גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוצפה של אלן ססקין הוציאה את מחזיקי האג"ח משלוותם

ההצעה המפתיעה של בעלי חברת הנדל"ן הקנדית לשעבר מכה גלים אצל מחזיקי האג"ח שלה

אלן ססקין / צילום: איל יצהר
אלן ססקין / צילום: איל יצהר

השבוע חשפנו ב"גלובס" את הופעתו המחודשת והמפתיעה של אלן ססקין, הבעלים והמנכ"ל לשעבר של חברת הנדל"ן הקנדית אורבנקורפ, ומי שחתום על אחד ה"הישגים" הכי פחות מחמיאים בשוק ההון המקומי. אותו ססקין, שהצליח לגייס כאן 180 מיליון שקל בהנפקת אג"ח של אורבנקורפ, וחצי שנה בלבד לאחר מכן שלח אותה לבקש מבית המשפט הגנה מפני נושיה.

חלפו כבר יותר משנתיים מאז קריסתה המהדהדת של אורבנקורפ. במהלך תקופה זו פועלים בעלי תפקיד מטעם בית המשפט בקנדה למימוש נכסי החברות הבנות של אורבנקורפ (שבאמצעותן הוגשה הבקשה). במקביל, מונה בישראל עו"ד גיא גיסין לבעל תפקיד באורבנקורפ, שאמון על מיצוי זכויותיהם של נושיה, ובראשם מחזיקי האג"ח.

עו"ד גיסין דיווח השבוע לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (דוח עדכון מס' 18) כי קיבל הצעה בלתי מחייבת להסדר נושים מחברה בבעלותו של ססקין. מדובר בחברה הקרויה אוברג'ין אינווסטמנטס (Aubergine Investments), שהציעה לרכוש מחדש את אורבנקורפ ואת יתרת נכסיה בתמורה ל-28 מיליון שקל (10 מיליון דולר קנדי), ומתנה את ההצעה בוויתור על תביעות שהוגשו נגד ססקין ונושאי המשרה בחברה לשעבר.

"התשלום הזה משקף ריקברי של מעל 85% למחזיקי איגרות החוב של החברה, וזאת לפני כל תמורה שיקבלו משומרי הסף", טען ססקין במכתבו, ואף צירף מכתב תמיכה פיננסי מגורם מממן בשם סנצ'רי סרוויסס (Century Services). כדי להוסיף נופח של רצינות ואמינות להצעתו, אף שכר ססקין את שירותיה של חברת הייעוץ המקומית MNS בראשות שרון זאורבך, שנמנית עם רשימת הגופים הבולטים שמלווים הסדרי חוב בישראל.

התביעות שאישרו הגדילו את החוב

כדי להבהיר את דברי ססקין, נזכיר כי נגד אותם שומרי הסף (רואי חשבון, חתמים, חברת הדירוג ועוד) תלויות בקשות לאישור תביעות ייצוגיות בגין השתתפותם בהנפקת אורבנקרופ. לפיכך, הם עשויים אולי להעדיף בקרוב תשלום פיצויים לקופת הנושים בגובה של כמה מיליוני שקלים לכל נתבע, על פני ניהול מאבק משפטי ארוך שנים עם סיכון גבוה בהרבה.

אלא שבמסמך לבית המשפט כותב גיסין כי הצעת ההסדר של ססקין אינה מתייחסת לתמורות הסופיות שיתקבלו בידי הנושים, לאחר הפחתות משמעותיות המפורטות בהצעתו, שקובעת כי יקבל את החברה עם נכסיה נכון ל-14 ביוני. בין השאר, מתכוון גיסין במכתבו ל-25.5 מיליון שקל שאמורים בעלי התפקיד בקנדה להעביר לקופת הנושים בישראל במהלך השבועות הקרובים.

כדי להסביר את ה"חורים" הקיימים בהצעתו של ססקין, צריך ללכת מעט לאחור. אורבנקורפ גייסה כאן כאמור 180 מיליון שקל ממחזיקי האג"ח בנובמבר 2015, כשאחוזים בודדים מסכום זה נותרו בידי נאמן האג"ח ככרית ביטחון. לאחר קריסת אורבנקורפ באפריל 2016, הוגשו לבעל התפקיד תביעות החוב נגד החברה, ובהן גם תביעות מצד ספקים וזכאים אחרים. תביעות אלה נדחו בחלקן, ואלה שאושרו הגדילו את סך החוב ל-188 מיליון שקל.

מאז הספיקו בעלי התפקיד בקנדה לממש את מרבית נכסי אורבנקורפ, ולהעביר חלק מתמורתם לעו"ד גיסין, שבתורו העבירם לנאמן האג"ח. נכון להיום, עומד סך החוב למחזיקי האג"ח על 102 מיליון שקל ע"נ, כך שמדובר עד כה על החזר של 78 מיליון שקל (כ-43% מהסכום שגויס).

הכספים הנוספים שעתיד גיסין לקבל בקרוב ולהעביר לנאמן האג"ח, יקטינו את היקף החוב למחזיקים לקצת מעל 77 מיליון שקל. בהנחה שססקין מציע 28 מיליון שקל בתמורה לוויתור מצדם על כ-27 מיליון שקל (תספורת של 15%), הרי שמקורם של עוד כ-22 מיליון שקל עוד לא הובהר סופית. 

עיקרי ההצעה של אלן ססקין

חילוקי דעות בין מחזיקי האג"ח

ההצעה שאותה חשפנו ב"גלובס" השבוע, כבר התחילה להכות גלים אצל מחזיקי האג"ח הגדולים של אורבנקורפ. גורם מוסדי שמחזיק באג"ח של החברה אמר לנו השבוע כי "הגופים המוסדיים עדיין לומדים את ההצעה, שאינה מחייבת ושיש בה חורים רבים. במידה שיועברו הצעות מחייבות, שאינן כוללות חורים כה רבים, נשקול את צעדינו".

גורם מוסדי אחר שמחזיק באג"ח, ציין כי אם הצעתו של ססקין לתשלום של 80%-85% מהחוב היא רצינית, הרי שיש על מה לדבר. אלא שלטענת אותו גורם, היקף החוב של אורבנקורפ למחזיקי האג"ח אינו עומד על 180 מיליון שקל, אלא על 233 מיליון שקל. זאת, מאחר שאורבנקורפ חייבת למחזיקים גם תשלומי ריבית שנתיים בשיעור של 8.15% (כלומר, 14.7 מיליון שקל בשנה), לצד קנסות פיגורים על האיחור בתשלומי הריבית. לפיכך, לתפיסת אותו גורם, על ססקין לשלם סכום גבוה יותר מקרן האג"ח שגייס כאן, כדי לקבל לידיו חזרה את החברה ושארית נכסיה.

ואולם, מאותו גורם גם למדנו כי המחזיקים הגדולים באג"ח אורבנקורפ אינם מציגים חזית אחידה, וכי קיימים בקרבם חילוקי דעות מהותיים. לטענתו, נחלקים המחזיקים לשני מחנות עיקריים בעלי אינטרסים שונים. המחנה הראשון כולל את המחזיקים שקנו את האג"ח במחיר מלא (בהנפקה או בחודשים הראשונים שלאחריה). מחזיקים אלה מעוניינים לקבל את התמורה המקסימלית האפשרית ונכונים להמתין לשם כך כמעט כל זמן שיידרש.

מולם עומד המחנה השני, שכולל את המשקיעים שקנו את האג"ח במחירי סוף עונה, לאחר קריסת החברה. אלה כבר עברו להציג רווחים על השקעתם (או שקרובים לכך מאוד), ולכן קיצור תקופת ההמתנה להחזרים הנוספים עדיפה על מיקסומם.

עם שני מחנות אלה יידרשו להתמודד נאמן האג"ח, וכן בעל התפקיד עו"ד גיסין, שיידרש להתייעץ עם מחזיקי האג"ח על הצעתו של ססקין. מול הצעה זו עומד כמובן המסלול החליפי של המשך מימוש הנכסים הנותרים בקנדה וניסיון להשיג תמורה גבוהה יותר מזו שהציע ססקין. 

נוסף על כך, יידרש גיסין להעריך כיצד ישפיע הסדר אפשרי עם ססקין על התביעות המנוהלות נגד שומרי הסף (במידה שאלה לא יסכימו להסדר פשרה). במכתב לבית המשפט הוא הדגיש השבוע כי עדיין לא ברור כיצד ישפיע מתן פטור מתביעות לססקין ובעלי המשרה הקודמים של אורבנקורפ על התביעות הייצוגיות שהוגשו נגד שומרי הסף וכן על התביעה שהוגשה נגד עורכי הדין הקנדיים של ססקין.

לטענת חלק ממחזיקי האג"ח, תביעות אלה לבדן עשויות להניב למחזיקים כמה עשרות מיליוני שקלים. לפיכך, עסקה אפשרית עם ססקין תידרש להביא בחשבון גם את האפשרות לפגיעה אפשרית במקור מהותי זה.

כך או כך, חזרתו של ססקין השבוע מלמדת בעיקר על בגרותו של שוק ההון המקומי. מצד אחד, היו כמובן כאלה שהתעצבנו מהצעתו של החייב, הכוללת תספורת למחזיקים. ואולם מנגד, נשמעו קולות שלפיהם הסכמתו להודות בכך ששווי נכסי החברה נמוך מחובותיה, היא נקודת פתיחה חשובה במשא ומתן, שעשוי להניב לבסוף תמורה גבוהה עוד יותר. 

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב