גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית"ר כמשל: למה הבקרה התקציבית לא מצליחה למנוע את קריסת הקבוצות?

איך קורה שקבוצה בכדורגל הישראלי מעבירה תקציב בבקרה ובכל זאת לא סוגרת עונה? ● חלק מהסיבות: קריסת הבעלים, קושי להעמיד בטוחות על נכסים ופערים בין צפי ההכנסה לזו שבפועל ● מבקר המדינה הורה לבחון את הנושא, אבל פיקוח הדוק רק ימנע הגעת משקיעים

גאידמק, זאבי, חוגג, טביב, פניג'ל, בן גור / צילום: שלומי יוסף, פולי בלום, יונתן בלום, תמר מצפי, אסף שקד-וואלה, עינת לברון
גאידמק, זאבי, חוגג, טביב, פניג'ל, בן גור / צילום: שלומי יוסף, פולי בלום, יונתן בלום, תמר מצפי, אסף שקד-וואלה, עינת לברון

בתחילת השבוע הודיע מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שבמסגרת ביצוע ביקורת בהתאחדות לכדורגל תיבחן גם פעילותה הפיננסית של הרשות לבקרה תקציבית. למה עכשיו? קשה להאמין כי העניין מנותק מההקשר של האירועים האחרונים סביב בית"ר ירושלים - סאגת החובות של בית"ר וההסתבכות של משה חוגג מעלים שוב את שאלת הפיקוח הפיננסי על קבוצות כדורגל בישראל.

לבקרה אין יכולת למנוע קריסה

בישראל הוקמה הבקרה התקציבית ב-1991 כדי להגדיל את הפיקוח על מועדוני הכדורגל ולמנוע מצב של הגעה לחדלות פירעון. הצעד היה אז טבעי, עם תחילת עידן הבעלות הפרטית והמעבר של קבוצות מבעלות של עיריות ורשויות מקומיות לאנשי עסקים. הפיקוח אמנם עזר -קבוצות נדרשו "לנקות שולחן" בכל שנה מחדש ונרשמו פחות אירועים שבהם שכר לא שולם - אבל לאורך השנים התברר כי אין לבקרה יכולת אמיתית למנוע ממועדון כדורגל לקרוס.

הסיבה פשוטה: איש עסקים שמחזיק בקבוצת כדורגל עושה זאת במקביל לעסקיו האחרים - כאשר אלו קורסים, קווי האשראי נסגרים וקורסת גם קבוצת הכדורגל. יותר מזה, לפעמים קבוצת הכדורגל, שהיא הנספח הפחות חשוב, ננטשת בשלב הראשון. במקרה הטוב יכולה הבקרה התקציבית לנסות ולסחוט את הבטוחות שהעמיד הבעלים עד תום העונה. עוד כמה חודשים של הנשמה מלאכותית, וזהו.

ובכל זאת, מדוע קבוצה כמו בית"ר, לא מסוגלת לגמור עונה למרות שהיא "עברה בבקרה" בתחילת השנה? הבקרה התקציבית הרי אישרה את תקציב המועדון ודאגה שההוצאות, כולל שכר השחקנים והמאמנים, מגובות בבטוחות אישיות של הבעלים.

לאורך השנים ראינו כי "העברת הקבוצה בבקרה" היא לא מדע מדויק. גורם בכדורגל הישראלי שמכיר מקרוב את המנגנון של פעילות הבקרה התקציבית, אמר לגלובס שזה בסופו של דבר "משחק של ניהול סיכונים". למה הוא מתכוון? קודם כל, לאורך השנים שבהן פעלה הבקרה לא כל הבעלים נדרשו באמת להביא בטוחות אישיות על תקציב הקבוצה. "יש בעלים שנמצאים כבר הרבה שנים במועדון והם הוכיחו שתמיד כשהיה צריך להזרים כסף לקבוצה הם הזרימו. מהם כבר לא דורשים ערבויות אישיות על התקציב", אומר אותו גורם.

השיטה הזאת היא בסדר כל עוד לבעלים שמסומנים כלא-בעיתיים אין בעיות. אין לה כמובן מענה למצבים שבהם דברים משתבשים. כך למשל, בעלים שמחזיק באחת מקבוצות ליגת העל כבר למעלה משני עשורים נשאל בעבר מה יקרה אם חס וחלילה הוא יילך לעולמו באמצע העונה, מי יערוב לכסף של השחקנים. מה הוא ענה? "לא יודע, אני מקווה שהבת שלי".

משחק ניהול סיכונים שגורר בעיות

העניין השני הוא שלאורך השנים התברר כי העסקים של בעלי הקבוצות הם לא חד-גוניים, ולא תמיד הבקרה יודעת איך להעמיד בטוחות על נכסים שונים. הסיפור המוכר ביותר הוא כמובן זה של אמיר כבירי והפועל ת"א. כבירי העמיד בטוחות אישיות באמצעות חפצי אמנות - אוסף פסלים - שמאוחר יותר התברר כי לא ניתן לממשו. האוסף נותר בידי כבירי, והקבוצה פשטה רגל. גם מה שקורה עכשיו עם הבעלים של בית"ר לא מספיק ברור - לפי דיווחים שונים חוגג העמיד בטוחות באמצעות ארנק דיגיטלי ששימש להחזקת כסף וירטואלי. לפי אותם דיווחים, לבקרה יש קושי טכני לממש בטוחות אלו.

העניין השלישי שמקשה על העסק הוא אותו משחק ניהול סיכונים - כאשר קבוצת יוצאת לדרך בתחילת העונה, התקציב נבנה על פי צפי הכנסות. הקבוצה יושבת בבקרה ומתחילה להציג את ההכנסות הצפויות שלה - הכנסות ממכירת כרטיסים, זכויות שידור, ספונסרים, מכירת שחקנים, משחקים באירופה וכו’. כל סעיף הכנסה פוטנציאלי נבחן ומאושר בסופו של דבר על ידי הבקרה.

הבעלים נדרש להביא "מהבית" את הסכום שבין סך ההכנסות לבין התקציב שאותו הוא מעוניין להעמיד. כלומר, אם סך ההכנסות שאושרו הוא 30 מיליון שקל, וסך ההתחייבויות (התקציב) של המועדון לעונה הוא 40 מיליון שקל, הרי שהבעלים צריך להתחייב על 10 מיליון שקל נוספים. איך הוא מביא את הכסף? חלק קטן בצ’קים שהבקרה יכולה לפדות, חלק בבטוחות אישיות לנכסים שבבעלותו. בכל פעם שמגיעים לנקודה שבה נוצר חוסר בתזרים הבעלים מזרים כסף מכיסו.

ככה יוצאים לדרך בתחילת העונה. אלא שניהול הסיכונים גורר בעיות - פתאום מתברר שהקבוצה לא מצליחה לנצח, הקהל לא מגיע, או שהיא נענשה במשחק רדיוס או שניים - ובום, ההכנסות ממכירת כרטיסים שתוכננו על 15 מיליון שקל ירדו ל-8 מיליון שקל בלבד. כך נוצר בור של 7 מיליון שקל לא מתוכנן. מי אמור להביא אותו? הבעלים כמובן. כך מתחילה מערבולת, שבסוף מטביעה את כולם.

 

לפעמים הפתרונות שמאושרים בבקרה הם גרועים עוד יותר - קבלת הלוואות על בסיס הכנסות עתידיות מזכויות שידור או ממכירת כרטיסים. אז הקבוצה מונשמת מלאכותית עוד קצת, רק כדי לגלות שגם העתיד שלה נצבע שחור. בעונה שלאחר מכן כבר אין גם את אותם מקורות הכנסה, שכאמור נזרקו למערכה להצלת הקבוצה בצורת הלוואה.

המקומיים קורסים, הזרים בורחים

האם הפיקוח צריך להיות הדוק יותר? לא בטוח. ההתאחדות לכדורגל התאהבה במנגנוני הפיקוח ההדוקים, אבל עם הזמן הם גורמים לכך שאנשי עסקים בורחים מהכדורגל. הרבה בעלים זרים הוחמצו כאן בשנים האחרונות. נכון, טיבם לא ידוע, אבל כבר ראינו את קריסתם של הבעלים המקומיים "הלגיטימיים" שהובילו בסוף קבוצות גדולות לתהום (חוגג, כבירי) או את אלו שעשו זאת תחת עננה משפטית (טביב).

במגזר הפרטי הרי כל אחד יכול לקנות סופרמרקט או חברת הייטק, והאכיפה על ענייני שכר מתנהלת בבתי הדין לעבודה. בכדורגל זה שונה משום מה. המנגנון של הבקרה התקציבית פועל מתוקף העובדה שקבוצות כדורגל הן גוף דו-מהותי. כלומר, שגם אם מועדון כדורגל הוא חברה בע"מ הרי שהוא שייך גם לציבור, ולכן חלות עליו נורמות ציבוריות.

ההסתכלות הזאת היא קצת נחלת העבר וקשורה לכך שהקבוצות נהנות מכספי ציבור. אבל המקרה הזה כבר לא לגמרי נכון. קבוצות הן אולי ציבוריות ברמה ההיסטורית, אבל הן מוחזקות על ידי בעלים פרטיים. הם אלו שמכניסים כסף. לאורך השנים פחות כסף מגיע "מהציבור", כלומר מתמיכה של עיריות או רשויות מקומיות. גם עבור השימוש באצטדיון הכדורגל העירוני משלמות הקבוצות, כלומר הבעלים, דמי שימוש לעיריות.

בסופו של דבר, מתברר כי הפיקוח לא יכול לטפל בבעית נזילות שמתרחשת אצל בעלים. היא יכולה, במקרה הטוב, להבטיח שהקבוצה תיזחל על גחונה עד סוף העונה.

עוד כתבות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד