גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת הדרכון של אפי נוה כמשל: איך תיק פלילי פשוט נמרח על פני שלוש שנים?

המעשים של אפי נוה ובת זוגו בר כץ תועדו במצלמות האבטחה של נתב"ג, והשניים אף הודו במיוחס להם כבר בחקירות ● כתב האישום התגבש במשך שלושה חודשים בלבד, אבל שלוש שנים אחרי ההליך המשפטי אפילו לא קרוב לסיום ● למה? שוב גרירת רגליים

אפי נוה / צילום: שלומי יוסף
אפי נוה / צילום: שלומי יוסף

נתונים שפרסמה לאחרונה הרשות השופטת גילו ש־25 אלף תיקים מתנהלים בבתי המשפט מעל שלוש שנים כאשר גם בפרקליטות ובמשטרה המצב בעייתי. הסחבת פוגעת בכולם: חלשים וחזקים. לפי הבנק העולמי היא מקשה על אכיפת חוזים, וזה לא המחיר היחיד. הנתונים הללו הם הבסיס לפרויקט מיוחד שאנחנו משיקים היום ובמסגרתו ננסה להתמודד עם החסמים והפתרונות. נתקלתם בסחבת? כתבו לנו i-can-help@globes.co.il

בדצמבר 2018 הוגש כתב האישום נגד אפי נוה ובת זוגו בר כץ בגין יציאה מישראל שלא כחוק בצוותא, כניסה לישראל שלא כחוק בצוותא וקבלת דבר במרמה בצוותא. כתב האישום הוגש תוך פחות משלושה חודשים מהתרחשות האירועים. מאז חלפו קרוב לשלוש שנים, אבל שלב ההוכחות עדיין לא החל. איך תיק פלילי זניח יחסית נגרר בבית המשפט כל כך הרבה זמן?

שלוש שנים של סחבת

חודש אחרי התרחשות האירועים, המשטרה הספיקה להשלים את החקירה ולהעבירה לעיון הפרקליטות. לאחר פגישה שקיימו בכירי המשטרה והפרקליטות אצל שי ניצן הוחלט להעמיד את אפי נוה ובר כץ לדין בכפוף לשימוע. עוד באותו החודש, יצא זימון לשימוע לפני הגשת כתב אישום לשני החשודים. בתוך חודשיים נוספים, הפרקליטות הספיקה להעביר את החומרים לסנגורים, לנהל דיון על חומרי החקירה, לערוך שימוע, לדחות את טענות הסנגורים ולהגיש את כתב האישום.

כל זה נעשה תוך פחות משלושה חודשים. מאז חלפו קרוב לשלוש שנים. עד כמה הסחבת כאן מופרכת? כל עדי התביעה, שבעה במספר, זומנו לישיבת ההוכחות שנקבעה ל-24 באוקטובר 2021. הצדדים הסכימו כי ביום אחד אפשר לסיים את כל פרשת התביעה. הסנגורים ביקשו יום דיונים נוסף שנקבע ל-21 לנובמבר לצורך פרשת ההגנה.
למען האמת, התיק כולו יכול היה להסתיים ביום אחד. המעשים של נוה וכץ מתועדים במצלמות האבטחה של נתב"ג והם עצמם בחקירותיהם הודו במעשים המיוחסים להם. המחלוקת העובדתית בין הפרקליטות לבין הסנגורים היא כמעט זניחה ובעיקר דנה בשאלה האם המעשים עולים כדי קבלת דבר במרמה. אין מחלוקת כי השניים עברו על חוק הכניסה לישראל.

נשיאת המחוזי התייאשה

אז איך חלפו שלוש שנים ואנחנו עדיין נמצאים בנקודת הפתיחה? התשובה לכך היא ניהול מלחמות משפטיות של הסנגורים ממשרד עו"ד בן צור על קבלת חומרי חקירה וטענות אכיפה בררנית. באיזשהו שלב, נשיאת בית המשפט השלום במחוז מרכז עינת רון, התעייפה או השתעממה והחליטה פשוט לא לקדם את ניהול התיק.

הסנגורים טענו כי על הפרקליטות להעביר לעיונם כתבי אישום שהוגשו בנסיבות דומות למעשים המיוחסים למרשיהם וכן תיקי חקירה שנסגרו בנסיבות דומות למעשים הנ"ל. בינואר 2019 הגישו הסנגורים לבית המשפט בקשה לקבלת חומרי החקירה, לאחר שלא הגיעו להבנות עם הפרקליטות.

השופטת עינת רון / צילום: דוברות בתי המשפט

השופטת עינת רון קבעה דיון בבקשה בתוך 7 ימים והודיעה כי על הפרקליטות להגיש תגובה בדחיפות, אולם התביעה ביקשה דחייה לצורך מתן מענה מפורט לבקשה. באמצע פברואר 2019 הגישה התביעה תגובה בת עשרות עמודים, המסבירה מדוע לטענתה אין הצדקה למסירת החומרים ומדוע טענת האכיפה הבררנית של הסנגורים איננה מוצדקת. הסנגורים הגישו בתורם תשובה לתגובה, ארוכה כשלעצמה, שבועיים לאחר מכן.

בפברואר 2019 התקיים הדיון בנושא ובסיומו הודיעה רון כי "ההחלטה תועבר לצדדים".
השופטת רון החליטה 5 חודשים לאחר מכן כי "איני סבורה כי ההגנה ביססה תשתית ראייתית ראשונית לטענת האכיפה הבררנית". עוד נכתב בהחלטה כי טענת הסנגורים "הינה טענה ערטיאלית וכללית" והחליטה לדחות את הבקשה. השופטת קבעה, כי יש לקדם את ההליך ולקבוע דיון מיד לאחר פגרת הקיץ של בית המשפט.

התגלגל עד בג"ץ

מספר ימים לאחר החלטת השופטת רון, הגישו הנאשמים עתירה לבג"ץ נגד ההחלטה לדחות את בקשתם לקבלת הנתונים על הגשת כתבי האישום. הפרקליטות הגיבה לעתירה באמצע אוגוסט, והשופט עופר גרוסקופף החליט כי העתירה מצדיקה דיון בפני הרכב. עקב העובדה כי מדובר בתיק פלילי מתנהל, הוא קבע כי הדיון יתקיים בתוך חודש. בפועל, הדיון התקיים שלושה חודשים אחר כך. בדצמבר שופטי בג"ץ דחו את העתירה, אולם הותירו פתח המאפשר לנוה ולכץ להגיש בקשה מחודשת לבית המשפט השלום.

מלכתחילה הודיעה השופטת רון כי הדיון לגופו של התיק יתקיים בחודש ספטמבר, אולם בעקבות העתירה, היא הסכימה לדחותו לינואר 2020. יומיים לפני הדיון, הוגשה בקשה מחודשת על ידי עו"ד בעז בן צור לקבלת מידע וביטול כתב האישום מחמת אכיפה בררנית. בעקבות הגשת הבקשה, הסכימו הצדדים כי יש לדחות את הדיון, והם הגישו בקשה מוסכמת לדחותו למרץ של אותה השנה. בפועל, הדיון התקיים רק לקראת סוף מאי 2020.

בספטמבר 2020 הגיש בן צור בקשה חריגה שכותרתה "בקשה לעיכוב המשך בירור ההליך", וזאת עד לאחר החלטת הפרקליטות אם להגיש כתב אישום נגד אפי נוה בפרשת "מין תמורת מינוי".

זאת לטענתו, כיוון שבמהלך ההכנה לשימוע וההעמקה בחומרי החקירה התחוור לאפי נוה כי השופטת רון נתנה המלצה למינוי השופטת אתי כרייף וכי קיימת אפשרות סבירה כי תידרש עדותה כחלק מפרשת ההגנה.

כבר למחרת הגיבה הפרקליטות לבקשה, וטענה כי יש לדחות את הבקשה וכי השופטת רון איננה מעורבת בשום אופן בתיק האחר, וכי עדותה כלל לא נגבתה במסגרת חקירת הפרשה וההמלצה שהיא נתנה לאתי כרייף כלל איננה שנויה במחלוקת.

לאור זאת נטען כי אין כל הצדקה לעיכוב ההליך בפרשת נתב"ג. עוד נטען כי כלל לא קיים הליך "עיכוב" וכי הערכה על אפשרות עתידית לפיה תוגש בנסיבות כאלה ואחרות בקשת פסלות עתידית, אינה יכולה להצדיק כל עיכוב בהמשך ההליך הפלילי שבפנינו. "לא ברור פשר הגשת בקשה זו רק עתה, כאשר חומר החקירה המלא בתיק האחר מצוי ברשות ההגנה כבר מחודש דצמבר 2019". לבסוף נכתב כי "כתב האישום בתיק שבפנינו הוגש לפני קרוב לשנתיים ועד כה טרם ניתן לו כל מענה, זאת עקב בקשות/טענות מקדימות חוזרות ונשנות מצד ההגנה".

אלא שבניגוד לפרקליטות, שהגיבה לבקשה בתוך 24 שעות, לשופטת רון לקח למעלה מחצי שנה, רק בחודש אפריל 2021, לקבל החלטה בעניין. ההחלטה לדחות את הבקשה מחזיקה פחות משני עמודים, מנוסחת כלאחר יד, ולא מצטטת מקור כלשהו.

חלפו חודשיים וחצי נוספים, וב-22 ליוני 2021 החליטה השופטת רון בהחלטה מפורטת וארוכה מאוד לדחות את בקשות אפי נוה ובר כץ לקבל את החומרים וכי אין במידע המבוקש על ידם כדי לבסס טענת אכיפה בררנית. לאור זאת, קבעה שופטת רון דיון מענה לכתב האישום בחודש יולי, שאכן התקיים לפני כשבועיים.

כך מערכת המשפט אפשרה למרוח תיק פלילי זניח בן 3 שנים והיד עוד נטויה, תוך השקעת מאמצים בלתי סבירים מצד התביעה, ההגנה ובתי המשפט. כעת, התביעה וההגנה מנהלות משא ומתן להסדר טיעון. השופטת עינת רון הציעה בדיון כי הצדדים ימשיכו לנהל משא ומתן ביניהם, ואף הציעה להעביר את התיק בינתיים להליך גישור פלילי. עכשיו כשאפי נוה לא מכהן כראש לשכת עוה"ד כבר שנתיים וחצי, ולאחר שתיק השוחד נגדו נסגר, נראה שכל הצדדים איבדו עניין בתיק נתב"ג. הסחבת ניצחה. ולתפארת היעילות המשפטית.

השופטת עינת רון בחרה לא להגיב על הנכתב.

חזקת החפות. גם אחרי הגשת כתב האישום נגד אפי נוה ובר כץ, עומדת להם חזקת החפות

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי