גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איתמר מדיקל מטפסת על הקורונה ומשאירה מאחור את מעבדות השינה

"הקורונה גרמה להסטה משמעותית לכיוון של פעילות לאבחון ביתי, על חשבון מעבדות השינה", אומר גלעד גליק, מנכ"ל איתמר מדיקל, שהמוצר המרכזי שלה מאפשר אבחון דום נשימה בשינה בבית המטופל ● "אנחנו מאמינים שהמעבדות, שתפסו שני שלישים מהשוק, לא יחזרו להוות יותר מ-50% ממנו", אומר גליק

גלעד גליק, מנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: איל יצהר, גלובס
גלעד גליק, מנכ"ל איתמר מדיקל / צילום: איל יצהר, גלובס

23 שנים לאחר הקמתה אפשר סוף סוף לומר שחברת המכשור הרפואי איתמר מדיקל עשתה את זה. ודווקא בשנת 2020 המקוללת, שמתחילתה הכפילה החברה את שווייה.  זינוק של 170% במניית איתמר בשנה האחרונה משקף שווי של 1.2 מיליארד שקל לחברה, הנסחרת בת"א ובנאסד"ק (שם היא ביצעה הנפקה שבה גייסה 35 מיליון דולר).

בסיכום הרבעון הראשון של 2019 דיווחה איתמר על הכנסות של 8.4 מיליון דולר, המהוות גידול של 38% לעומת התקופה המקבילה; הפסד של 2 מיליון דולר; ומזומנים בקופה בהיקף של 50 מיליון דולר.

העלייה במניה לאחרונה מבוססת על ציפיות לדוחות הרבעון השני, שבמסגרתן צופה החברה גידול "דרמטי" בהכנסות מהמוצר שהפך למרכזי שלה, המוצר המתכלה לאבחון דום נשימה בשינה.

הפריחה שחווה כיום איתמר מדיקל לא הגיעה משינוי דרמטי בפעילותה, מהשקה של מוצר חדש או מהסכם חיצוני משמעותי שנתן לה גושפנקה, אלא ממספר רב של צעדים קטנים בשוק שהשתנה בהדרגה לטובתה. הקורונה נתנה את הפוש האחרון הדרוש להסיט את השוק לטובת אותו מוצר, המאפשר אבחון דום נשימה בשינה בבית המטופל - במקום במעבדת השינה.

"הקורונה גרמה להסטה משמעותית אל פעילות לאבחון ביתי, על חשבון מעבדות השינה, שהיוו בערך שני שלישים מהשוק", אומר מנכ"ל איתמר מדיקל, גלעד גליק. "לפעמים צריך מזל. מעבדת השינה היא מקרה קיצוני של השפעת הקורונה. החולים נוחרים בלילה ומשפריצים טיפות לכל עבר. במהלך הסגר מעבדות השינה היו סגורות לגמרי וגם אחרי הפתיחה, ההנחיה היא לא לאבחן במעבדות שינה, בעיקר כשיש אלטרנטיבה ביתית. חווינו קפיצה קדימה של 10-15 שנים מבחינת שינוי השוק לטובתנו.

"אז אם קודם הבדיקות הביתיות היוו שליש משוק בדיקות השינה, ובתוך תת-שוק הבדיקות הביתיות היו לנו נתח של 22% בערך מול המתחרות העיקריות פיליפס ורזמד, הרי שעכשיו גם שוק הבדיקות הביתיות גדול, ואנחנו גדלנו בתוכו. 

"המוצר של פיליפס ורזמד נכנס לתוך הנחיר, אחרי שהיה בתוך נחיר של חולה אחר, ואילו שלנו מולבש על האצבע. מה את מעדיפה? חוץ מזה, לגמרי בלי להתכונן לקורונה, כבר פיתחנו מוצר חד-פעמי. היום ההנחיות של איגוד השינה הן להשתמש במוצר מתכלה, ורק לנו יש כזה".

יש קשר בין הקורונה לבין דום נשימה בשינה?
"קורונה ודום נשימה בשינה מקושרות שתיהן למחלות לב, אם כי לא הכול ברור עדיין בהקשר הזה. מעבר לכך, קורונה מורידה את הניצולת של הריאות, וזה גורם לכך שנכנס פחות חמצן לדם. אם גם האוויר חסום פיזית, החמצן עלול לרדת מהר יותר לרמות מסוכנות".

ומה יקרה ביום שאחרי הקורונה?
"אנחנו מאמינים שהמעבדות לא יחזרו להוות יותר מ-50% מהשוק, והמוצר המתכלה ימשיך להיות משמעותי. במאי עדכנו שאנחנו לא עומדים בביקושים, למרות שהגדלנו את קצב הייצור פי עשרה. הסבנו את שטח המשרדים בקיסריה לעוד שטחי ייצור להרכבת המכשירים שלנו, וגייסנו עוד עובדי ייצור. הכפלנו את מספר העובדים למעל 150".

יתרון על המתחרות בתחום השינה

איתמר מדיקל, בבעלות קבוצת ויולה, ד"ר גיורא ירון ומרטין גרסטל, הוקמה כדי לפתח טכנולוגיה של אבחון על פי דפוסי ההתכווצות של כלי הדם. המוצר פותח מתחילת הדרך לשני יישומים - האחד, שיטה חדשה לאבחון מחלות לב, והשני, לאבחון הפרעות שינה, בשני המקרים באמצעות הצמדת מעין אצבעון לאצבע של המטופל.

במשך השנים החברה האמינה מאוד במוצר הלב כפריצת הדרך העיקרית שלה, וראתה את מוצר השינה כמקור להכנסות זמניות. גם גליק עצמו, בתחילת הדרך כמנכ"ל, שם את עיקר הדגש על מוצר הלב ("יכולנו להציל את ג'יימס גנדולפיני", אמר בתחילת דרכו בחברה ב-2013).

הבעיה הייתה שמדובר במוצר אבחון נהדר שלא משנה את ההחלטה הקלינית. אנשים עם גורמי סיכון למחלות לב יודעים שהם צריכים לאכול בריא, להפסיק לעשן, להתעמל ולרדת במשקל. גם אנשים ללא גורמי סיכון יודעים זאת. הבעיה היא לממש. האבחנה המוקדמת כי ההתנהגות כבר החלה להוביל למחלת לב פעילה לא הצליחה לשנות דרמטית את הטיפול.

לעומת זאת, בתחום השינה הציגה החברה הצעה משופרת על פני המתחרות - את מעבדת השינה החליפה בדיקה ביתית פשוטה יחסית. הבעיה הייתה שרופאי השינה היו מושקעים במעבדות, והעדיפו להפנות לקוחות אליהן ולא אל איתמר.

פריצת הדרך של גליק הייתה לפנות דווקא לקרדיולוגים, ולתפוס אצלם מטופלים עם דום נשימה בשינה, שמשפיע גם על המצב הקרדיולוגי שלהם. לאחר שהחל המוצר להימכר באפיק זה, בוצעו מהלכים נוספים, כמו שיפור השיפוי הביטוחי למוצר, הכנסתו להנחיות של האיגוד המקצועי של התחום, פיתוח מוצר חד-פעמי מתכלה, שיתוף פעולה עם חברת הרפואה מרחוק לקרדיולוגיה BioTel Heart ועוד.

ההכנסות נבנו לאט דרך הרופאים הקרדיולוגים, אבל עכשיו הקורונה הביאה אל איתמר סוף סוף גם את רופאי השינה. "עכשיו הם החברים הטובים שלנו", אומר גליק. "הם מתקשרים ומבקשים לעבור את ההכשרה שלנו תוך שבועיים, כשבעבר זה דרש חודשים ארוכים. היום אנחנו השותף העיקרי שלהם, כשבעבר הם נתנו לנו 'מה שנשאר'. לקוח שלא יאבחנו דרכנו הוא לקוח שלא יאובחן".

אז מה עושות מעבדות השינה?
"אם זו מחלקה בבית החולים אולי היא תיסגר או תצומצם. אם היא מעבדה פרטית אולי היא תפשוט רגל, אבל רוב רופאי השינה הם גם רופאי ריאות, אז הם עושים היום הרבה כסף מהתחום הזה".

גליק רואה בקשר עם רופאי השינה פוטנציאל צמיחה גדול עבור החברה. "נכנסנו בדרך עוקפת, דרך הקשר עם הקרדיולוגים, אבל רופאי שינה באמת שולטים בשוק הזה".

שומרים על כמעט איזון בכל רבעון

בשבוע השני של אוגוסט יפורסמו דוחות הרבעון השני של איתמר מדיקל. "אנחנו ממשיכים להגדיל את המשתנה שמעניין את המשקיעים שלנו, שהוא ההכנסות, אבל מבלי שההפסד התפעולי 'יברח' לנו, וזה מה שמייחד אותנו מול רוב חברות המכשור הרפואי האמריקאיות שנמצאות באותו שלב פיתוח כמו שלנו. אנחנו ממשיכים לשמור על כמעט איזון בכל רבעון".

עכשיו כשהקורונה אינה מאפשרת טיסות, אתם מצליחים לשמור על קשר עם ארה"ב כמו חברה אמריקאית?
"אנחנו עדיין מקצים המון המון זמן וקשב ניהולי למשקיעים שלנו, כולל מידי פעם 'נון דיל רוד שואו' וירטואלי שהבנקים מארגנים לנו. כמות המשקיעים למכשור רפואי בעולם היא כמובן גדולה בסדרי גודל ממה שיש בארץ, ובסך הכול תחום הבריאות כולו הרוויח מהקורונה.

"אנחנו רואים כסף חדש זורם לתחום המכשור הרפואי, וכסף זורם בתוך תחום המכשור הרפואי לתחום הרפואה מרחוק. שוק ההנפקות בתחום הרפואי בנאסד"ק רותח בימים אלה, וגם ההתנהגות של המניה שלנו מעידה על העניין מבחינת מחזורי הפעילות הגבוהים. נכנסנו למדד ת"א-90, אבל זה לא מסביר את כל הגידול בסחירות שלנו".

מה הלאה עבור החברה?
"שוק דום הנשימה בשינה הוא השוק שלנו. אין לנו כרגע כוונה להתרחב לשווקים נוספים. יש לנו 50 מיליון דולר בבנק אז ייתכן שנבצע רכישות או שיתופי פעולה, אבל גם אם רק נצמח אורגנית בשוק השינה בארה"ב ובעולם זה נותן לנו אופק אדיר לצמיחה מרבעון לרבעון.

"השאלה היא - איפה עוד אפשר לעשות מוניטיזציה של אותו מטופל שכבר יצרנו איתו את הקשר? במוצר המתכלה, המטופל שלנו מוריד אפליקציה. זה נהדר - החברות בתחום הבריאות הדיגיטלית משקיעות כל כך הרבה רק כדי שיורידו את האפליקציה שלהם ואצלנו הרופא פשוט אומר למטופל להוריד את האפליקציה, והוא עושה את זה. ומכאן השמים הם הגבול - ניטור כרוני של מטופל, ניהול מחלה, מעקב אחר היענות לטיפול, עצות טיפוליות נוספות ועוד".

אתם מתאימים להירכש היום?
"אני מאמין בכל נימי נפשי שחברות קונים ולא מוכרים. כלומר, אנחנו בונים את החברה, ואם היא תהיה מעולה, היא תירכש. כיום, השווי שלנו הופך את זה טכנית לאפשרות, אם חברה מהצד השני תחשוב שהפעילות שלנו נותנת לה שליטה במטופל משלב מאוד מוקדם בתהליך האבחון. אבל יש לנו גם המון פוטנציאל, ומכירה של החברה עכשיו היא לאו דווקא האפשרות הכי טובה עבור המשקיעים". 

איתמר מדיקל

שנת הקמה: 1997 ● תחום פעילות: אבחון דום נשימה בשינה ● מנכ"ל: גלעד גליק ● מספר עובדים: כ-150 בקיסריה, ונוספים בארה"ב ● בעלי מניות עיקריים: קרן ויולה, גיורא ירון, מרטין גרסטל ● שווי שוק: כ-1.2 מיליארד שקל ● הכנסות ב-2019: 31 מיליון דולר ● הפסד ב-2019: 5.3 מיליון דולר

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות