גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה ממשלות לא מתלהבות ממעקב הקורונה של גוגל ואפל?

למה שתי ענקיות הטכנולוגיה קבעו כללים כל כך נוקשים למערכת המעקב שלהן אחרי התפשטות הקורונה ואיך אפשר לבקש מאזרחי המדינה לשתף עם הממשלה את המיקום שלהם ומידע אישי נוסף מבלי לעורר חשדות בנוגע להגנת הפרטיות?

צעירות עם מסכות בת"א / צילום: Oded Balilty, AP
צעירות עם מסכות בת"א / צילום: Oded Balilty, AP

בחודש וחצי האחרונים גוגל ואפל עובדות על מערכת מעקב אחר התפשטות הקורונה דרך הסמארטפון, המבוססת על דיווח של אנשים - אם הם באים במגע עם מישהו שנושא את נגיף הקורונה, וזאת מבלי שיהיה צורך לשתף מידע על מיקום המשתמשים עם רשויות הממשלה. כעת, גורמים רשמיים במערכות הבריאות בארה"ב, באנגליה ובקנדה, טוענים שהמערכת תהיה חסרת תועלת.

שימוש באפליקציה מובנית של שתי החברות השולטות בשוק מערכות ההפעלה לטלפונים ניידים, אמור היה לפתוח יכולות מעקב וניטור משמעותיות עבור מקבלי ההחלטות, וכן לספק להם את האפשרות להגיע לכל סמארטפון במערב.

המערכת שלהן עובדת בגישה מבוזרת, במסגרתה המפגש בין שני אנשים שאחד מהם נשא קורונה מחושב ומתועד על מכשירי המשתמשים עצמם. המערכת עובדת על ידי החלפה של מפתח הצפנה פרטי בין סמארטפונים סמוכים באמצעות טכנולוגיית בלוטות', שמאפשר רישום בכל פעם שמשתמשים נמצאים בסמיכות זה לזה, מבלי לחשוף את פרטיהם או את מיקומם. כך, רק בעל המכשיר יקבל התראה אם יחשף לאדם אחר החולה בקורונה, ולא ממשלות, מערכות בריאות, או האקרים.

בשבוע שעבר, החברות עדכנו את מערכות ההפעלה שלהן כך שיתמכו בטכניקת שיתוף-המגע ויאפשרו פעולה של אפליקציות מעקב-מגע על בסיס ה-API שהשיקו, כלומר, מעין "שער" שמסוגל לקשר אפליקציות חיצוניות למערכת המעקב שפיתחו. אפל וגוגל הודיעו שבכל מדינה יתאפשר שימוש ב-API על ידי אפליקציה אחת בלבד, וכי היא חייבת להיות אפליקציה של גורם רשמי במדינה. בחודשים הבאים צפוי להתבצע עדכון נוסף בתוכנות ההפעלה, שיאפשר למערכת לפעול ללא צורך באפליקציה ספציפית.

למה זה בעייתי בעיני הממשלות

מעקב-מגע נחשב לאמצעי מרכזי המאפשר לאנשים לצאת מסגר ביתי, אולם קיימות בעיות משמעותיות של פרטיות הכרוכות בבקשה מאנשים לשתף עם הממשלה את המיקום שלהם ומידע אישי נוסף. המחשבה שמאחורי המערכת הייתה שאזרחים שמשתפים את מיקומם ממילא עם דואופול מפעילות הסמארטפונים, ישמחו על האפשרות לדווח להן על מיקומם בהקשר של הידבקויות בקורונה, מבלי לחשוף את מיקומם בפני הרשויות.

בשל הכללים הנוקשים שקבעו החברות, בכירים במערכות הבריאות הציבוריות טוענים כעת שהמערכת המוצעת תהיה חסרת תועלת. לפי הוושינגטון פוסט, גורמים בממשלות של מדינות מסויימות בארה"ב ביקשו משתי החברות לאפשר להן יותר שליטה על סוג המידע שהאפליקציות שלהן יכולות לאסוף - ונתקלו בסירוב.

למשל, גורמים במערכת הבריאות בארה"ב שביקשו גישה למידע על מיקום, כדי להבין כיצד הוירוס מתפשט באיזורים שונים ולאפשר הקלות במדיניות הסגר באיזורים בהם ההידבקויות הן מועטות יותר. לפי דיווחים, שתי החברות לא מוכנות לספק את המידע הזה לממשלות ולמערכות הבריאות לצורך מאבק במגיפה. זאת, למרות ששתיהן, ובעיקר גוגל, מאפשרת למפרסמים גישה למידע על מיקום במשך שנים.

בנוסף, רשויות הבריאות השונות בוחנות אפשרויות לבנייה של אפליקציות משלהן, אך נתקלות בהגבלות. למשל, אפל מגבילה את הגישה של מפתחי אפליקציות צד שלישי למידע על מיקום של משתמשים - מידע שהיא אוספת באופן קבוע. היא גם מגבילה את יכולותיהן להשתמש בטכנולוגיות בלוטות' למעקב ברקע, בטענה שהדבר מוביל לריקון הבטריה של מכשירי אייפון.

לפי דיווח ב-BBC, ממשלת אנגליה דחתה את המערכת של המוצעת של אפל וגוגל, ומשתמשת במערכת טכנולוגית אחרת למעקב אחרי הידבקויות במדינה. האפליקציה של מערכת הבריאות האנגלית הצליחה לעקוף את ההגבלה הזו, אך יש מדינות אחרות שלא. גם היא אנונימית ושומרת על זהות המשתמשים בסוד, אך ריכוזית - המידע אודות מיקומם מעובד בשרת מרכזי, שלממשלה יש גישה אליו, וכך היא יכולה לזהות מגמות התפשטות לפי מיקום.

הגבלות כאלה שאפל שמה על האפשרות של מפתחים להשתמש במידע על משתמשים מסייעת לשמירה על פרטיות במקרים רבים, אך גם מספקת לחברה יתרון תחרותי, עם פונקציונליות גבוהה יותר לאפליקציות שלה, על פני אפליקציות של מפתחי צד ג'.

כך למשל, מערכת מעקב ההדבקות של אפל וגוגל פועלת כל הזמן ברקע של המכשיר, ומבצעת מעקב שוטף אחרי מקרי הדבקה. לעומתה, עם גישה מוגבלת לבלוטות' אפליקציות של מערכות הבריאות צריכות להיות פתוחות על המסך כל הזמן, ולא יכולות לעבוד ברקע כשמשתמשים באפליקציה אחרת, או מכניסים את מכשיר הטלפון לכיס.

למה האנשים לא זורמים

לצד סימני השאלה על הפונקציונליות של המערכות הללו עבור ממשלות, עולים גם סימני שאלה לגבי ההתקבלות שלהן בקרב הציבור האמריקאי. בסקר שביצע הוושינגטון פוסט עם אוניברסיטת מרילנד, נמצא שמרבית אוכלוסיית ארה"ב לא מוכנים להשתמש באפליקציות של אפל וגוגל, או שאינם יכולים להשתמש בהן. הסקר מצא כי כמחצית אולוסיית ארה"ב מעל גיל 65 לא מחזיקה בסמארטפון - שזו האוכלוסייה בסיכון הגבוה ביותר מוירוס הקורונה.

מקרב מחזיקי הסמארטפונים, מחצית אמרו שישתמשו באפליקציה כזו, והמחציתהשנייה אמרו שלא. הנטייה להסכים לשימוש באפלקיציה היא גבוהה יותר בקרב דמוקרטים, והנטייה שלא להסכים בקרב רפובליקנים. 43% הביעו אמון בחברות טכנולוגיה, לעומת 57% שהביעו אמון במערכות הבריאות הציבוריות.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"