גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האירוע שהעביר את ארדואן מאיומים לפגיעה בישראל, והמבחן של ענף הבנייה המקומי

טורקיה הודיעה על איסור יצוא של 54 פריטים לישראל, רובם משמשים את ענף הבנייה ● לפי אנקרה, הצעד מגיע לאחר הסירוב הישראלי שתצניח סיוע לעזה. אולם מתחת לפני השטח, הנשיא הטורקי מאבד את השליטה במדינתו, כשהביקורת על הסחר עם ירושלים מתגברת ● האם התגובה של שר החוץ כ"ץ תהיה אפקטיבית?

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra
נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra

המדיניות האנטי־ישראלית של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן הגיעה השבוע לשיא חדש, עם הודעת משרד המסחר באנקרה על איסור יצוא של 54 פריטים לישראל - עד שזו תעצור את המלחמה ברצועת עזה.

לראשונה: שר החוץ הטורקי באיום ישיר על ישראל 

מדובר למעשה בהחרפה של צעדים טורקיים קודמים, ובמרכזם הסרת ישראל מרשימת יעדי היצוא ב־23 בינואר. עוד קודם לכן, משרד המסחר הטורקי פרסם הודעה מוטעית כי באנקרה "לא מייצאים לאזור היהודי של ישראל".

כעת נקטה טורקיה צעד אחד קדימה. זאת, באופן רשמי, בתגובה להחלטת ישראל לסרב לרצונה להצניח סיוע הומניטרי ברצועת עזה - כפי שעושות מדינות אחרות באזור, כמו ירדן ואיחוד האמירויות. היקף היבוא הישראלי מטורקיה אמנם ירד בשנה האחרונה מכ־5.7 מיליארד דולר ב־2022 לכ־4.6 מיליארד, אך הטורקים רצו להכאיב - ולכן מיקדו את האמברגו בענף הבנייה.

 

מלט, שיש ואלומיניום הם רק חלק מהמוצרים שכלולים ברשימת האמברגו של טורקיה. באנקרה מודעים היטב לכך שלישראל יהיה קושי למצוא תחליף ליבוא של המוצרים הללו בהיקפים הנוכחיים ובאופן מיידי.

לא עמד בביקורת

הצעד הטורקי מגיע חצי שנה לאחר פרוץ המלחמה ברצועת עזה, ולא בכדי. ארדואן נמצא בימים אלו בין הפטיש לסדן: מצד אחד ניצבים אילי ההון במדינה שמייצאים לישראל ולוחצים עליו שלא לפגוע בסחר עמה; ומצד שני ניצב בסיס קהל המצביעים של הנשיא, שמבקר את היחסים הכלכליים של טורקיה עם ישראל בצל המלחמה.

המתחים האלו רק החריפו בשבועיים האחרונים, לאחר שארדואן רשם כישלון חסר תקדים בבחירות המקומיות שהתקיימו במדינתו, בהן מפלגת הצדק והפיתוח שבהנהגתו הפסידה בכל הערים הגדולות. הכישלון נבע הן מהמצב הכלכלי החמור בטורקיה, והן מהביקורת שהושמעה מימין לנשיא על המשך הסחר עם ישראל.

אותה ביקורת גרמה לארדואן לנזקים בלתי מבוטלים במפה הפוליטית המקומית. מפלגת הרווחה החדשה (YRP), מפלגה זניחה למדי בפרלמנט הטורקי עם ארבעה מושבים בלבד מתוך 600, הצליחה לגבור על הבלוק של ארדואן בשני מחוזות שנחשבים למוקדי ההצבעה שלו: שנליאורפה ויוזגט. אותה מפלגה קטנה השיגה זאת תוך שביקרה את הנשיא הטורקי על הקשרים הכלכליים עם ישראל.

 

הביקורת נגד הנשיא התגברה במדינה עד כדי כך שלאחרונה היה נראה כי היא אף יוצאת משליטה. "לפני כמה ימים הייתה הפגנה סוערת בכיכר טקסים באיסטנבול, ומשטרה מקומית עצרה פעילים פרו־פלסטינים", אומר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. "בעקבות כך, המפגינים מתחו על הממשל הטורקי ביקורת שאפילו ב־1997, כשטורקיה החילונית דיכאה את האסלאמיסטים, לא הייתה כה אגרסיבית. לצד זאת, בעיתונים המזוהים עם הצד הימני, 'מילי גאזטה' ו'קאראר', לוחצים כבר תקופה על הפסקת הסחר עם ישראל. בפן הפנימי, אלו תוצאות קשות שארדואן לא יכול היה לעמוד בהן".

"התמכרנו ליבוא זול"

בענף הבנייה הישראלי, שנמצא גם כך בקשיים, מביעים דאגה מהמהלך של טורקיה, כשלפחות שתי חברות ציבוריות בישראל - חמת העוסקת ביבוא מוצרים לבית ופרידנזון העוסקת בלוגיסטיקה - דיווחו על פגיעה אפשרית. נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר אמר לגלובס כי מדובר בכשל. "ישראל התמכרה ליבוא טורקי זול, על אף שהיה ברור שבכך אנחנו שמים את עצמנו בידיים של ארדואן". להערכתו, התעשייה הישראלית תוכל למלא חלק מהיבוא הטורקי, ואת היתרה ייאלצו ליבא ממדינות מערביות. המשמעות של נקיטה בכל אחת מהדרכים הללו תהא עליית מחירים.

מבדיקת התאחדות התעשיינים את נתוני היבוא עולה כי טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל. ישראל פיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט, ששם היבוא הטורקי היווה בשנה שעברה 29% מכלל היבוא. בתחום מוצרי הפלסטיק והגומי, חלקם של הטורקים ביבוא מגיע לכ־11%, ובמוצרי טקסטיל, לכ־10%.

בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ משווים את ההשפעה האפשרית של החרם הטורקי להשפעות של מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה־אוקראינה על שרשרת האספקה. "כפי שראינו בקורונה, כשעלויות הבנייה עלו מאוד לאחר ששווקים מרכזיים מהם מיובאים חומרי ומוצרי בנייה נסגרו, זה עלול לקרות שוב. מטורקיה מיובאים לישראל מלט, ומוצרי בנייה רבים נוספים. המדינה צריכה לעודד פתיחת יבוא ממדינות נוספות כדי למנוע הישנות אירוע כזה".

תגובת ישראל

מי שמיהר להגיב להחלטת טורקיה הוא שר החוץ ישראל כ"ץ, שהורה תוך זמן קצר לאגף הכלכלה במשרד החוץ להכין רשימה נרחבת של מוצרים שישראל תמנע מטורקיה לייצא אליה. עם זאת, בהתחשב בכך שאנקרה החליטה לפגוע בישראל באמצעות תחומי היבוא העיקריים של הסחר בין המדינות - קשה להאמין שלצעד כזה תהיה השפעה.

השר כ"ץ החליט גם כי ישראל תפנה למדינות וארגונים פרו־ישראלים בארה"ב בבקשה שיעצרו השקעות בטורקיה וימנעו יבוא מוצרים מטורקיה. לידידיה בקונגרס האמריקאי תציע ישראל לבחון הפרה טורקית של חוקי החרם נגד ישראל - ולהטיל עליה סנקציות בהתאם. לא בטוח שלצעד הזה תהיה אפקטיביות, אך הוא בהחלט עשוי לגעת בנקודה רגישה של טורקיה.

למרות המצב המתוח הנוכחי בין ישראל לטורקיה, אין סבירות אפשרית לכך שארדואן ינתק את קשרי המסחר עם ירושלים. נשיא טורקיה זקוק לסיוע הכספי של בכירי המשק הטורקי, ולא מעוניין שהם "יענישו" אותו על שפגע באינטרסים שלהם. מעבר לכך, היבוא הטורקי מישראל (כ־1.56 מיליארד דולר) אמנם נמוך משמעותית מהיצוא (כ־4.6 מיליארד דולר), אבל 44% ממנו הם מוצרים כימיים, שטורקיה תתקשה למצוא להם גיבוי במהרה.

בסיכומו של דבר, גם לארדואן יש אינטרס כלכלי שלא להחריב לחלוטין את קשרי המסחר בין מדינתו לבין ישראל, שנמשכים כבר שבעה עשורים. וזאת, על אחת כמה וכמה בידיעה שאם הוא רוצה להישאר רלוונטי בזירה הפלסטינית - שמקבלת במה חשובה בפוליטיקה הטורקית - הוא מוכרח לנהל קשרים דיפלומטיים סבירים עם ישראל.

עוד כתבות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה

דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה