גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכון התקנים: רמאות מתמשכת ומכוונת על חשבון הצרכנים

זו הכותרת האמיתית לפרק הדוח מבקר המדינה על מכון התקנים - רק שהמבקר לא העז ללכת עד הסוף והסתפק בסיפור ובצמד המילים "העמסת יתר" או "העמסה מיוחדת" ■ פרשנות

1. השיטה

רמאות מתמשכת ומכוונת של הנהלת מכון התקנים בחסות ראשי האוצר והכלכלה ובמימון ועל חשבון הצרכנים - זו הכותרת האמיתית לפרק הדוח מבקר המדינה על מכון התקנים, רק שהמבקר לא העז ללכת עד הסוף והסתפק בסיפור ובצמד המילים "העמסת יתר" או "העמסה מיוחדת".

ככה זה עובד: המכון מגיש הצגה מטעה של עלויות התקינה (הממומנות על-ידי משרדי הכלכלה והאוצר), ראשי ופקידי המשרדים האלה לא בודקים, לא מפקחים על ההוצאות, חותמים "בלנקו" - וכך מעמיס המכון הוצאות ההנהלה על התקינה והציבור מממן. שווי "ההצגה המטעה": 3.5 מיליון שקל בשנה, 25 מיליון שקל במצטבר מאז 2011.

התירוץ של המכון: ההסכם הוא שאנחנו ספק ולכן אנחנו קובעים את המחיר, עובדה שהמשרדים מאשרים אותו. בפועל: זו הבטלנות הביורוקרטית, היהירות הכספית ויחסי "שמור לי ואשמור לך", שמאפשרים הכנסת נתונים שקריים, העמסתם על עלויות התקורה ואישורם.

זה לא פלילי? זו לא קבלת כספים בתחבולה? לא, חושב המבקר. למה? כי משרדי האוצר והכלכלה, הרגולטורים, אף פעם לא נגעו בזה. ואם זה לא פלילי - זה לא אומר שהמכון חייב להחזיר את הכסף שלקח בעורמה?

2. המריחה הגדולה

ישראל תאמץ תקנים בינלאומיים לטובת הצרכן, התחרות, הפחתת הביורוקרטיה והוזלת יוקר המחיה - זה מה שדחפו לנו שרי האוצר, הכלכלה וראש הממשלה כשהעבירו ב-2012 את תיקון 10 לחוק, בעקבות המחאה החברתית ודוח טרכטנברג שקבע כי לחסמי האסדרה בתחום התקינה יש השפעה ניכרת על יוקר המחיה.

מאז מורחים זמן. מכון התקנים מורח, אלה ששולטים בו למען האינטרסים שלהם מורחים, גם הממונה על התקינה במשרד הכלכלה, יעקב וכטל (שקודם היה סמנכ"ל מכון התקנים) מתמהמה, כמוהו שרי הממשלה האדישים.

באוקטובר 2016 נמצאו ברשימה 102 תקנים לדיון - 92 מתוכם שכבו במגירות יותר מ-19 חודשים, והיו כאלה ש"דנים בהם" 5 שנים, וזה טרם הסתיים. לא, לא בטעות ולא בגלל רצינות הדיונים. אולי כי זה טוב לבעלי אינטרסים.

3. ניגודי אינטרסים

כך מתמצת המבקר המאופק (הרבה יותר ממה שצריך) את הממצאים הקשים: "בכמה מקרים סירבו ועדות תקינה לאמץ תקן בינלאומי, בניגוד למדיניות הממשלה, ובכמה מקרים התעורר החשש כי הסירוב נבע מהרכבן של ועדות התקינה, כגון הטיה לטובת אחד מבעלי האינטרסים בוועדה". ובמילים פחות יפות: אינטרסים זרים וכבדים פועלים בתוך המכון ומשתמשים לרעה בכוחו - נגד הצרכנים והמדינה.

הדוח הנוכחי הוא השני ברצף. הוא מתייחס לתקופתו של אורי דורי, איש עסקי הבנייה, מזה כשנה וחצי יו"ר המכון, שנבחר לתפקיד בעיקר על-ידי התעשיינים, הקבלנים, וההסתדרות. בדירקטוריון יושבים כל האינטרסים כולם - בתקווה שיאזנו זה את זה. מה שקרה בפועל זו מעין הסדרה פנימית, פעם נחליט על האינטרס שלי ופעם על שלך.

ומי שותק? משרד הכלכלה, גם בראשות השר אלי כהן, מ"כולנו". זה שבא לכנסת רק כדי לעשות רפורמות צרכניות - אבל שקע במניפולציות של עובדי המכון, בעלי העניין, וההסתדרות שיקרה לליבו של ראש מפלגתו שר האוצר, משה כחלון.

4. הצרכנים לא מעניינים אף אחד

על-פי החוק, הוועד המנהל של המכון ממנה את ועדות התקינה, כשבכל ועדה צריך לשבת נציג ציבור שהוא מינוי ארגון צרכנים. בפועל - זה לא באמת קורה. או שלא ממנים, או שנציגי הצרכנים פשוט לא מגיעים לדיונים.

5. סכנה לעמידות המבנים?

בעוד שהמדינה מדברת על חיזוק מבנים מרעידת אדמה, מסתבר כי בהוראות מכון התקנים זה די להפך. קיים תקן בינלאומי קפדן לפיקוח על הבדיקות לאיכות הבטון, אבל בישראל מסרבים לאמץ אותו. הרעיון הוא שככל שהבדיקות יהיו יותר קפדניות - כך איכות הבטון תהיה יותר גדולה, ובמקביל לה איכות הבנייה.

אבל בארץ מתקיים הליך יוצא דופן, רחמני ומתחשב. אמנם מבצעים בדיקות איכות בטון, אבל למי שנמצאו אצלו ליקויים - נותנים הזדמנות שנייה. המבקר מצא כי "נספח תנאים מיוחדים לבטון מובא", שעליו המליצה ועדה מקצועית (מעניין מי עמד בראשה ומי היו חבריה), "מגלם הקלה של 10% בקירוב, יחסית לתקן הבינלאומי". המבקר קורא לזה "הקלה" - ואילו אנחנו היינו אומרים החלשה באיכות וסכנה למבנים.

בשנים 2012-2016 נכשלו 10% ממפעלי הבטון בבדיקה הראשונה. "כלומר, יותר מ-5.49% מכל ייצור הבטון שלהם ברבעון לא עמד בדרישות התקן", לדברי הביקורת. ויש גם עוד ישראבלוף צמוד: הנספח הזה "מאפשר למפעלים שלא להחשיב את הכישלון בבדיקות ההתאמה לתקן, ולבטל את ממצא הכישלון בבדיקות באמצעות השינוי הלאומי המאפשר בדיקה חוזרת של חוזק בטון שהתקשה במבנה".

למה עושים את זה? כי השינוי הזה חוסך ל-200 מפעלי הבטון לפחות 16 מיליון שקל בשנה. עם זאת, למצער: "השינוי משפיע לרעה על איכות הבטון, דבר העלול להחליש את עמידותם של מבנים ברעידות אדמה".

וכולם שותקים. זו הבטלנות הביורוקרטית, היהירות הכספית, יחסי 'שמור לי ואשמור לך', שמאפשרים הכנסת נתונים שקריים, העמסתם על עלויות התקורה ואישורם. זה לא פלילי? זו לא קבלת כספים בתחבולה? לא, חושב המבקר. למה? כי הרגולטורים אף פעם לא נגעו בזה. 

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו