גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מענקים של חצי מיליארד שקל למלונות יוזילו את החופשה הבאה שלכם?

מ-2018 ועד 2021 אישר משרד התיירות מענקים בכ-500 מיליון שקל להקמה ולשדרוג של בתי מלון, שכשליש מהם שולמו או ישולמו עם השלמת הבנייה ● מה החסמים העומדים בפני היזמים בתחום, והאם הגדלת ההיצע יוזיל את החופשות?

מלון סיקס סנסס ביישוב שחרות / צילום: אתר החברה
מלון סיקס סנסס ביישוב שחרות / צילום: אתר החברה

מ-2018 ועד 2021 אישר משרד התיירות מענקים של כ-500 מיליון שקל להקמה, לבנייה או לשדרוג של בתי מלון בישראל, כך על פי דוח של מינהלת ההשקעות במשרד התיירות, שהתקבל במסגרת בקשת חוק חופש המידע שהגישה עמותת הצלחה.

מתוך המענקים שאושרו, שולמו בפועל מענקים בהיקף של כ-31.5 מיליון שקל בלבד - חלקם עבור הקמת מלונות חדשים וחלקם עבור שדרוג ושיפוץ בתי מלון קיימים. תקציב משרד התיירות לשנת 2022 למענקי העידוד למלונאים עומד על 160 מיליון שקל.

במשרד התיירות מאמינים שכדי להוזיל את מחירי החופשה בישראל יש להגדיל את היצע המלונות. במשרד מדגישים כי "גם כשקמים מלונות יוקרה - הגדלת ההיצע מובילה להורדת מחירי החופשה. יתרה מכך, מלון הוא כמו מפעל קטן והקמת מלונות בעיקר בפריפריה מקדמת את התעסוקה, זאת מעבר לכסף שמשאירים התיירים במשק הישראלי בעת ביקורם בארץ".

שיעור המענק שיכולים לקבל יזמים המקימים מתקן מלונאי עומד על כ-20% מגובה ההשקעה, עם תוספת של 13% בבנייה של מלונאות עממית, כלומר עד שליש מההשקעה.

חלוקת המענקים נעשית על פי נוהל לעידוד השקעות הון בהתאם לאזורים הקבועים בצו לעידוד השקעות הון ובהתאם לתנאי הנוהל, כך למשל נקבע מענק מוגדל לטובת פרויקטים שיקומו בטבריה מתוך מטרה לעודד את התיירות בעיר, וכך המענק לבונים בטבריה יגדל ל-28%.

הגדלת היצע המלונות תשפר את המוצר התיירותי שיש לישראל להציע ובעיקר תסייע להוזיל את החופשות. עידוד יזמים לבנייה הוא חלק מהמאמץ, אבל האם המענקים שהוענקו יצליחו להביא למטרה המיוחלת?

בסיכום 2021 על פי נתוני התאחדות המלונות כ-57 אלף חדרים בבתי מלון פרוסים בישראל - צמיחה של כ-1,300 חדרים ביחס ל־2020. למעשה, מאז שנת 2000 צמח מספר חדרי המלון בישראל באופן איטי ומדורג בכ-10,000 חדרים בלבד: בשנת 2000 היו כ-46 אלף חדרים ברחבי הארץ, מספר שלא השתנה עד ל-2010. בשנת 2014 הגיע מספר החדרים לכ-50 אלף, ומאז הוא עולה מדי שנה בכ-1,000 חדרים.

כ-11 אלף חדרים מונים בתי המלון באילת, מספר דומה מונים בתי המלון בירושלים, בתל אביב מספר החדרים עומד על כ-9,700. בטבריה וסביבתה היצע החדרים עומד על כ-4,800. מלונות ים המלח מונים כ-4,000 חדרים.

כבר כאשר ביקרו בישראל 4.5 מיליון תיירים (בשנת השיא, 2019) העריך משרד התיירות כי קיים מחסור של כ-800 חדרי לינה בתל אביב וכ-400 חדרים בירושלים. ככל שיגדל מספר התיירים שיבקרו בישראל - מחסור חדרי הלינה שמתקדם בקצב איטי יותר - יפעל לרעת הנופשים. במשרד התיירות מעריכים כי כשנגיע למשל ל-7 מיליון תיירים - אם לא יגדל היצע חדרי הלינה שיש כיום, המחסור יעמוד על כ-14 אלף חדרים בכלל הארץ - בעיקר בירושלים ובתל אביב. ומה יקרה ביום שיגיעו לישראל 10 מיליון תיירים? על בסיס מספר החדרים כיום מעריך משרד התיירים מחסור של 29 אלף חדרים.

מה יקרה קודם, נגיע ל-10 מיליון תיירים או שנגיע למספר החדרים הרצוי? המשוואה ברורה, היצע שלא נותן מענה לביקוש מוביל לזינוק במחירים, וישראל היקרה ממילא לתיירים תהיה נגישה לקהלים מצומצמים שיהיו מוכנים להוציא את המחירים לחופשה בארץ הקודש אם קצב הבנייה לא יגבר.

המענק: לפעילות של 15 שנה לפחות

כאן נכנסים היזמים לתמונה: כדי לקבל מענק עליהם להגיש בקשה ונבדקת עמידתם בקריטריונים. כך למשל לא ניתן להגיש בקשה למענק עבור בנייה של מבנה מלונאי שיותר מ-50% מהיחידות שהוא כולל נמכרו (לטובת דיור). תנאי אחר דורש שמיום פתיחתו יפעל בית המלון לפחות 15 שנה בהתאם לרמת האירוח אושרה. הנהלים קובעים תקרת השקעה המוכרת לטובת המענק לחדר: מכ-120 אלף שקל למיטה באכסניית נוער ועד 1.1 מיליון שקל לחדר במלון סוויטות בריזורט יוקרה.

בין המענקים שהוענקו בעת האחרונה קיבלו למשל יזמי מלון סיקס סנסס בשחרות מענק נוסף של 1.835 מיליון שקל: יזמי המלון קיבלו אישור למענק של 9 מיליון שקל עוד ב-2010 וב-2018 קיבלו היתר למענק נוסף של 2 מיליון שקל לאור הרחבת המלון ב-11 חדרים נוספים.

חברת מלונות ריץ קיבלה 3.9 מיליון שקל על שדרוג מלון מרידיאן בירושלים בהשקעה של כ-22 מיליון שקל. מענק של 5.4 מיליון שקל קיבל יזם מלון סי הוטל בנווה אילן, מתוך השקעה של כ-35 מיליון שקל. היקף המענק שאושר עומד על כ-7 מיליון שקל. ישרוטל קיבלה מענק של כ-2 מיליון שקל על שדרוג מלון מצפה הימים בעלות של כ-11 מיליון שקל. מענק של 11.5 מיליון שקל (מתוך מענק של 30 מיליון שקל שאושר) הוענק ליזם י.ש מרגוע, המקים מלון שצפוי להיפתח השנה בירושלים בהשקעה של כ-150 מיליון שקל.

ברשימת המענקים שאושרו אולם טרם הועברו (בהתאם לסטטוס התקדמות הבנייה) ניתן למנות כ-52.6 מיליון שקל למלונות אסטרל על הקמת מלון אסטרל לייט באילת, שצפוי למנות 456 חדרים. מדובר בשליש מההשקעה היות שמדובר במלון עממי.

ליזמים המקימים מלון באיילת השחר אושר מענק של כ-12 מיליון שקל מתוך השקעה של כ-60 מיליון שקל. הקמת כפר נופש בכורזים תזכה את היזמים במענק של כ-18 מיליון שקל, ועל הקמת מלון סטאי עכו אושר מענק של 13.7 מיליון שקל. מענק של 40.7 מיליון שקל יוענק לחברת נצבא עם השלמת בניית מלון באיירפורט סיטי בהשקעה של כ-203 מיליון שקל.

"רמת הסיכון במלונאות הרבה יותר גדולה"

ב-2021 נרשם שיא של כחמש שנים בהתחלות בנייה למלונאות בישראל. האם המענקים, הניתנים מכספי משלם המסים, אכן מעודדים את היזמים להשקיע ולפעול בתחום?

"רמת הסיכון בענף המלונאות גדולה בהרבה ביחס להשקעות אחרות בתחום הנדל"ן", אומר עופר פופס, המשמש כיועץ כלכלי בתחום המלונאות. את הסיכון הוא מנמק בעיקר במצב ביטחוני נזיל שאליו הצטרפו כעת סיכונים חדשים בדמות מגפה עולמית שאת השלכותיה בענף המלונאות לא ישכחו עוד שנים רבות. "גם בהיקף המימון שהבנקים נותנים ליזמים בתחום המלונאות מגולמת פרמיית הסיכון ליזם המשקיע בתחום. המענקים למלונאים ניתנים על בסיס חוק עידוד השקעות הון, ובמלונאות החשיבות של המענקים מקבלת משנה תוקף משום שהענף נתון לתנודות ולסיכונים. בהרבה מקרים המענק מכריע האם ללכת על פרויקט או לוותר עליו, בוודאי במקומות עם רגישות גבוהה יותר לתנודות כמו נצרת, ירושלים וטבריה, שם כשהתיירות הנכנסת נעצרת, ההשפעה ניכרת מיידית".

המענקים מוענקים גם לבונים מאילת, שנהנית מתפוסה גבוהה.
"באילת התשואה אינה מספיקה ולכן יש חשיבות למענקים שיאפשרו ליזם להקטין את היקפי ההלוואות ואת ההון להשקעה - במשוואה כזו התשואה תעלה והיא תהווה תמריץ להקמת פרויקטים. משרד התיירות החריג את תל אביב ממפת המענקים משום שיצאו מנקודת הנחה שתל אביב ‘מסתדרת’ גם כשאין תיירות נכנסת.

"לפני כשנתיים הוחלט להחריג זמנית את תל אביב ולהעניק מענק של כ-10% להסבה של מבנים למלונאות. בימים כתיקונים אפשר לומר שתל אביב חווה רמת סיכון נמוכה יותר כי יש לה עוגנים שפחות רגישים או משפיעים על התיירות הנכנסת, למשל במקרה של אירוע ביטחוני, אבל הקורונה שינתה גם את זה".

"האישור מוסיף 'נקודות זכות' גם במימון הבנקאי"

גם מבחינת עו"ד כרמית בר-און, ראש תחום מלונאות ותיירות במשרד עורכי הדין מיתר, עבור רוב היזמים המענקים הם בבחינת ‘להיות או לחדול’. "המענקים מהווים עבור מרבית היזמים מרכיב משמעותי בתקציב ההקמה - 20%-33% מהיקף ההשקעה. מאחר שפרויקט מלונאי עובר בדיקה קפדנית בדרך לקבלת אישור לצורך קבלת מענק, הבדיקה והאישור יכולים להוסיף לפרויקט ‘נקודות זכות’ הן לצורך קבלת מימון בנקאי והן לצורך התקשרות עם חברת ניהול מלונאית מקומית או בינלאומית".

עד כמה המענקים מושכים לישראל רשתות דוגמת סיקס סנסס?
פופס: "למענקים אין השפעה על הרשתות משום שהיזמים הם שמקבלים את המענק. בסיקס סנסס למשל היזם רוני דואק קיבל את המענק".

המלונאים מייחלים להקלות בארנונה בטענה שיוזילו את הלינה.
"הקלות בארנונה הן יעילות אבל הן לא עונות על מצוקת היזמים לצורך תזרימי בזמן ההקמה. שיעור הארנונה למלונאות בישראל עומד על 2%-5%, כלומר בין 80 ל-120 שקל למ"ר. בהרבה מקומות בעולם מלונאים לא משלמים ארנונה אלא התיירים משלמים מס תייר שמועבר למדינה ולכן ההכנסה הזו תלוית תפוסה".

מי צריך עוד חדרים כשהתפוסה בשפל

מנגד, האם יש צורך בהגדלת חדרים כשהתפוסה במלונות נמצאת זה שנתיים בשפל? את 2021 הגדירו בהתאחדות המלונות כ"שנה השחורה של התיירות הנכנסת". השנה הסתכמה עם תפוסת חדרים ממוצעת של 39% לעומת 70% בממוצע ב-2019, לפני המגפה. התפוסה השנתית בתל אביב עמדה על 28% ב-2021, בירושלים על 21%, מלונות נצרת סיכמו את השנה עם 12% - הרבה פחות ממלונות אילת שהגיעו ל-63% בממוצע.

"הראייה בתיירות היא תמיד לטווח רחוק", אומר פופס, שמציע לבחון את המחסור בחדרים ברזולוציה של ערים. "בת"א יש צורך בעוד לפחות 10,000 חדרים בקצוות של רמות האירוח, כלומר מלונות יוקרה ופתרונות מוזלים. גם בירושלים ובסובב כנרת יש צורך באלפי חדרים. אין ספק שהגדלת היצע החדרים תוזיל את המחירים".

לדבריו, "בקורונה, מי שהתחיל לבנות לא הפסיק ומי שהוציא היתרים מבין שעד שהוא יבנה כבר לא תהיה קורונה, זה לא משפיע על קבלת ההחלטות".

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א