גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיטורים לא מפחיתים דמי מזונות

והרי הודעה למתגרשים ותיקים וטריים: פיטוריכם לא יורידו כלום מהתשלומים לאישה

חברת מודו הודיעה בשבוע שעבר רשמית על הפיטורים הצפויים של כ-110 עובדים, ולפי השמועות סבב פיטורים נוסף צפוי בהמשך. למרבה הצער, מפוטרי מודו מצטרפים עתה לאלפים רבים של מפוטרי היי-טק שמצאו את עצמם מחוץ למעגל העבודה בשנה החולפת, וכמותם מוצאים את עצמם מתמודדים עם מציאות חדשה ולא פשוטה, לצד התחייבויות ישנות שלא מתכוונות לפנות את מקומן גם נוכח הסיטואציה הקשה.

בנוסף לעלבון, תחושת האכזבה והלחץ המובן למצוא פרנסה חדשה, אחד האתגרים עימו נאלץ להתמודד המובטל הטרי היא כיצד להמשיך לשלם את אותם תשלומים והתחייבויות שלקח על עצמו בימים שבהם סבר כי יש לו מקור הכנסה יציב ובטוח. בעוד שהתחייבויות כמו משכנתא, הלוואות וכדומה ניתן למחזר, לשנות ולפרוס - ישנן התחייבויות שמהן יתקשה מאוד המפוטר הטרי להשתחרר, כדוגמת תשלומי מזונות.

בסטטיסטיקה של מדינת ישראל, מבין העובדים המפוטרים יש לא מעט עובדים גרושים אשר חבים בתשלומי מזונות לילדיהם, ועתה הם מתמודדים עם הדילמה מהיכן ישלמו את המזונות עד שימצאו עבודה חדשה, ומה יקרה אם ימצאו עבודה שהשכר בה יהיה נמוך יותר.

לכאורה, מאחר שדמי המזונות נקבעים בין השאר על סמך השתכרותו של האב בזמן שנפסקו המזונות, היה מקום לצפות כי פיטורים ישליכו באופן ישיר על תשלום דמי המזונות בפועל. מבט על המצב האמיתי בשטח מלמד כי עם כל האמפתיה למפוטר הטרי, בתי המשפט לא ממהרים להקטין את תשלומי המזונות ולפסוק שינוי בתשלומים, גם כשתנאי מחייתו של משלם המזונות השתנו פלאים.

מצב זמני

ההלכה לעניין שינוי בתשלומי המזונות היא כי רק שינוי נסיבות מהותי מצדיק הקטנה או הגדלה של דמי המזונות. יתרה מכך, על הצד המבקש את שינוי החיוב בדמי המזונות, קרי על המפוטר הטרי, מוטל הנטל להוכיח כי חל שינוי שלא ניתן היה לצפותו מראש, וכי השינוי המדובר הוא מהותי, מתמשך ומחייב את התערבות בית המשפט.

אך מאחר שאבטלה עקב פיטורים היא בדרך-כלל מצב זמני ולא מתמשך, הפיטורים כשלעצמם אינם מביאים באופן מיידי להפחתת דמי המזונות. בעניין זה בית המשפט מביא בחשבון את העובדה שאדם מפוטר זכאי בדרך-כלל לפיצויי פיטורים ולדמי אבטלה, אשר מהם הוא יכול להמשיך ולשלם את חיוב המזונות, וההנחה היא שעד שהללו יסתיימו - המובטל כבר ימצא עבודה חדשה.

חשוב לדעת כי בראי הפסיקה, יכולת אב לתשלום מזונות ילדיו הקטינים אינה נקבעת רק על-פי הכנסתו בפועל מעבודתו, אלא נגזרת אף ממקורות אחרים העומדים לרשותו, כגון רכוש, חסכונות ומקורות נוספים העומדים לרשותו. כך, למשל, אב שעשה אקזיט רציני בתחום ההיי-טק ופדה אופציות בשווי מיליוני שקלים השוכבים בחשבון הבנק שלו, לא יוכל להתנער מתשלום המזונות או להקטינם בטענה כי כעת הוא אינו עובד.

כמו כן מתחשב בית המשפט בפוטנציאל השתכרותו של האב בהתאם לבריאותו, מקצועו ולכישוריו. כך, למשל, אב בעל תואר שני בפיזיקה לא יוכל להסתפק בעבודה חלקית של הפיכת המבורגרים ברשת מזון מהיר ולטעון לדמי מזונות נמוכים מאחר שהוא משתכר שכר מינימום. בית המשפט אף הגדיל לעשות וחייב אב חרדי לצאת לשוק העבודה ולהשתכר, וזאת על אף שטרם הגירושים היה תלמיד כולל, ופוטנציאל השתכרותו למעשה נמוך ביותר.

המאמץ משתלם

למרות כל האמור, אם אדם ישכנע את בית המשפט כי עשה מאמצים למצוא עבודה סבירה לכישוריו (אך לאו-דווקא בתפקיד זהה לזה שביצע בעבר) אך כשל בכך, או מצא עבודה שההכנסה בגינה נמוכה בצורה משמעותית - ייתכן כי בית המשפט ייעתר ויפחית במידה מסוימת את חיוב המזונות שנקבע בעבר.

בעניין זה בית המשפט יתחשב בגובה המזונות שנקבע בעבר, וככל שהמזונות גבוהים יותר ורחוקים יותר ממה שבית המשפט מגדיר כצרכים הכרחיים לכל ילד בישראל - כך בית המשפט יטה להקטין את גובה המזונות בקלות רבה יותר.

כך, לדוגמה, קיצוץ מתשלום מזונות שעומד על 7,000 שקל לחודש יפגע ככל הנראה במותרות מהן נהנה הילד, בעוד שהפחתת תשלום מזונות שעומד על 1,500 שקל לחודש תפגע בצרכיו הבסיסיים של כל ילד - במזונו של ובבגדים שהוא לובש. כך, שמפוטר שתשלומי המזונות שנקבעו לו מאפשרים לילדיו לשמור על רמת החיים אליהם הורגלו, לרבות כל המותרות הנלווים מכך, יוכל לדרוש הפחתה מסוימת בתשלומי המזונות - בתנאי שהפחתה שלא תפגע כהוא זה בצורכיהם הבסיסיים של ילדיו.

גם לאופן קביעת המזונות יש משמעות מבחינת בית המשפט. יש שופטים שנוטים פחות לשנות מזונות שנקבעו בפסק דין שניתן לאחר שמיעת ראיות, מאחר שהללו מבוססים בנתונים שנבדקו על-ידי בית המשפט ובצרכי הקטינים בפועל. מאידך, יש שופטים המקשים יותר דווקא על שינוי מזונות מכוח הסכם גירושים, בטענה כי השופט אינו מתיימר להיות נביא בישראל, ולכן מזונות שאושרו בהסכם ומבוססים על מודעות ההורים וחשבונותיהם האישיים הינם מוצקים יותר.

אור במנהרה

המסקנה העולה מכל האמור לעיל היא כי סוף מעשה במחשבה תחילה. כאשר אדם מתחייב בהסכם גירושים על סכום מזונות מסוים ומתבסס על הכנסתו הקיימת - עליו להביא בחשבון כי לא לעולם חוסן, וגם במצב של פיטורים אפשריים עדיין יש סיכוי גדול כי הוא ימשיך להיות מחוייב בדמי המזונות כמו בתקופה בה היה מועסק.

למי שכבר מחוייב במזונות ומוצא את עצמו מפוטר, עצתי היא כי טרם הפנייה להפחתת דמי המזונות, הבא הוכחות למצבך הכלכלי המתדרדר וכן לניסיונותיך למצוא עבודה - כגון פנייה לחברות כוח-אדם וחברות השמה, מנוי לתוכניות השמת עובדים ופניות אישיות למעסיקים פוטנציאליים אשר נענו בשלילה.

פנייה כנה ואמיתית, המבוססת בהוכחות אמיתיות לניסיונות הנואשים למציאת עבודה הולמת, יכולים בהחלט לשנות את הכף ולהביא לכך שנטל המזונות יותאם למציאות המשתנה שנכפתה עלייך.

בנקודה זו ראוי להדגיש כי שינוי מחדש לטובה יאפשר חזרה לתוואי שנקבע מלכתחילה בפסק הדין - רק שהפעם נטל ההוכחה מוטל על הצד השני.

מפוטרי מודו, לפיכך, את מזונותיהם יצטרכו להמשיך ולשלם.

* עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי היא מומחית לדיני משפחה.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה