גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסק דין תקדימי פוטר את חברות הלואו קוסט מחוק הגנת הצרכן

ערעור שהוגש לבית המשפט העליון גרם לפסיקה שקבעה: חברת תעופה שאין לה נציגות בישראל אינה כפופה לחוק הגנת הצרכן הישראלי ● המשמעות: צרכנים שהזמינו טיסה ישירות מאתר איזי ג'ט, ריאנאייר או וויז אייר, למשל – לא יוכלו לבטל את העסקה בטווח של 14 ימים (ועד 7 ימים ממועד הטיסה)

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock
מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

פסק דין תקדימי שהתקבל לאחרונה בבית המשפט העליון קובע: חברת תעופה שאין לה נציגות בישראל אינה כפופה לחוק הגנת הצרכן הישראלי. המשמעות: צרכנים שהזמינו טיסה ישירות מאתר איזי ג'ט, ריאנאייר או וויז אייר, למשל - לא יוכלו לבטל את העסקה בטווח של 14 ימים (ועד 7 ימים ממועד הטיסה).

יצוין כי מי שמזמין טיסה של אחת מהחברות שאין לה נציגות אבל עושה זאת מול סוכן נסיעות מקומי, החוק חל על הסוכן שצריך להשיב לנוסעים את כספם בניכוי דמי ביטול (עד 100 שקל או 5% מהעסקה, הנמוך מהשניים).

"כשנהיה שוויץ נוכל להרשות לעצמנו קצת יותר"

פסק הדין התגלגל לבימה"ש העליון בעקבות ערעור שהוגש על פסק הדין של בית המשפט המחוזי שדחה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד איזי ג'ט בטענה כי החברה מפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן הישראלי בכך שאינה מאפשרת את הביטול על פי הדין הישראלי. יודגש כי בשונה מחוק הגנת הצרכן, כלל חברות התעופה שפועלות מישראל מחויבות לפעול על פי חוק התעופה לרבות בכל הנוגע לביטול טיסה ולפיצוי שנקבע על פי חוק לצרכנים בנוסף להחזר כספם.

הדיון שהתקיים לפני נשיאת ביהמ"ש העליון השופטת אסתר חיות, המשנה לנשיאה השופט עוזי פוגלמן והשופטת יעל וילנר, עסק לא רק בשאלת החלת החוק הישראלי על חברה שאין לה נציגות בישראל אלא גם בסעיפים המצויים בחוזה ההתקשרות של החברה עם הצרכנים והאם אלו יכולים לגבור על הוראות הגנת הצרכן המקומיות.

הסכם ההתקשרות של איזיג'ט כולל תניית ברירת דין המחילה על ההתקשרות עם לקוחותיה את הוראות הדין האנגלי. בית המשפט העליון קבע כי תנייה זו תקפה ומחייבת, אף אילו הייתה לאיזיג'ט נציגות בישראל. לפיכך נקבע כי הדין האנגלי המפורט בהסכם ההתקשרות של איזי ג'ט הוא התקף עם לקוחותיה הישראלים. למעשה, קבע בית המשפט כי העובדה שלצרכנים הישראלים יש אפשרות לבצע הזמנות באתר איזי ג'ט, הרי שמדובר במרחב הווירטואלי ולא בגבולות הריבון של מדינת ישראל. עוד צוין בהחלטה כי העובדה שיש לכאורה נציגים לחברות בישראל דוגמת נציגים משפטיים או עובדי חברות שירותי הקרקע - אינה משולה לנציגות רשמית של החברה לצורך החלת חוק הגנת הצרכן.

הנשיאה חיות שללה את טענות התובעים כי איזי ג'ט הביאה בחשבון שהיא באה לשוק הישראלי היא תהיה כפופה לדין הישראלי "בדומה למתרחש בשוויץ" ואף אמרה "כשנהיה שוויץ נוכל להרשות לעצמנו קצת יותר". באשר לטענת התביעה כי לא מוצדק כי החברה פועלת מול הצרכנים בישראל אולם לא כפופה לחוק אמרה השופטת וילנר, "הכול יכול להיות נכון אבל אנחנו צריכים להיצמד להוראות המשפטיות אם יש נציגות או אין וזה עניין עובדתי וביהמ"ש אומר שאין להם נציגות כאן". הערעור כאמור נדחה. את איזי ג'ט ייצגו עוה"ד ד"ר גיל אוריון, שירלי קציר ואמיר ורון ממשרד פישר (.FBC & Co).

"בעולם הווירטואלי זה שונה"

ראש מחלקת תעופה במשרד, עוה"ד קציר הסבירה לגלובס כי מדובר בפסיקה תקדימית ומחייבת שעל בסיסה למעשה יוכלו לפעול גם חברות תעופה אחרות שאין להן נציגות בישראל "הדגש הוא לאו דווקא על השאלה אם יש או אין נציגות בישראל כמו על השאלה מה נקבע בכללי ההסכם שבין החברה ובין הצרכנים", מסבירה קציר, "בית המשפט העליון קבע שאיזיג'ט, כחברה אנגלית, כלכלה את צעדיה ובחרה לכלול בחוזה שלה תניית ברירת דין המחילה את הדין האנגלי. שופטי העליון קבעו כי מדובר בתנייה תקפה ומחייבת".

יצוין כי בשונה מאיזי ג'ט, בריטיש איירוייז או וירג'ין אטלנטיק למשל, שתי חברות בריטיות שפועלות מישראל מגובות בנציגות מקומית המאוישת בעובדים מקומיים ועל כן, כשהן פועלות בטריטוריה של ישראל, הן כפופות לחוק המקומי. "בעולם הווירטואלי זה שונה", מציינת קציר לנוכח זירת הפעילות של איזי ג'ט מול הצרכנים הישראלים.

שירלי קציר / צילום: אמיר וייב

הדין האנגלי אגב קובע גם הוא 14 ימי ביטול מועד ביצוע העסקה אך בדומה למדינות רבות בהן ארה"ב, קנדה, מדינות אירופה וניו זילנד - ענף התעופה מוחרג מהחוק. הסיבה היא שהמוצר או במקרה הזה השירות (טיסה) מתנהל אחרת ממוצר קמעונאי או משירות אחר כשהוא מתומחר בצורה דינמית הנתונה למצב נתון - מביקוש נקודתי ועד היכולת לבחור בכרטיס שתנאי גמישים ומאפשרים החזר או שלא. למרות שגם בתי מלון פועלים באופן דומה בכל הנוגע לשיטת התמחור, הם לא מוחרגים מהחוק במרבית המדינות.

לפי קציר, "חברות תעופה פועלות בעולם גלובלי שאלמנטים שונים באים בחשבון בשכלול תמחור הכרטיס. מדינות רבות השכילו להבין שמדובר בענף עם מאפיינים ייחודיים ולמעשה החרגה זו גם פותרת את החברות שיש להן נציגות באותן מדינות מדין חוק הגנת הצרכן המקומי".

"ביהמ"ש תומך באינטרס שיהיו כמה שיותר שחקנים שיפעלו לרווחת הצרכן"

איזי ג'ט, היא חברת לואו קוסט ולמעשה החלוצה בישראל בתחומה. כיום חברות הלואו קוסט הבולטות - איזי ג'ט, ריאנאייר ו-וויז אייר תופסות נתח של 18% מהפעילות בנתב"ג - נתח פעילות שגדל עם השנים הודות ליכולת של החברות להציע מחיר תחרותי ומגוון של יעדים. נקודת המוצא היא שככל שהחברה תיאלץ לשכלל גם סיכון של ביטול לכרטיס שהיא מוכרת לצרכנים בארץ, הסיכון ישתקף במחיר הטיסה. קציר מציינת כי על פי מחקרים שנעשו, הסיכון היה מגדיל את הפרמיה בכ-12%-15% ממחיר הכרטיסים כיום. "נתונים מראים כי כ-5% מהנוסעים מבטלים את טיסתם. אם החוק יחול על חברות הלואו קוסט דוגמת איזי ג'ט, הן ייקרו את הכרטיסים כך ששאר 95% מהנוסעים ישלמו יותר. גם ביהמ"ש התייחס לחשיבות של לעודד חברות זרות להיכנס לשוק הישראלי ולתרום לצרכן בהיבט התחרות והגדלת ההיצע".

על בסיס נקודת מוצא זו גם הוחל הסכם השמיים הפתוחים שנכרת במטרה להכניס לישראל כמה שיותר חברות תעופה שיוכלו להגדיל את היצע הקווים ולייצר תחרות. ואכן ההסכם הגדיל משמעותית את נוכחות החברות על לוח הטיסות. כשנחתם ההסכם הלינו החברות הישראליות על אפליה ועל פגיעה בתחרות בנוגע לחוק הגנת צרכן שהן כפופות אליו בשונה מהחברות הזרות שלא יפתחו כאן נציגות. ועדה מיוחדת שהתכנסה לנוכח טענותיהן שכללה נציגים ממשרד ממשלה ומרשות תעופה אזרחית הגיעה למסקנה שהצרכנים יוצאים נשכרים מהסכם השמיים הפתוחים וכי אין הצדקה להחיל את החוק על חברות שלא פותחות נציגות בישראל. הדוח אף הוצג כראייה על ידי איזי ג'ט בערעור.

"ביהמ"ש תומך באינטרס שיהיו כמה שיותר שחקנים שיפעלו לרווחת הצרכן", הוסיף עוה"ד ורון. "הגברת התחרות תוביל להורדת מחירים כשהתועלת לצרכן היא ברורה. אם איזי ג'ט תצטרך לשכלל בתמחור שלה את נושא ביטולי העסקה בהתאם לחוק המקומי שלא החריג תעופה בישראל - כל מודל הפעילות שלה ישתנה ועמו התנאים לצרכן". בעניין זה נציין כי איזיג'ט יצאה מרוסיה בעקבות חיובה להחיל את הרגולציה המקומית ברוסיה, מה שלא אפשר לה לנהל את מודל הפעילות הגלובלי שלה בשוק הרוסי.

עו''ד אמיר ורון / צילום: אופיר אייב

על פניו הצרכנים יוכלו לטעון כי העובדה שלא ניתן למצות את הוראות חוק הגנת הצרכן במקרים אלה היא מקפחת. אלא שגם פה נכנס ממד התחרות - לצרכנים עומדת זכות הבחירה לבחור בין מחיר זול יחסית לכרטיס הטיסה ובין תוספת פרמיה לכרטיס שיאפשר שינוי או ביטול. סוגיה זו נידונה השבוע בוועדת הכלכלה באשר לעסקאות תיירות שנעשות בישראל. הצעת לתיקון חוק הגנת הצרכן מבקשת לאפשר לעוסקים המקומיים בתיירות - דוגמת מלונות, להציע מסלולי עסקה שלא ניתנים לביטול ולתעדף אותם במחיר זול מעסקה שניתנת לביטול. באופן הזה, מבקשים יוזמי החוק להשוות את תנאי העוסקים המקומיים לעוסקים הבינלאומיים דוגמת בוקינג.קום כשהם מאמינים שמסלולים מגוונים לבחירת הצרכן יובילו להגברת התחרות וימשכו את המחיר מטה. ההצעה עברה פה אחד.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"