גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקראינה מקימה "צבא אינטרנט" כדי ללחוץ על חברות מערביות הפועלות ברוסיה

המתנדבים ב"צבא האינטרנט", שהוקם ע"י המשרד לשינוי דיגיטלי של אוקראינה, פועלים ברשתות החברתיות נגד חברות שונות, בהן מקדונלד'ס, ג'ונסון אנד ג'ונסון ונסטלה

סניף מקדונלד'ס במוסקבה / צילום: Reuters, DPA / Picture Alliance
סניף מקדונלד'ס במוסקבה / צילום: Reuters, DPA / Picture Alliance

בחודש שעבר, משתמשת בטוויטר העלתה פוסט נגד ג'ונסון אנד וג'ונסון במחאה על כך שהחברה המשיכה לעשות עסקים ברוסיה לאחר שפלשה לאוקראינה. "תפסיקו לשתף פעולה עם המדינה התוקפנית. תראו איפה אתם עומדים, זנחו את השוק הרוסי", כתבה @AnnDmi3 ב־11 במרץ ותייגה את ענקית מוצרי הבריאות.

זה לא היה ציוץ בודד. הפוסט היה חלק ממסע לחצים מקוון שתואם על־ידי המשרד לשינוי דיגיטלי של אוקראינה. המשרד הקים מה שהוא מכנה "צבא אינטרנט": קבוצה של מתנדבים שעוזרים לאוקראינה להילחם את מלחמת המידע והסייבר, כולל הרבה מתנדבים ברשתות חברתיות המעלים מסרים המתייגים בנפרד חברות מערביות שעושות עסקים ברוסיה, כך אמר מיכאילו פדורוב, השר לשינוי דיגיטלי באוקראינה. 

300 אלף מתנדבים

כ־300 אלף מתנדבים הצטרפו למאמץ, והפוסטים שלהם ברשתות חברתיות מגיעים לכ־100 מיליון משתמשים ביום, כך אמר פדורוב בראיון. בימים האחרונים הפנתה הקבוצה את תשומת־ליבה לפקידי ממשלות זרות, והיא לוחצת עליהם לספק לאוקראינה נשק כבד, אמר השר.

המשרד הורה למתנדבים להפעיל לחץ על כמה עשרות חברות מערביות ומספק ניסוחים לדוגמא לפוסטים שאפשר להעלות ברשתות חברתיות דרך ערוץ שמיועד לכך בטלגרם, כך למד הוול סטריט ג'ורנל מעיון בערוץ המדובר.

ג'ונסון אנד וג'ונסון הכריזה ב־29 במרץ כי היא מפסיקה למכור את מוצרי הטיפוח האישיים שלה ברוסיה, אבל אמרה כי תמשיך למכור תרופות וציוד רפואי שם. החברה לא הגיבה מעבר לכך.

חברה נוספת שהייתה יעד של המשרד, מקדונלד'ס, הודיעה בחודש שעבר כי תסגור באופן זמני את כל הסניפים שלה ברוסיה

לחץ ברשתות החברתיות

חברות רבות אחרות שהיו במוקד המאמצים השהו או הפסיקו את פעילותן ברוסיה מאז שהחלה הפלישה לאוקראינה. הסיבות שנתנו לכך היו מגוונות - החל מקושי לעשות עסקים במסגרת הסנקציות ועד חששות לביטחון העובדים.

אף אחת מהחברות בצד הנמען של הפוסטים לא ציינה את הלחץ ברשתות החברתיות כאחד המניעים להחלטה להפסיק לפעול ברוסיה.

ענקית הסופרמרקטים הצרפתית Auchan Retail International, שיש לה סניפים במדינות אירופיות רבות, הייתה יעד בעת האחרונה ל"צבא האינטרנט".

"אחת החברות הכי עקביות ועקשניות בסירוב לצאת מרוסיה היא @AUCHAN_France. בסוף השבוע, אני דוחק בכם ללכת לסניף הקרוב לביתכם ולהפגין מולו. אם אתם לא יכולים לעשות זאת, לפחות אל תקנו שם", צייץ ארטם סטלמשוב מקייב ב־9 באפריל.

דובר של החברה סירב להגיב. ב־Auchan ציינו שכי אמרו בעבר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי החברה מתנגדת למלחמה באוקראינה, אבל רואה זאת כתפקידה לספק מזון לאוכלוסייה הרוסית.

חברות אחרות עליהן העלו המתנדבים פוסטים אמרו כי היו להן סיבות טובות להמשיך לפעול ברוסיה, כולל אספקת ציוד חיוני או תרופות או המשך בפעילות צדקה.

ענקית הנפט הבריטית Shell הודיעה ב־8 במרץ כי תיסוג מהמעורבות של בגז טבעי ונפט ברוסיה, מסיבות הומניטריות. דובר של החברה אמר כי הפוסטים ברשתות חברתיות לא השפיעו על ההחלטה. 

"צבא האינטרנט" לעתים מתייג אנשים בעלי השפעה בפוסטים, מתוך תקווה לגייס אותם לקדם את המטרה של אוקראינה. דמויות תקשורתיות מובילות היו יעד לתיוגים - כולל העורכת הראשית של רויטרס אלסנדרה גאלוני, העורך הראשי של ה"וול סטריט ג'ורנל" מאט מוריי, העורך המנהל ב"ניו יורק טיימס" דין באקה, העורך המנהל ב"לוס אנג'לס טיימס" קווין מרידה והעורכת הראשית של "USA Today" ניקול קרול - בין היתר כדי לקדם רעיון לפיו העיתונים יתחילו לסרב לפרסם פרסומות של חברות הממשיכות לפעול ברוסיה.

רויטרס אמרה כי לא ענתה לציוצים האלה. ב"ניו יורק טיימס" אמרו כי הם לא משתתפים בחרמות מאורגנים. ב"USA Today" אמרו כי הם מחויבים לדיווח הוגן על הפלישה הרוסית לאוקראינה. ה"ג'ורנל" וה"לוס אנג'לס טיימס" סירבו להגיב. 

כוח השיימינג 

בגלל שהמתנדבים לעתים קרובות מעלים את אותו טקסט ותמונות, הפעילות שלהם יכולה להיראות לפעמים כפעילות של בוטים. עם זאת, צבא האינטרנט לא מפעיל בוטים, כך אמר אדם המעורב במאמץ.

המאבק אינו הניסיון היחיד לרתום את כוח הרשתות החברתיות לביוש (שיימינג) של חברות כדי לגרום להן לנתק קשר עם רוסיה. הקבוצה Boycott Russia, שנוסדה על־ידי חברת הייעוץ הבריטית הייגייט, היא אחת מכמה קבוצות פעילים הפועלות לפי כללים דומים. אחרות כוללות את UA Telegram Army, Squeezing Putin ו­־Exit Russia.

"ניתוק כל הקשרים עם רוסיה וניתוק כל המימון הם הדרך היחידה לעזור לעצור את המלחמה הזוועתית שרוסיה פתחה בה נגד העם האוקראיני", אמרה ולריה מלניצ'וק, סגנית נשיא ביהייגייט ואחת המייסדות של Boycott Russia. מלניצ'וק היא אוקראינית הגרה בלונדון.

Boycott Russia החל לצבור תאוצה ב־1 במרץ, כשוולדימיר קליצ'קו, מתאגרף לשעבר ממוצא אוקראיני, צייץ ל־791 אלף עוקביו: "תפסיקו לממן את המלחמה של פוטין. על־ידי קניית מוצרים רוסיים, עשיית עסקים עם רוסיה, אתם משקיעים במלחמה האיומה נגד העם האוקראיני".

לחשבון הטוויטר של Boycott Russia יש יותר מ־4,500 עוקבים. עמוד האינסטגרם של הארגון, שמוציא פוסטרים המותחים ביקורת על חברות שונות, נעקב על־ידי יותר מ־11 אלף איש.

בין מנהיגי הארגון נמצאת נטלי יארסקו, אוקראינית שנולדה בארה"ב והייתה שרת האוצר של אוקראינה מ־2014 עד 2016, ודמיטרו דובילט, שר לשעבר בקבינט השרים של אוקראינה. Boycott Russia הודיע כי הצליח לגייס כ־7,000 מתנדבים מרחבי העולם לעזור למאמץ.

ב־23 במרץ צייץ הארגון מסר שמתח ביקורת על נסטלה על כך שהחברה ממשיכה למכור כמה מוצרים ברוסיה, אם כי החברה כבר הסירה מותגים כמו קיט קט ונסקווויק מהמדינה. "המשך מימון פושעי מלחמה פוגע במוניטין שלכם", נכתב בציוץ, שהחברה הייתה מתויגת בו.

בנסטלה סירבו להגיב. ב־29 במרץ החברה אמרה שתצמצם את כמות המוצרים שהיא מוכרת ברוסיה ותפסיק למכור שם מזון לחיות מחמד, קפה וממתקים שבעבר היו זמינים. החברה הודיעה שתמשיך בייצור מוצרים חיוניים, כמו תרכובת מזון לתינוקות ומזון לבתי חולים, שעדיין ניתן להשיג במדינה.

עוד כתבות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות