גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעצמה בלי גרעין: פרמיית שליטה חיובית או שלילית? השוק הישראלי אל מול האמריקאי בראי יישום חוק הריכוזיות

מחקר על השוק האמריקאי הראה כי חברות ללא גרעין שליטה הציגו צמיחת הכנסות ותשואת מניה גבוהות יותר בהשוואה לחברות בעלות גרעין שליטה ● מה היתרון הטמון בהיעדר גרעין שליטה, ומדוע בישראל מתקבלת תמונה שונה

בנקים / צילום: איל יצהר
בנקים / צילום: איל יצהר

נכון ל-2015, 93% מהחברות הציבוריות במדד S&P 1500 היו חברות ללא גרעין שליטה. הנתון הזה נמצא במגמת צמיחה בארה"ב, אבל גם בישראל. בשנים 2016-2019 חל זינוק של כ-50% במספר החברות הציבוריות ללא גרעין שליטה בארץ, והן מונות כיום מעל 60 חברות. אחד הגורמים העיקריים למגמה הוא חוק הריכוזיות שנחקק בשנת 2013, שנועד להפריד בין החזקה של בעלי שליטה בתאגידים ריאליים להחזקה בתאגידים פיננסיים.

על רקע מגמת הגידול בחברות ללא גרעין שליטה, פורסם בתחילת מרץ 2021 תזכיר חוק מטעם משרד המשפטים ורשות ניירות ערך בנושא ממשל תאגידי בחברות שאין בהן בעל שליטה, שמטרתו להסדיר היבטים שונים בהתנהלותן. הנושא העיקרי בתזכיר הוא תיקון הגדרת שליטה בחוק החברות. זאת, על רקע זיהוי מגמה משמעותית בשוק, הדורשת הסדרה.

לפי התזכיר, בחברה שבה אין מי שמחזיק למעלה מ-50% מאמצעי השליטה, תיחשב החזקה של 25% או יותר מאמצעי השליטה בחברה כשליטה בה. עוד מתייחס התזכיר להרכב הדירקטוריון בחברה שאין בה בעל שליטה, למינוי ולהצעת מועמדים לכהונת דירקטור, לתגמול יו"ר דירקטוריון בלתי תלוי בחברה, לעסקאות עם בעלי עניין מהותיים ועם דירקטורים ועוד.

במחקר שנערך ב-2016 על השוק האמריקאי, נמצא כי חברות ללא גרעין שליטה הציגו שיעורי צמיחה גבוהים יותר בהכנסות בטווח הקצר והארוך, בהשוואה לחברות בעלות גרעין שליטה. מגמה דומה נצפתה גם בנתוני תשואת המניה והתשואה על ההון העצמי לאורך זמן. מעניין לבחון האם מגמה זו מתקיימת גם בחברות בישראל.

30% מת"א-125 - בלי גרעין שליטה

בדקנו את התוצאות של החברות במדד ת"א-125. נכון למחצית השנייה של 2020, מספר החברות ללא גרעין שליטה במדד זה עומד על כ-20, ושווי השוק שלהן יחד מהווה כ-30% משווי השוק הכולל של המדד. אומנם מספרן אינו גדול, אולם במונחי שווי שוק מדובר בקבוצה משמעותית, שבה נכללים שלושת הבנקים הגדולים, אשר שוויים יחד מהווה כ-10% משווי החברות הציבוריות במדד ת"א-125, וכ-33% משווי השוק של כלל החברות ללא גרעין שליטה.

טבע ונייס, עקב גודלן, מהוות ביחד כ-12.5% מהמדד, וכ-43% משווי השוק של החברות ללא גרעין שליטה. יתר החברות ללא גרעין שליטה נפרסות על פני תחומים שונים, וביניהם נדל"ן מניב, אנרגיה, מסחר ושירותים.

במגזר הבנקאות, כאמור, שלושה בנקים גדולים מתנהלים ללא גרעין שליטה: בנק לאומי החל לפעול ללא גרעין שליטה בשנת 2012; דיסקונט בסוף שנת 2013; ואילו הפועלים החל לפעול ככזה בסוף שנת 2018. מגזר הבנקאות מאופיין בהומוגניות גבוהה יחסית, המאפשרת יכולת השוואה טובה על פני זמן.

כאשר בוחנים את תשואת מניות הבנקים ללא גרעין שליטה ואת שיעורי צמיחת ההכנסות שלהם, ניתן לראות כי לאורך זמן ביצועיהן טובים פחות מביצועי מדד הבנקים, ובפרט מהבנקים שבהם קיים גרעין שליטה. זוהי מגמה הפוכה מזו שנצפתה בשוק האמריקאי, וצריכה להישאל השאלה מדוע.

בשונה מהמתרחש במגזר הבנקאות, התבוננות במגזר הנדל"ן המניב, למשל, מראה כי חברות ללא גרעין שליטה הפגינו ביצועים טובים יותר בתשואת המניה ובשיעורי הצמיחה בהכנסות, בהשוואה למדד ת"א נדל"ן ולעומת חברות מקבילות שבהן קיים גרעין שליטה.

תוצאות אלו עולות בקנה אחד עם המגמה הקיימת בשוק האמריקאי. גם תשואת מניית חברת נייס, אחת השחקניות החזקות בשוק ההייטק הישראלי, אשר פועלת ללא גרעין שליטה, גבוהה יותר מהתשואה הממוצעת של מדד ת"א טק לאורך השנים האחרונות.

ההשפעות של חוק הריכוזיות

מדוע, אם כך, בנקים ללא גרעין שליטה לא מצליחים להתנהג כמו השוק האמריקאי וכמו מגזרים שונים בשוק הישראלי? האם הדבר קשור להשלכות של חוק הריכוזיות וליכולת של הבנקים להתאים את עצמם לרגולציה, או לנסיבות שבגינן הופכות חברות אלו לחסרות גרעין שליטה?

 

חוק הריכוזיות שנחקק בשנת 2013 נועד ליצור הפרדה בין תאגידים ריאליים ובין תאגידיים פיננסיים, מתוך מטרה למנוע ניגודי עניינים בין בעלי עניין בתאגיד הריאלי ובין בעלי עניין בתאגיד הפיננסי. חוק זה הוביל לפרידה של בעלי שליטה מתאגידים פיננסיים, והישארותם כבעלי שליטה בתאגידים הריאליים. לדוגמה: מכירת החזקותיו של יצחק תשובה בהפניקס, ויתורו של אדוארדו אלשטיין וחברת אי.די.בי שבשליטתו על כלל ביטוח, פרידתה של שרי אריסון מבנק הפועלים.

מנגד, חלק מבעלי השליטה עשו את הדרך ההפוכה. לדוגמה, משפחת ורטהיים מכרה את החזקותיה באלוני חץ כדי להמשיך ולהחזיק בגרעין השליטה של בנק מזרחי טפחות, וצדיק בינו מכר את החזקותיו בפז לטובת הישארותו בבנק הבינלאומי.

בהקשר של חוק הריכוזיות יש לציין, כי מרבית בעלי השליטה החליטו להיפרד דווקא מהזרוע הפיננסית ולא מהריאלית, עובדה אשר עשויה להגביר את הספק באשר ליכולתם של התאגידים הפיננסיים להתקיים ללא גרעין שליטה בסביבה מוטת-רגולציה, ואף עשויה להסביר את ביצועי החסר של גופים אלו במדדים השונים.

בניגוד לשוק הישראלי, לרוב חברות ללא גרעין שליטה בשוק האמריקאי הופכות לכאלו בנסיבות אחרות. אם בישראל רוב החברות הפכו חסרות גרעין שליטה כתוצאה מחוק הריכוזיות או הסדרי חוב, בארה"ב המעבר נעשה בצורה טבעית יותר, ונולד כתוצאה מהצלחתן של החברות, אשר מובילה למכירת מניות בעלי השליטה לגופים מוסדיים או לציבור במסגרת הנפקה, או במילים אחרות - אקזיט. חברת נייס, למשל, אשר נסחרת גם בישראל וגם בארה"ב, היא דוגמה טובה לחברה שהפכה להיות חסרת גרעין שליטה כתוצאה מהצלחתה.

 

לסיכום, מניתוח השוק האמריקאי עולה כי חברות ללא גרעין שליטה השיגו תשואות ושיעורי צמיחה גבוהים יותר לעומת חברות עם גרעין שליטה. מבחינה של נתוני השוק הישראלי, נראה כי ישנם מגזרים כגון נדל"ן מניב והייטק אשר מתנהגים באופן דומה לשוק האמריקאי, ואילו במגזר הבנקאות נצפתה מגמה הפוכה. להערכתנו, יכול להיות שניתן להסביר הבדלים אלה בנסיבות שבגינן חברה הופכת לחסרת גרעין שליטה, ונסיבות אלו שונות במהותן כשמשווים בין השוק הישראלי ובין השוק האמריקאי.

המידע המוצג בטור זה הוא על דעת הכותבים בלבד. הכתוב ניתן כמידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או מיסוי וכן אין לראות בו המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה או החזקה של ניירות ערך או נכסים פיננסיים לרבות אלו שהוזכרו בטור. הכתוב אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין