גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: השופט אורנשטיין יאשר את הסדר הנושים של משפחת פישמן

ההסדר צפוי להסדיר את התביעות נגד רעייתו של פישמן וילדיהם ואת עניינה של רונית אבן ● הנאמן מתנגד נחרצות להסכם אולם לבקשת משפחת פישמן נאסר לפי שעה לפרט את פרטי ההתנגדות עו"ד בנקל: "הסדר פישמן תרמית" ● ב"כ פישמן: "טענות חסרות בסיס"

איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף
איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

הסדר הנושים של בני משפחתו של איש העסקים פושט הרגל, אליעזר פישמן, הגיע הבוקר לפתחו של נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין. הדיון עוסק בשאלה אם לאשר את הסדר החוב שאליו הגיעו הנושים עם בני משפחתו של פישמן, לאור ההתנגדות הנחרצת של נאמן נכסי פישמן, עו"ד יוסי בנקל.

שלושת הנושים המרכזיים הם בנק לאומי, בנק הפועלים, ורשות המסים. ההסדר המוצע התקבל בתום הליך גישור בפני נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, אשר גרוניס, והוא צפוי להסדיר את התביעות נגד רעייתו של פישמן, טובה פישמן, ילדיהם, ענת מניפז, איל פישמן, רונית פישמן-אופיר, ובעניינה של רונית אבן. במקביל, ימשך הליך פשיטת הרגל נגד אליעזר פישמן עצמו, בעיקר בניסיון לאתר נכסים שלו בחו"ל.

ההערכה היא כי השופט אורנשטיין יאשר את הסדר הנשייה חרף ההתנגדות הנחרצת של בנקל, זאת לאור התמיכה של כל הנושים הגדולים, כולל רשות המסים. יש לציין כי הנושים ניסו להציג עמדה פסיבית מעט והתנסחו כי הם לא מתנגדים לאישור ההסדר, בעוד הם בפועל תומכים בו. אורנשטיין מתח ביקורת על התחכמות זו.

אייל פישמן וענת מניפז בדיון  / צילום: שלומי יוסף, גלובס

עו"ד בנקל: מטרת הסדר היא השלמת הברחת הנכסים

הסדר הנושים המוצע, שמובא היום לאישורו של ביהמ"ש, הוא הסדר שאליו הגיעו הנושים של פישמן, רשות המסים והבנקים לאומי, הפועלים, מרכנתיל, איגוד, ודיסקונט, עם בני משפחת פישמן. ההסדר מגלם שיפור בהצעה של משפחת פישמן ובהחזר לנושים ביחס להצעות קודמות והוא כולל מחיקה של התביעות האישיות נגד בניו של פישמן ורעייתו.

לאור ריבוי עורכי הדין והצדדים בדיון ועל רקע הנחיות התו הסגול, בחר השופט אורנשטיין לקיים את הדיון באודיטוריום של בית המשפט ולא באולמו.

לטענת עו"ד בנקל בדיון, באמצעות הסכמים רבים ומפותלים בין חברות השונות של חברות קבוצת פישמן, העביר אליעזר פישמן סכומי עתק לטובת בני המשפחה שלו כדי לדאוג להם. מטרת הסדר הנשייה היא השלמת הברחת הנכסים לבני משפחת פישמן באישור בית המשפט כדי לדאוג לאליעזר פישמן. לטענתו ההסדר אינו אלא תרמית מפותלת ומנוסחת באופן מסורבל בכוונת מכוון כך שלא תיחשף האמת המרה בנוגע להסדר. לטענת בנקל, ההסדר המוצע לא תורם דבר שלא ניתן להשיג באמצעות הבקשות השונות שהגיש. בניגוד לאמור בהסדר, בני המשפחה לא רק שלא תורמים דבר לקופת פשיטת הרגל, אלא שההסדר מעביר כספים בשווי עשרות רבות של מיליונים מקופת פשיטת הרגל לבני המשפחה.

לטענת בנקל, ההסדר יגרום להפסד של כ-200 מיליון שקל שאפשר לגבות מבני המשפחה של פישמן.

מן הצד השני טען ב"כ פישמן עו"ד שולי גולדבלט כי "האמירות שנאמרות היום על ידי עו"ד בנקל, הן חסרות בסיס. הטענות שלו שההסדר מוחק חוב של מאות מיליונים של משפחת פישמן הוא מופרך. מדובר במחזור של טענות שכבר העלה בשני סבבים. הנושים לא קיבלו את הטענות, לא בסיבוב הראשון כשהעלה בפניהם את הטענות, ולא בפני המגשר שגיבש את ההסדר, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס שהוא מומחה לדיני חדלות פירעון".

לטענת גולדבלט, ההשגות של הנאמן נדחו שוב ושוב. מעבר לכך, אומר גולדבלט כי התיקונים להסדר הגישור שלטענת בנקל נועדו לסייע להבריח נכסים הוכנסו דווקא לדרישת אחד הנושים הגדולים. עוד הוסיף גולדבלט כי בנקל התחייב בעבר לפרוטוקול כי אם הבנקים, שאינם נושים רגילים אלא מנוסים וטובים ממנו, יקבלו את ההסדר - הוא ישתוק ולא יביע התנגדות להסדר, למרות שהוא שגוי בעיניו.

על כך השיב בנקל כי אכן אין לו זכות וטו או יכולת להתנגד, והוא רק מביע את עמדתו המקצועית על מנת שבית המשפט יוכל לקבל את מלוא התמונה.

לטענת גולדבלט אין שום משמעות משפטית להתנגדות הנוכחית של הנאמן, ועל בית המשפט לאשר את ההסדר. גולדבלט הוסיף כי הנאמן בנקל נפגש לפגישות פרטניות עם הנושים כדי לנסות לשכנע אותם שלא לתמוך בהסדר. "האמירות של הנאמן נלקחו בחשבון. חלק מההשגות שהוא העלה הובילו לתיקונים בהסדר הגישור".

סכום ההחזר יוגדל ל-214 מיליון שקל

נזכיר כי כבר ביוני 2017 הגיש הנאמן על נכסי פישמן, עו"ד בנקל, לבית המשפט מתווה להסדר נושים, שלפיו תחזיר משפחת פישמן לקופת המנהל בשלב ראשון 140 מיליון שקל ובתרחיש אופטימי, כ-400 מיליון שקל מתוך חובות בסך כ-1.8 מיליארד שקל, שעיקרם לבנקים ולרשות המסים. ואולם, על רקע התנגדות ציבורית להסדר, החליטו הבנקים לדחות את הצעת הנושים וביקשו לנקוט אמצעים משפטיים נגד פישמן, לרבות קידום הליכי פשיטת רגל נגדו.

לפי ההסדר החדש שיובא עתה לאישורו של אורנשטיין, סכום ההחזר יוגדל מ-140 מיליון שקל, ל-214 מיליון שקל. עוד מוסכם כי אליעזר פישמן לא יקבל הפטר במסגרת הסדר זה. לשיטת הנושים, ההסדר הוא טוב. ואולם, ההצעה מגלמת תשלום שהוא פעוט ביחס לגובה החוב הכולל בתיקי פישמן שעמד על כ-3 מיליארד שקל.

לפי ההסדר המוצע, אליעזר וטובה פישמן מתחייבים לפנות את הווילה היוקרתית שבה הם מתגוררים ברחוב הר דפנה בסביון תוך תשעה חודשים, ולא תוך 24 חודשים כפי שהיה בהסדר הקודם. לפי ההסדר המוצע, במועד קבלת מלוא התמורה בגין מכירת הבית בסביון תשלם טובה לקופת פשיטת הרגל חצי מסכום התמורה נטו, פחות מחצית סכום התמורה בסך 7.2 מיליון שקל שהתקבלה בגין מכירה שכבר בוצעה של דירה של הזוג פישמן ברחוב חיסין בתל אביב.

בני המשפחה התחייבו לשתף פעולה באופן מלא עם הנאמן לרבות לשם מכירת הנכס. לפי ההסדר, אם הבית לא יימכר עד למועד בו יפנו אותו הזוג פישמן, יפעלו טובה והנאמן להשכרת הבית לצד ג' כאשר דמי השכירות השוטפים ישולמו לטובה. לאחר מכירת הנכס תשלם טובה חלק יחסי מדמי השכירות לקופת פשיטת הרגל.

כמו כן, לפי ההסדר, יפעלו הנאמן ועו"ד שלום גולדבלט, המייצג את פישמן, למכירת דירה שבבעלות הזוג פישמן בברלין במחיר גבוה ככול האפשר. לפי ההסדר, התמורה שתתקבל בגין מכירת הדירה בברלין תתחלק שווה בשווה בין קופת הפש"ר לבין טובה.

עוד, בין היתר, מתחייבת טובה להעביר לנאמן את כל מניותיה בחברות השייכות לקבוצת פישמן וכל דיבידנד של טובה בחברות יועבר לקופת הפש"ר. עוד, בין היתר, הנאמן ובא כוח משפחת פישמן יפעלו למימוש נכסי חברת "א.ט קירור". בנוסף, לפי ההסדר, ענת, רונית ואייל, ישלמו לקופת הפש"ר 4.8 מיליון שקל (ביחד) ב-12 תשלומים חודשיים שווים.

ההסדר יאפשר לבני משפחת פישמן להגדיל את חלקם בחברת "פישמן רשתות" מ-45% ל-50%. התוצאה תהיה שקופת פשיטת הרגל תאבד את השליטה בחברות הקבוצה. הנאמן בנקל רואה בסעיף הזה את אחד הבעייתיים ביותר בהסדר.

ב-21 ביוני 2017 הכריז נשיא המחוזי בת"א, השופט אורנשטיין, על אליעזר פישמן, כפושט רגל בגין חובות של מיליארדי שקלים. "החייב ביצע מעשה פשיטת רגל שעה שלא פרע את חובו כמתחייב לפי התראת פשיטת רגל. בנוסף, עסקינן בחייב שהיקף חובותיו עצום ואף לגישתו לאחר מימוש הנכסים יעמוד החוב על סך של כ-1.5 מיליארד שקל", כתב השופט.

***גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בעיתון "גלובס". פישמן ומשפחת בר און, מבעלות השליטה הנוכחיות, מצויים בסכסוך מתמשך

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו