גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקים משפחתיים נוטים לשלם פחות למי שאינם בני משפחה. אז למה משתלם לעבוד בהם?

לחברות משפחתיות יש מאפיינים מאוד ייחודיים ובדברים רבים הן שונות מחברות שאינן כאלה. חוקרים בדקו את ההבדלים ומצאו את היתרונות והחסרונות לעובדים ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. למה בכל זאת משתלם לעבוד בעסקים משפחתיים / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. למה בכל זאת משתלם לעבוד בעסקים משפחתיים / צילום: Shutterstock

 

 

בשנים האחרונות קיים ויכוח פתוח בין חוקרים לגבי השאלה אם חברות משפחתיות הן מעסיקות טובות יותר או פחות בהשוואה לחברות שאינן משפחתיות. מחקר בולט שזאת בדיוק הייתה הכותרת שלו, טען בגוף המאמר שהתשובה היא שלילית. הוויכוח הזה חשוב, משום שחברות משפחתיות (המוגדרות כחברות שהבעלות שלהן נמצאת בידי בני אותה משפחה) מעסיקות כ-60% מכוח העבודה העולמי, והן מהוות יותר מ-40% מהתוצר הלאומי הגולמי של ארה"ב.

אולם מחקרים בתחום מגלים מציאות מורכבת וממצאים סותרים. מצד אחד, נמצא כי חברות משפחתיות מציעות תגמול נמוך יותר, משקיעות פחות בהכשרת עובדים וחוות פריון עבודה נמוך יותר. חוקרים טוענים כי תוצאות כאלה תואמות את האינטרסים הכלכליים של בעלות משפחתית: דאגה כוללת למיקסום הזדמנויות הקריירה של בני המשפחה והתשואות הכלכליות של הבעלים.

מצד שני, חוקרים אחרים מוצאים שביחס לחברות שאינן משפחתיות, לחברות משפחתיות יש דגש חזק יותר על הביטחון הכלכלי והרווחה לטווח ארוך של העובדים. כך למשל, חברות משפחתיות מציעות לעובדיהן סביבת עבודה יציבה יותר, שבה סבירות נמוכה יותר לפיטורים.

תמיכה בקו טיעון זה ניתן לראות במחקרים המוצאים כי עובדים שאינם בני משפחת הבעלים ומועסקים בחברות כאלה מפוטרים פחות בעת מיתון, הם מדווחים על שביעות רצון גבוהה יותר בהשוואה לעובדים בחברות שאינן משפחתיות והם גם בעלי רמות נמוכות יותר של היעדרות מהעבודה, עובדה המרמזת גם היא על מידה גבוהה של שביעות רצון.

לפי חוקרים אלה, ממצאים כאלה מצביעים על כך שבמקום לבסס את שיטות ה-HR שלהן על עקרונות כלכליים בלבד, חברות משפחתיות מבססות את שיטות העבודה שלהן על עקרונות של רווחה חברתית-כלכלית.

 

עסק משפחתי - "כמו משפחה"?

הוויכוח הנוגע לפרקטיקות של משאבי אנוש ואופיין של חברות משפחתיות כמעסיקות משקף מחלוקת תיאורטית רחבה יותר בין שתי נקודות מבט ניהוליות כוללניות, דהיינו תיאוריית ה-Agency לעומת תיאוריית ה-Stewardship.

תיאוריית ה-Agency (סוכנות) מבוססת על מודל כלכלי של היחיד, ומניחה שמערכות תגמול ארגוניות יכולות לשמש כדרך יעילה לתיאום בין האינטרסים של מעסיקים (=מנהלים) ועובדים (=סוכנים), אשר אחרת דוחפים לכיוונים שונים. לפי תיאוריית הסוכנות, עובדים מונעים משיקולים כלכליים בלבד ולכן הם אופורטוניסטים. כלומר, העובדים נרתעים ממאמץ ויפעילו רק מספיק מאמץ כדי להבטיח את המשך העסקתם. מאידך, בעלי החברה המשפחתית מנסים למקסם את ביצועי החברה באמצעות מזעור עלויות, ומצדם שואפים לפצות את עובדיהם בשיעורים הנמוכים ביותר הדרושים להנעת ביצועים.

לעומת זאת, תיאוריית ה-Stewardship כפי שהיא באה לידי ביטוי בניהול משאבי אנוש, מבוססת על מודל הומניסטי של היחיד ולכן מניחה כי מי שמקים ושולט בחברה המשפחתית מונע בעיקר על ידי מימוש עצמי, אימוץ גישות קולקטיביסטיות והתמקדות באלטרואיזם. כתוצאה מכך, בני המשפחה לוקחים כמובן מאליו התאמה טבעית של אינטרסים בין כל המעורבים בחברה, ותחושת הזדהות חזקה עם העסק ומחויבות לו.

איך מיישבים את הסתירות

בהתאם לכך, ההנהלה שואפת לביסוס של קשרים רגשיים דמויי משפחה בתוך העסק ועם כל מחזיקי העניין שלו. קשרים רגשיים אלו הם ארוכי טווח באופיים, ומבוססים על מחויבות הדדית. כתוצאה מכך, מעורבות ושיתוף פעולה מאפשרים התאמה טבעית של אינטרסים בין בעלים לעובדים, לקראת מטרה משותפת של ביצועים באמצעות מקסום עושר. על פי תיאוריית ה-Stewardship, התגמול נועד להבטיח ביטחון כלכלי ולהניע תעסוקה לטווח ארוך.

במאמץ ליישב את הממצאים הסותרים בנוגע לאיכותם של עסקים משפחתיים כמעסיקים, עם שכר נמוך יותר שתומך בטיעוני ה-Agency אך עם שביעות רצון גבוהה יותר של העובדים התומכים בפרספקטיבה של ה-Stewardship, הוצעה לאחרונה נקודת מבט שלישית. זו יותר אינטגרטיבית, ולפיה חברות משפחתיות עשויות להתאפיין באיזון בין חשש לעלויות שכר לבין אינטרסים הקשורים לניהול בשימור כוח עבודה בעל מוטיבציה ומחויבות.

התוצאה יכולה להיות שבעוד שחברות משפחתיות עלולות לשלם פחות בממוצע, הן עשויות בכל זאת לדאוג לרווחה ולביטחון הכלכלי של העובדים על ידי הצעת הטבות נדיבות יותר, ולסכן פחות את שכר העובדים. כך לדוגמה, לאחרונה ניתחו חוקרים מהפקולטה בת"א את תעשיית המשאיות בארה"ב והראו כי בעוד שחברות משפחתיות משלמות רמות שכר דומות ביחס לחברות הלא-משפחתיות, הן משלמות לנהגים שכר לפי שעה ולא לפי מייל, והשכר מתחיל ממינימום גבוה יותר. כלומר, לפחות בכל הנוגע לפיצויים ושכר, חברות משפחתיות אינן בהכרח מעסיקות גרועות או טובות יותר מחברות שאינן משפחתיות, אלא פשוט שונות. 

ד''ר נאוה מיכאל-צברי / צילום: שירן כרמל

ד"ר נאוה מיכאל-צברי , הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, מרצה וחוקרת בתחומי עסקים בבעלות משפחתית, תרבות ארגונית ורגשות בארגונים.

מקורות:

Bamberger, P., Kuzmenko, A., Michael‐Tsabari, N., Doveh, E., Delery, J. E., & Gupta, N. (2021). Stingy principals or benevolent stewards: Reward practices in family versus nonfamily trucking companies. Human Resource Management , 60 (6), 935-952. 

Huang, M., Li, P., Meschke, F. & Guthrie, J. P. (2015). Family firms, employee satisfaction, and corporate performance. Journal of Corporate Finance , 34 , 108-127. 

Madison, K., Holt, D. T., Kellermanns, F. W. & Ranft, A. L. (2016). Viewing family firm behavior and governance through the lens of agency and stewardship theories. Family Business Review , 29 (1), 65-93. 

Neckebrouck, J., Schulze, W., & Zellweger, T. (2018). Are family firms good employers? Academy of Management Journal , 61 (2), 553-585. 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור