גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות ההייטק דורשות סיוע ומזהירות שיעזבו את הארץ

ממסמך שגובש בהשתתפות חברות טכנולוגיה בינלאומיות המחזיקות בפעילות ייצור בישראל, ובהן HP, פיליפס ו-KLA , עולה כי החברות מבקשות להעניק להן מעמד של מפעלים חיוניים בשעת חירום ● החברות מתריעות כי אם לא יינתן להן מבוקשן, ועל רקע אי-היציבות הביטחונית, עלולות הנהלותיהן להעביר מפעלים לחו"ל ● בינתיים מתכוון משרד הכלכלה לסייע להן ב-50 מיליון שקל

מירב קינן/ צילום: איל יצהר
מירב קינן/ צילום: איל יצהר

האם וכיצד המדינה תתמוך בפעילות מפעלי הייטק של חברות בינלאומיות בזמן מלחמה? ל"גלובס" נודע כי לאחרונה פנו החברות, באמצעות התאחדות התעשיינים, לרשויות המדינה בדרישה לקבל הגנה במצבי חירום, כמו מתקפת טילים, פעילות טרור נרחבת או אסון טבע. עוד נודע כי בעקבות הדרישה גובש לאחרונה מתווה בין משרד הכלכלה והתעשייה לבין ההתאחדות בדבר הקמת פרויקט המשכיות עסקית עבור החברות, שבו משתתף גם משרד הביטחון באמצעות רשות החירום הלאומית (רח"ל). בכוונת הממשלה להשקיע בפרויקט זה 50 מיליון שקל על פני חמש שנים. 

רשות החירום הלאומית נועדה לתאם בין גורמי הטיפול השונים בעת מלחמה, אסון טבע, מגפה, או פיגוע טרור רחב היקף. הרשות מתרכזת בשימור פעילויות חיוניות למשק כמו מפעלי מזון, בתי חולים, רשת החשמל ועוד. אלא שתביעתן של החברות הבינלאומיות באה על רקע שונה לגמרי: למנוע מהנהלות החברות להעביר את מרכזי הפיתוח שלהן מישראל למדינות אחרות, מחשש שהם לא יתפקדו בשעת חירום, או להימנע מלכתחילה מהקמה או רכישה של פעילות בישראל.

במסמך פנימי שהגיע ל"גלובס" מבטאות חברות ההייטק חשש מהאפשרות שתפרוץ מלחמה או שתתרחש מתקפת טילים על ישראל, שעלולה להשבית את פעילותן כאן. חשש זה התעורר לאחרונה ביתר שאת, עם התגברות הלחימה בדרום. בין היתר מדובר בחברות כמו אפלייד מטריאלס, פיליפס, HP, סטרטסיס, ספקטרוניקס אמרסון, KLA Tencor ,Avaya ועוד, שהשלוחות הישראליות שלהן ממוקמות בצפון הארץ או בדרומה. אף של"גלובס" נודע כי אינטל לקחו חלק בדיונים סביב היוזמה, באיגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים אומרים כי "חברת אינטל אינה שותפה למסמך שגובש והועבר לרשויות".

"מדינת ישראל חייבת להבין כי ההמשכיות העסקית של החברות הבינלאומיות בישראל היא נכס קריטי ברציפות תפקודה של המדינה ושמירתה על מרקם חיים תקין", נאמר במסמך, שמגדיר מטרה לטווח ארוך: הענקת מעמד של מפעלים חיוניים לחברות ההייטק הזרות, על אף שהן אינן מייצרות מוצרים חיוניים למשק. לדברי החברות יש ביכולתן להעביר את מרכזי הייצור שלהן למדינות אחרות, "לאור אי-הוודאות הקיים כיום בכל הנוגע לנושא החירום הלאומי בישראל".

מתווה אסטרטגי פרטני לכל חברה

מחברי המסמך מבקשים להציג בפני החברות את התרחישים האפשריים שמשרטטת מערכת הביטחון, ובראשם "קונפליקטים צבאיים" כמו מלחמה כוללת או מבצע צבאי מוגבל. לשם כך תידרש "הלבנה של תרחישי הייחוס הלאומיים", כלומר תרגום המידע הביטחוני, המסווג בחלקו, לסדרת פעולות עסקיות ותפעוליות שיאפשרו שימור חלק מתהליך הייצור ומתן השירותים. המסמך מדגיש כי המטרה היא להגדיר "מתווה אסטרטגי פרטני" לכל חברה, שיאפשר לה להיערך לשעת חירום, "וזאת על מנת להוכיח להנהלות הבינלאומיות של אותן החברות כי הנהלת החברה בארץ שולטת במצב ויכולה להבטיח מינימום פגיעה".

את פעילות חברות ההייטק מול משרדי הממשלה מרכז איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים, והיועץ לפרויקט הוא אלון רוזן, לשעבר מנכ"ל המשרד להגנת העורף. מירב קינן, מנכ"לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים, אומרת ל"גלובס": "עד היום לחברות ההייטק בישראל לא הייתה תוכנית המשכיות עסקית בזמן חירום, מה שעלול לגרום למצב שבו בזמן מלחמה מרכזי הפיתוח יפסיקו לפעול והתוצאה עלולה להיות הרסנית להמשך קיומן של החברות, לחוסן הכלכלה הישראלית הנשענת על סקטור ההייטק, ולחשש של חברות בינלאומיות מפני כניסה לפעילות ייצור ופיתוח משמעותית בארץ. ההמשכיות העסקית של חברות ההייטק בישראל היא נכס קריטי ברציפות תפקודה של המדינה. אני מודה למשרדי הממשלה שהבינו את המשמעות ונעתרו לנושא".

חשש שהעובדים יגויסו למילואים

תוכנית שעת החירום לתעשיות ההייטק תתבסס על עקרונות תרחיש הייחוס למפעלים חיוניים, שגובש ברשות הלאומית לחירום על בסיס האיומים הפוטנציאלים על מדינת ישראל. התהליך שיתחיל כעת ינוהל על ידי איגוד ההייטק, ובמסגרתו יופנו שאלונים לחברות לבחינת הצרכים שלהם בשעת חירום, ולאחריו יבוצעו תהליכי הגדרה של פתרונות גנריים ובניית תרחישי מלחמה במונחי תקינה, שמוכרים בעולם החברות הבינלאומיות.

לדברי קינן, "פתרונות אלה ישמשו את החברות בארץ מול הנהלות החברות בחו"ל כתרופת הרגעה, על מנת שאלה יבינו את האיום והתרחיש שעלול להתפתח. כל חברה תיקח את זה על מנת למפות את הצרכים והמענה הספציפי שלה". באיגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים חברות מעל 200 חברות ישראליות ובינלאומיות, והוא פועל בעיקר לייצוג התעשייה עתירת הידע מול גופי ממשלה ורגולציה ולקידום ענייני התעשייה. 

יורם קריבין, סמנכ"ל תפעול ב-HP ישראל ואחראי לתוכניות המשכיות עסקית, אומר ל"גלובס" כי לקוחות החברה חוששים שבמצב חירום תיפסק אספקת הדיו הדיגיטלי שמייצרת החברה בישראל: "יש לנו כ-8,000 לקוחות בעולם ואין להם מקור לדיו חילופי שאפשר לקנות, ולכן אם תיפסק האספקה הלקוחות שלנו נופלים והנזק ל-HP עלול להיות אדיר".

לדבריו הנהלת החברה העולמית דורשת דיווחים כל הזמן על המצב בישראל, ובין השאר הורתה על הקמת מפעל גיבוי בסינגפור ועל שמירת מלאים במקומות שונים בעולם. "אם יש מצב שבו הממשלה תעשה צעדים כדי להקל על חברות ענק בינלאומיות, זה יתקבל בברכה ויעזור לקעקע את הרעיונות להוציא את הייצור מישראל".

קריבין מציין כי הבעיה העיקרית שהחברות חוששות ממנה היא פגישה בתשתיות בישראל והגבלת משאבים כמו חשמל או מים. "אם תהיה הקצבה בחשמל, אז אנחנו צריכים שיבטיחו לנו עדיפות בחשמל ובמים, שנוכל להמשיך לייצור. צריך גם לוודא שהנמלים יהיו פתוחים שנוכל לשלח". בעיה שנייה שמעסיקה את החברות היא זמינותם של עובדים חיוניים, שעלולים להיות מגויסים לצה"ל בעת חירום. בחברות ההייטק מעבירים לצה"ל שמות של עובדים מבוגרים יחסית, שאותם הם מבקשים שלא לגייס תחת ההגדרה "עובדים מרותקים למקום עבודתם".

שר הכלכלה אלי כהן מסר בתגובה: "נוכחותן בישראל של חברות בינלאומית הינה בעלת חשיבות אסטרטגית לכלכלה, לתעסוקה ולתדמית ישראל. הבעת האמון של החברות הזרות בישראל מחייבת סיוע שלנו לחברות במתן כלים בהתמודדות בשעת חירום, ונמשיך לסייע בכך".

עוד כתבות

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

לקח קצת זמן, אבל יובל בן נריה יכול להסתכל בסיפוק על החוויה שמקבלים היום באיי

מסעדת העילית היפנית, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים בפעם השנייה הערב • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה