גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מנכ”ל רשת טרגט חושב שצריך להיפטר במהירות ממלאי עודף

ענקית הקמעונות האמריקאית דיווחה רק לאחרונה על רווחים רבעוניים נמוכים מהצפוי, בין היתר בשל העלות הכרוכה בניהול מלאי גדול • המנכ"ל מרגיש שדרוש כעת שינוי אסטרטגיה (נוסף), ומנסה להסביר למשקיעים למה הוא נוקט מהלך שצפוי לנגוס עוד ברווחי החברה

מנכ''ל טרגט, בריאן קורנל / צילום: Associated Press, Mark Lennihan
מנכ''ל טרגט, בריאן קורנל / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מנכ"ל טרגט בריאן קורנל החליט השבוע החלטה שתואמת דפוס חוזר בקריירה שלו: שינוי אסטרטגיה חד שמותיר חלק מהמשקיעים בניסיון להבין על מה ולמה. קורנל, שהצטרף לענקית הקמעונות האמריקאית כמנכ"ל ב־2014, מקווה שהצעד שלו ישתלם בטווח הארוך, בדומה לדרך שבה צעדים דומים השתלמו בעבר.

ביום שלישי הפתיע קורנל חלק מהמשקיעים כשאמר שהרשת, מהגדולות בארה"ב, תדווח ברבעון הקרוב על רווחים נמוכים מהצפוי, כיוון שהיא תמהר להיפטר ממלאי עודף בעקבות שינוי בדפוסי הקנייה. החדשות מגיעות פחות משלושה שבועות אחרי שטרגט דיווחה על רווחים נמוכים מהצפוי, שאחת הסיבות להם הייתה העלות הכרוכה בניהול מלאי גדול. כעת, החברה תבטל הזמנות במהירות או תמכור מוצרים ברבעון הקרוב בהנחה גדולה - מה שצפוי לנגוס ברווחים שלה אפילו יותר, אמר קורנל.

רשתות קמעוניות אחרות שיש להן יותר מדי מלאי במחסנים - כולל וולמארט, מייסי'ס וגאפ - הודיעו שיעניקו הנחות על חלק מהפריטים ויחזיקו אחרים כדי למכור אותם ברגע הנכון מבחינה עונתית.

"אנחנו חייבים להיות החלטיים כדי להקדים את זה ולוודא שזה לא נמשך כל המחצית השנייה של השנה", אמר קורנל בראיון מוקדם יותר השבוע. מניית טרגט ירדה ב־7% כשהשוק נפתח ביום שלישי, ואז שיקמה חלק מהערך שלה במהלך היום, ובסופו של דבר סגרה בירידה של 2.3%.

במהלך פגישת המשקיעים השנתית ביום רביעי, מנהלי טרגט  נשאלו מדוע החברה קיצצה את תחזית הרווחיות זמן כה קצר לאחר שכבר הכריזה על רווחים נמוכים.

"אמנם המשכנו לראות תנועת קונים חזקה וצמיחה במכירות מאז שדיווחנו על תוצאות הרבעון הראשון, אבל ראינו הרבה מתחרים שדיווחו גם הם על רמות מלאי גבוהות", אמר מייקל פידלקה, מנהל הכספים של טרגט. "מבחינה זו הכרזנו השבוע שאנו נוקטים כמה צעדים כדי להחזיר את המלאי לפרופורציות הנכונות". מניות טרגט עלו מעט ביום רביעי למחיר של 156.70 דולר.

סגירת סניפים בקנדה והקפאת התרחבות

ההכרזה של טרגט תואמת את אופיו של קורנל. המנהל בן ה-63 הצטרף לחברה לאחר שהיה בכיר בחברות פפסיקו ו־Sam’s Club. כשנכנס קורנל לתפקיד בטרגט, הרשת נאבקה תקופה ארוכה במכירות חלשות, בין היתר בשל מקרה של פריצה למערכות המידע שלה שפגעה באמון מצד קונים רבים.

קורנל החליט די מהר שהחברה צריכה לסגור את הסניפים שלה בקנדה ולוותר על תוכנית התרחבות בינלאומית שכבר השקיעה בה 4 מיליארד דולר. האסטרטגיה הזו הייתה הפוכה מזו של חלק מהמתחרות, כמו וולמארט וקוסטקו, שכבר פתחו סניפים במדינות מחוץ לארה"ב. גם בתוך ארה"ב, הבהיר קורנל כי טרגט תצמצם את הפוקוס שלה ותתרכז בקטגוריות כמו מוצרי תינוקות, אופנה ומסחר מקוון.

"ההחלטה הקשה הזו בקנדה מאפשרת לנו למקד את כל האנרגיה בחיזוק והוצאה לפועל של התוכניות שלנו בתוך ארה"ב", הסביר אז בשיחת וועידה. המניות של טרגט סגרו באותו יום בעלייה של 1.8%.

המכירות השתפרו במקומות מסוימים, אם כי בסך הכול הרשת עדיין מפגרת אחרי כמה מהמתחרות. בין הבעיות שאבחן קורנל - המחירים גבוהים מדי וחלק מהסניפים זקוקים לשיפוץ.

בפברואר 2017, ביום שבו פרסמה טרגט נתוני מכירות חלשות בעונת החגים, שרטט קורנל תוכנית שיקום לחברה בפגישת אנליסטים בניו יורק. לדבריו טרגט תשקיע מיליארדי דולרים בחידוש הסניפים, תהפוך סניפים למרכזי מסחר מקוון, תשפר את המותגים שהיא מחזיקה בסניפים שלה ותוריד מחירים. המניות של טרגט ירדו אז ב־12%, הצניחה התלולה ביותר מאז 2008.

הקורונה הביאה שיפור משמעותי במכירות

"היה קשה לעלות במדרגות ולעמוד לפני הקהל שהביט בי במבט תוהה, למה עשינו את ההחלטה הזו", אמר קורנל לגבי אותו יום, בראיון מ־2019. התוכנית ברובה הצליחה, ואז קיבלה רוח גבית נאה ממגפת הקורונה. המכירות בקטגוריות שניתן להשוות, גם בסניפים וגם בערוצים דיגיטליים הפועלים לפחות 12 חודשים, עלו מאז מדי שנה. לאחר תחילת המגפה, המכירות עלו ב־19.3% בשנה הפיסקלית שנגמרה בינואר 2021, ובשנה הבאה אחריה שנגמרה בינואר האחרון עלו ב־12.7%.

קונים נהרו לשירותים החדשים שטרגט החלה להציע, ערכו קניות ברשת ואספו את המוצרים במגרש החנייה או קיבלו אותם במשלוח הביתה. לקוחות קנו יותר רהיטים, ציוד חוץ ומזון לבישול בבית לעומת התקופה שלפני המגפה. הכנסות טרגט גדלו ביותר מ־25 מיליארד דולר לשנה בשנתיים של המגפה.

כעת שוב מתמודד קורנל עם הצורך לעשות שינויים גדולים, כשמגמות הצריכה שוב משתנות.

"לאחר שהצגנו רווחים הייתה לנו שהות נוספת לבצע הערכה אמיתית של הסביבה התפעולית הכוללת", אמר קורנל בראיון מוקדם יותר השבוע. הדבר כולל, לדבריו, בחינה של התנהגות הצרכנים בזמן שהם מתמודדים מול שיעורים גבוהים של אינפלציה, והתבוננות על האופן שבו קמעונאים רבים אחרים מדברים על רמות מלאי גבוהות במהלך דיווחי התוצאות שלהם.

הלקוחות לא רוכשים הרבה מוצרים שאותם נהגו לקנות בזמן המגפה, אמר קורנל, כמו ריהוט גן ומכשירי מטבח קטנים, ובמקום זה מוציאים את הכסף על מזון ובידור. כמה פריטים הגיעו מאוחר אחרי עיכובים במשלוחים, ועכשיו כשהם כאן, הביקוש השתנה".

"האסטרטגיה של טרגט לטווח הארוך נותרה זהה", מסר דובר של החברה. "ההכרזה מאתמול נגעה להתמודדות עם בעיות בטווח הקצר".

לאחר אזהרת הרווח של יום שלישי, חלק מהמשקיעים הביעו הלם. "לחתוך את ציפיות הרווחיות השנתיות באופן כל כך משמעותי ומיידי, זה מהלך די מערער לחברה שאמורה להיות צפויה בסך הכול", אמר ג'ון סן מרקו, מנהל תיקים ב־Neuberger Berman, שיש לה החזקה של 0.14% בטרגט, על פי נתוני FactSet.

טרגט הצליחה מאוד בזמן המגפה, הוא הזכיר. "לא ברור למה הם מתמודדים עכשיו עם בעיות כשהסביבה הצרכנית רק הרגע הפכה למאתגרת", הוסיף. אסטרטגיית הליבה של טרגט - להציע ללקוחות בחנויות ובאופן דיגיטלי מגוון מוצרים שנבחר בקפידה - עדיין הגיונית לטווח הארוך, לתפיסתו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

"ניסיונות נואשים": כך איראן מנסה לשכנע את אזרחיה שהמתקפה על ישראל הייתה הצלחה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מחריפות הירידות בתל אביב; אינטרקיור מזנקת ב-19%, טיב טעם ב-7%

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.8% ● השקל מוסיף ומתחזק מעט, 3.73 שקלים ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ●  נאייקס השלימה את רכישת חברת הטכנולוגיה הברזילאית VMtecnologia ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה