גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber
קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

לא נעים לראות אתר לאומי קורס, או עולה בלהבות. ולא נעים שבעתיים כאשר הוא מעורר אצל הצופים את האסוציאציות המובהקות ביותר של אהבת מולדת.

פרשנות | טראמפ יוצק צוננים על ישראל: למה הוא מתכוון כשהוא אומר תפסיקו כבר 
פרשנות | מחסום הווטו האמריקאי נחצה: היד שלא הורמה ממוטטת את חומת המגן הדיפלומטית של ישראל
סחף נגד ישראל באירופה: קיצוץ כספים, הסטת השקעות והכרה במדינה פלסטינית

הגשר שהתמוטט ביום ג' לפנות בוקר על נהר הפאטאפסקו, בעיר הנמל בולטימור, היה אחד מנתיבי התחבורה הבולטים באמריקה, עם 11 מיליון משתמשים בשנה, 35 אלף כלי רכב ביום. הוא גם נקרא על שם פרנסיס סקוט קי, מחבר ההמנון הלאומי של ארה"ב, "דגל הכוכבים והפסים".

ההמנון חובר מבלי דעת ב-1814, כשמיליציה אמריקאית התבצרה במצודת מקהנרי הסמוכה נגד צבא פלישה בריטי. המוני אמריקאים חוצים את הגשר מדי שנה כדי לבקר במקהנרי, ולצפות בשחזורים תיאטרליים של 1814. בתי ספר בכל ארה"ב קרויים על שם פרנסיס סקוט קי, שלא ידע אז כי הוא כותב המנון. הוא חשב אולי שהוא כותב את שיר האשכבה של הרפובליקה הצעירה. אמריקה אימצה את שירו, עם לחן קשה מנשוא, כמעט 120 שנה אחר כך.

גשר קי אינו שקול כנגד הקתדרלה של נוטרדאם בפריז, אשר בעירתה לפני חמש שנים שברה את ליבם של הצרפתים; ואינו שקול כנגד נפילת המגדלים התאומים ב-2001; אבל החדשות על נפילת הגשר היכו את אמריקה בתדהמה, הן בגלל הסמליות והן בגלל המעשיות.

כמו החות'ים, בלילה אחד

נמל בולטימור, שהגשר הזה חיוני לו לחלוטין, הוא השלישי בגודלו בחוף המזרחי, והעשירי בכל ארה"ב. עוברים בו שלושה מיליון טונות בשנה. הוא השער החשוב ביותר של יבוא רכב. בשנה שעברה הגיעו דרכו 850 אלף מכוניות מיפן ומאירופה. אם תרצו, אונייה אחת עשתה ביום ג' לנמל הזה מה שמאות טילים ומל"טים ח'ותיים מנסים לעשות בחמשת החודשים האחרונים לנמל אילת.

אגב, בעלי תיאוריות קונספירציה רשאים להירגע: זה לא היה מעשה טרור. הספינה הענקית, עם תפוסה של 95 אלף טונות, יכלה בהחלט למוטט את הגשר. הצוות שלה היה כולו הודי, והם הקדימו להזהיר את שלטונות הנמל מפני הבאות. בזכות ההזהרה נמנע אסון גדול בהרבה. נראה ששישה בני אדם טבעו, אבל רבים אחרים נחלצו בעוד מועד.

שר התחבורה של ארה"ב, פיט בוטיג'יג', אמר אתמול, כי אין הוא יודע על "גשר כלשהו שנבנה כדי לעמוד בחבטה כזאת מצד ספינה בגודל הזה". היערכות משרדו תחזור ותיבחן במהלך חקירה שתהיה ללא ספק עמוקה, ארוכה ומסועפת.

ה"ניו יורק טיימס" מצטט חבר עתיר ניסיון באקדמיה הלאומית להנדסה, ד"ר שאנקר נייר (Nair), האומר, "גשר בגודל הזה ובחשיבות הזו לא היה צריך להתמוטט מפגיעה של ספינה תועה". אבל סוכנות הידיעות AP מביאה מפי רוברטו ליאון, פרופסור להנדסה באוניברסיטת Virginia Tech, את ההערכה שהגשר "לא יכול להתקרב אפילו לספוג את האנרגיה שספינה עצומת-ממדים כזאת נושאת".

ביקורת ראשונה מעלה אפשרות שהגשר בן ה-47 סבל ממחסור בפגושים (פנדרים). הם היו יכולים להגן על נציבי הגשר. בשעות הראשונות לאחר ההתמוטטות שררה אי-הסכמה כלשהי על הגורם הקריטי ביותר באסון: האם הגשר קרס בגלל הפגיעה בחלקו העליון או מחמת הפגיעה בנציביו.

ההתעניינות הציבורית בחקירה תיגע אל נכון לשאלת הבקרה. הגשר נבדק במאי 2021, וזכה בציון fair, שאפשר לתרגם "מניח את הדעת". לפי "וול סטריט ג'ורנל", ציון זה ניתן כשהגשר הוא בעיקרו יציב, אבל אפשר שהוא סובל מ"פגמים פעוטים", כמו סדקים או שיתוך (קורוזיה) של הבטון.

גם הספינה, הנקראת Dali, ורשומה בסינגפור, זכתה זה לא כבר ב"בדיקה תקנית" של משמר החופים האמריקאי, ולא נמצאו בה פגמים (על פי AP).

בולטימור מחלקת בתים

הנשיא ג'ו ביידן מיהר לנחם את בולטימור, ולהבטיח שהגשר יחזור וייבנה על חשבון הממשלה הפדרלית. הוא מכניס שלושה מיליארד דולר לקופת העיר ומעסיק 15 אלף עובדים. העיר, הגדולה במדינת מרילנד, נמצאת כמטחווי נגיעה מוושינגטון הבירה. האיפיון השגרתי "אזור וושינגטון-בולטימור" מתאר הוויה כלכלית, חברתית ותרבותית. מתגוררים בו כמעט עשרה מיליון איש. באזור העירוני המיידי של בולטימור מתגוררים כשלושה מיליון.

העיר בת 300 השנה נמצאת במצוקה כמעט קבועה, כולל משבר משילות ושחיתות שורשית. כל עריה הגדולות של ארה"ב סבלו בשנים האחרונות מבריחת תושבים. שני מיליון יצאו מעשר הערים הגדולות ביותר. ביטוי גרפי של העזיבה בבולטימור הוא 13,500 בתים ריקים. השבוע, בלי קשר לאסון הגשר, העירייה הציעה 200 מן הבתים האלה במחיר של דולר אחד ויחיד, ללמדך מה גדולה הדאגה מהצטמקות בסיס המס של העיר. נקל לשער מה גדול הוא אסון הגשר בשביל שלומה הכלכלי של העיר.

ביידן מציל את התשתית

הואיל ואנחנו עומדים שבעה חודשים לפני הבחירות לנשיאות, טבעית היא השאלה אם תהיה השפעה כלשהי. על פניה התשובה היא מה פתאום, מפני שקשה להטיל את האשמה על הנשיא, או על ממשלת מרילנד (שבראשה עמד עד השנה שעברה מושל רפובליקאי). אבל קטן הספק שדונלד טראמפ ינסה לעשות שימוש. הוא מטיל על ביידן את האחריות לכל דבר חוץ מהשגשוג בבורסה, שהוא זוקף לזכות הציפייה שהוא, טראמפ, יחזור לשלטון. באמת.

ביידן מצידו יכול דווקא לנצל את האסון כדי להזכיר לבוחרים את אחד ההישגים הבולטים ביותר של נשיאותו: הצלחתו לקבל תקציב של טריליון דולר לשיקום התשתית הקורסת של ארה"ב. במשך שנים הובן הצורך בהשקעה מסיבית. אבל ביידן הוא הנשיא הראשון שהשכיל לשכנע את הקונגרס להקציב את הכסף. זה היה במהלך השנתיים הראשונות של נשיאותו, כאשר הדמוקרטים שלטו בשני בתי הקונגרס. הרפבוליקאים כמובן לא היו מקציבים סכום כזה, הם סירבו להקציבו אפילו כאשר רפובליקן ישב בבית הלבן.

ביידן רשאי לטעון, שבכל ארה"ב עשרות גשרים ממתינים לאסון. בזכות ההקצאות הנדיבות של ממשלו, בשנתיים האחרונות מתנהלת מלאכת בנייה המשגעת נהגים בכל אמריקה, אבל מצילה את תשתית התחבורה.

אגב, דוח מ-2018 של האגודה העולמית לתשתית תחבורה במקווי מים (pianc.org) הראה, כי בין 1960 ל-2015 התמוטטו 35 גשרים מרכזיים בעולם לאחר שכלי שיט התנגשו בהם. האסון הגדול ביותר נרשם ב-1983 על נהר הוולגה בברית המועצות דאז. אוניית נוסעים התנגשה בגשר, סיפונה העליון נכרת, ובית קולנוע מלא מפה לפה נסחף אל הנהר. 176 טבעו.

אנשים עם פחד גשרים, כולל כותב הרשימה הזו, שחצה לא פעם את גשר פרנסיס סקוט קי בדרכו מוושינגטון לניו יורק (זו הייתה הדרך הזולה להתחמק מכבישי אגרה), ינשמו בכבדות מיוחדת כל אימת שהם חוצים נהרות גדולים.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים