גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמ"א 38: כיצד תדעו שקיבלתם הצעה משתלמת מהיזם

חברות רבות בת"א מעבירות לדיירים בעיר הצעות לפרויקטים של תמ"א 38 ■ מהם הפרמטרים שצריכים להיבדק על-ידם לפני החתימה עם היזם

 ז'בוטינסקי 56 ראשון לציון תמ"א 38/תמר מצפי
ז'בוטינסקי 56 ראשון לציון תמ"א 38/תמר מצפי

***הכתבה בשיתוף איגוד חברות התמ"א 38

שוק התמ"א 38 רווי בחברות יזמיות שמבצעות פרויקטים, ומטבע הדברים קיים חוסר אחידות בין ההצעות המוגשות על-ידן לדיירים. הללו, שגם כך אינם מתמחים בתחום, מתקשים לעיתים להבחין בין הצעות טובות ומהימנות לכאלה שאינן משתלמות להם. ישנם כמה פרמטרים שבעזרתם יכולים דיירים להעריך את מהימנותן של ההצעות שהתקבלו ואיכותן.

בדיקת המצב הקיים

חברה יזמית בעלת ניסיון והבנה בתחום יודעת כי עליה לבצע בדיקה מעמיקה של המצב הקיים בבניין. יש לבדוק את גודל המגרש, את מיקומו בתוכנית העירונית (תוכנית הרובעים), את גודל הדירות, את הרחבות, את המרפסות, את ההתאמה להיתר בניה או לתשריט בית משותף - כל זאת על-מנת להקטין את אי הוודאות בתמורות לפני המדידה. לאחר מכן, יש לבצע בדיקה משפטית בהקשר לבעלי הנכס, האם יש יורשים או בעלי נכס לא מאותרים, האם יש חריגות בנייה או צווי הריסה, והאם יש נכסים שלא רשומים בהיתר.

על הדיירים אף לוודא לאיזה פרמטרים מתייחס היזם בתמורות שהוא מציע, כדי לאמת אם ניתן לקבל אותן. לדוגמה, כשמובטח גודל דירות סופי, אפילו אם הוא נשמע אטרקטיבי, על הדיירים לוודא לאיזה גודל דירות מקורי התייחס היזם. בהצעה לא מהימנה לא נבדק גודל הדירות בצורה מקצועית, או שהגודל המקורי המצוין הינו קטן מגודל הדירות בפועל, כך שנוצר מצג שווא להרחבה משמעותית שאינה נכונה. ככלל, רק אם ידעו הדיירים שהגודל המקורי של הדירות אליו מתייחס היזם בהרחבה המובטחת נבדק, יוכלו לאשר כי ההרחבה המוצעת היא מהימנה.

היכרות עם התוכניות העירוניות

בתל-אביב נעשה ניסיון לבצע סדר בזכויות הבנייה על מנת לאפשר ליזמים להתנהל בצורה נוחה. חברה יזמית אמורה לדעת על בוריה את תוכנית הרבעים ושאר התב"עות בעיר, ואת זכויות הבנייה הנובעות מכל אלו והמתייחסות למגרש הנידון.

למשל - מגרשים מסוימים ברובע 4 אינם זוכים לזכויות הבנייה של שאר הרובע בשל מיקומם בתוכניות שיכון, או לחילופין מגרשים שנמצאים ברובע 3 ונכללים באזור ההכרה של אונסקו אינם זכאים לזכויות הרגילות ברובע. כדי לוודא שהיזם מכיר את התוכניות העירוניות ומגיש הצעה שנסמכת עליהן, על הדיירים לבדוק שההצעה כוללת את גודל המגרש, הרובע, קווי הבניין, הפקעות למיניהן, ומספר קומות בבניין החדש, כולל נסיגות בנייה בקומת הקרקע ובקומות הגג.

הבנת תהליכי רישוי ותקנות עירוניות

חברה יזמית בעלת ניסיון כבר הגישה בעבר בקשות להיתר בנייה בתל-אביב ולכן מכירה את כל צינורות הבירוקרטיה העירונית. הידע הזה בהליכי הרישוי ובתקנות העירוניות מאפשרת לחברה להציע הצעה מציאותית ולא להבטיח הבטחות-שווא. לדוגמה, חברה שאינה מצוייה בנבכי הבירוקרטיה יכולה להתחייב על מספר מקומות חניה שלא תואם את תקן החניה בעיר; או לתכנן מרתף גדול ללא השארת שטח לחלחול מי גשמים - כך שיתברר רק בתהליכי הרישוי שיש להקטין אותו. כדי לוודא את הניסיון בהליכי הרישוי בעיר על הדיירים לברר עם החברה האם הגישה בעבר בקשה להיתר בנייה בעיר.

ניסיון ביצוע קבלני בתל-אביב

לחברה יזמית מנוסה ישנה הבנה בתהליכי בנייה מקומיים, כמו היכרות עם המפרט הטכני לדירות בתל-אביב לעומת ערים אחרות; הבנת קושי הבנייה ברחובות צרים; ניסיון עם סגירת צירי תנועה ואזורי התארגנות לקבלן והיכרות עם תצורת המגרשים בעיר (צרים וארוכים). העבודה ברחוב קטן בלב תל-אביב שונה מהותית מבנייה במגרש שיכון ברעננה, למשל, והדיירים צריכים לוודא כי היזם ביצע כבר בעבר פרויקטים של תמ"א 38 בעיר.

ניסיון בביצוע פרויקטים עם בנק מלווה בתל-אביב (דוחות 0)

חברות שבנו בתל-אביב מכירות את כל העלויות הייחודיות לבנייה בעיר: הן לוקחות בחשבון שהבנייה למטר יקרה יותר; הן מכירות את היטלי ההשבחה בעיר; את עלויות בניית מתקני חניה אוטומטיים ומרתפי חניה שבהם יש שימוש רב בעיר. לכן חברות כאלה יודעות איך להכין דוחות פיננסיים המותאמים לבנייה בתל-אביב ויתקבלו על-ידי הבנקים. בנוסף, על הדיירים לזכור כי בפרויקטים של תמ"א 38 שני הצדדים צריכים להרוויח - גם היזם וגם הדיירים - ויש להתרחק מפרויקט לא רווחי ליזם, כזה שעלול להוביל לעיכוב בלוחות זמנים, פגיעה בטיב הבנייה ואף עצירה מוחלטת של הפרויקט.

תכנון אדריכלי

הגורם החשוב ביותר בפרויקט הוא האדריכל. חברה יזמית טובה תעבוד עם אדריכל מנוסה המכיר את התכנון בעיר. בתל-אביב הצפופה יש חשיבות לניצול מקסימום זכויות הבנייה בתכנון הדירות החדשות - המוגדלות, ולכן נתקלים לעיתים בתופעה של מטבחים או שירותים לא מאווררים. מסיבה זו עולה חשיבותו של אדריכל המנוסה בבנייה בעיר, ומתמחה בתכנון דירות עם פחות כיווני אוויר או חזיתות, בצורה מיטבית.

האדריכל צריך להתייחס לפרמטרים כמו פרופורציות רוחב-אורך הדירה, אזור ציבורי מול פרטי, ניצול כיווני אוויר ואוורור טבעי אם אפשר, שמירה על מיקום דירות המקור בבניין החדש, ותמהיל מסודר מבחינת מערכות - כמו דודים, מזגנים, מסתורי כביסה, וצנרות למיניהן. על הדיירים לבקש מהיזם תכנון מפורט של קומה טיפוסית או של דירותיהן, על מנת לוודא את הנושאים האלו.

זיהוי בעיות במגרש

חברה יזמית מנוסה יודעת לצפות ולבדוק מראש פרמטרים נוספים העלולים להשפיע על הביצוע או על היתכנות ההצעה לדיירים. זאת כדי להתמודד עם הפתעות בשטח, דוגמת הגעה לגובה מים בקומת המרתף, עצים שלא ניתנים להעתקה, או עצים לשימור שעלולים לפגוע באפשרות לבנות כמתוכנן ולמקסם את זכויות הבנייה או את קומת המרתף. על הדיירים להעביר אל היזם את כל הבעיות הקיימות שהם מכירים במגרש, ואף לבדוק שהוא מברר עימם בעיות פרטניות הנוגעות במגרש.

לוחות זמנים

אחד הפרמטרים החשובים לבדיקת חברה מקצועית ומהימנה היא לוחות הזמנים עד חתימת החוזה. יש להגדיר לוחות זמנים יחד עם בא כוח הדיירים על מנת לבדוק את עמידותן של החברות היזמיות בביצוע הליכים. מומלץ לאחר פנייה לחברה לקבל הצעה ראשונית עד שלושה שבועות לאחר מכן, ובשלב הבא לצמצם את ההצעות לטובות ביותר ולקבוע פגישה מכרעת בה יציגו היזמים את ההצעות המפורטות מול כל דיירי הבניין. יש לזכור כי התמהמהות הצעה בשלב זה עשויה להעיד על גישה פחות מקצועית ומהווה סימן להמשך בעיות בשלב התכנון, וההיתרים והבנייה.

הניסיון קובע

ככל שחברה יזמית מנוסה יותר ומתמחה בפרמטרים הנסקרים היא תוכל לבנות לדיירים הצעה עם רמת היתכנות גבוהה ומציאותית ובלוחות זמנים ריאליים. זאת לעומת הצעות שאינן מקצועיות וללא היתכנות - גם אם הן מוכרות חלום של בניין מושלם ודירות אטרקטיביות. לפני שנכנסים להתקשרות עם חברה בפרויקט תמ"א 38 על הדיירים לוודא כי בחרו ביזם ואדריכל מקצועיים ומנוסים וכי קיבלו ההצעה מפורטת, מקצועית ומעמיקה.

***הכותב הוא אדריכל, סמנכ"ל חברת אנשי העיר שעוסקת בהתחדשות עירונית

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

יש תאריך: "זה המועד שבו תושלם בניית הרציף בעזה"

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים