גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוזיקאי שהפך לבנקאי וממליץ: שימו את רוב הכסף שלכם באפיקים האלה

דן אליס, מנהל מחקר לשוק ההון בנק הבינלאומי, מעריך כי שוקי המניות המצויים בשיא ימשיכו לעלות, על גלי הבינה המלאכותית ובעיקר הורדות הריבית הצפויות ● הוא ממליץ להפנות חלק מהתיק להשקעה באירופה, לא חושש מהורדת דירוג נוספת לישראל, וחוזה פיחות בשקל

דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי
דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

דן אליס לא חלם שיהיה לו קשר כלשהו עם שוק ההון. אומנם אביו היה רואה חשבון, אך הוא בכלל תכנן להיות מוזיקאי: "אחרי הצבא למדתי מוזיקה בבית הספר רימון, ניגנתי בגיטרה וגם הייתי מתופף". אלא ששנה לאחר מכן הוא החליט לדבריו "לעשות סוויץ' של 180 מעלות לראיית חשבון. אתה רק יכול לדמיין איך הגיבו החברים, המוזיקאים ברימון, להחלטה ההזויה שלי" הוא אומר בחיוך.

למרות שיפור בתשואה: נמשכות הסערות סביב המנכ"ל הישראלי של קרן ברידג'ווטר 
המדד שקפץ, המניה שכיכבה וההיסטוריה שמגלה - זה מה שצפוי ברבעון הבא בשווקים 

היום הוא מנהל את תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי. בין לבין הוא גיטריסט בלהקת "שוטף שלושים". לדבריו "המוזיקה הפכה לתחביב. היום, בטח כשיש לי משפחה, אני מעריך את האיתנות והיציבות שמספק המקצוע".

 

אליס מאמין שצריך להשקיע את רוב הכסף בחו"ל, בעיקר בארה"ב: "ברור שההתמקדות בחלק המנייתי בתיק ההשקעות צריכה להיות קודם כל בארה"ב. זו הכלכלה הכי גדולה בעולם, עם שוק המניות הכי מגוון, עמוק וסחיר, ולכן זה השוק העיקרי".

הראלי במניות ענקיות הטכנולוגיה הוביל את מדד S&P 500 לעליות חדות של 24% בשנת 2023. פתיחת שנה חזקה הוסיפה עלייה של 11% במדד ברבעון הראשון השנה. אליס מציין כי "מכפיל הרווח של ה-500 S&P הוא 24, מעל הממוצע ההיסטורי, אבל המכפיל העתידי שמשקלל את הרווחים הצפויים לשנה הקרובה הוא כ-21-22, וזה הרבה יותר סביר".

הוא מניח שהעליות בשוק המניות יאטו בהמשך השנה, "במקביל להתמתנות הצפויה בצמיחה בארה"ב", אך צופה כי נמשיך לראות תשואות חיוביות, כשהמדדים נישאים על גלי הבינה המלאכותית ובעיקר - שלוש הורדות ריבית צפויות של הבנק המרכזי האמריקאי, הפד.

"עונת הדוחות האחרונה הייתה טובה וסייעה להוכיח שהמחירים בשוק בסך-הכול הוגנים. יש אופטימיות גם לגבי ההמשך, בהובלת הטכנולוגיה והתפתחות ה-AI שנוגעת גם לכל סקטור אחר שאפשר לחשוב עליו", אומר אליס.

לדבריו, "האיום הגדול ביותר על ענקיות הטכנולוגיה הוא הרגולטור האמריקאי. לכן צריך לדאוג לפיזור השקעות גם בישראל ובאירופה".

מעבר לפיזור, מדוע להשקיע באירופה?
"הכלכלה האירופית יותר 'משעממת' לכאורה מהאמריקאית, אבל יש לה היתרונות שלה. אין לבנק המרכזי באירופה את הדילמה של ארה"ב - הצמיחה הרבה יותר מתונה והחשש שתשוב להתחזק הרבה יותר נמוך, ולכן הריבית יכולה לרדת שם מהר יותר מאשר בארה"ב. בנוסף, הסקטורים באירופה הם יותר תעשייה ומזון ופחות טכנולוגיה, ואחרי ההייפ הגדול בטכנולוגיה זה יכול לסייע לתיק של משקיע סולידי שרוצה תיק רגוע ובטוח יותר".

"ביטחון רב בכלכלה כאן"

באשר לכלכלה המקומית, אליס נותן ציון חלש לממשלה ואומר כי "לצד עלויות המלחמה והטיפול במפונים, יש התנהלות לא מספיק אחראית של קובעי המדיניות ויש חשש שאפילו יעד הגירעון הגבוה, 6.6%, ייפרץ". מה זה אומר מבחינת המשקיעים? לדעתו לא הרבה, ולדוגמה "מדד ת"א 125 במכפיל 14, זו רמה מאוד נמוכה ביחס לארה"ב".

סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה בתחילת חודש פברואר את הדירוג של ישראל ונתנה תחזית שלילית להמשך, אבל השוק המקומי הגיב בפיהוק וטיפס מאז בכמעט 10% (אליס: "ההורדה הייתה מתומחרת כבר מספר חודשים קודם לכן"). כעת ההערכה היא שגם סוכנות פיץ' תוריד בקרוב את הדירוג של ישראל, אך אליס לא מתרגש מכך ומעריך שהשוק יגיב בצורה דומה: "אין ספק שהורדת דירוג היא חדשות לא טובות לכלכלה המקומית, אבל אני לא חושב שהיא תגרום לכאוס משמעותי בשוק. בסופו של דבר רמת הביטחון בכלכלה הישראלית גבוהה".

עם זאת, הוא חושש שהשקל התחזק מדי (כיום 3.66 שקלים לדולר), כך ש"אחרי הייסוף המשמעותי אני חושב שיש פוטנציאל לפיחות מול הדולר לרמות של 3.7-3.8 שקלים. האתגרים של הכלכלה לא מתומחרים במטבע. הרי אנחנו עדיין במצב של לחימה ואי ודאות מאוד גבוהה לגבי הצפון".

בתיק למשקיע אגרסיבי ממליץ אליס על 60% מניות והיתרה באג"ח. 25% מהתיק לטובת מניות אמריקאיות, 8% באירופה, 7% בשווקים מתעוררים ("בעיקר הודו כיוון שסין נראית פחות טוב, ומנגד השוק בהודו צומח בצורה חזקה יותר ומדובר באוכלוסיה גדולה דוברת אנגלית"), ו-20% יושקעו במניות בישראל.

 

רווחי הון עתידיים באג"ח

בחלק האג"חי הוא ממליץ לוותר על הממשלתיות ולהשקיע 30% מהתיק בחוב קונצרני מקומי והיתרה בחו"ל: "באג"ח הזרות הייתי מאריך מח"מ ל-7 עד 15 שנה, כדי ליהנות מרווחי הון כשהריבית תתחיל לרדת".

בתיק הסולידי (שמורכב מ-20% מניות ו-80% אג"ח) אליס ממליץ להשקיע 10% מהתיק במניות אמריקאיות, עוד 4% באירופה ו-6% בישראל. בחלק האג"חי הוא ממליץ על מח"מ (משך חיים ממוצע) של 3 עד 5 שנים בחלוקה של 20% מהתיק אג"ח ממשלתיות, 40% קונצרניות ו-20% באג"ח בחו"ל. "המטרה היא לקבע את התשואות הגבוהות הנוכחיות וליהנות מהן שנים קדימה, גם כשהריבית תתחיל לרדת. זה אומר להוציא את הכספים מהאפיקים המאוד קצרים כמו מק"מ וקרן כספית, למרות המרווחים הנמוכים יחסית".

בשני סוגי התיקים הוא ממליץ על חשיפה למט"ח בהיקף של 15% עד 30% מהתיק, כאשר בחלק האג"חי הוא מעריך שכדאי לחלק לחצי צמוד מדד וחצי שקלי.

להרוויח מירידת ריבית

מבחינת הסקטורים בארה"ב, אליס ממליץ כמובן על הטכנולוגיה שהיא "מנוע הצמיחה העיקרי בכלכלה העולמית, כאשר תתי סקטורים כמו סייבר וענן צפויים להצליח", אך גם על "סקטורים שייהנו מירידת ריבית שצפויה להתחיל כנראה בחודש יולי, כמו תחום האנרגיה הנקייה, התשתיות, הצריכה המחזורית, וגם סקטור הנדל"ן שלא השתתף כל כך בחגיגה מתחילת 2023".

בארץ הוא מציין שהגיוון מוגבל אך ניתן לקבל פיזור טוב על פני הסקטורים העיקריים (נדל"ן, בנקים, טכנולוגיה) דרך מדד ת"א 125. "הבנקים אולי ירוויחו פחות כשהריבית תרד, ולא נראה תשואות להון כמו בשנת 2023, אבל עדיין הם יודעים להרוויח", אומר אליס. "גם תחום הנדל"ן מעניין וייהנה מירידת הריבית - עבור משקיעים שמוכנים לקחת יותר סיכון".

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים