גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על כוכבים ואנשים

בין תקרת בית החולים לטבעות של שבתאי. לזכרו של ד"ר חגי קדם ז"ל

על כוכבים ואנשים / איור: תמיר שפר
על כוכבים ואנשים / איור: תמיר שפר

א. בשבוע שעבר היה לי רגע מאוד מביך: הזלתי דמעות מול קהל. זה היה בבית החולים וולפסון בחולון. בגלל שאני מושתל כליה שכותב בעיתון, מזמינים אותי מדי פעם לדבר מול אנשי סגל רפואי על חוויותיי כמטופל. יש להם איזו רפורמה שם שמטרתה לשים את המאושפז במרכז ואני שמח לעזור, אף שבפעם הזו כבר הרגשתי שמתחיל להיות לי קשה לחוות את הכול מחדש, להיזכר. אדם בריא לא צריך לחשוב על מחלות.

במהלך ההרצאה נזכרתי בסיפור שסיפר לי ד"ר חגי קדם. מה שלומו באמת, שאלתי בכירה במשרד הבריאות שישבה בשורה הראשונה. הוא נפטר, ענתה. זה הוציא אותי לחלוטין מריכוז. לא היה לי מושג.

השבוע לפני חצי שנה נפטר ד"ר חגי קדם. הכרנו בהרצאות כאלה בדיוק; היו מביאים את שנינו לייצג את הצד של המטופלים כי ידענו לעשות את זה מצחיק ביחד. אני גבוה ורזה עם תלתלים, הוא נמוך ושרירי עם קרחת. מין צוות הווי כזה. הוא היה הרופא המיתולוגי של סיירת מטכ"ל (אל"מ מיל.) וכוכב עולה בשמי הרפואה כשחטף את הסרטן. המחלה גרמה לו לראות את בית החולים מזווית אחרת לגמרי.

כשאתה חולה, אמר קדם - וזה הסיפור שלו שהתחלתי לספר בוולפסון לפני ששאלתי מה שלומו - אתה פתאום רואה את בית החולים מלמטה למעלה, גם מטאפורית, אבל קודם כול פיזית: אתה שוכב על מיטה ורואה המון את התקרה. כשהתקרה זזה, אתה יודע שהמיטה נוסעת. בתור רופא, אמר, בחיים לא הסתכלתי על תקרת בית החולים. הוא זה שיזם ופיתח את פרויקט "החולה במרכז" בתפקידו כמנהל האגף לתכנון מדיניות במשרד הבריאות. בן 64 במותו.

הוא היה כזה אחלה גבר, חגי קדם. שמחתי מאוד להכיר אותו. איכשהו הצלחתי חצי להתאפס, המשכתי לספר את הסיפור שלו וכשהרמתי את הראש אל הפלורסנט של וולפסון וביקשתי מכל הקהל שיעשה כמוני ויראה לראשונה את התקרה שאותה הוא לוקח כמובן מאליו, ירדו לי דמעות. אם הוא יכול למות, כל אחד יכול.

אז לזכר חגי קדם אני רוצה לאחל לכולנו שכשנביט למעלה נראה שמיים ושמש וירח וכוכבים ולא תקרות של בתי חולים.

ב. יצאתי מוולפסון כמעט בבהלה, נעמדתי ליד תחנת האוטובוס והרמתי מבט לשמיים. קראתי שזו התקופה בשנה שבה אפשר לראות את כוכב שבתאי בעין בלתי מזוינת, כשכדור הארץ נמצא בינו לבין השמש. אני מחפש אותו, אבל אין לי באמת שמץ של מושג לאן להסתכל, ואני יודע שאם אפתח את האפליקציה שמבארת את שמי הלילה, משהו אחר כבר יסיח את דעתי ושעדיף פשוט להסתכל רגע בשקט. אני בוחר נקודה צהובה חיוורת שנראית לי במרחק של מיליארד וחצי קילומטרים מהכניסה לבית החולים וולפסון, מחליט שזה שבתאי ומתעודד לרגע.

למה? כי אני יודע שבאותם רגעים ממש שבהם אני עומד פה עצוב, מבצעת החללית קאסיני צלילה בתוך הרווח הצר - רק 2,400 קילומטרים - שבין שבתאי וטבעותיו המהממות. זו הפעם הראשונה שהאדם ומעשה ידיו צוללים לאזור הזה, שבינתיים מצליח להפתיע בגדול: המדענים חשבו שהחלל שם יהיה מלא בסלעים, אבק וקרח שיכסחו את החללית, אבל לא. די ריק שם, מתברר, ואין סכנה לחללית, שאת צלילתה הבאה כבר תעשה עם פחות מיגון. באתר של המשימה אפשר לשמוע, דרך מיקרופונים המוצבים מחוץ לחללית, את חלקיקי הסלע והקרח פוגעים בחללית. כמו גשם מטפטף על גג של מכונית. החוקרים ציפו לברד כבד.

ג. זו התחלת הסוף של החללית קאסיני, שיצאה אל שבתאי לפני 20 שנה. היא תבצע 22 צלילות ברווח בין הטבעות והכוכב, במטרה לבדוק את המסה והגיל שלהן: האם הטבעות נולדו עם הכוכב, או שמא הן שרידי ירחים או עצמים שמימיים אחרים שנלכדו בכוח המשיכה של שבתאי שקרע אותם לגזרים.

בצלילה האחרונה תיכנס קאסיני לאטמוספרה של שבתאי ותישרף. זה יקרה בספטמבר. הדבר הכי יפה בעיניי בכל הסיפור הוא זה: החללית לא חייבת להפוך לאבק, מצבה פיקס והיא יכולה לספק את הכוח שלה בעצמה, אבל המהנדסים חוששים מתסריט קלוש ונהדר, שלפיו יש סיכוי מסוים שבמסוימים שכמה בקטריות ארציות הצליחו לשרוד את המסע בן עשרים השנים ומיליארדי הקילומטרים על סיפון הקאסיני.

מה הבעיה עם זה? יכול להיות שמתישהו, החללית לא תצליח לתקן בעצמה את מסלולה ותתרסק, אף שהסיכוי לכך אפסי, על אחד מ-62 הירחים של שבתאי (כן, הרבה). סיכוי אפסי עוד יותר מאפסי ירסק אותה על טיטאן, הירח הגדול ביותר של שבתאי, שבו יש צל צלו של שבריר של הסתברות לא ריאלית לאפשרות של קיום חיים מתחת לקרח.

המדענים, קראתי, חוששים מההשלכות של מה שעלול לקרות בעקבות נחיתת בקטריות ארציות על כוכב עם תנאים לקיום חיים. הם אומרים שזה "יכול לפגוע במחקר עתידי של חיפוש חיים בירחי שבתאי".

אתם מכירים אותי, אני מעריץ מדענים, אבל פה פשוט בא לי לתפוס אותם בצווארון ולנער חזק: רבותיי! יש פה צ'אנס - קלוש שבקלושים, ועדיין - לא רק לחקור חיים, אלא ממש ליצור אותם. על כוכב אחר. מהתחלה. ולצלם ולחקור את הכול. איך אתם יכולים לוותר על זה?

ד. ולא על סתם כוכב - טיטאן זה חתיכת כוכב שמככב כבר שנים בראש מצעד מאפשרי החיים. הוא אמנם ירחו של שבתאי, אבל הירח היחיד במערכת השמש שיש לו אטמוספרה משלו ואפשר למצוא בו רבים מחומרי הגלם של החיים: פחמן, מים, חנקן. המקום אפל והמים קפואים - הטמפרטורה הממוצעת שם היא מינוס 180 מעלות צלזיוס, אבל יש שם נוף די יפה; נחלים, צוקים גבוהים ומישורים מוצפי מתאן ופרופן, חומרים שעל כדור הארץ נמצאים במצב של גז, אבל שם הם יורדים כגשם וזורמים כמים.

לפני 12 שנה נחתה עליו הגשושית של קאסיני, "הויגנס". הוא העצם השמימי הרחוק ביותר שעליו נחת כלי מתוצרת אדם. מתחת לשכבת הקרח, אנחנו מאמינים, צריכה להיות שכבה חמה יותר של מים זורמים שאולי יכולים לאפשר חיים. אנחנו כבר יודעים שעל פני טיטאן יש מולקולות אורגניות פשוטות, שאינן חיים (בינתיים).

אז תגידו לי אתם, איך אפשר לוותר על הסיכוי הזה? לו אני ראש תוכנית החלל, אני מתחיל להשליך בקטריות ארציות על טיטאן ומחכה לראות מה קורה. אבל מדענים הם אנשים משונים.

ה. אני עומד בכניסה של וולפסון ומסתכל לשמיים כבר די הרבה זמן כנראה, כי פתאום אני שם לב שאנשים שעומדים סביבי מסתכלים למעלה באותו כיוון כמוני, מחפשים.

כדי להטיס את קאסיני לשבתאי השתמשו בדבר מגניב מאוד שנקרא "מקלעת כבידתית": כדי להתקדם, להאט או להאיץ, משתמשת החללית בכוח הכבידה של הכוכב שלידה. קאסיני השתמשה בזה של כדור הארץ, של נגה ושל צדק כדי להגיע ממקום למקום. אני חושב שזה קצת כמו לחיות ולפגוש אנשים כמו חגי קדם: כשאתה עובר לידם, כוח הכבידה שלהם משפיע עליך לטובה. גורם לך לראות דברים אחרת, להתקדם.

על מה מסתכלים אח שלי, שואל אותי מישהו. על השמיים, אני אומר לו. למה מה יש בשמיים, הוא שואל. שמיים זה ההפך מתקרה של בית חולים, אני אומר לו. בשמיים אין מנורות פלורסנט מכוערות, צינורות ברזל, קורי עכביש וטחב. שתמיד נראה שמיים ושמש וירח וכוכבים, אני אומר לו, לא תקרות של בתי חולים - ועולה לאוטובוס.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"