גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנקציות והקלות בירוקרטיות: כך יוסדר התחום הפרוץ של רישום דירות

צוות בינמשרדי שפעל במשך למעלה משלוש שנים גיבש סדרה של המלצות שמבקשות להסדיר את התחום הפרוץ של רישומי דירות ובתים בישראל ● בין ההמלצות: הסדרת הרישום כבר בשלבי התכנון, וסנקציות על קבלנים וסרבני רישום

משרדי הטאבו בתל אביב / צילום: תמר מצפי
משרדי הטאבו בתל אביב / צילום: תמר מצפי

משרד המשפטים ידחוף את מוסדות התכנון להתנהל עם רישום נכסי נדל"ן בטאבו כבר במהלך הטיפול בתוכניות; להיתר הבנייה יוצמד תשריט של הבית המשותף, שיועבר מיידית לטאבו, על מנת להאיץ את רישום הדירות בטאבו. וכנגד קבלנים שלא ימהרו לרשום דירות על שם הרוכשים יופלו סנקציות. אלה חלק מההמלצות שגיבש צוות בין משרדי לטיוב הליכי רישום הזכויות במקרקעין.

הצוות הבין-משרדי לטיוב הליכי רישום זכויות במקרקעין מונה ב-2017 בהחלטת ממשלה. זאת לנוכח מצב שבו מאות אלפי יחידות דיור בישראל לא נרשמות בפנקסי המקרקעין (טאבו). בכמה באמת מדובר? המספרים שמציגות רשויות שונות נעים בין 400-800 אלף. המשמעות לגבי בעלי דירות במצב הזה היא, שהם מחזיקים בזכות קניינית "חלשה" יותר מזו שהייתה להם לו, הדירה שלהם הייתה רשומה בטאבו. הדבר משפיע לעתים על שווי הדירות, שכן בעת עסקה למכירת דירה, הרוכשים הפוטנציאלים לוקחים סיכון מסוים, בשל הרישום החסר.

בראש הצוות עמד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד ארז קמיניץ, והשתתפו בו גם הרשות לרישום והסדר זכויות במקרקעין במשרד המשפטים שבראשות שלומי הייזלר, וכן נציגים ממינהל התכנון, ממשרד הפנים והשיכון, רשות מקרקעי ישראל, המרכז למיפוי ישראל, ורשות המסים.

איך מפרידים לחלוטין בין עולמות התכנון והקניין?

שתי בעיות מרכזיות התגלו לעיני הצוות: הראשונה - הפרדה מוחלטת בין עולם התכנון לעולם הקניין, והשנייה - אדישות ולעתים אף עיכובים מכוונים בקרב יזמים. נדל"ן שמוכרים כחברות משכנות, לפעול לרישום הדירות בטאבו.

ואולם הבעיה הראשונה היא העיקרית: כיום הליכי התכנון נעשים בנפרד לחלוטין מהליכי רישום הקניין ואת מוסדות התכנון לא מעניין הרישום בטאבו. זאת על אף שיתכנו מצבים, שבהם חסמי תכנון הם שגורמים לעיכובים ברישום דירות בטאבו. מקרה בולט בזה הוא הליכי איחוד וחלוקה מחדש (פרצלציה ורפרצלציה) של חלקות, שעד שלא מסתיימים, מקשים מאוד על רישום הדירות. פעמים רבות הליכים כאלה יכולים לארוך שנים רבות.

"אחת מסוגיות הרוחב המשמעותיות ביותר, שעלתה כבר בשלבים הראשונים של עבודת הצוות וליוותה אותה לכל אורך התהליך, היא היעדר ממשק יעיל שבין עולם התכנון לעולם הקניין", נכתב בדוח שפרסם הצוות. "נמצא כי כיום, על מנת להגיע משלב של הכנה ואישור התכנית לשלב הרישום, יש לעבור בשני מסלולים טוריים: המסלול התכנוני והמסלול הקנייני. עוד עלה, כי למעשה מסלולים אלו מצויים בשני עולמות 'נפרדים', תכנון וקניין, כאשר גם המצב המשפטי לא קושר בהכרח את שני העולמות האלו, ולעיתים אף מפריד ביניהם, לא פעם, בכוונת מכוון". ואולם הצוות הגיע למסקנה, כי הניסיון להפריד לחלוטין בין שתי המערכות - זו הקניינית וזו התכנונית, שבא לידי ביטוי בשתי מערכות חוקים שונות - אינו אפשרי לגמרי, וכי יש כורח לבנות מערכת שתגשר ביניהן.

הבעיה השנייה, להערכת הצוות, תוכל לקבל פתרון באמצעות מדיניות של סנקציות (למשל קנסות) ותמריצים על חברות משכנות שלא ימהרו לרשום את הדירות בטאבו. וגם על בעלי דירות שמטעמים שלהם לא מתאמצים לדאוג לרישום הנכסים שלהם. תופעה מוכרת היא שחברות מנהלות מה שמכונה "טאבו קטן", שהוא רישומי קניין על דירות, כתחליף לטאבו. בעבר אמנם הוגבלו התשלומים שהושתו על בעלי הדירות שרצו לערוך שינויים ברישומים הללו, מתוך תקווה שהדבר ידרבן את החברות להאיץ את רישום הדירות בטאבו, אך התברר שהצעד לא היה יעיל.

לאור זאת, הצוות גיבש שורה של המלצות שנועדו להפוך את ההליך להליך אחוד, יעיל ומהיר יותר מהקיים היום, וכן לתמרץ רישום מהיר של דירות שטרם נרשמו בטאבו. על פי המלצת הדו"ח, המהלך ייעשה תוך היעזרות בעולם המיפוי שעליו אמון המרכז למיפוי ישראל.

הצוות ממליץ: הליך משותף להכנת רישום הזכויות

בין היתר ממליץ הצוות על יצירת הליך משותף, שבמסגרתו יערכו פעולות להכנת רישום הזכויות, כבר בשלבי התכנון המוקדמים. כך למשל, תוכנית לצרכי רישום הדירות בטאבו, שהיא הכרחית לרישום הדירות, תאושר כבר במועד שבו תאושר תוכנית מפורטת, ולא כשנתיים-שלוש לאחר מכן כפי המצב כיום. לאור זאת יבוטל סעיף בחוק התכנון והבנייה (125), שמעגן לוחות זמנים ארוכים לביצוע הפעולה.

בהמשך לכך, הצוות ממליץ למזג בין היתר הבנייה לבין תשריט הבית המשותף, עוד רכיב הכרחי לרישום הבית בטאבו, וכך ההיתר שיינתן על ידי רשות הרישוי יוכל, בהתאמות מסוימות, להוות גם תשריט הבית המשותף שיוגש לטאבו.

לגבי תוכניות שאושרו בעבר וטרם נרשמו בטאבו, הצוות הציע להוסיף גורמים מוסמכים שיוכלו לאשר תוכניות לצרכי רישום ולהגישן לטאבו ולוועדה המקומית, ובכך לזרז את תהליך הרישום.

הצוות ממליץ לייצר תמריצים וסנקציות על החברות המשכנות על מנת להאיץ את רישום הזכויות בטאבו, ולא להסתפק ברישום הפנימי הנעשה אצלן. בדרך זו, יזכו בעלי הדירות להגנה קניינית שהם זכאים לה.

הצוות ממליץ על מספר צעדים על מנת להתמודד עם דיירים שהם סרבני רישום או שהם אדישים לרישום, כמו גם על פתרונות שיאפשרו לקבלנים לבצע את הרישום גם אם טרם הצליחו למכור את כל הדירות בבית המשותף.

יש דירות שכבר עשורים לא רשומות, בין היתר עקב אי יכולת של בעליהן להמציא לטאבו אישורים על תשלומי מסים בגינן. הצוות גיבש שורה של המלצות שנועדו לאפשר את רישום הזכויות גם אם לא הוצגו כל ההוכחות לתשלום מלוא החבות במס, ובכלל זה המליץ הצוות על יצירת ממשק מקוון בין רשות המיסים לבין הטאבו.

יש מקרים שבהם בתים שלמים לא נרשמים בטאבו עקב חריגות בנייה ישנות שנרשמו בהם. כאן יעורבו הוועדות לתכנון ולבנייה בהחלטה, כיצד לנהוג לגבי החריגות הללו, כדי להאיץ את הרישום של כלל הדירות. 

נכון לעכשיו הדוח פורסם להערות הציבור וניתן להגיש למשרד המשפטים התייחסות בעניינו עד ל-20 בדצמבר.

עיקרי הדוח לקידום רישום הדירות בטאבו לשלבי התכנון

  1. כבר בשלבי התכנון תוסדר הכנה לרישום דירות בטאבו
  2. היתר הבנייה ימוזג עם תשריט הבית המשותף, ותואץ ההגשה לטאבו
  3. ימונו גורמים להאצת רישום בטאבו של נכסים בתוכניות שכבר אושרו, אך טרם נרשמו בטאבו
  4. יצירת תמריצים וסנקציות על חברות משכנות להאצת רישום הזכויות בטאבו
  5. יצירת הקלות ביורוקרטיות ברישום בטאבו (כגון אישורי מסים)
  6. יצירת פתרונות לדיירים סרבנים/אדישים לרישום בטאבו
  7. פתרון בעיות של חריגות בנייה שמעכבות רישום בטאבו

מקור: משרד המשפטים

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר