גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 45% נכשלים בבחינות הלשכה, המתמחים עולים (שוב) להתקפה

שיעור הנכשלים בשתי בחינות ההסמכה האחרונות עמד על כ-45%, והוביל את הנבחנים שנכשלו לפתוח במאבק ● גורם המעורה בעבודת ועדת הבחינות, מפנה אצבע מאשימה כלפי הסטודנטים שנכשלו: "הסטודנטים פחות טובים מבעבר" ● הנכשלים: הבחינות נועדו למנוע כניסה לשערי המקצוע

נבחנים במועד חורף 2020 / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
נבחנים במועד חורף 2020 / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

מאבק על איכות מקצוע עריכת הדין נמשך. הסטודנטים שנכשלו בבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין שנערכו באוגוסט (קיץ) ובדצמבר (חורף) 2020, טוענים שהן היו קשות מדי ומכשילות. זאת, כפי שקורה כמעט אחרי כל בחינת הסמכה בשנים האחרונות.

לטענת הנכשלים, מטרת הבחינות למנוע מרבים מהם כניסה לשערי המקצוע. כמו כן, הם טוענים כי בשני המועדים האחרונים שנערכו בזמן הקורונה, לא התחשבה ועדת הבוחנים המנסחת את הבחינות, בקשיים שהערימה המגפה על יכולתם להתכונן לבחינה.

מנגד, ועדת הבוחנים טוענת כי רמת הקושי של שתי בחינות ההסמכה האחרונות אינה גבוהה יותר מבעבר ו"משקפת את הרף המקצועי הנדרש ממי שמבקש להיות עו"ד בישראל". בתגובה לטענות הנכשלים מסרה הוועדה, כי טענות נגד בחינות הלשכה מועלות כדבר שבשגרה לאחר כל בחינה, ללא קשר לאחוזי המעבר.

ועדת הבוחנים מורכבת משופטים ונציגי הסקטור הפרטי והציבורי, ובראשה יושב שופט בית המשפט המחוזי בדימוס משה יועד הכהן. גורם המעורה בעבודת הוועדה אמר לגלובס כי "הטענה שבחינות ההסמכה יותר קשות לא נכונה. יש אנשים שלא ראויים לעבור את הבחינה, יש נבחנים שניגשים פעם אחר פעם ונכשלים. הדור הולך ופוחת, והסטודנטים היום פחות טובים מבעבר".

במועד דצמבר 2020 עמד אחוז הנכשלים על 47%, ואילו במועד אוגוסט 2020 עמד שיעור הנכשלים על 66%. לאחר שהוגשו השגות לגבי מועד אוגוסט 2020, נפסלו שמונה שאלות שהובילו למעבר 600 נבחנים נוספים, ושיעור הנכשלים ירד ל-45%.

 

פנייה לגנץ

המתמחים שנכשלו תומכים את טענתם בחוות דעת של עורכי הדין מנשה כהן וחיים שטנגר אודות כשלים בניסוח הבחינות. הם הגישו לוועדה הבוחנת השגות, ואלו יוכרעו בשבוע הבא. בינתיים מפעילים הנכשלים לחץ באמצעות הפגנות מול לשכת עוה"ד ומול ביתו של ראש הלשכה אבי חימי. בנוסף, הם פועלים להביא את ממלא מקום שר המשפטים, בני גנץ, להעביר הצעת חוק ממשלתית להעלאת הציונים.

על מנת לשכנע את גנץ לקדם את החוק, פנו ראשי מועצות במכתבים ליו"ר כחול לבן כדי להביע את תמיכתם במאבק המתמחים. כך, ראש עירייית עכו, שמעון לנקרי, כתב כי "משפחות רבות בגליל המערבי משוועות לפרנסה והן על סף קריסה. זהו צו השעה להושיט להן יד". גם ראש מועצה מקומית סאג'ור ויו"ר פורום ראשי רשויות דרוזיות וצ'רקסיות, ג'אבר חמוד, ציין בפנייתו כי "מאות משפחות מהעדה הדרוזית והצ'רקסית משוועת לפרנסה ועל סף קריסה".

מוועדת הבוחנים נמסר ביחס ליוזמת הצעת החוק, כי הסמכות לתת פקטור לנבחנים נמצאת בידי הוועדה בלבד וכי "כל מהלך אחר (העברת החוק, נ' ש') יש בו משום התערבות ופגיעה בוועדה ובעצמאותה". בוועדה מדגישים כי מהלך של העלאת ציוני הנבחנים לא הוצע עד היום לגבי כל רשות בוחנת אחרת על פי דין האחראית על רישוי מקצועי.

קשיי הקורונה

חלק מטענות הנכשלים לגבי רמת הקושי של הבחינות האחרונות מתייחסות, כאמור, לאי התחשבות ועדת הבוחנים במגבלות שהוטלו בשל התפרצות מגפת הקורונה. לטענת הנכשלים, הסגרים שהוטלו על הציבור בשל המגפה פגעו ביכולתם להתכונן לבחינה כנדרש. לגישתם, הנבחנים נאלצו להתמודד עם צירוף נסיבות שלא התקיימו בבחינות הסמכה קודמות. כך, לדבריהם, הספריות למשפטים נסגרו ולא היו מקומות ציבוריים שבהם יכלו ללמוד, ומתמחים שהם בעלי משפחות התקשו למצוא מקום שקט ללמוד.
לדברי נציגות הנכשלים, "לשכת עוה"ד חייבת להבין שאנחנו האנשים שלה, השקענו חמש שנים מחיינו בכדי להגיע לרגע שבו נוכל להיות חלק ממנה. אנחנו לא מבקשים רחמים מאף אחד, אלא מצפים מהלשכה שתגלה אכפתיות ותפעיל שיקול דעת בהתייחסות להשגות שלנו.

"תקופת הקורונה קשה לכולם ופגעה קשות במרבית האזרחים. לא ייתכן שכל מדינות העולם מוצאות לנכון להיטיב עם הנבחנים בתחומיהן, ורק מדינת ישראל אינה מגלה אכפתיות".

הנכשלים טוענים גם כי הצניחה באחוזי המעבר בשל רמת הקושי של הבחינות האחרונות אינה באה לידי ביטוי רק במוסד אקדמי מסוים, כפי שטוענת הלשכה, אלא היא חוצה שורות ופוגע בבוגרים של כל המוסדות האקדמיים.

אולם בחינת הנתונים מראה כי בשנים האחרונות אין שינויים מהותיים בשיעור הנכשלים הכללי. בנוסף, שיעורי המעבר נמוכים משמעותית בקרב המכללות ביחס לאוניברסיטאות, וכך היה בכל השנים האחרונות. מנתוני הבחינה מקיץ 2020 עולה כי מתוך 433 בוגרי אוניברסיטאות שניגשו לבחינה - 72% מהם עברו; ואילו מתוך 2,457 בוגרי מכללות עברו את הבחינה 28% בלבד. בבחינה האחרונה מחורף 2020 - 92% (316) מבוגרי האוניברסיטאות עברו את הבחינה, לעומת 49% (915) מבוגרי המכללות. בנוסף, מספר המתמחים הנבחנים יותר מפעם אחת עולה בשנים האחרונות, ובאוכלוסייה זו אחוזי המעבר נמוכים.

פערים בין המוסדות

מחקר שנערך בשנת 2019 בדק את השאלה - אם שיעורי הנכשלים הגבוהים יחסית נובע מסיבות הקשורות לדרגת הקושי של הבחינה או משינוי בהרכב הנבחנים. עורכי המחקר - ד"ר חנן גולדשמיט מהמרכז לטכנולוגיה חינוכית שכיהן בעבר כיועץ הפסיכומטרי של הוועדה הבוחנת בעבר, פרופ' אייל גמליאל מהמרכז האקדמי רופין, ופרופ' גילי גולדצוויג ממכללת תל אביב יפו - בדקו את נתוני מעבר הבחינה של 10 מוסדות אקדמיים במהלך 13 שנים - 2005-2018.

מסקנת המחקר היא שהסיבה העיקרית לעלייה בשיעורי הנכשלים בבחינות ההסמכה של הלשכה לא טמונה בעלייה בדרגת הקושי של הבחינה, אלא בירידה ברמת מוכנותם של הנבחנים בה. עוד עלה מהמחקר כי הרפורמה במבנה הבחינה בסתיו 2017 הובילה לשינוי מזערי בשיעורי המעבר במוסדות השונים. לפי המחקר, מרבית הירידה בשיעורי העוברים ניתנת לייחוס לירידה ברמת המוכנות של הנבחנים.

המחקר בדק אם הייתה ירידה בשיעור העוברים בקרב בוגרי כל המוסדות, ונמצא דפוס שונה בקרב בוגרי שלוש קבוצות של מוסדות: בוגרי שלוש אוניברסיטאות (העברית, ת"א ובר אילן) משקפים יציבות בשיעורי המעבר; בוגרי שלושה מוסדות אחרים (אוניברסיטת חיפה, המרכז הבינתחומי והמכללה למנהל) משקפים ירידה קלה בשיעורי המעבר; ואילו בוגרי ארבעה מוסדות נוספים (המרכז האקדמי למשפט ועסקים, הקריה הרקדמית אונו, מכללת נתניהו שערי משפט), ששיעורם היחסי בקרב הנבחנים עלה מאוד בשנים האחרונות, משקפים ירידה משמעותית מאוד.

"ועדה עצמאית"

מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "הוועדה הבוחנת, שבה חברים שלושה שופטים בדימוס, שני נציגים מהשירות הציבורי, אנשי אקדמיה ועורכי דין מהשורה הראשונה, ואשר מונתה על ידי שר המשפטים הקודם ובאישורה של נשיאת בית המשפט העליון, הינה ועדה עצמאית ובלתי תלויה".

עוד הוסיפו בלשכה כי "אין לה כל שיח מקצועי או שליטה על תוכן בחינות ההסמכה, והיא אינה לוקחת חלק בחיבור הבחינות. הלשכה תמשיך לפעול לטובת ציבור המתמחים, כפי שעשתה עד היום, ותעניק להם את מירב התנאים הנדרשים להצלחתם".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות