גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוק עוד לא מאפשר לשדר, זה הפתרון שמצאו ב־i24NEWS

ערוץ החדשות בעברית i24NEWS אמור לעלות לאוויר בחודשים הקרובים, למרות שרפורמת קרעי עדיין לא יצאה לדרך, ולפי החוק הוא יכול לפעול רק על גבי האינטרנט ● האם יש היתכנות כלכלית לעוד ערוץ בישראל בהינתן היקפי הפרסום בשוק, ואיך הוא יתמודד עם הטענות לשיוך פוליטי ימני?

פטריק דרהי ופרנק מלול / צילום: Studio Alterego
פטריק דרהי ופרנק מלול / צילום: Studio Alterego

בשבועות האחרונים מוקם ערוץ טלוויזיה חדש בישראל - שידורי החדשות בעברית של רשת i24NEWS. החברה פועלת כבר עשור בשלושה ערוצים באנגלית, בצרפתית ובערבית, ונמצאת בשליטת פטריק דרהי, מבעלי השליטה בחברת הוט.

לפי כללי הרגולציה בישראל, לרשת אסור לפתוח ערוץ טלוויזיה חדשותי בעברית, אך הדבר עשוי להשתנות אם תצא לפועל הרפורמה בשוק התקשורת של השר שלמה קרעי. מאז הכרזות השר התגברו השמועות על המהלך, עד להכרזה הרשמית ולהודעות על גיוס עורכים וכתבים. עם זאת, יש ארבע שאלות מהותיות סביב המיזם. 

להיות מספר שתיים: המאבק בין הערוצים 13 ו-14 עולה הילוך
הישראלים כבר לא נדבקים למסך הטלוויזיה. האם זה סימן טוב?

איך מקימים גוף חדשות לפני שהחוק מתיר?

הרפורמה בשוק התקשורת שהציג השר קרעי בקיץ האחרון מדברת על ביטול הצורך במתן רישיון לחדשות, כלומר הפחתה משמעותית של הרגולציה הנדרשת והקלה על כניסת שחקנים חדשים - כמו i24NEWS בעברית.

עם זאת, לא ברור מדוע קברניטי המיזם החדש סומכים על כך שהחוק יתוקן, והרפורמה תתרחש. גורם בכיר בשוק התקשורת אומר לגלובס כי "הקמת חברת חדשות כרוכה בהוצאה של מאות מיליוני שקלים על הקמה ותפעול. עד שלא ישונה חוק התקשורת, הם לא יכולים לשדר בשום פלטפורמת כבלים ולוויין. כרגע הם יכולים לשדר רק על גבי תשתיות האינטרנט". לשם ההשוואה, התקציב השנתי של מחלקת החדשות בתאגיד השידור "כאן" עומד על 160-180 מיליון שקל.

לפי גורמים בערוץ i24NEWS, הם לא באמת מחכים לחקיקה של שר התקשורת. לדבריהם, "אין כאן הסתמכות על החקיקה. כפי שהכרזנו, הערוץ יהיה זמין בחינם לכל ספקיות ה־OTT (שידורי טלוויזיה אינטרנטיים) והדיגיטל בישראל. אנחנו מאמינים שהשוק הולך לכיוון צפייה ב־OTT ובטוחים שנגיע לכל בית בישראל. ברגע שיש מוצר טוב יש לו קהל, יש רייטינג, ויש הכנסות מפרסומות. אנחנו מאמינים שעד סוף שנת 2024 נגיע לכ־80% מהשוק, ותוך כשנתיים ל־100%".

ד"ר יובל קרניאל, מומחה למשפט ותקשורת מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת רייכמן, מסביר כי "קורה משהו בשוק, וזה נובע מהיחלשות דרמטית וההתפרקות הפנימית של רשת 13. יש הבנה ותחושה שיש מקום לשחקן נוסף. לכל זה מצטרפת ההבנה שמבחינה טכנולוגית, ה־OTT יכול להיות פתרון טוב. אם בעבר היה צריך רישיון, כיום אפשר להגיע בדרך אחרת. רוב הציבור לא יבדיל בין ברודקאסט או סטרימינג".

האם יש מקום לעוד ערוץ חדשות בישראל? לדברי ד"ר משה שוורץ, מומחה לכלכלה פוליטית של שוק התקשורת מאוניברסיטת בן גוריון ומהמסלול האקדמי המכללה למינהל, "תמיד יש מקום לערוצים, כי פלורליזם ומגוון זה טוב - אבל המצב בישראל שונה, בגלל גודל השוק. כבר היו בעבר ניסיונות לפרסם מכרז לערוץ חדשות, ואחרי הרבה סכסוכים הוא לא קם, כי לא הייתה לו היתכנות כלכלית. השוק לא השתנה מאז, אבל אולי עכשיו יש בעלים עם כיסים עמוקים. בינתיים המקרה הישראלי מראה שערוצי הברודקאסט עם תמהיל שידורים הם אלה שמנצחים ברייטינג".

על טענת הערוץ לפיה הצפייה עוברת ל-OTT, אומר שוורץ כי "אולי בעתיד ה-OTT יקבל חשיפה כמו ברודקאסט, אבל כרגע זה לא המצב. קשה להתחרות בערוץ 12, בערוץ 13 ואפילו בתאגיד. צריך להזכיר שהחדשות בישראל תמיד הוחזקו קרוב לחיקו של השלטון, זה היה הגביע הקדוש שצריך לשמור עליו. לכן, נכון להסתכל גם על הפרספקטיבה הפוליטית של כל המהלך, זה לא רק עניין כלכלי".

האם הצרות של בעל השליטה יגיעו לאולפן?

בשנה שעברה נתקלה חברת אלטיס של פטריק דרהי באתגרים רבים, שעלולים להשפיע בסופו של דבר על פעילויות חברות־הבת. לפי בלומברג, החברה מתמודדת עם נטל חוב כבד המוערך בכ־60 מיליארד דולר, חקירת שחיתות ועוד. עוד עולה מהדיווח כי מאז דצמבר, איגרות החוב שהונפקו על־ידי אלטיס אינטרנשיונל ואלטיס פראנס הולדינג איבדו 918 מיליון אירו בשווי שוק. בין היתר, נכתב שם כי דרהי אמר לעובדים שהוא "רגוע מאוד", שכן חלק גדול מהחוב אמור להיפדות רק ב־2027.

בתחילת השנה פורסם ברויטרס כי אלכסנדר פונסקה, המנכ"ל המשותף של חברת אלטיס, עזב את הקבוצה בעקבות חקירת שחיתות לכאורה בחברת־הבת הפורטוגלית. פונסקה אומנם לא חשוד, אך הוביל את החברה מ־2017 ועד 2022. הוא השעה את עצמו מהתפקיד ביולי האחרון, אחרי שנעצר מייסד שותף של אלטיס, ארמנדו פריירה, בגין חשד לשחיתות בשל עבירות מס והלבנת הון. פריירה הקים עם דרהי את חברת אלטיס. בדיווחים בעולם נכתב כי הקבוצה מעוניינת ללוות 500 מיליון אירו ממשקיעים, זאת לאחר פתיחת תיק השחיתות, ובדיווחים צוין כי החקירה לא תשפיע על היכולת של החברה לעמוד בהתחייבויות החוב שלה.

לא ברור האם הבעיות הבינלאומיות בעסקיו של דרהי יכולות להגיע עד לדלת האולפן בישראל, ששוכן ממש על הים בנמל יפו - באותו ההאנגר שממנו פועלים השידורים בשפות הזרות.

כיצד הערוץ ימשוך צופים בלי בשורה משמעותית?

התוכניות של i24NEWS הן לעלות בחודשים הקרובים, בהובלת המנכ"ל פרנק מלול שעומד בראש הערוץ מאז 2012. לוח השידורים אמור לכלול חדשות 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. התחרות הישירה היא מול ערוץ 14, שגם הוא מתמקד בתכנים אקטואליים שעלות הפקתם נמוכה במיוחד, ובנוסף, לפי טענות בשוק, ההשקפה הפוליטית של קברניטי המיזמים היא דומה. גורמים בערוץ שוללים את המסגור הזה ואומרים כי "זה עוד חלק מהניסיון להדביק תווית מפלגתית. התשובה האמיתית היא שאנחנו באים להתחרות בכולם".

מנכ"ל הערוץ העברי והעורך הראשי הוא ישראל טויטו, מנהל ועורך ראשי של i24NEWS בעברית. בשבועות האחרונים הכריזו בחברה על מספר גיוסים, מוכרים יותר ופחות: את המהדורה המרכזית בעברית תוביל מירי מיכאלי; ואילו אורן וייגנפלד, לשעבר מגיש "מהדורה ראשונה" בחדשות 12, הצטרף כמגיש מהדורה ומהדורת סופ"ש. 

בגזרת הכתבים גויסו שמות כמו הכתב הפוליטי נדב אלימלך שהגיע מערוץ כנסת, לי עייש ככתבת פלילים ומשטרה שהגיעה מרשת 13 ועוד.

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה הראשית / צילום: אביב חופי

גורם בשוק התקשורת מצביע על כך שעדיין לא גויסה דמות שהיא A-ליסט ותצליח למשוך את הצופים. "כרגע זו נראית כמו הרפתקה, לא משהו בטוח ששווה לעזוב עבורו את המקום המבוסס שבו עובדים", הוא מסביר.

האם עוגת הפרסום בשלה לעוד שחקן מסחרי?

עוגת שוק הפרסום בטלוויזיה בישראל היא צפופה, וכבר כיום רוויה שחקנים, בעוד התקציבים הולכים ומתכווצים. "שוק הפרסום קטן ולא צומח", אומר שוורץ. "בינתיים הערוצים הגדולים מתמודדים עם קשיים, ואין בוננזה בשוק".

ד"ר קרניאל מכיר בחשש מקריסת ערוץ מסחרי. עם זאת, לדבריו, "כחברה אנחנו זקוקים לעוד ערוץ, זה אינטרס ציבורי שתהיה תחרות. האם השוק מסוגל לתמוך בערוצים נוספים, מבחינת שוק הפרסום, כנראה שאין לזה היתכנות. אבל אם הערוץ יצליח למלא נישה או למלא צורך שאנשים יהיו מוכנים לשלם עליו, יש פוטנציאל.

"מצד אחד, אפשר לתהות על הקשר בין דרהי לראש הממשלה בנימין נתניהו. אנחנו לא רוצים לראות עוד ערוץ שישרת את הממשלה. מצד שני, לדעתי זה לא יהיה מיזם ימני מובהק, כי כבר יש כזה. אם כבר, הוא ינסה להחליף את ערוץ 13. מה שבטוח, הוא יצטרך לבדל את עצמו מערוץ 12 כדי שתהיה לו הצדקה".

באשר לחששות שמציף קרניאל, גורמים בערוץ i24NEWS אומרים כי "הניסיון להדביק לו צבע פוליטי כזה או אחר הוא מגוחך. בישראל כל ערוץ קיבל שיוך פוליטי, ואנחנו מתכוונים לברוח מזה. אנחנו עובדים פה מאוד קשה כדי לבנות ערוץ חדשות מאוזן, שידבר לכולם. יתרה מכך, לכל אורך השנים מנכ"ל i24NEWS פרנק מלול הקפיד על קו מאוזן ולא מוטה".

מ־i24NEWS נמסר בתגובה: "אנו שמחים על העניין הרב סביב השקת הערוץ החדש. מיום הקמת הערוץ, זה למעלה מעשור, אנו פועלים כחברה עצמאית ויציבה. i24NEWS בעברית יהיה ערוץ החדשות הראשון בישראל וישדר 24/7. הערוץ החדש יהיה ערוץ מסחרי מבוסס פרסומות, שיהיה זמין בחינם לכל ספקיות ה־OTT והדיגיטל בישראל. אנו בטוחים כי נביא בשורה מרעננת לשוק החדשות הישראלי".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר