גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי התובלה צנחו בכ־80% מהשיא, אז למה היבואניות הגדולות לא מוזילות מוצרים?

בתקופת הקורונה התייקרו מוצרים שונים בעקבות עליית מחירי השילוח הימי ● כעת, המשבר חלף אך מחירי המוצרים של קימברלי־קלארק ודיפלומט עדיין נשארו ברמתם ● מומחים מסבירים כי לעליית הריבית ולהיחלשות השקל יש השפעה, אך יש מי שמאשים את חוסר התחרות

ספינות ממתינות בנמל חיפה, אפריל 2022 / צילום: שלומי יוסף
ספינות ממתינות בנמל חיפה, אפריל 2022 / צילום: שלומי יוסף

במהלך משבר הקורונה, כתוצאה מפקק הסחורות האדיר, מחירי השילוח הימי הגיעו לשיא. בעקבות כך, חברות רבות העלו את מחירי המוצרים השונים. כעת, כשמחירי השינוע מתחילים לחזור לתחום השפיות, היה מצופה שאותן חברות יוזילו את המוצרים בהתאם. אך זה לא המצב.

רמי לוי תוקף: "קרפור נכנסת לארץ? היא בסך-הכול נתנה זיכיון; השביתה נגד הרפורמה לא מוצדקת" | ראיון
נפילה ברווחיותן של ספקיות ורשתות המזון, ולא רק בגלל משברי שטראוס ושופרסל | ניתוח
המהלכים שהובילו את רשת הסטוק הרביעית בגודלה לקשיים

כך למשל קימברלי־קלארק. החברה מייבאת לישראל מוצרי טואלטיקה רבים, כאשר בתחום החיתולים היא נהנית מנתח שוק אדיר של 65.2% (נתוני 2022, סטורנקסט). ביולי 2022 החליטו בחברה להעלות את מחירי המוצרים בשיעור של בין 5.5% ל־9.6%, לרבות חיתולים, מגבונים ומוצרי ניקיון לבית.

העלאת המחירים הגיעה בעקבות "העלייה המתמשכת במחירי האנרגיה, יבוא הסחורות והשינוע הימי, במקביל להמשך עלייה של עשרות אחוזים במחירי חומרי הגלם של מוצריה". וזו לא הייתה עליית המחירים הראשונה של החברה - באפריל 2021 המוצרים של קימברלי־קלארק התייקרו "לאור עלייה חדה ומתמשכת במחירי חומרי הגלם של מוצריה [...] לצד עלייה חדה בעלויות היבוא והשינוע הימי".

גם דיפלומט, שעל־פי נתוני סטורנקסט ל־2022 שולטת ב־55% משוק מוצרי ההיגיינה הנשית דרך המותגים "טמפקס" ו"אולווייז", העלתה מחירים מאותן סיבות. בדוח למשקיעים לרבעון השלישי של 2022 צוין כי "משבר הקורונה גרם לשיבושים בשרשרת האספקה הגלובלית וייקור מהותי של עלויות ההובלה הימית [...], והיא נאלצה להודיע ללקוחותיה על צמצום הנחות של חלק ממוצריה החל מ־1 באוגוסט".

בדוח סיכום 2022, דיפלומט כתבה למשקיעיה כי "מחסור עולמי במוצרי מזון חיוניים כמו גם דלק וגז הביא לעליות חדות בשיעורי האינפלציה בעולם ובעקבותיה לעליית מחירי המוצרים אותם מייבאת החברה". הדברים נכתבו תחת הכותרת "השפעת יוקר המחיה ומשבר הסחר העולמי".

מחירי השינוע הימי זולים דרמטית

כאמור, בשנתיים האחרונות מחירי השינוע הימי זינקו דרמטית בעקבות פקק הסחורות העולמי. על־פי נתוני פלטפורמת השילוח הבינלאומית Freightos, מחיר שילוח של מכולה מסין לים התיכון בסוף פברואר 2020 עמד על 2,129 דולר. באפריל 2021, בזמן ההתייקרות הראשונה שהכריזה קימברלי, המחיר זינק ל־7,404 דולר למכולה. ביולי 2022, כשהתרחשה עליית המחירים השנייה, המחיר הגיע לרמה של 12,885 דולר למכולה - קפיצה של 505% בעלות השילוח מסין לים התיכון.

 

אלא שמאז מחירי השילוח צנחו חזרה למחירם טרום הקורונה: בתחילת שנת 2023 מחיר השינוע עמד על 4,225 דולר למכולה מסין לים התיכון, ונכון לסוף מרץ 2023 המחיר הגיע ל־2,856 דולר בלבד. אומנם עדיין מדובר במחירים הגבוהים ב־25% מהמחירים של פברואר 2020, אך זה עדיין זול דרמטית לעומת המחירים שראינו בשנים האחרונות.

הפעם האחרונה שהמחיר היה כל־כך נמוך הייתה בנובמבר 2020, לפני שנתיים וחצי. בכל הנוגע למחירי שילוח לארה"ב, המצב קיצוני אפילו יותר - שילוח מכולה מסין לחוף המערבי של ארה"ב עולה כעת 1,028 דולר בלבד למכולה, מחיר שלא היה כמוהו מאז התחילו את המדידות ב־2019.

איתן בוכמן, סמנכ"ל השיווק של פרייטוס, מספר כי "המחיר של יבוא מקרר אחד דרך הים מסין לארה"ב עלה מ־55 דולר ליחידה בתחילת 2020, ל־595 דולר בסוף 2021. גם מחיר השינוע של ספה זינק מ־50 דולר ל־516 דולר. מחירי השילוח הימי חזרו לרמתם טרום 2020, אבל לא למוצרים שאנחנו קונים".

הספיגה, מדד מחירי המזון והיחלשות השקל

אז למה המחירים לא יורדים? נתנאל היימן, מנהל אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, אומר כי "התמסורת בין מחיר השינוע למחיר לצרכן לא מתרחשת ביום אחד, יש מלאים, וזה לוקח זמן. הרי יש עודף תשלום שנעשה לאורך זמן שלא עבר לצרכן. בשיא הגענו למעל 10,000 דולר למכולה, וחלק מהעלויות נספגו בידי החברות".

לגבי ההמשך, היימן אופטימי ואומר כי "ירידות המחירים יגיעו לצרכנים, פשוט לא ביום אחד". בעיניו, התחרות ביבוא חיה וקיימת: "אם השוק היה פחות תחרותי, עליות המחירים היו קיצוניות בהרבה. אין פה ניצול של כוח שוק. מי שחושב אחרת - שיפתח עסק בתחום".

כמובן, שינוע ימי אינו התשומה היחידה של מוצרים: מדד מחירי המזון, כפי שהוא נמדד על־ידי ארגון החקלאות והמזון של האו"ם, אומנם ירד בחודשים האחרונים - אך הוא גבוה ב־33% ביחס לממוצע 2019.

אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, מציין גם את היחלשות השקל ועליית הריבית: "מחירי מטבע החוץ לפני שנה היו נמוכים, ולכן עליות המחירים בעקבות הזינוק במחירי השינוע היו מתונות. מאז מחירי השינוע אומנם ירדו, אבל הדולר זינק, וגם הריבית עלתה. המחירים באירופה עלו לשמיים, והיום חלק ניכר מפערי המחירים בין ישראל לאירופה פשוט נמחקו. גם המצב הפוליטי שם אותנו במקום לא נעים ומשפיע על שער המטבע".

על־פי היימן מהתאחדות התעשיינים ,"למרות הירידה במחירי ההובלה הימית, היצרנים המקומיים עדיין חשופים להתייקרות תשומות מקומיות, כמו סיוע ישיר לחקלאים ועליית מחיר החשמל. כמו כן, רוב חומרי הגלם, להם חלק משמעותי יותר בייצור מאשר רכיב ההובלה הימית, עדיין נמצאים ברמה גבוהה מאשר לפני הקורונה". הוא גם מצטט את מדד מחירי הסחורות של ה"אקונומיסט", שעדיין גבוה ב־41% מאשר במרץ 2020.

"ככה זה כשיש רק 2־3 חברות גדולות"

מהצד השני, עו"ד רחל גור, מנהלת תחום ממשלה ב"לובי 99", טוענת כי "בשוק המזון הישראלי יש קסם מיוחד: גם כאשר מחירי השינוע והייצור בעולם יורדים, אצלנו המחירים של מוצרי צריכה בסיסים - כמו חיתולים וטמפונים - נשארים גבוהים. ככה זה כשיש רק 2־3 חברות גדולות ששולטות בכ־80% מהשוק, אין תחרות, והמחירים לצרכן נשארים גבוהים כל הזמן".

על־פי אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, הדרך להפחית את מחירי היבוא היא להוריד מסים: "בישראל, המכס והמע"מ מחושבים על־פי המחיר אחרי כל עלויות השינוע, כולל ביטוחים, אחסנה והיטלים. אם נטיל מסים על הערך בנמל המוצא ולא בנמל היעד, שכולל גם את העלויות הנוספות, זה יוריד את מחירי היבוא".

"אז כן, מחירי השינוע הימי ירדו", אומר איתן בוכמן מפרייטוס. "להגנת שרשראות האספקה הגלובליות ייאמר שמחיר המוצרים מעולם לא היה רק פונקציה של עלות השינוע; זו פונקציה של עלות ההתמודדות עם כלל האתגרים בשרשראות האספקה.

"ייתכן כי עדיין יש אפקטים עקיפים מחברות שצברו עודף מלאי וחייבות להנזיל אותו, או חברות שהמשיכו לשפוט בצורה שגויה את הביקוש בשל התנודתיות שלו. בין אם זה נובע מאינפלציה או עליית מחירי רכיבים, בטוח להניח שהמחירים הגבוהים של מוצרים היום כבר לא נובעים ממחירי שינוע גבוהים".

מדיפלומט נמסר בתגובה: "מחיר השינוע הימי היורד בהחלט נלקח בחשבון, כמו גם שינויים ותנודות אחרות כמו פיחות השקל ומגמת עליות המחיר של היצרנים באירופה ובארה"ב".

מקימברלי־קלארק לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחור צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד