גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא מדיניות ברורה ועם תלות בשופט: כך מתפרסמים פסקי דין בענייני משפחה

הנהלת בתי המשפט מעודדת את השופטים לפרסם החלטות, כשהחוק קובע כי ברירת המחדל היא שלא לפרסם • נשיאת העליון אסתר חיות הקימה ועדה שתבחן את פומביות הדיון ופתיחת הדיונים לציבור • אולם החלטות רבות לא מתפרסמות, בזמן שקיימות פסיקות מנוגדות באותם בתי המשפט

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב / צילום: אמיר מאירי
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב / צילום: אמיר מאירי

החוק בישראל קובע כי דיונים בבית המשפט לענייני משפחה אסורים לפרסום, אלא אם בית המשפט החליט אחרת. הסיבה היא העיסוק בענייניהם הפרטיים של הצדדים, בהם קטינים. בשנים האחרונות החלה מגמה של פרסום יותר החלטות, ללא פרטי הצדדים, ביוזמת שופטים או לבקשת הצדדים. השינוי נובע מההבנה של השופטים ושל נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לגבי הצורך בשקיפות, וחשיבות פרסום ההחלטות.

בפברואר השנה הקימה חיות ועדה בראשות השופט שאול שוחט ושופטי משפחה שתבחן את פומביות הדיון בבתי המשפט לענייני משפחה, האפשרות לפתוח דיונים לציבור, והגדלת היקף פרסום פסקי הדין. המערכת מבינה כי יש צורך בשינוי. בשנים האחרונות הועלו שורת הצעות חוק בנושא, כך שבתי המשפט יחויבו לפרסם את ההחלטות ללא פרטים מזהים.

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: רפי קוץ

אולם אף שההבנה כבר קיימת, המצב הנוכחי, שמקורו בחוק, בעייתי ביותר. רק חלק מההחלטות מתפרסמות - בהתאם לרצונו של כל שופט, לפי אופיו והאינטרסים שלו. אין מנגנון אחיד והיכולת לבקר את ההחלטות אם להתיר פרסום, או לא, קשה ביותר.

השוואה מדגמית בין חמישה שופטים שונים בנוגע למספר ההחלטות שהתירו לפרסום והופצו על ידי מערך הדוברות של הרשות השופטת במהלך השנים 2020-2019, מעלה פערים עצומים. 91 החלטות של השופט אסף זגורי מבית המשפט בנצרת; 79 החלטות של השופט ארז שני ו־22 החלטות של השופט יחזקאל אליהו, שניהם מבית המשפט בתל אביב. לעומתם, השופט בנימין יזרעאלי מבית המשפט בפתח תקווה וחגית מטלין, סגנית נשיא בית משפט בראשון לציון, התירו לפרסום החלטה אחת יחידה במשך שנתיים.

הנהלת בתי המשפט מכירה בצורך בפרסום

בג"ץ דן בעתירה שהגישו חוקרים מהאקדמיה נגד הנהלת בתי המשפט. הם ביקשו גישה ל"נט המשפט", מערכת המידע לניהול בתי המשפט, במטרה לעיין בתיקים של בית משפט לענייני משפחה. בנובמבר 2020 הסתיים ההליך בהסכמת העותרים, לאחר שהנהלת בתי משפט הודיעה על "קידום צעדים פנימיים שיציפו את הצורך והחשיבות של פרסום פסקי דין של בתי המשפט לענייני משפחה תוך הסרת פרטים מזהים". שופטי העליון הוסיפו שהם סבורים כי ישנה "חשיבות לשינוי תפיסתי שיאפשר פרסום".

 

חשיבות הפרסום לציבור היא גדולה ובאה לידי ביטוי בכמה מישורים: חשיפת הציבור לתמונה המשפטית העדכנית בשלמותה, במטרה להכיר את המצב המשפטי העדכני, וכן מתן אפשרות לביקורת ציבורית שתורמת לקידום חברתי ושינויי חקיקה. הפרסום תורם להגינות ההליך, ומחזק את הלגיטימיות של מערכת המשפט.

כיצד הציבור יכול לכלכל את צעדיו אם הפסיקה לא מתפרסמת במלואה? עו"ד רפי שדמי מסביר כי יש פערים בין החלטות בתי המשפט. "יש שופטים שסבורים שהחוק הרלבנטי ברור ומדבר בעד עצמו וחזקת הגיל הרך חלה, ויש שסבורים כי אין עוד מקום להיצמדות לחזקת הגיל הרך. אילו בעלי הדין היו יודעים את עמדת השופטים, הם היו יכולים לכלכל את צעדיהם בהתאם".

רפי שדמי / צילום: גיל הדני

גם עו"ד אלון סולומון מסביר כי קיימת חוסר אחידות בפסיקה של בתי המשפט לענייני משפחה, למשל בפסיקת סכומי המזונות. "העמימות פוגעת במתדיינים אך חשוב מכך, היא פוגעת במערכת המשפטית עצמה ובכרסום האמון הציבורי", מסביר עו"ד סולומון. "בתחום דיני המשפחה עדיין ישנה שונות רבה וחוסר אחידות בין פסקי הדין בקשר לאותם נושאים, לא פעם באולמות שונים באותו בית משפט עצמו. זה מעצים, ללא צורך, את חוסר הוודאות המשפטי הקיים".

אלון סלומון / צילום: תמונה פרטית

עו"ד רונן דליהו, לשעבר יו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה של לשכת עורכי הדין, אומר כי יש היגיון רב במצב הקיים נוכח צנעת הפרט של הצדדים. מאידך, הוא סבור שיש מקום לחשוף את ההחלטות לצורך מחקרים אקדמיים. דליהו מציע להקים גוף מתוך הנהלת בתי המשפט שידאג לצנזור הפרטים המזהים. הוא מדגיש את המטרות המרכזיות: כדי שהציבור יידע את ההלכות, יוכל לבקר את ההחלטות ולהביא למצב של אחידות.

עו''ד רונן דליהו / צילום: קרן מזור

דליהו מסביר כי מבחינת ציבור עורכי הדין, יש חשיבות קריטית לדעת מה גישת שופט מסוים, במטרה להכין עצמו לתיק לטובת הלקוח. לדבריו, לעורכי הדין יש צורך רב בפרסום. "זה עוזר לנו לעזור ללקוח. אנחנו נדע בפני מה אנחנו עומדים ואילו טיעונים יעבדו טוב יותר אצל שופט מסוים".

נקודה נוספת היא העובדה שפרסום פסק דין מוביל, לעתים, לשינוי חקיקה.
"אם יש לשופט ביקורת על חקיקה מסוימת אבל הוא ישאיר את פסיקתו בתוך ארבע קירות של אולם המשפט, לא יהיה שינוי חברתי", אמר דליהו, שציין כי הדוגמה הקלאסית היא מה שקרה בנושא מזונות ילדים במשמורת משותפת. "המהפכה התחילה אצל שופטי המשפחה. אם הם לא היו מפרסמים את פסקי הדין, שינוי הגישה לא היה קורה".

הדיונים באוסטרליה וארה"ב בדלתיים פתוחות

לפי סקירה שנערכה על ידי הלשכה המשפטית של הכנסת, באוסטרליה ובארה"ב (למעט בדלוור) הדיון בנושאי משפחה יתנהל בדלתיים פתוחות, אלא אם בית המשפט החליט אחרת. באנגליה ההחלטה תלויה בשופט שמנהל כל תיק, ובניו זילנד וברוב המחוזות בקנדה - ברירת המחדל דומה לישראל. אך בניגוד למצב בארץ, לא נמצאה מדינה שבה מוטל איסור סטטוטורי גורף על פרסום הפסיקה בענייני משפחה.

האם נכון לפרסם כל החלטה, או רק כאלו עם חשיבות מיוחדת? במצב רגיל חל כלל פומביות הדיון, אך בבתי המשפט לענייני משפחה - השופטים מפעילים שיקול-דעת. אחת מטענות המתנגדים היא כי לא מדובר בהחלטה חשובה. הרכב בראשות שופטת בית המשפט המחוזי מרכז מיכל ברנט קבע כי ההחלטה אם לפרסם לא תלויה בחשיבות פסק הדין משום שעניין החשוב לאחד, ייתכן שלא יהיה חשוב לשני. כמו כן, הם קבעו כי לכל אחד עניין שונה בפירות המשפטיים, ופרסום החלטות ופסקי דין של בתי המשפט למשפט הוא עניין חשוב בפני עצמו.

מהרשות השופטת נמסר: "הרשות השופטת רואה חשיבות רבה בקידום השקיפות בכל תחומי פעילותה ומקדמת מהלכים שונים על מנת להנגיש את בתי המשפט לציבור בדרכים מגוונות. במהלך השנים פורסמו פסקי דין רבים אשר הותרו לפרסום לפי שיקול-דעת השופטים בתיקים שונים. במסגרת הדיון בבג"ץ 8001/19 הציעה הנהלת בתי המשפט כי תפעל להגברת השקיפות ובמסגרת זו ננקטו וננקטות פעולות שונות על מנת להגביר את השקיפות: התקיימה הכשרה ייעודית לכתיבת פסקי דין בהתממה (ללא פרטים מזהים); מערך הדוברות מקיים קשר שוטף עם שופטי המשפחה במחוזות על מנת לעודד אישור פרסומם של פסקי דין; ומפיץ באופן שוטף פסקי דין מותממים למאגרים משפטיים, לתקשורת ומפרסמם באתר הרשות השופטת. הנתונים מעידים כי במהלך השנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר פסקי הדין שאושרו לפרסום והופצו. כך בשנת 2019 הופצו על ידי הדוברות ופורסמו באתר 213 פסקי דין, ב־2020 - 660, וב־2021 - 930.

"בנוסף, לאחרונה הוקם צוות ייעודי פנים־ארגוני שתפקידו לגבש המלצות בסוגיית פומביות הדיון בבתי המשפט לענייני משפחה, ובמידת הצורך לקדם חקיקה. כמו כן מונתה ועדה לבחינת סוגיות הנוגעות לסביבת העבודה בבתי המשפט לענייני משפחה. בנוסף הוקם צוות משותף למערכת בתי המשפט, למשרד המשפטים ולכנסת הבוחן את האפשרות להקמת פלטפורמת מאגר פסיקה דיגיטלי. במסגרת הצוות ייערך מיפוי של פרסום פסיקה בכל סוגי ההליכים בארץ ובעולם על מנת לטייב את אופן פרסום הפסיקה".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר