חרוכה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

המדדים והדוחות מאותתים שהשליטה באינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות