גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים ביעד ההשקעה הפופולרי

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים בקפריסין, שהפכה ליעד השקעה פופולרי הודות למדיניות מס אטרקטיבית ● גורם ברשות: "חברות רבות רשומות בקפריסין כשהשליטה והניהול מתבצעים מהארץ" ● עסקי הנדל"ן להשקעה בסכנה למיסוי של עד 50%

לימסול, קפריסין. מקלט המס הכי נגיש לישראלים / צילום: Shutterstock
לימסול, קפריסין. מקלט המס הכי נגיש לישראלים / צילום: Shutterstock

על רקע האטרקטיביות ההולכת וגוברת של קפריסין כאחד מיעדי הרילוקיישן וההשקעה בקרב הישראלים, רשות המסים פתחה לאחרונה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים באי השכן, שעליהם טוענת הרשות שיש לשלם מס בארץ.

מסי הנדל"ן שבמחלוקת: האם מס רכוש חוזר, ומה עם מס הרכישה למשקיעים?
בדיקת גלובס | עזיבת עובדים וסחבת בתיקים: מה עובר על רשות המסים?

לגלובס נודע כי על רקע הצורך למלא את קופת המדינה ובמסגרת המאבק של מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' בהעלמות מס והון שחור, הרשות שמה על הכוונת ישראלים שמנהלים עסקים בקפריסין ולא מדווחים על הכנסותיהם בטענה כי החברות או הם תושבי האי, בעוד שבפועל לא ניתקו תושבות מישראל. 

מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' / צילום: איל יצהר

מקלט המס האחרון?

"אנו מתמקדים בפעילות בקפריסין על רקע המגמה של מעבר של ישראלים, רכישות נדל"ן והקמת חברות זרות באי", אמר לגלובס גורם בכיר ברשות המסים.

בשנים האחרונות הפכה קפריסין ליעד אטרקטיבי, בין היתר הודות למדיניות מס שזיכתה אותה בטייטל "אחד ממקלטי המס האחרונים בעולם". הקורונה, ובהמשך המחלוקת סביב הרפורמה המשפטית, חיזקו את מגמת הרילוקיישן לאי השכן, וגם מלחמת "חרבות ברזל" הטתה את הכף עבור רבים. ובזמן שהעניין הישראלי באי גובר, כך גם העניין של רשות המסים.

לגלובס נודע כי הרשות החלה לבדוק את קשרי הישראלים עם קפריסין, ובין היתר בוחנת את מספר הטיסות של אנשי העסקים לאי, מספר כניסות ויציאות מישראל וכן הצלבת מידע על חברות אוף־שור (שמקום התאגדותן במדינה שבה שיעורי מס נמוכים) של ישראלים וישראלים לשעבר. הנתונים מגיעים במסגרת חילופי מידע עם מדינות שונות, והם חושפים את הקשר הישראלי לחברה בקפריסין דרך שרשרת חברות מרחבי העולם.

שיעור מס החברות בקפריסין עומד על 12.5% (ויכול לצנוח בתנאים מסוימים גם ל-2.5%), ללא מס על משיכת דיבידנד, והפך אותה למקלט מס מבוקש ולגיטימי עבור תושבי ישראל, בעיקר בזכות הקרבה הגאוגרפית. גם המיסוי של חברות זרות שנרשמות בקפריסין ופועלות מחוצה לה הוא נמוך, וכן מחירי הנדל"ן משכו משקיעים רבים. על־פי הערכות, בין 10-20 אלף ישראלים מתגוררים בקפריסין, ורבים אחרים לא עברו להתגורר באי אך פועלים בו בתחומי פינטק, השקעות, נדל"ן ופורקס.

עורכי דין מומחי מיסוי מספרים לגלובס כי בתקופה האחרונה פנו אליהם בדאגה בעלי עסקים וחברות בקפריסין לאחר שקיבלו פניות מסוגים שונים מרשות המסים, ובין היתר דרישה להצהיר על נכסים והכנסות באי. "יש תחושה של התעוררות ברשות", אומר עו"ד מתחום המס.

עו"ד הנרייט פוקס, שותפה וראש תחום המיסוי הבינלאומי במשרד ירון־אלדר, פלר, שורץ ושות' עורכי דין (YETAX), מספרת כי היא גם מקבלת יותר ויותר שיחות מישראלים בקפריסין שרשות המסים פנתה אליהם לאחרונה. היא מסבירה כי האטרקטיביות המיסויית של קפריסין מתחילה בזה שהכנסה שנתית עד 19,500 אירו פטורה ממס. "ההכנסה מעל סכום זה חייבת במס בשיעור מס פרוגרסיבי מ־20% עד 35%, כאשר השיעור הגבוה ביותר חל על הכנסה העולה על 60 אלף אירו".

היא מוסיפה כי "אדם שגר בקפריסין ואינו תושב, כמו ישראלים רבים, לא חייב במס על הכנסות מחו"ל. בנוסף, אין מס על רווחים הנובעים מסילוק השקעות או מניות, אגרות חוב ומכשירים פיננסיים דומים אחרים (לרבות אופציות)". כמו כן, "עובד שהיה תושב חוץ, עבר לקפריסין ועובד בחברה קפריסאית, זכאי לפטור ממס הכנסה על 50% מהשכר בקפריסין למשך עשר שנים".

עדיין אין אמנת מס

ברקע מדיניות המס הנוחה, קפריסין היא צד לכ־65 אמנות מס המעניקות שיעורי ניכוי מס במקור מופחתים על דיבידנדים, ריבית, תמלוגים ופנסיה מחו"ל. לישראל עדיין אין אמנה כזו, והתוצאה היא שלרשות אין מידע על נכסים והכנסות של ישראלים באי השכן. "יש דיונים וכוונות טובות מצד המדינות לערוך אמנה למניעת כפל מס, אך הם טרם הבשילו. אנחנו די באפלה בנוגע למידע מקפריסין, ורוצים לצאת ממנה כדי שלא ישתמשו בקפריסין כמקלט מס באופן לא לגיטימי", אומר הגורם ברשות.

הוא מתאר איך בקלות ניתן לנהל עסק בקפריסין ולהמשיך לגור בארץ, "גם בלי מטוס פרטי. אנשים טסים ביום ראשון וחוזרים למחרת לישראל. הנגישות הזו לא קיימת במקומות אחרים בעולם עם מדיניות מס נוחה, למשל איי הבתולה הבריטיים".

ברשות המסים בוחנים בין היתר אם חברות הרשומות בקפריסין מנוהלות ונשלטות למעשה מישראל. "אנו מעריכים שיש לא מעט חברות שרשומות בקפריסין, כאשר דה־פקטו השליטה והניהול מתבצעים מפה, וההחלטות המהותיות של החברה מתקבלות בישראל", הוא מסביר.

הכוונה אינה לישראלים השותפים בעסקים גדולים, חברות הייטק או בתי מלון בקפריסין, שמנהלים מערך של ניהול באי. הרשות מחפשת עסקים שמנוהלים על־ידי שותף או שניים ישראלים, המעסיקים כמה עובדים בקפריסין ומנווטים את החברה מישראל. "אם יש לי חברה עם שלושה מתכנתים בלרנקה, אבל אני גר בפתח תקווה ורק טס לשם פעמיים בשבוע, אז יכול להיות שזו חברה תושבת ישראל, כי אני בפועל מנהל אותה".

כידוע, תושבי ישראל נדרשים לשלם מס על כלל הכנסותיהם, בין אם הופקו במדינה או מחוץ לה. תושבי חוץ נדרשים לשלם מס בישראל רק על הכנסות שהופקו בה. על־פי משטר זה, חברות זרות, גם אם כל המניות שלהן בבעלות ישראלית, נהנות מפטור ממס בגין הכנסות בחו"ל. ואולם בחוק נקבעו הוראות אנטי־תכנוניות שהגדירו מתי ימוסו בעלי השליטה הישראלים, ובין היתר נקבע כי כאשר השליטה והניהול נעשים מישראל, אז החברה לא נהנית מפטור. לאחרונה משרד האוצר והרשות פרסמו הצעת חוק שאף מקשיחה את הכללים להכרה בחברה זרה שבשליטת תושב המדינה ככזאת שהכנסותיה הופקו בחו"ל, ולכן לא חייבת במס בישראל. ההצעה טרם עברה את שלבי החקיקה.

לדברי עו"ד ורו"ח דניאל פסרמן, ראש תחום מסים במשרד גורניצקי GNY, "גם אם אותן חברות לא מנוהלות מישראל, עדיין ניתן לטעון כי יש להן נוכחות משמעותית בארץ לאור המעורבות של בעלי המניות תושבי ישראל. מוטב שאותם בעלי שליטה ישראלים יסדירו את ענייניהם כראוי מול רשות המסים בישראל".

נדל"ן עלול להיחשב לעסק

בנוסף, ברשות המסים בוחנים ישראלים שמנהלים עסקי נדל"ן באי, למשל מחזיקים במספר נכסים מניבים, או מוכרים וקונים נכסים ונהנים מרווחי שכירות או השבחה. אם יתברר כי הם לא ניתקו תושבות, ייתכן שהם ייתפסו כמי שמנהלים עסק בחו"ל ולא סתם רכשו נכס להשקעה. במקרה כזה, שיעור המס יכול להגיע ל־50%.

"התחושה היא שיש הרבה אנשים שמנהלים שם עסקי נדל"ן. אנחנו מבררים אם הם מדווחים על ההכנסות כנדרש", מסביר הגורם ברשות.

עוד כתבות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק