גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העוני הנורא באפגניסטן מביא הורים למכור את ילדיהם כדי לשרוד

באו"ם אומרים ש־95% מהאפגנים לא מקבלים מספיק מזון לקראת חודשי החורף

ילדים אפגנים משחקים בשכונה ענייה בפאתי קאבול שבה מתגוררים מאות אנשים עקורים / צילום: Associated Press, Felipe Dana
ילדים אפגנים משחקים בשכונה ענייה בפאתי קאבול שבה מתגוררים מאות אנשים עקורים / צילום: Associated Press, Felipe Dana

סאליחה, מנקה בתים במערב אפגניסטן, נואשת להאכיל את משפחתה. היא צברה חובות כאלה, שהדרך היחידה שהיא רואה לצאת מהבוץ היא למסור את בתה בת השלוש, נאג'יבה, לאיש שהלווה לה את הכסף. החוב עומד על 550 דולר.

סאליחה, בת 40, היא אמא לשישה ומרוויחה 70 סנט ביום בניקיון בתים בשכונה של אנשים מבוססים בהראט. בעלה, המבוגר בהרבה ממנה, מובטל. זו רמת העוני כיום באפגניסטן, ארץ שהמשבר ההומניטרי בה החמיר במהירות לאחר שטליבאן השתלט עליה באוגוסט וארה"ב הקפיאה בתגובה תשעה מיליארד דולר מנכסי הבנק המרכזי, וכן רוב הסיוע הזר נפסק.

על פי האו"ם, 95% מהאפגנים לא זוכים לתזונה מספקת כעת. כמעט כל האוכלוסייה האפגנית, כ-40 מיליון איש, עשויים ליפול מתחת לקו העוני בחודשים הקרובים, אומרים כך אומרים באו"ם. "אנשים נדחפים אל סף הקיום".

"אהרוג את ילדיי ואתאבד"

מאחורי הנתונים האלה יש אינספור טרגדיות אישיות של משפחות כמו זו של סאליחה. היא ובעלה עבדו בחווה במחוז המערבי בדגיס. לפני שנתיים איבדו את פרנסתם בגלל הלחימה באזור והבצורת. הם לוו כסף כדי לקנות מזון. לאחר מכן הם התגלגלו למחנה ענק של אנשים שנעקרו ממחוזות אחרים, בשם שחראק סאבז, בהראט.

כשהמערכת הפיננסית והמסחר שותקו לאחר השתלטות הטליבאן, מחיריהם של מוצרי מזון בסיסיים כמו קמח ושמן הוכפלו מאז אמצע אוגוסט. המלווה הציע לה מוקדם יותר החודש למחוק את החוב אם תמסור לו את ביתה.

יש להם שלושה חודשים למסור את הכסף. אחרת, בתם, נאג'יבה בת ה-3, תיאלץ לעבוד בבית המלווה עד שתגיע לבגרות מינית ואז ישיאו אותה לאחד משלושת בניו. עדיין לא יודעים לאיזה מהם - הגדול מהם הוא בן 6.

"אם החיים ימשיכו להיות כאלה איומים, אהרוג את ילדיי ואתאבד", אומרת סאליחה. "אני אפילו לא יודעת מה נאכל הערב", היא אומרת. "אנסה למצוא כסף כדי להציל את חייה של בתי", אומר בעלה, עבדול ווהאב.

המלווה, חאליד אחמד, אישר שהציע הצעה כזו לזוג. "גם לי אין כסף. הם לא שילמו לי את ההלוואה", הוא מספר בשיחת בטלפון מביתו בבאדגיס, "כך שאין לי אפשרות אחרת אלא לקחת את הבת".

האפגנים יצטרכו להתרגל לקיום דל

לאחר השתלטות הטליבאן, המדינות השכנות פקיסטן ואיראן שבה אפגנים משמשים פועלים זרים, סגרו את הגבולות מחשש למבול של פליטים. העבודה היחידה שנותרה היא איסוף בקבוקי פלסטיק וזבל אחר למחזור. משפחות אחרות באזור היו צריכות למסור ילדים על מנת לשלם חובות, מספרים התושבים.

האומללות הגוברת עשויה לחתור תחת שלטון הטליבאן שבינתיים מחזיק מעמד, ולהוות כלי גיוס לסניף המקומי של "המדינה האיסלאמית", הארגון היחיד שמאתגר הטליבאן. בכיר בטליבאן במערב המדינה אמר שהאפגנים "יצטרכו להתרגל לקיום דל".

"סבלנו במשך 20 שנות מלחמת ג'יהאד, איבדנו בני משפחה, לא היה לנו אוכל, ובסוף, הפרס שלנו הוא הממשלה הזו. אז מה אם אנשים צריכים להיאבק עכשיו במשך כמה חודשים?" אמר הבכיר. "הפופולריות לא מעניינת את הטליבאן".

בכירי הארגון חזרו ואמרו מספר פעמים באחרונה שהם יקדמו בברכה סיוע זר לאפגניסטן, אך לא יתפשרו על עקרונות האיסלאם כדי לקבלו.

האם להתנות סיוע במיתון הטליבאן?

המשבר ההומניטרי, עם זאת, מעורר דיון בתוך הקהילייה הבינלאומית בשאלה אם להתנות סיוע זר בכך שטליבאן ימתן את התנהגותו ויכבד יותר נשים ומיעוטים.

שר הבריאות החדש של אפגניסטן, אורולוג שמונה על ידי הטליבאן ואחד האנשים הבודדים במשטר החדש שאינו איש דת, התחנן בפני הקהילייה הבינלאומית לא לנטוש את המדינה לגורלה. "זו אותה אמא, אותו ילד, אותו חולה שקודם עזרתם להם. הם לא השתנו", אמר ד"ר קלנדאר עיבאד בראיון. "ממשלות משתנות בכל המדינות".

ארגונים כמו המועצה הבינלאומית של הצלב האדום והאו"ם מזהירים שהסיוע במסגרת המשבר ההומניטרי חייב להינתן ללא תנאים. אמנם הדרישה מטליבאן לאפשר לנשים ללמוד ולעבוד חשובה, אומרים בארגונים, אבל מה שיותר דחוף הוא לוודא שהנשים האלה לא יקפאו למוות או יגוועו ברעב בחורף הקרוב.

ארה"ב ומדינות מערביות אחרות שכילו שני עשורים במלחמה באפגניסטן נושאות באחריות מיוחדת, אומרים חלק מהפקידים הבכירים הקשורים לסיוע.

"טביעת האצבע של המדינות האלה נמצאת בכל מקום במצב העגום כאן, כך שלכל הפחות הן יכולות להעביר את הכסף שאנו זקוקים לו כדי שאנשים לא ימותו במספרים גדולים מאוד החורף", אמר יאן אגלנד, מזכ"ל מועצת הפליטים הנורבגית, הפועלת ביותר מתריסר מחוזות באפגניסטן. בראיון מקאבול הוא הוסיף ש"להפסיק מימון מציל-חיים בגלל שאנחנו עדיין דנים בזכויות נשים יהיה טעות מרה".

אגלנד, לשעבר מנהל זרוע סיוע החירום של האו"ם, אמר שהארגון שלו לא יוכל לפתוח את בתי הספר לבנים במחוזות שבהם חל על בנות איסור ללכת לבתי הספר, אבל לא יעכב סיוע מציל-חיים.

הת'ר באר, מנהלת עמיתה של מחלקת זכויות הנשים בארגון Human Rights Watch, אמרה שמדינות שמסייעות כלכלית הבטיחו לשפוט את טליבאן על פי פעולתו, אבל הסיכון לרעב מותיר להם מעט ברירה והן יצטרכו לבסוף לתת את הסיוע בכל מקרה. "הטליבאן מחזיק את האפגנים כבני ערובה ומשחק 'צ'יקן' עם הקהילייה הבינלאומית", אמרה.

חולים רוכשים חומרי הרדמה לניתוח

כ-2,300 בתי חולים ומרפאות באפגניסטן היו תלויים במימון זר לפני השתלטות הטליבאן. רק 17% מהם פועלים כעת במתכונת מלאה, וב-64% מהם חסרים תרופות חיוניות, כך אמר ריצ'רד ברנאן, מנהל חירום אזורי של ארגון הבריאות הבינלאומי. הסיוע הבינלאומי היה אחראי גם לתשלום שכרם של עשרות אלפי רופאים, אחיות ומורים, שנאבקים כיום להתקיים.

בהראט, מרכז חלוקת המזון בחירום לתינוקות בתת-תזונה קיצוני, שמנוהל על ידי רופאים צרפתיים מהארגון "רופאים ללא גבולות" מלא עד אפס מקום, והיה צריך להרחיב את יכולת הקליטה. אל המרכז מגיעים תינוקות עם מצוקה נשימתית, מיובשים ובמצב של הלם. אימהותיהם אוכלות כל כך מעט שהן לא מצליחות לייצר חלב.

בבית החולים המחוזי בהראט, אנשי הצוות איימו להתפטר אחרי שלא קיבלו שכר במשך ארבעה חודשים. לבית החולים הממשלתי נגמרו אפילו תרופות נפוצות כמו אנטיביוטיקה ומצרכים בסיסיים כמו כפפות-מנתחים ותחבושות וישנו מחסור בחמצן. חולים צריכים לרכוש בעצמם את תרופותיהם, את חומרי ההרדמה וציוד אחר הנחוץ לניתוחים.

"אני מקווה שלא נגיע למצב שהיה לפני 25-30 שנה, כשבפועל לא היו מרפאות במדינה", אמר ד"ר מוחמד עארף ג'לאלי, מנהל בית החולים. "אנחנו עלולים לאבד כל מה שבנינו".

במחלקה האורתופדית, עבדול רחמן שוכב על מיטה עם סיכות שבולטות לו מהרגל, לאחר שנורה בזמן שגנבים שדדו ממנו את האופנוע שלו. הפצע הזדהם והרופאים אמרו לרחמן, אבא לשבעה ילדים, שכעת יכול להיות שהם יהיו חייבים לכרות את רגלו. "אם יקטעו לי את הרגל, אף אחד אחר לא יפרנס את המשפחה שלי", אמר רחמן, פועל בן 37. "מה יקרה לילדים הקטנים שלי?"

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד