גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי "שיגעון מרץ", המיתון מאיים גם על רשתות המזון

לאחר שבמרץ רשם שוק המזון את שיא כל הזמנים, באפריל נרשמה עלייה של 25 מיליון שקל בלבד במכירות ביחס לחודש המקביל ● מתחילת השנה נמכרו מזון ומשקאות ב-14 מיליארד שקל ● גורמים בשוק: נערכים לתרחיש של מיתון בהמשך השנה

אייל דרור, מנכ"ל שטראוס ישראל; אבי בן-אסאייג, מנכ"ל אסם; ואייל מליס, מנכ"ל תנובה / צילום: יוסי זמיר, סיון פרג' וכדיה לוי
אייל דרור, מנכ"ל שטראוס ישראל; אבי בן-אסאייג, מנכ"ל אסם; ואייל מליס, מנכ"ל תנובה / צילום: יוסי זמיר, סיון פרג' וכדיה לוי

בשוק המזון נהנו מ זינוק במכירות בזכות הסגר בחודש מרץ בסדרי גודל שטרם נראו כמותם בישראל, אלא שכעת הנתונים לחודש אפריל 2020 מגלים כי המכירות עמדו במקום. בחברות המזון הגדולות כבר מסתכלים בדאגה קדימה למחצית השנייה של השנה ונערכים לתרחיש של מיתון, של מעבר לצריכת מוצרי בסיס ושל היחלשות של חלק מקטגוריות הפרימיום, התחזקות המותג הפרטי וצמצום בקניית מותרות כמו חטיפים וגלידות. איך ייראה שוק המזון ב-2020?

במרץ האחרון נשבר שיא המכירות החודשי ברשתות הקמעונאות כפי שהוא נמדד על-ידי סטורנקסט. המכירות, שנתמכו בהשפעות משבר הקורונה ובקניות לחג הפסח, זינקו בהיקף פנומנלי של 37%. ואולם באפריל בתמונה הייתה שונה לחלוטין. מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי במהלך חודש אפריל, מכירות המזון והמשקאות ברשתות הקמעונאות צמחו ב-0.7% בלבד, עם תוספת זניחה יחסית למכירות של 25 מיליון שקל לעומת חודש אפריל ב-2019.

אחרי מכירות שיא כל הזמנים שהיו במרץ

בכל זאת גידול ריאלי באפריל?

היציבות הזו עשויה להציג גידול ריאלי ביחס לשנה שעברה, שכן ב-2019 חג הפסח חל ב-18 באפריל, כך שהקניות לחג התבצעו בחודש זה, בעוד שפסח הנוכחי חל ב-8 באפריל, כך שייתכן שחלק ניכר מהקניות לתקופת החג התבצע במרץ, זאת בנוסף למיעוט ימי העבודה בחודש בשל העובדה שהחג חל השנה באמצע השבוע, לעומת סוף השבוע אשתקד.

עם זאת, מעניין לראות כי "הדריכה במקום" של המכירות באפריל מתרחשת למרות הסגר, ועל אף שהיו השנה יותר "פיות להאכיל". זאת משום שהשוק המוסדי - בתי קפה, מסעדות ומלונות - הושבת לחלוטין, השווקים היו סגורים, וכשבמקביל סדר גודל של כ-600 אלף ישראלים נשארו השנה בישראל ולא העבירו את תקופת החג בחו"ל כבשנים עברו.

סיבה נוספת לכך עשויה להיות התנהגות "האגירה" שאפיינה את חודש מרץ, במהלכו הציבור רכש מזון (בעיקר יבש) בכמויות גדולות, מתוך חשש ממחסור זמני במוצרים, מה שהביא לרכישה מופחתת בחודש אפריל.

הנחת היסוד בשוק היא שלפחות במחצית הראשונה של השנה, הישראלים יאכלו יותר בבתים במקום בחוץ מאשר בשנים עברו, כך שסך הקניות הכולל יגדל. במקביל, גורמים בענף המזון עוקבים אחר ההתפתחויות הללו ומתחילים לבחון כיצד להיערך למחצית השנייה של 2020, כשתרחיש של מיתון נוכח בכל אותן הערכות.

מגמה מעורבת, תנובה בלטה לטובה

מיתון, מעריכים בענף, עלול להביא לשינוי בהרגלי הצריכה ולהשאיר מאחור קטגוריות פרימיום יקרות שחברות המזון השקיעו וטיפחו בשנתיים האחרונות, ובמקביל להביא לחזרה למוצרי בסיס,והשקות של מוצרים פשוטים, בכמויות קטנות יותר או לחלופין במארזי חיסכון. הסל הממוצע צפוי להתכווץ, אולם הכמויות יגדלו, כי המצב הכלכלי יאלץ ציבור רחב יותר לצמצם בהוצאות ולהפחית אכילה בחוץ.

אז מה קרה לספקיות המזון הגדולות בחודש אפריל? המגמה מעורבת ותלויה בין היתר לתמהיל המוצרים של כל חברה. תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, הציגה צמיחה מרשימה בכלל, ובפרט ביחס למתחרותיה, עם שיעור צמיחה במכירות בהיקף של 14.2%, שהסתכמו בתוספת חודשית למכר בהיקף של 57 מיליון שקל.

אגב, בניגוד לדיווחים האחרונים על הפחתת מבצעים מצד החברות המתחרות בענף המזון, תנובה דווקא בוחרת באסטרטגיה ההפוכה ויוצאת החודש במבצע רוחבי לקראת שבועות על הגבינות המיוחדות והמלוחות שלה של "2+1", וזאת בדומה למבצעים דומים שביצעה מחלבות גד בשנה שעברה.

שטראוס ישראל, חברת המזון השנייה בגודלה בשוק המקומי, בניהולו של אייל דרור, הציגה קצב גידול נמוך יותר, של 2.4%, שהביא לה תוספת חודשית למכר של 10 מיליון שקל לעומת אפריל אשתקד.

אסם-נסטלה, קבוצת המזון השלישית בגודלה בניהולו של אבי בן-אסאייג, שמרה על קצב גידול דומה שעמד על 2.2%, עם תוספת למכירות של 6 מיליון שקל מול החודש המקביל אשתקד.

החברה המרכזית, הלא היא קבוצת קוקה-קולה ישראל והבעלים של מחלבות טרה בניהולו של יורם שגיא, דרכה במקום במכירות ביחס לאפריל 2019, כשהתוספת למכירות בחודש זה עמדה על מיליון שקל בלבד. זו לא הזירה היחידה בה החברה נפגעת: סגירה כמעט מוחלטת של פעילות בתי המלון, המסעדות, ובתי הקפה המהוות כ-40% ממכירות החברה דחפה אותה להוציא כ-600 עובדים לחל"ת.

עם זאת, מסתמן כי הפגיעה במכירות המשקאות היא רוחבית ואינה מאפיינת רק את החברה המרכזית. יפאורה תבורי, שחשופה פחות לשוק בתי הקפה וההסעדה, ספגה קריסה במכירות של 21% בחודש אפריל אל מול אפריל אשתקד, שמשמעותה אובדן מכירות של 13 מיליון שקל ביחס לחודש המקביל ב-2019.

חברת טמפו, שהצהירה כי היא חווה ירידות בפעילותה לשוק המלונאות וההסעדה ואף הוציאה בשל כך 300 מתוך 1,300 עובדי הקבוצה לחל"ת ועובדים אחרים למתכונת של ארבעה ימים בשבוע, דווקא מציגה צמיחה ברשתות הקמעונאות. מכירות החברה גדלו ב-6.2% בחודש אפריל, עם תוספת של 5 מיליון שקל למכירות הכספיות אל מול אפריל אשתקד. ואולם הפעילות של טמפו בשוק הברים והמסעדות היא מהותית עבורה, כך שהיקף הפגיעה בה ניכר. החברה פירטה בדיווח לבורסה כי להערכתה מכירותיה ברבעון השני עשויות לרדת בכ-30% ביחס לרבעון השני אשתקד.

נטו, חברת המזון החמישית בגודלה בניהולו של עמי גולדין, הציגה גידול בשיעור של 2.7% במכירותיה הקמעונאיות לפי נתוני סטורנקסט, אשר אינם משקללים את מכירות הבשר והדגים הטריים שהיא משווקת. ואולם נתונים שמסרה נטו ל"גלובס" מעלים כי בפועל החברה חוותה ירידה במכירות בשיעור של 8.2% בשקלול מכירות הבשר והדגים הטריים.

ספקיות נוספות שבלטו לשלילה בחודש אפריל הן דיפלומט, שרשמה ירידה במכירות בשיעור של 11.1%; וחברת תה ויסוצקי, שרשמה ירידה במכירות של 8.6% בחודש אפריל.

בלטו לחיוב: גד, מ.לסר ווילי פוד

לחיוב בלטו מחלבות גד, שהציגה את הצמיחה המרשימה ביותר מבין חברות המזון הגדולות שעמדה על 28.1%; ספקית הביצים מ.לסר, שייבאה ביצים מחו"ל בשיא המשבר וצמחה בכ-20%; וילי פוד, שהציגה צמיחה נאה של 16.8%; ושסטוביץ, שצמחה גם היא באופן מרשים בשיעור של 7%.

בבחינה של השליש הראשון של השנה, בחודשים ינואר עד אפריל, מציג שוק המזון צמיחה כוללת של 10.7%, וזאת בעיקר הודות לחודש מרץ החזק. המכירות לשליש הראשון של השנה בשוק המזון והמשקאות הסתכמו בכ-14 מיליארד שקל.

נתוני סטורנקסט מתבססים על מדידה של כ-2,500 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המהוות לפי סטורנקסט למעלה מ-80% מסך המכר בשוק מוצרי הצריכה, והם אינם כוללים קצביה, מאפייה, פירות, ירקות וסיגריות. הם אינם כוללים נתוני מכירה במגזר הערבי ואינם כוללים מכירה בפיצוציות ובחנויות מתמחות דוגמת מעדניות. 

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס