גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי היה מאמין שבשנת 2018 עוד צריך לשכנע לחסן

הסרטון שהצית את האש, מלחמת ההסברה של הרופאים והנוירוכירורג שפונה לתומכי החיסונים האדישים ● עוד לפני התפרצות החצבת, הוויכוח על החיסונים הפך השנה לסוער במיוחד ● אז למה יש מי שחושב שהשיח העירני בנושא עוד יביא יותר נזק מתועלת ● אנשי השנה של "גלובס"

גיל צ'פניק, ליאור אונגר, אדווה לוטן  / צילום: אורי צ'פניק, שלומי יוסף, פליקס לוטן
גיל צ'פניק, ליאור אונגר, אדווה לוטן / צילום: אורי צ'פניק, שלומי יוסף, פליקס לוטן

בנובמבר השנה עברה בכנסת הצעת החוק לעידוד חיסונים בקריאה טרומית, ללא נמנעים וללא התנגדויות, ללא שמאל וללא ימין. לכאורה, תמיכה מקיר לקיר בחיסונים אינה צריכה להפתיע, ודאי לא בעיצומה של התפרצות מגפת החצבת, אבל אם כך, מדוע נאלצו השנה גופים ואנשים לפעול ביתר שאת כדי לשכנע את הציבור שחשוב להתחסן נגד מחלות מידבקות?

ד"ר גיל צ'פניק, רופא ילדים החבר בעמותת מדעת (מדע ומידע לבריאות המשפחה), פועל בפרויקט וואטסאפ דוק, שבו רופאים עונים בצ'ט כיתתי לשאלות הורים; עוקב ועונה על שאלות בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים" ובחודשים האחרונים ליווה את ניסוח החוק לעידוד חיסונים.

"לפני כמה חודשים, כשהתחלנו לעבוד על חקיקה, עוד לפני שידענו מה יקרה בהמשך השנה עם החצבת, נפגשנו עם איגוד רופאי הילדים והמסר היה שאנחנו עדיין לא שם", מספר צ'פניק. "בסה"כ יש שיעור חיסון מצוין באוכלוסייה, ואנחנו עלולים לגרום יותר נזק מתועלת. אבל במהלך השנה ראינו מה קורה באירופה והבחנו בהשפעה של מתנגדי החיסונים, אף שבמספרים הגדולים לא מבחינים בזה. ראינו את מספר השאלות העולה בקבוצה שלנו, שכבר חצתה את 42 אלף החברים.

"בארה"ב, למעט במקרים יוצאי דופן, אם אתה לא מחוסן אתה לא יכול להיכנס למוסדות חינוך. באוסטרליה יש סנקציה כלכלית חריפה יותר, וכך גם ברוב אירופה. הבנו שאנחנו נגד פגיעה בילד בגלל מעשי הוריו. בהמשך נוצר קשר עם חברי הכנסת יואל חסון ושולי מועלם, שהחלו לעבוד על הצעת חוק בנושא במקביל, ומצאנו פרטנרים של ממש. אני משוכנע שאם החוק היה מיושם, לא הייתה התפרצות חצבת, כי היינו רואים היכן יש כיסים לא מחוסנים. כרגע, רוב התגובות שקיבלנו הן שהחוק רך מדי".

החצבת שהניעה את החוק

סרטון שהעלתה "רשת" בקיץ האחרון, שבו מתנגדת חיסונים הסבירה מדוע עדיפה תחלואה טבעית על פני רפואת מונעת מדעית, הצליח לעורר מהומה בתקשורת. "הסרט נתקל בזעזוע וירד", אומר צ'פניק, "אז ראינו שיש לנו גם פרטנרים בתקשורת. זה היה כשהחצבת עוד הייתה ברמה נמוכה בהרבה מהיום - אז היו פחות מ-100 חולים, היום כבר יש יותר מ-2,220. אחרי החגים, החצבת הגיעה ביג-טיים, וכל עניין החוק הפך למוחשי, ואפילו יותר מדי מוחשי, כי אני חושב שצריך לדון ולחשוב על חוק כזה בשגרה ולא בחירום".

"אין לי ספק שההצבעה על החוק הושפעה במידה רבה ממה שקורה היום עם החצבת, שהכתובת על אודותיה הייתה על הקיר", אומרת אדוה לוטן, מנכ"לית מדעת. "בהמשך ראינו שמתנגדי החיסונים מגבירים את המאמצים לזלזל, אבל התפיסה שלנו במדעת היא לא לפנות למתנגדים ולא לשכנע את המשוכנעים, אלא לפנות להורים שמהססים".

זה תפקיד משרד הבריאות, לא?

"המשרד נותן הסברה, גם אם לא באופן יעיל, והוא מוציא את המשאבים ממי שיכול לעשות זאת באופן יעיל יותר מאיתנו, לדוגמה טיפת חלב ורופאי ילדים. יש במשרד הבריאות תפקיד שנקרא מקדם בריאות. יש כזה לעישון, יש לסוכרת, ואין כזה לחיסונים".

"95% נלקחו כבני ערובה"

ד"ר ליאור אונגר, נוירוכירורג, פועל באופן עצמאי בגישה שונה מזו של מדעת. הוא מנהל מלחמת חורמה של ממש במתנגדי החיסונים. לדוגמה, הוא מעלה לדף הפייסבוק שלו טענות שלהם ומגחיך אותן, אבל גם הוא טוען שלא המתנגדים הם קהל היעד שלו, ואפילו לא המהססים. "קהל היעד שלי הוא חסרי האונים שמחסנים. אני פונה לאלה שיודעים שחיסונים זה דבר מצוין, אבל הם לא רוצים את אלה שלא מחסנים איתם בגן. הם הקהל האדיש. 95% שנלקחו כבני ערובה. כאלה שילדו עכשיו ולא יכולים ללכת לקניון כי מסתובבים שם ילדים לא מחוסנים".

במסגרת הפעילות שלו יזם אונגר את "הגן המחוסן". "הרעיון עלה כשהתחלתי להיאבק בתופעת המתנגדים בדף שלי. פנה אליי איתי ברשדסקי, בעל רשת הגנים 'פשוט גן', ואמר לי בוא נעשה משהו בעולם האמיתי. הזהרתי אותו מהמחיר האישי המטורף ומהפניות של סרבני החיסונים, אך הוא לא נרתע והחלטנו לעשות פיילוט בגן שלו. יש 12 אלף גנים פרטיים בישראל, וזה בדיוק בגיל הקריטי של הילדים. כבר בפיילוט גילינו עד כמה האוכלוסייה תומכת בחיסונים, כי לא היה מקרה שמישהו עזב, ומי שלא חיסן הלך לחסן. במקביל נולד רעיון דומה - 'מחוסגן' של רופא הילדים ד"ר מאיר עזרא אליה. אז התאחדנו והצענו את מחוסגן המשודרג, שזה גן בליווי רופא. אני פונה במאבק שלי לחברה הנורמטיבית שלא מבינה מה קומץ המטורפים יכול לגרום לה. אני מבקש מהמשוכנעים לעזור לי", אומר אונגר.

הורה שיסרב לחסן יצטרך להשתתף בהסברה

"אנחנו מנסים להשפיע על נוסח החוק", אומר מור סגמון, יו"ר העמותה למען מתן מידע על חיסונים (חסון). "נגיש את הצעותינו ואת השגותינו. כרגע בחוק יש שתי בעיות: האחת היא שהוא מתייחס לכל תוכנית החיסונים, והאחרת, המהותית, היא שהחוק מתעלם ברגל גסה מנפגעי החיסונים. למה יש התקוממות עממית? בגלל משבר האמון שהחל בגלל נפגעי חיסונים. חייבים לקבל אחריות על הקומץ שנפגע".

מדוע אתם קוראים להורים שלא לחסן את ילדיהם, במיוחד לאור התפרצות החצבת?

"אנחנו לא קוראים לא לחסן ולא לחסן. זו החלטה רפואית, וזה נושא שחייבים להשקיע וללמוד אותו".

לדברי צ'פניק, "עניין הנפגעים כלל לא צריך להיות חלק מהחוק לעידוד חיסונים, מה גם שהחוק קיים בישראל". דינו של מי שנפגע מחיסון כדין כל אדם שנפגע בפרוצדורה רפואית, הוא מסביר. לפי נוסח החוק המוצע, הורה שיסרב לחסן יצטרך להשתתף בהסברה. "כדי לסרב לטיפול צריך להבין את המשמעות. היום אין די זמן לזה, לא לטיפת חלב ולא לרופא הילדים". על הטענה שההצעה מתייחסת לכל תוכנית החיסונים, הוא אומר: "בשלב זה לא הגדרנו מה יהיה כלול ומה לא. כרגע מדובר בחיסוני השגרה". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה

דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי