גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק ההסדרים עבר תספורת: מה נשאר בחוץ ומי מרוויח?

האוצר פרסם את טיוטת חוק ההסדרים המעודכנת, בה הושמטו ושונו חלק מהסעיפים שהופיעו בקודמתה ● שינוי בולט הוא ויתור על הסעיף שנועד לחזק את היבוא המקביל ולערער את שליטת היבואנים הגדולים ● עד לאישור התקציב במאי צפויים להגיע שינויים נוספים בלחץ של גורמים מרכזיים במשק

בצלאל סמוטריץ', נועם וימן, יוני שסטוביץ'. באוצר ריככו את הרפורמה  להגבלת היבואנים הגדולים / צילום: יח''צ, רפי קוץ, סיון פארג'
בצלאל סמוטריץ', נועם וימן, יוני שסטוביץ'. באוצר ריככו את הרפורמה להגבלת היבואנים הגדולים / צילום: יח''צ, רפי קוץ, סיון פארג'

משרד האוצר פרסם עדכון בטיוטת חוק הסדרים לתקציב 2023־2024, כשחלק מהרפורמות המוצעות עברו שינויים משמעותיים בהשוואה לטיוטה הקודמת, שפורסמה רק לפני שלושה שבועות לעיון הציבור.

דיוני התקציב עולים שלב, וסמוטריץ' מסמן את שש הרפורמות העיקריות שלו | ניתוח 
טיוטת חוק ההסדרים המעודכנת: סעיף להטלת "מס זיהום" על יבואני הרכב 
פתיחת שנה חזקה בקרנות ההשתלמות: מי הובילה בתשואות? 

בין השינויים המרכזיים שמופיעים בטיוטה החדשה ניתן למנות שלושה: הראשון, הבולט מבין היתר, נוגע לרפורמה להגבלת כוחם של יבואני המזון והטואלטיקה, שכעת מקלה יותר על היבואניות הגדולות; השינוי השני, מופיע בפרק "ייעול הליכי תכנון ורישוי בנייה", בו מורגשת היטב טביעת האצבע של אנשי מנהל התכנון ושל ראשי הרשויות המקומיות; והשינוי השלישי הינו ככל הנראה ביטול החלטת האוצר לשלול מעולים חדשים ותושבים חוזרים את פטור ממס על רווחים שהושגו בעולמות הקריפטו.

תחרות שוק המזון: ריכוך לטובת היבואניות

מההצעה העדכנית של האוצר הושמט סעיף שלם שעסק ב"חיזוק היבוא המקביל". הנוסח המקורי ביקש לשנות את המצב הקיים, שבו יצרנים גלובליים אוסרים על מפיציהם ברחבי העולם למכור לישראל. זאת, כדי לשמור על היבואנים הבלעדיים בישראל מפני תחרות מיבוא מקביל, שעשויה לפגוע ברווחיות הגבוהה הקיימת בענף.

הסעיף שנפל היה יכול להוזיל את המחירים לצרכן, כך טענו באוצר בדברי ההסבר שצירפו לסעיף בטיוטה הקודמת: "מצב זה (איסור ההפצה לישראל, א"ד) מונע יבוא מקביל למדינת ישראל ובפועל מונע תחרות והורדת יוקר מחייה על מנת שיבוא מקביל יהיה אפקטיבי. בהתאם, מוצע לקבוע כי ספק בישראל, אשר חותם על חוזה עם יצרן זר, יידרש לכלול סעיף בחוזה לפיו הספק הזר מתחייב לאפשר למפיצים השונים שלו בחוץ לארץ למכור גם לישראל וכך להשיג אפשרות ליבוא מקביל רציף ואפקטיבי שיוזיל את המחירים לצרכן".

לפי גורמים הבקיאים בפרטים, אמנם היבואנים הגדולים לחצו נגד הרפורמה, אבל בסעיף שהושמט היו גם בעיות משפטיות. החשש היה שהסעיף אינו בר אכיפה כיוון שהוא נוגע להתקשרות בין שני שחקנים זרים: היצרן בחו"ל והמפיצים שלו במדינות אחרות. באיחוד האירופי אסורה הגבלה כזאת של יבוא בין מדינות. במשרד האוצר מסרו בתגובה כי הסעיף נפל בדיוני התקציב מול משרד המשפטים בשל קשיי האכיפה.

סעיף אחר שהושמט מהתוכנית הוא דרישות של האוצר מהספקים הגדולים לשקיפות פיננסית. הסעיף היה אמור לאפשר לאוצר לדרוש מהחברות לדווח על נתונים כמו אחוזי רווח ופערי תיווך. למעט דיפלומט, כל חברות המזון הגדולות בישראל הן פרטיות ולכן לא מפרסמות את דוחותיהן. סביר להניח שהן מברכות על הוצאת הסעיף מהתוכנית, באופן שיאפשר להן לשמור על העלטה בענף המזון.

הסעיף המרכזי ברפורמה כמעט ולא השתנה, למרות שגם בו משתקפות הטענות וההפצרות של יבואני המזון הבלעדיים. הרפורמה קובעת איסור על יבואנים להתקשר ביותר מהסכם אחד עם יצרן גדול, והם ייאלצו לוותר על זיכיונות יבוא אחרים. ההשפעה הישירה תהיה בעיקר על היבואניות הגדולות דיפלומט ושסטוביץ.

עם זאת, אחרי החלק בטיוטה שקובע "איסור על ספק גדול שמספק מצרכים של יצרן גדול, לספק לקמעונאי מצרכים של יצרנים גדולים" נוספה הסתייגות חדשה לטיוטה העדכנית: "על אף האמור, ספק גדול שמספק מצרכים של יצרן גדול ושהוא יצרן בינוני, יהיה רשאי לספק לקמעונאי גם מצרכים שהוא מייצר".

רפורמת תכנון ובנייה: שינוי בסמכות ועדות מקומיות

שינויים נוספים בטיוטת חוק ההסדרים העדכנית מופיעים בפרק "ייעול הליכי תכנון ורישוי בנייה". בין השינויים המרכזיים, מופיעים שניים הנוגעים להגדרת תוכניות בסמכות ועדה מקומית, קרי תוכניות שהוועדה המקומית, ולא המחוזית, תוכל לדון בהן. באשר לתוכניות בסמכות כל ועדה מקומית, שטח התוספת למגורים הופחת ל־1,200 מ"ר במקום 1,500 מ"ר בטיוטה הראשונה, והוסרה ההתייחסות למספר יחידות הדיור (בנוסח המקורי נקבע על 15 יח"ד). עוד נכתב כי ההנחיות אינן כוללות תוכניות שבהן שינוי מייעוד ציבורי או מייעוד של שטחי חקלאות לשטחי מגורים.

מנגד, עבור ועדות עצמאיות (ועדות העומדות בקריטריוני התנהלות שקבע מנהל התכנון) הורחבו הסמכויות: הן יוכלו לדון בתוכניות הכוללות תוספת של עד 5,000 מ"ר למגורים במקום 3,000 מ"ר בטיוטה הקודמת. ההגבלה ל־30 יח"ד לכל היותר, שהופיעה בטיוטה הקודמת בהקשר זה, הוסרה בגרסה המעודכנת.

הטיוטה העדכנית כוללת גם חידוד באשר להגשת תוכנית על קרקע פרטית המיועדת בעיקרה למגורים: למגיש צריכות להיות זכויות של יותר מחצי מהקרקע (לעומת 51% בטיוטה הקודמת), אך עליו להציג את התוכנית המוצעת למתכנן המחוז ולוודא כי שטחה תואם את חוות דעתו.

סעיף מעניין נוסף שלא נכלל בטיוטה הקודמת, קובע כי שר הפנים "רשאי לקבוע בתקנות סוגי עבודות ומבנים שלא יידרש אישור תחילת עבודות על מנת להתחיל בביצוען". כיום, אישור זה גורם לעיכוב של חודשים, לעיתים, בתחילת העבודות, וסעיף זה נועד למנוע מקרים כאלו.

הטיוטה החדשה קובעת עוד כי מועד סיום הבנייה על מגרשים למגורים ולתעסוקה יהיה חמש שנים מיום אישור העסקה (הזכייה במכרז). זאת, בניגוד לארבע שנים כיום, ולעומת הטיוטה הקודמת - בה נקבע טווח לשיקולה של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בין שלוש לחמש שנים.

מהצד השני, נראה שהגישה כלפי יזמים שיאחרו בהשלמת הבנייה הוחמרה והוקשחה: אם בטיוטה הקודמת הוזכרה "ארכה שנתית אוטומטית להשלמת הבנייה", שתתבצע למשך ארבע שנים, הרי שבטיוטה החדשה היא כלל לא מופיעה. המשמעות: בחלוף חמש שנים תוכל רמ"י לנקוט צעדים נגד היזם.

עוד נקבע כי לרמ"י תעמוד זכות פיצוי מוסכם על הנזק שנגרם לה עקב אי השלמת הבנייה - תוספת תשלום עבור כל שנה בסך שנתי של 3% מסך תשלום היזם עבור הקרקע בבנייה למגורים, וסך שנתי של 6% בבנייה לתעסוקה.

הטיוטה החדשה גם מאפשרת עדיין תשלום בתשלומים על רכיב הקרקע במכרזים לבנייה רוויה למגורים, אך לעומת הטיוטה הקודמת, בטיוטה הנוכחית הודגש כי עניין זה יהיה נתון לבחירת היזם.

מס רווחי קריפטו: עולים כנראה לא יחויבו במס

סעיף מרכזי נוסף שהשתנה בטיוטה החדשה לעומת קודמתה נוגע להחלטת האוצר ורשות המסים לשלול מעולים חדשים ותושבים חוזרים את הפטור ממס על רווחים מנכסים דיגיטליים.

כפי שנחשף בגלובס, בטיוטת חוק ההסדרים הקודמת, בין שלל הסעיפים, הייתה הוראה שהעניקה לשר האוצר הסמכות לקבוע "כללים לגבי סיווג מיקום נכס דיגיטלי בהתאם לתושבות בעל הנכס הדיגיטלי, ובהתאם לזיקה של הנכס הדיגיטלי לישראל". לפי אותו סעיף, ההכנסות מהנכסים הדיגיטליים היו נחשבות ככאלו שנצברו בארץ ולכן יחויבו במס - גם עבור עולים חדשים ותושבים חוזרים, גם אם הארנק הדיגיטלי מנוהל בחו"ל על ידי ברוקר זר. בין השאר, צעד זה היה מאפשר למדינה לעקוף את ההטבה לפיה תושבים חוזרים ועולים חדשים זכאים לפטור ממס ומדיווח על הכנסות בחו"ל למשך עשור.

בטיוטת חוק ההסדרים העדכנית ירדה ההגדרה של הנכסים הדיגיטליים לפי התושבות, ונכנסה הוראה חדשה מרוככת יותר. לפי הסעיף החדש, שר האוצר יפרסם בתוך 180 יום תזכיר חוק לתיקון פקודת מס הכנסה וחוק מס ערך מוסף, "שיכלול הוראות לגבי מיסוי פעילות בנכסים דיגיטליים, לרבות הבהרה שאופן סיווג נכסים דיגיטליים לצרכי מס הוא כ'נכס' (ולא מטבע או מטבע חוץ), קביעת כללים לגבי מיקום נכס דיגיטלי". המשפט "קביעת כללים לגבי מיקום נכס דיגיטלי" משאיר כרגע את הכול פתוח.

הוראה נוספת שהייתה כלולה בטיוטת חוק ההסדרים הקודמת ולא נמצאת בטיוטה הנוכחית היא הסעיף שקבע חובת דיווח על יצירת נאמנויות. בטיוטת חוק ההסדרים הקודמת נקבעה הוראה כי כל אדם שמחזיק בנכס לטובת אחר (נאמן), יהיה חייב להודיע למס הכנסה על יצירת נאמנות והנכסים שבה. בכך, ניסתה רשות המסים לסגור את הפרצה שאפשרה לאנשים ליצור נאמנויות פיקטיביות.

החקיקה קודמה כשבקרע מתנהלות חקירות פליליות שבמרכזן הטענה ליצירת נאמנויות פיקטיביות, כמו בחקירה נגד האחים אמיר ויצחק דיין שחשודים בביצוע עבירות של השמטת הכנסות והלבנת הון בהיקף של כ־670 מיליון שקל באמצעות נאמנות פיקטיבית. חקירה נוספת שמתנהלת ברקע היא נגד עו"ד שמעון כהן, לשעבר בכיר ברשות המסים, החשוד בסיוע ללקוחו ליצור נאמנות פיקטיבית על מנת להתחמק ממס בהיקף מיליוני דולרים. מטרת הרשות בדרישת דיווח הייתה לצמצם מקרים דומים. אך כאמור היא ירדה מהפרק.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה