גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: כך השפיעה מערכת המשפט על הדרמה הפוליטית

הסערה של הצטרפות קדימה לממשלה וביטול הקדמת הבחירות מבוססת על סדרה של אירועים משפטיים: פינוי מיגרון וגבעת האולפנה, תיק ליברמן וביטול חוק טל

בינואר 2003, שבועות ספורים לפני הבחירות לכנסת, חשף העיתונאי ברוך קרא את דבר קיומה של חקירה פלילית סודית שנוהלה נגד ראש הממשלה דאז, אריאל שרון. בבסיס החקירה עמדה העברת כספים בסך מיליוני דולרים מאיל ההון האוסטרי, מרטין שלאף, לחשבון הבנק של "חוות שקמים" שבבעלות משפחת שרון, באמצעות איש העסקים היהודי הדרום-אפריקאי, סיריל קרן.

המערכת הציבורית והפוליטית סערה, ולמחרת היום נשא שרון נאום לאומה, שבו היה אמור להתייחס לחשדות נגדו. אלא שיו"ר ועדת הבחירות המרכזית דאז, השופט מישאל חשין, הורה לערוצי הטלוויזיה לקטוע את השידור בשל היותו תעמולת בחירות אסורה.

בניגוד להערכות, צעדו של חשין גרם לעלייה משמעותית של שרון והליכוד בסקרים - ובסופו של דבר נחשב אחד הגורמים לניצחונו הסוחף בבחירות. כך סייעה המערכת המשפטית, שלא מדעת, לקמפיין הבחירות של ראש הממשלה.

הדרמה הפוליטית הלילית שהובילה אמש (ב') להצטרפות סיעת קדימה לממשלה ולביטול הכוונה להקדים את הבחירות, מבוססת על סדרה של אירועים משפטיים שהוכתבו על-ידי מערכת אכיפת החוק או בתי המשפט, ושמשפיעים במישרין או בעקיפין על קבלת ההחלטות של השחקנים הפוליטיים.

כפי שב-2003 השפיעו הפרסומים על חקירותיו הפליליות של שרון על הבחירות, כך ב-2012 מתרגשת סדרה של התרחשויות משפטיות על המערכת הפוליטית בתקופה הקרובה.

בראשן - החלטת בג"ץ מאמש לחייב את הממשלה לפנות עד 1 ביולי את בתי המתנחלים מ"גבעת האולפנה" שבפאתי ההתנחלות בית-אל. אפשר שהחלטה זו הניעה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לבחון אופציה לדחות את הבחירות מחדש, לאחר שהודיע שיקדימן ל-4 בספטמבר.

פינוי מיגרון וגבעת האולפנה

שתי החלטות נפרדות של בג"ץ, שבשתיהן נדחתה בקשת המדינה לקבל "הקלות" מבית המשפט בנוגע לפינוי בנייה יהודית לא חוקית ביהודה ושומרון, היו אמורות לצבוע את הקיץ הקרוב בצבעים עזים של התנגשות בין כוחות הביטחון, צה"ל והמשטרה, לבין המתנחלים.

האחת היא סירובו של בג"ץ לאפשר למדינה ארכה של 3.5 שנים בפינוי המאחז הלא-חוקי מיגרון, נוכח הסכם שאליו הגיעו המדינה והמתנחלים. בקשת המדינה סורבה, וניתן לה זמן התארגנות לשם ביצוע הפינוי עד 1 באוגוסט השנה.

השנייה היא ההחלטה מאמש שלא להיענות לבקשת המדינה לפתוח מחדש את פסק הדין הסופי בעניין פינוי הבתים מ"גבעת האולפנה" בבית-אל, כדי לאפשר למדינה לשקול מחדש את "סדרי העדיפויות ביישום המדיניות", שלפיה לכאורה הממשלה עדיין מחויבת לפינוי בתים שנבנו על קרקע פרטית פלסטינית.

הרכב השופטים, בראשות נשיא העליון, אשר גרוניס, דחה את בקשת המדינה והקציב לה 60 ימים בלבד, עד 1 ביולי, לצורך פינוי הבניינים מ"גבעת האולפנה". המדינה ספגה ביקורת חריפה בהחלטה, שעניינה חובת הרשות המבצעת לכבד ולקיים את פסקי הדין של הרשות השופטת.

גורמים בקואליציה, בכנסת ובממשלה מבקשים לחוקק כעת "חוק הסדרה", שימנע את הצורך בפינוי מיגרון וגבעת האולפנה, על אף החלטות בג"ץ. חוק כזה עתיד להיתקל בהתנגדות חריפה מצד גורמים משפטיים, ובראשם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין.

יש להניח כי המראות של ההתנגשויות הצפויות בין כוחות הביטחון לבין המתנחלים, במסגרת הפינוי, לא היו התמונות האידיאליות שעליהן ביקש נתניהו ללכת לבחירות שבועות ספורים לאחר מכן.

כתב אישום נגד ליברמן

קשה לומר שהיועץ המשפטי וינשטיין מקדם בזריזות יתרה את שאלת העמדתו לדין של שר החוץ, אביגדור ליברמן. ההחלטה להעמידו לדין בעבירות של הלבנת הון, מירמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט, בכפוף לשימוע, התקבלה כבר באפריל 2011.

השבוע יסיימו סנגוריו של ליברמן להעביר ליועץ את התייחסותם לשאלות שנותרו פתוחות בעקבות ישיבות השימוע שהתקיימו בפברואר-מארס. לשכת היועץ הבהירה בימים האחרונים כי וינשטיין אינו מתכוון להקפיא או לעכב את ההחלטה אם להגיש כתב אישום נגד ליברמן, גם אם המערכת הפוליטית נכנסת לתקופת בחירות.

כל ההערכות מדברות על כך שכתב האישום יוגש במהלך יוני. עם הגשת כתב האישום יחויב ליברמן להתפטר מהממשלה, ואם לא יעשה כן - נתניהו יחויב לפטרו. לא ניתן יהיה גם למנותו מחדש לממשלה שהייתה קמה לאחר הבחירות, שהיו אמורות להתקיים בספטמבר. ואולם עד להרשעתו בדין, אין כל מניעה שליברמן יתמודד ברשימה לכנסת, והוא יוכל להמשיך לכהן כחבר כנסת מן המניין במהלך ניהול משפטו.

סביר להניח כי בישראל ביתנו לא היו מאושרים מהמחשבה שייאלצו לרוץ לבחירות, כאשר היו"ר ליברמן אינו סמוך על שולחן הממשלה, ואינו יכול לשמש שר מטעם המפלגה בבחירות הבאות.

אף שההיסטוריה הפוליטית הישראלית מלמדת כי נקודות חובה במישור הפלילי עשויות להפוך לנקודות זכות במישור הפוליטי: ש"ס רכבה אל הישג השיא של 17 מנדטים בבחירות 1999, זמן קצר לאחר שיו"ר המפלגה דאז, אריה דרעי, הורשע ונידון למאסר.

הסדרת גיוס תלמידי ישיבות

אחד מפסקי הדין העיקריים שהותירה אחריה נשיאת העליון הקודמת, דורית ביניש, סמוך לפרישתה, הוא פסק הדין שבו בוטל חוק טל, המסדיר את הפטור משירות צבאי שניתן לתלמידי ישיבות, כעשור לאחר חקיקתו.

פסק הדין הזה מהווה אבן-דרך במורשתו השיפוטית של בית המשפט העליון, אבל יותר מכך - הוא מהווה חומר נפץ חברתי ופוליטי, שכן הוא מחייב את הכנסת והממשלה למצוא נוסחה אחרת, שוויונית יותר, לנושא גיוס תלמידי הישיבות, תוך פרק זמן קצוב - עד 1 באוגוסט.

ביטולו של חוק טל בידי בג"ץ היה אחד הגורמים שעירערו את ההרמוניה בין סיעות הקואליציה, שבה יושבות המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה מצד אחד - וישראל ביתנו התומכת בגיוס לכל, מצד שני.

המחלוקת על גיוס תלמידי הישיבות נראתה כבלתי אפשרית לגישור, בוודאי בפרק זמן כה קצר שהותיר בג"ץ למערכת הפוליטית. לצד רעיונות לחקיקת חוק, שיאריך זמנית את ההסדר הקיים, החלו יוזמות חקיקה פרטיות וממשלתיות לחקיקת חוק גיוס חדש, כמו הצעת החוק שפירסם השבוע משרד הביטחון, ביוזמת שר הביטחון, אהוד ברק, המחייבת 90% מתלמידי הישיבות בשירות צבאי או אזרחי.

מועד הבחירות שנקבע, לפני שבוטל אמש - תחילת ספטמבר - היה אמור לספק אורך נשימה גדול יותר למערכת הפוליטית. זאת, לאור חוות-דעתו של היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, שקבעה כי חוק יסוד: הכנסת מאריך אוטומטית תוקפו של חוק הפוקע בתקופת בחירות, עד ל-3 חודשים לאחר מועד הבחירות.

ביטול הקדמתן של הבחירות מקצר שוב את לוח הזמנים הפוליטי להסדרת חוק טל, ומהווה סעיף מרכזי בהסכם, הסולל את דרכה של "קדימה" לממשלת נתניהו.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר