גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוגג הלך, אברמוב בא, ובית"ר כבר הפכה את שעון החול לחילופי הבעלות הבאים

ברק אברמוב הוא הבעלים השישי של בית"ר מאז שנת 2000, ואין שום דרך לחשוב שהפעם זה יהיה אחרת ● מודל הבעלות על קבוצת כדורגל בישראל הוא בעייתי, למועדונים אין נכסים ממשיים, והלחץ של אוהדים להתחזק ולהצליח דוחק את הבעלים לקצה ולקריסה הבאה

משה חוגג / צילום: יונתן בלום
משה חוגג / צילום: יונתן בלום

גד זאבי, מאיר פניג'ל, ששון שם טוב ומאיר לוי, ארקדי גאידמק, אלי טביב, משה חוגג, ועכשיו - ברק אברמוב. כל אלו החזיקו בבית"ר ירושלים מאז שנת 2000. בדומה לעסקאות הקודמות, גם להעברת הבעלות על בית"ר השבוע לידי אברמוב יש סוף ידוע מראש. מרגע שהושלמה העסקה, בית"ר כבר מחשבת את קיצה לאחור. זה יקרה שוב ב-2023, אולי ב-2024. מסיבת עיתונאים תתקיים עוד פעם, ובית"ר תתגלגל אל "איש העסקים" הבא שיבטיח להחזיר אותה לגדולה.

לבעלות על קבוצת כדורגל ישראלית אין היגיון כלכלי. להבדיל מיעקב שחר, מיטש גולדהאר ואלונה ברקת, שלהם יש איתנות פיננסית שמאפשרת להשקיע מכיסם מדי עונה - הכניסה לבעלות אצל כל האחרים טומנת בחובה מניע לא ברור. אותו מניע עלום גורר אותם ביום מן הימים להחלטה שהגיע הזמן להחזיק קבוצת כדורגל, או יותר גרוע - לדלג מבעלות של קבוצה אחת לאחרת.

מאחר שמדובר תמיד ב"אנשי עסקים", מושג שאמור לתת איזו תדמית של אנשים ממולחים אבל הפך בתקשורת הספורט לתיאור רחב, שכולל כל סוחר במטבעות דיגיטליים, בעל מסעדה, או מי שהיה שכיר בבנק - תמוהה הכניסה לכדורגל. בעיקר כי החוקים החלים על קבוצת כדורגל בישראל לא מאפשרים, אלא במקרים נדירים, להוציא אגורה מהמועדון בצורת רווח. כלומר, הכניסה היא חד-כיוונית לעסק שמפסידים ממנו כסף.

מנגנוני ההגנה קורסים ברגע האמת בכל פעם

הבעלות וההחזקה בקבוצת כדורגל בישראל נעשות תחת מנגנונים רגולטוריים שלא קיימים בעסקים אחרים, ואמורים לשמור על המועדון מפני התמוטטות ועל האוהדים ממפח נפש. זה נשמע מרשים, מוקפד יותר, אלמלא המנגנונים הללו לא היו קורסים ברגע האמת בכל פעם מחדש.

למשל, הגוף שאמור למנוע כניסה בעייתית לבעלות על קבוצת כדורגל בישראל - הוועדה להעברת זכויות. גוף שהוקם על מנת לבחון אם לאדם יש יכולת פיננסית לעמוד בנטל הבעלות ולוודא כי אין לו מניעים נסתרים. אולם, הלכה למעשה אין לוועדה הזו יכולת לדעת מהם המניעים הללו ומהו טווח האמידות. את ההסתבכויות הפיננסיות או עבירות על החוק, לכאורה, הם מגלים פחות או יותר במקביל לכתבות בתקשורת.

גם לבקרה התקציבית, הרגולטור הפיננסי, אין באמת יכולת לזהות מה יקרה לבעלים שהיום יש לו ובן רגע אין לו. שיטת הערבויות, שמחייבת אנשי עסקים להעמיד ערבויות אישיות על תקציב המועדון, אולי מסייעת לתשלום משכורות, אבל לא הוכיחה את עצמה בעת קריסה. זה לא עזר בעבר לאמיר כבירי בהפועל תל אביב, ולא סייע לבית"ר כיום. אולי אפילו להיפך, העמדת ערבויות אישיות על כל שקל התבררה ככזו שדוחקת את הבעלים לקצה, לחפש מאיפה להביא כסף במטרה שלא ימומשו הערבויות.

הניסיון לקנות זמן באמצעות הנשמה מלאכותית לא הוביל מעולם לשום דבר טוב. אף על פי כן, במהלך המאמצים להעמיד את בית"ר על הרגליים נשלף תרגיל מוכר - משכון הכנסות עתידיות לטובת ההווה. הכוונה הייתה לקבל את כספי זכויות השידור העתידיות כבר עכשיו לטובת העמדת תקציב. לבסוף, מי שהתחייבה לפי הדיווחים לשים את הכסף העתידי המובטח למועדון היא עיריית ירושלים. בהפועל ת"א עשו זאת בעבר עם משרד הכרטיסים "לאן" עבור הכנסות ממכירות עתידיות. עם זאת, זה לא הוביל לשום מקום - והפועל כידוע הגיעה לפירוק.

בית"ר מתחילה את עידן אברמוב כשחלק מההכנסות העתידיות ממושכנות לעונה הזאת, וחלק ניכר מהתקציב העונה מופנה לתשלום חובות. לכן, נשאלות השאלות כיצד ישולמו החובות אם בכל שנה נוצרים עוד חובות? ואיזו בית"ר ימצא אברמוב שלא מצאו קודמיו?

פערי תפיסה בין "מועדון גדול" לבין המציאות

בית"ר חיה על הפער בין איך שהיא תופסת את עצמה בתור "מועדון גדול" לבין מה שהיא בפועל. היא תופסת את עצמה כקבוצה שצריכה להעמיד תקציב של 40, 50 או 60 מיליון שקל, אף שבפועל היא מועדון של לכל היותר 25-30 מיליון שקל. האוהדים אחראים להנצחת נרטיב המועדון הגדול, תוך שהבעלים מתכופפים. כשגאידמק, ששפך מאות מיליוני שקלים מכיסו, העז לסגור לבית"ר את הברז ולהעמיד תקציב נמוך - הוא סולק ברגע. גם עכשיו האוהדים לא יתנו לאברמוב להפוך את המועדון לצנוע, לחסוך בשחקנים ומשכורות על חשבונם.

להבדיל ממכבי פתח תקווה, מכבי נתניה או מ.ס אשדוד, בית"ר לא מצליחה לייצר שחקנים ולמכור אותם. יש לה בסיס מנויים קטן מאוד יחסית למועדון גדול, ואין לה שום נכסים מניבים - האצטדיון לא שלה, מגרש האימונים לא שלה, אין לה הופעות באירופה שמכניסות כסף, אין לה בעצם כלום. היא מתחננת לעירייה, ומנסה "לשנורר" מכאן ומשם.

איך יוצאים מהלופ הזה? לפעמים צריך פשוט לבנות מההתחלה, לנקות, להשאיר אדמה חרוכה. אפשר לתת את המקרה של ריינג'רס הסקוטית, מועדון "קצת" יותר גדול מבית"ר, שהגיע לפירוק ונאלץ להתחיל מחדש. אבל עם הקהל הזה ושרשרת הבעלויות הכושלת שלא מתרחשת סתם, יהיה נאיבי לחשוב כי ריסטרט כזה יעבור גם בבית"ר.

כמה בכלל שווה מועדון ספורט בישראל?

גם כניסתו של אברמוב לבית"ר לוותה במשא ומתן למכירת המועדון. עניין המחיר הוא מגוחך כי כמה בכלל שווה מועדון כדורגל או כדורסל בישראל? להבדיל ממועדונים בחו"ל, למועדוני כדורגל בישראל כמעט תמיד אין ולו נכס אחד. האצטדיונים הם בבעלות העיריות, מגרשי האימונים מושכרים או ניתנים גם הם לשימוש עבור מחיר מסויים על ידי העירייה, וכן למועדונים אין שטחי מסחר שלהם. מעבר לכך, הפוטנציאל המסחרי הוא אפסי, שלא לדבר על פוטנציאל לרווח.

הבעלים הנכנס, ברק אברמוב / צילום: שלומי יוסף

במבט של שנים קדימה, אין אף מועדון שהצליח להיות ברייק-איבן מהכנסות טבעיות (מכירת כרטיסים, זכויות שידור, מענקים ממשחקים באירופה וכו'). חלק מהמועדונים, כך לפי הדוחות הכספיים, נשענו על בעלים שהזרימו במקרים מסוימים 30 מיליון שקל ויותר בעונה אחת.

המושג האמורפי של הבעלים: מוניטין המועדון

אז מהו אותו השווי בעצם? חלק מהבעלים משקפים בשווי המכירה את המוניטין של המועדון - מושג אמורפי שלא שווה שקל במועדון כדורגל בישראל. אך בסופו של יום, מאחר שאי אפשר להוציא כסף ממועדון שמפסיד, השווי בא לשקף במו"מ את הסכום שהבעלים השקיעו במועדון לאורך שנים, או לפחות חלק ממנו.

הם דואגים אמנם לספר כמה השקיעו בכל שנה, אבל בצד השני ממהרים לרשום את ההשקעה הזאת כשטר הון - שורה קטנה שמופיעה בדוח השנתי ותמיד תזכיר כי מדובר בסך הכל בסוג של הלוואה שהעמידו למועדון ולא בהשקעה אמיתית. וכשיגיע הרוכש - השורה הזאת תהיה הבסיס למחיר המועדון.

במילים אחרות: המועדון שווה אפס. הוא תרנגולת שלא תטיל במהלך חייה אפילו ביצה אחת, אולם אם הבעלים של המועדון ימצא את מי שישלם על הנזקים שלהם גרם - הוא ישחרר אותו לפראייר הבא.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; קסטרו קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר