גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוכרים חשבו שיש להם ודאות למשך עשור, וראו את המחיר קופץ ב־20%

השוכרים שמאריכים כעת את החוזה בשכירות ארוכת טווח במסגרת "דירה להשכיר", מגלים כי לחברות מותר לעשות הערכה שמאית חדשה לדירות, נוסף להצמדה למדד

פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

עבור שוכרי הדירות, שוק השכירות הוא ג'ונגל. חוסר הוודאות שולט, הדרישות לעתים מופרכות וזולת תקופות קצרות, כמו בתחילת המלחמה או בקורונה, המחירים נעים לרוב רק כלפי מעלה. ההתערבות הרגולטורית בשוק מינימלית והשוכרים לא אחת מופקרים לבחור בין שתי חלופות רעות - לשלם הרבה יותר בעת חידוש חוזה, או למצוא דירה אחרת ולעבור אליה, דבר שדורש הרבה זמן, אנרגיה ומשאבים ואינו מבטיח שקט לטווח ארוך.

ניתוח |שני דיירים יוכלו לבטל פרויקט פינוי־בינוי? פסק הדין שמטלטל את הענף
דוחות חברת הנדל"ן שחשפו: בכמה נמכרה דירה במגדל היוקרה החדש?  

כדי לספק לשוכרים ודאות החליטה הממשלה לפני כעשור להקים חברה ממשלתית - דירה להשכיר - שכל תכליתה תהיה הקמת פרויקטים שמיועדים לשכירות לטווח ארוך. המטרה: ודאות לתקופת זמן של 10 שנים שבהן השוכר יכול לבחור אם להישאר או לעזוב את הדירה.

עד כה, אכלסה החברה 14 פרויקטים כאלו ברחבי הארץ: בתל אביב, חיפה, כרמיאל, כפר יונה, ראשל"צ, אור יהודה ועוד. על פי תנאי המכרזים, החברות שזוכות במכרזים של דירה להשכיר משכירות את רוב הדירות בפרויקטים בשוק החופשי וכרבע מהדירות שמורות לזכאי משרד השיכון, הזכאים להנחה של 20%. הקריטריונים לזכאות דומים לאלו המקנים אפשרות להתמודד על רכישת "דירה בהנחה" (לשעבר מחיר למשתכן). מדובר בפתרון לאנשים שאינם רוצים או יכולים לרכוש דירה אך בכל זאת לגור במיקומים אטרקטיביים ובפרויקטים חדשים וליהנות מוודאות גבוהה.

סעיף סטנדרטי בחוזה

אלא שהוודאות הזו עלולה להתערער. כך למשל קרה לדיירת בפרויקט הגדנ"ע בתל אביב, שהקימה ומפעילה חברת אשטרום בשכונת נווה עופר בעיר. "לפני שלוש שנים זו הייתה ממש מציאה עבורי. זכיתי בדירת 4 חדרים חדשה מקבלן תמורת שכר דירה חודשי של 4,300 שקל בלבד. זאת, בנוסף לתשלומי אחזקה שוטפים וחשבונות נוספים כמו ארנונה, חשמל ומים". הזכייה הייתה לתקופה של עשר שנים, שבנויה בצורה של 3+3+4. כלומר, בכל שלוש שנים יש לה אופציה להארכת ההסכם. גם לפני שלוש שנים זה נחשב מחיר אטרקטיבי.

"אלא שאז המחירים התחילו לעלות ולא התכוננתי לזה", היא מספרת. "נתחיל מהעובדה שהמחירים צמודים למדד המחירים לצרכן, ובשנים האחרונות הייתה אינפלציה שלא הכרנו במשך תקופה ארוכה". בשונה מהשכרת דירה בשוק הפרטי, בשוק המוסדי מדובר בסעיף די סטנדרטי. ועדיין מדובר במאות שקלים - הפער בין שכר הדירה בשנה הראשונה לאחרונה הגיע ל־500 שקל בחודש. בשנה השלישית, שכר הדירה הגיע ל־4,800 שקל בחודש. קפיצה משמעותית, אולם עדיין נמוך ממחיר השוק החופשי.

המכה הגדולה הגיעה עכשיו, כשהגיעה העת לחדש את החוזה לתקופה של שלוש שנים נוספות. "שלחו לי מכתב שבו נאמר לי כי דמי השכירות שלי עומדים לזנק בכ־20% כתוצאה משמאות חדשה שנערכה. המשמעות היא תוספת של עוד כמעט 1,000 שקל לחודש", סיפרה לגלובס. על פי השמאות החדשה, המחיר למ"ר עלה מ־50 שקל לרמה של 63־66 שקל.

נדגיש כי בחוזה בין הצדדים קיים סעיף שמאפשר לערוך שמאות מחודשת בתום תקופת השכירות הראשונה, אך לסיטואציה שבה המחיר עולה ב־1,500 שקל בתוך שלוש שנים קשה לקרוא "ודאות". כך, הפער בין השוק החופשי לדירות שמיועדות לזכאים בפועל מצטמצם. נציין כי לא בכל הדירות בפרויקט הפער בין השמאות הראשונה לנוכחית עומד על 20%, בדירות אחרות, חלקן קטנות יותר וחלקן גדולות יותר, הפער עומד על 6%-14%.

עוד נזכיר כי גם אחרי ההעלאה וגם אחרי שנה של קיפאון בשוק השכירות בתל אביב, מדובר במחירים שנמוכים ממחיר השוק של דירות, בטח כשמדובר בדירות חדשות שכוללות ממ"ד, וכי החוזה פועל "לטובת" הדייר במישורים אחרים: הוא יכול לצאת בכל שנה אולם החברה אינה יכולה להוציא אותו. אבל גם אם מדובר במודל הכלכלי שמאפשר את הפרויקטים הללו, עבור השוכרים שנאלצים להוסיף בבת אחת אלף שקל בחודש, זה קשה.

תגובה: 35% הנחה בפועל

הסיפור רלוונטי לכל מתחמי הדיור של החברה הממשלתית. דיירים רבים שמסיימים בימים אלו או בשנים הקרובות את התקופה הראשונה בחוזה שלהם, עלולים למצוא עצמם מול שומה חדשה שתקפיץ את המחיר כלפי מעלה. האחריות לכך היא של החברה הממשלתית, ולא של החברות היזמיות שמפעילות את הפרויקט, כמו אשטרום במקרה הנוכחי.

תגובת דירה להשכיר:
1. יש לציין כי לפני עדכון השומה הצפוי, שכר הדירה על הדירה הספציפית משקף למעלה מ35% אחוזי הנחה בפועל, היות ודירות 'שוק חופשי' זהות בפרויקט זה מושכרות בפועל במחירים אף גבוהים מהשומה. ה'קפיצה' בשכר הדירה ממחישה כי בשלוש השנים האחרונות על דירה זו שולם שכר דירה נמוך ביחס לשוק. בעוד שוק השכירות עלה באופן חד בשנים הללו, כאן התווספו רק הפרשי הצמדה. רק עתה, כפי שקובע החוזה, מתעדכן שכר הדירה. בעצם, היזם הוא שספג את הפער היות ולא יכול היה לעדכן במשך התקופה.
2. לאחר העדכון הקרוב, הדיירת תשלם שכ"ד שמשקף 20% הנחה ממחירי השוק לפחות.
3. מודל השכירות ארוכת הטווח מייצר לשוכרים ודאות ויציבות, הן בהתייחס לתקופת השכירות (10 שנים, עם גמישות לשוכר לצאת בכל שנה), הן בגובה שכר הדירה (בדירות בשכ"ד מופחת) והן במנגנון עדכון שכר הדירה.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק