גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמדה: התקשורת מתנשאת - אך תפקידה לעצבן את הקוראים

התרת הרסן מצד עיתונאים, ההתמכרות לסקרים, הענקת הבמה לבליץ הראיונות של נתניהו, אבל מעל לכל - התקשורת נפלה קורבן להתנהלות נתניהו, שהטמיע את המסר שלפיו היא אשמה בכל ■ דעה / לי-אור אברבך

בנימין ושרה נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין ושרה נתניהו / צילום: רויטרס

ראש הממשלה בנימין נתניהו ניצח. הוא לא רק השיג נוק-אאוט מרשים בבחירות לכנסת שנערכו השבוע, הוא הצליח להטמיע את המסר הברור שהתקשורת אשמה בכל. היא הייתה אשמה לו היה מאבד את כסאו, והיא אשמה כעת בזה שלא הצליחה לשקף במהלך החודשים האחרונים את העובדה שהוא עומד לקחת את זה - ובגדול.

מרגע שהתרוממו עמודות המנדטים באולפנים הווירטואליים בטלוויזיה, הפכה התקשורת לשק חבטות - גם מקרב אנשיה. המהלומות התעצמו לאחר שהתברר כי המדגמים, ואולי גם הסקרים שלפניהם, כשלו.

כמו תמיד, כשנוצר המתח הלא ברור בין המציאות לבין מה שחשבנו שהיא המציאות, מאשימים את הדמון המיתולוגי שעליו נבנו סיפורי עם ומעשיות לרוב - "התקשורת". ככה זה, כשקשה להביט במראה - מאשימים את הזכוכית.

עיקר ההאשמה שתולים בגופי התקשורת השונים - ערוצי הטלוויזיה, העיתונים, האינטרנט - היא בסקרים. כבר ב-2013 היה ברור שמשהו לא עובד בשיטה הזו. הקהל המשתנה, הרגליו האחרים והניידות שלו לא מאפשרים דגימה אמיתית ומהימנה של הסנטימנט והעמדות. זו אכן התמכרות של התקשורת לערוך סקרים. תוצאות סקר הן תמיד כותרת מצוינת בעידן של ריאליטי, בהיעדר סיפור של ממש.

כך, עד לתוצאות האמת, יש לכאורה תוצאות אמת ועוד ועוד, כל שבוע. אך הפיקציה הזו, שאולי יש להיגמל ממנה אחת ולתמיד, היא לא נחלת התקשורת בלבד. כל מפלגה ומועמד, כולל זה הנבחר, ערכו סקרים משלהם - פנימיים וגלויים - וכולם הראו תוצאות דומות. הם אלה שהכתיבו את הקמפיינים ואת הלך-הרוח הציבורי, לא התקשורת. ולמרות שהציבור חיפש ושתה בצמא את הנתונים שנורו עליו, הרפלקס שהטמיע בנו בנימין-פבלוב-נתניהו היה להאשים מיד את העיתונות.

עשה שימוש ציני בתקשורת

בעוד שנתניהו ביקש להציג את יחסיו עם התקשורת לכאלה המשולים למשחק טניס, כאשר מולו יריב שקול שאותו יש להביס - הרי שבפועל הדבר דומה יותר למשחק סקווש של אדם מול קיר. אמנם הקיר עיקש, עמיד ומשיב בחזרה - אבל עדיין קיר. לא דינמי, לא מפתיע. בשלב מסוים, ההתרוצצות אחר הכדור השב אליך בעוצמה משרתת את האדם היחיד הנמצא במשחק. התקשורת היא הקיר של נתניהו: הוא עשה בה שימוש ציני בידיעה מלאה איך יחזור אליו הכדור, לפי עוצמות המכות שהפליא.

כדאי להסתכל על כהונתו של נתניהו במלואה: ראש ממשלה נבחר במדינה דמוקרטית - הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון, כפי שאנחנו אוהבים להגיד - שלא מעניק ראיונות סדירים ולמעשה לא מתראיין באופן גורף. נתניהו לא מכבד תקשורת ואת תפקידה הציבורי המכריע. בעידן של שיתוף, פתיחות ושקיפות, לשכתו הולכת ומסתגרת.

גם במערכת הבחירות, הסגירות והזלזול במוסד העיתונות וחשיבותו לציבור הלכו והתעצמו. זה החל עם שתיקה רועמת, סירוב מתמשך של הליכוד לענות על שאלות בסיסיות של מצע והשקפת עולם, המשיך עם סרטונים ויראליים ומתקפה - בעיקר בפייסבוק - נגד התקשורת ונגד מו"ל "ידיעות אחרונות" נוני מוזס באופן אישי, ונגמר בבליץ ראיונות על כל במה - החל מגיא פינס ועודד מנשה וכלה במהדורות החדשות.

כך, התקשורת השנואה, האשמה בכל, המבקשת להפיל את שלטון הימין, פתחה את המצלמות והמיקרופונים והעניקה לנתניהו את שעות השידור המפנקות ביותר להעברת מסריו, ועוד בימים בהם תעמולה אסורה על-פי חוק - והכול על-פי תנאי לשכת נתניהו. כל מה שהיה צריך לעשות זה להרים טלפון למערכת, והכול תואם: נתניהו דיבר בפרק הזמן שהוא רוצה, מביתו, מאופר ומואר כפי רצונו, בהגבלה מלאה של החופש העיתונאי וזכות הציבור לדעת.

נתניהו מכיר את ערכו החדשותי, ואחרי מסע מתוכנן היטב של השמצות, הוא הצליח להביא את דעת הקהל למקום כזה שכל הופעה שלו על המסך הייתה טובה. אם זכה למראיין ידידותי - מה טוב; אם לא - אז לכאורה אין בכך הפתעה, כי זו שוב התקשורת הזו, שרוצה להפיל את ראש הממשלה. נתניהו מכה - והקיר נוהג כצפוי.

כשמאחוריו עיתון הנתמך על-ידי פטרונו המיליארדר, נתניהו מחזיק באגרופו הקמוץ את המפתח לעתידם של מאות עיתונאים. הוא קובע מה יהיה עתיד גופי השידור הטלוויזיוניים, מהערוץ הציבורי שעובר רפורמה מקיפה, ועד הערוצים המסחריים, שמוחזקים ששבויים בערפל רגולטורי שעלול לפרק אותם לחלוטין.

כשהוא מגובה בשלדון אדלסון, הוא מכתיב את התנאים המסחריים גם של הגופים הלא משודרים, וגורם לשוק התקשורת הישראלי להתנהל באופן המנוגד לכל המתרחש בזירות התקשורתיות של העולם המערבי - מבחינה מסחרית ומוסרית. זו לא התקשורת שחצתה את רף הבושה, זה נתניהו עצמו שהכתיב את כללי המשחק החדשים.

אי-אפשר, אם כן, לנתק את שהתרחש במערכת הבחירות בישראל, בכל הקשור להתנהלות העיתונאית סביב ראש הממשלה, מהתנהלותו של ראש הממשלה עצמו. לצד זה גם אי-אפשר להתעלם מהשינוי שעברה המדיה, שינוי טרי ואינטנסיבי.

אפשר להספיד את המונח "תקשורת". אין דבר כזה יותר. כל אדם הוא כלי תקשורת, כל גולש וגולשת הם פובליציסטים, כתבים ועורכים. כל סרטון שרץ ביו-טיוב, כל כותרת של עיתון מודפס, כל פוסט זועם בפייסבוק, כל ציוץ וכל אייטם פותח במהדורה, נלחמים יחד את אותה המלחמה. דבר לא מקבל עוד את עומק היחס שקיבל בעבר, תשומת-הלב הציבורית פוחתת, הסבלנות איננה כשהייתה, וגם יכולת ההשפעה של גופים - דומיננטיים ככל שיהיו - מתקהה.

אכן, היו כלי תקשורת שלא הפנימו את השינוי הזה במהלך מערכת הבחירות. אתר האינטרנט ynet למשל. נחוש להציף את תחלואי שלטון נתניהו, לצד יתרונות שלטונו הקרב ובא של הרצוג, גידל האתר בן-לילה אג'נדה, והחליף את כותרותיו הראשיות באינטנסיביות ובנחישות.

אלא שחלפו הימים שבהם ההמונים מקבלים בפשטות את כל מה שהם קוראים. האתר צעק "אחריי!", אבל הוא שעט אל המטרה לבדו. ביום שאחרי הבחירות, ראוי שהאתר יבחן את מידת האמון שהציבור נותן בו מתוקף תפקידו כאתר של המדינה.

דווקא מחוברים

ביומיים האחרונים, התרבו הקריאות ל"חשבון נפש" של גורמים בתקשורת, בעיקר מצד גורמים אחרים בתקשורת. אלה ממחישות את הבעיה העיקרית של אנשיה. נכון, מרביתם אנשי שמאל, וחלקם הארי מורכב מתושבי המרכז. הדבר לא הופך אותם למנותקים. כל תל-אביבי יודע שאין דבר כזה תל-אביבי, ולכל עיתונאי שיושב בבית-הקפה מול הבימה יש אמא בבאר-שבע ואחות בפתח-תקווה.

גם להחזיק באג'נדה מובהקת וחדה זה לא חטא. לאורך השנים ברחבי העולם, באופן גס, תמיד החזיקו העוסקים במקצוע העיתונות בקו ערכי ברור, ולכן הם בחרו להיות עיתונאים. לא אחת, ואולי אפילו לרוב, הקו הזה היה ליברלי ושמאלי יותר ממרבית הציבור. מותר - כל עוד העבודה העיתונאית מתבצעת.

הפרסונליזציה שבאה עם המעבר לדיגיטל מוציאה מהארון את מי שנחשבו עד כה, לא עלינו, לבעלי תפיסת עולם מובחנת, אבל נותרו בגדר חשודים בלבד. כמנהגן של רשתות חברתיות, מסוגרות ומגודרות באנשים שחושבים כמוך, הן מטפחות תחושת-שווא שהדברים שאתה חושב הם הנכונים ביותר וכל לייק שמתקבל תורם לניפוח האגו בעוד מעט אוויר חם.

זו, אם כן, הבעיה העיקרית של העובדים בתקשורת הישראלית: לא השמלאניות, לא החיפוש אחר סנסציה (שחזקה מהשמאלניות), לא התל-אביביות ולא האשכנזיות - הנפיחות.

החטא הגדול ביותר של התקשורת הישראלית, שכובש כל חלקה טובה ומעוור את עיני אנשיה הטובים, היא החשיבות העצמית והיעדר הענווה. עיתונאים חשובים התירו כל רסן במערכת בחירות זו, ויצאו מנקודת הנחה שהם כל-כך גדולים ורמים, עד כי על כתפיהם יבוא המהפך. הם תקפו בחריפות, ולא תמיד בענייניות את השלטון, תהו מדוע הקמפיינרים של השמאל לא מתאמצים דיו ורדומים, מתחו ביקורת על העם והמצביעים, ועכשיו - שימו לב לזה - הם נדרשים ל"חשבון נפש" ומחפשים איפה טעו. העובדה שהעם הצביע על-פי תפיסת עולמו הימנית, כמעט לא מתקבלת בעיניהם על הדעת.

מה שמביא לטענת היעדר ה"חיבור לעם". אי-אפשר ואסור להאשים עיתונאים בהעדר חיבור לציבור הישראלי. העיתונות הישראלית היא פלורליסטית, מגוונת, ואנשיה מגיעים מכל שדרות החברה. אין יותר מגדלי שן והגמוניה מנותקת.

עובדי התקשורת הם אנשים שנאבקים על פרנסתם, שולחים ילדים ללמוד בכיתות צפופות, משרתים במילואים ולוקחים משכנתאות ענק בשאיפה לקנות בית במדינה הזו. מי שקורא להם "להתחבר לעם", הוא צבוע. הוא דורש מהם ליפול למלכודת, שגם כך גופי תקשורת רבים נופלים אליה, והיא ריצוי העם.

נכון, התקשורת צריכה להיות קשובה לקהלה, אבל אסור לה להתחנף ולדבר בקול זהה לזה של הציבור. חלק מהמשימה העיתונאית היא גם לגרום לקוראים להתעצבן, לחשוב, להתנגד ולחוש בחוסר נוחות. זה אולי לא משרת את ראש הממשלה שממשיך לכהונה נוספת - אבל זו מהות הדמוקרטיה הישראלית.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"